• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2021-10-12 Írta: Andrási Nóra 37 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Szerettem volna egy egyszerű répás süti receptet, amihez bármikor nyúlhatok, ha csak úgy sütnék valamit, de akkor is, ha alkalomra kell valami nagy hirtelenséggel… Így lett ez a mindenmentes répatorta, ami sütemény dolgában tényleg az egyik legmentesebb alkotásom: hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, szója- élesztő- és magmentes, teljes értékű növényi étrend barát recept. 🙂

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindenmentes répatorta alkatrészek

Zab- és hajdinaliszttel készül, így gluténmentes, mégis tápláló. Édesítésre egész datolyát használtam (mazsola is jó). A többi hozzávaló is mind teljes értékű, „valódi étel”. 🙂 Adok néhány támpontot, hogy mit hogyan változtass a hozzávalókon, ha szeretnél:

  • A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.
  • Ha nem szeretnél datolyával édesíteni, akkor kiválthatod 100g almapürével és 1/4 tk. stevia porral.
  • A nádmelasz nem csak édesít, karamelles ízt is ad – ha esetleg pont nincs otthon, anélkül is megsütheted, nem ezen áll vagy bukik a siker. 🙂
  • A torta tetejére házi krémsajtból készült a citromos krém – ha nem készítesz otthon ilyet, vagy magmentesen eszel (a krémsajtban kesudió van), akkor cseréld le nyugodtan bolti vegán natúr krémsajtra (van már többféle is), vagy el is hagyhatod. (A bolti krémsajt nyilván nem teljes értékű…)

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Ez a recept 20 cm-es püspökkenyér formához szól, de ha duplázod, akkor egy 26 cm-es tortaformában is sütheted. Én már készültem ilyennel születésnapra is.

Na, azt hiszem, minden „mivel helyettesítsem?” kérdést átgondoltam, ami eszembe jutott, de biztosan megleptek majd újakkal 🙂 – hozzászólásban kérdezzetek, ha valami felmerül!

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Maga a süti egyébként annyira egyszerű, hogy egy hétéves is simán összedobja… 😉

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Mindenmentes (hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mag-, élesztő- és szójamentes) répatorta teljes értékű növényi alapanyagokból.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 15 minutes mins
Főzési idő 1 hour hr
Össz. idő 1 hour hr 15 minutes mins
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 10 szelet
Energia tartalom 142 kcal

Hozzávalók
 

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna

  • 200 g répa
  • 180 g növényi tej*
  • 150 g datolya
  • 0,5 x0 5 cm citroméj darab
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • VAGY 1/2 tk. almás pite fűszerkeverék az előző három helyett
  • 2 tk. nádmelasz 20g
  • 2 tk. almaecet
  • 1 ek. úifűmaghéj

  • 100 g növényi krémsajt
  • 2 tk. agavé szirup vagy más világos színű szirup**
  • fél bio citrom reszelt héja
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
  • Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
  • A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
  • A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
  • A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. 🙂
  • Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
  • A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.

Megjegyzések

* A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.
** Az agávé szirup bármilyen világos színű sziruppal/édesítővel helyettesíthető. (Ide a sötét színe miatt nem használtam datolyát.)
A tápanyag táblázatban szereplő cukor tartalom természetesen előforduló cukor.
Több infót a helyettesítésekről lásd a bejegyzésben!

Tápérték információ

Adag: 1 szeletKalória: 142kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 4.1gZsír: 1.9gRost: 3.6gCukor: 12g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: desszert, húsvét, reggeli, répa, TÉNÉ, tízórai, torta, ünnepelünk, uzsonna

Előző bejegyzés « Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Szilvi mondta

    2021-10-12, 4:36 du.

    Kedves Nóra!
    Nekem a hajdinval van problémám,mivel tudnám helyettesíteni?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 6:42 de.

      Használj csak zablisztet. Szeretek többféle gabonát használni, de itt pl. nem lenne muszáj. Lehet, hogy a zab picit több folyadékot kér majd.

      Válasz
      • Szilvi mondta

        2021-10-16, 8:44 de.

        Köszönöm szépen

        Válasz
  2. Melinda mondta

    2021-10-12, 4:51 du.

    Nagyon tetszik a recept! A (nád)melasz mivel helyettesíthető?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 6:43 de.

      Ízében leginkább kókuszvirág sziruppal, de ha csak simán kihagyod, az i jó. Kicsi hangsúlyosabbá teszi a datolya karamellás ízét, azért van ott, ilyen kevés nem igazán édesít.

      Válasz
      • Melinda mondta

        2021-10-13, 9:34 de.

        Rendben, köszönöm! 🙂

        Válasz
    • Ercsa mondta

      2022-01-25, 8:35 du.

      Én csak egyszerűen kihagytam. Úgy is tökéletes volt.

      Válasz
  3. Judit mondta

    2021-10-13, 1:25 du.

    Szia Nóri, az útifűmaghéjat el lehet hagyni? Amúgy nagyon guszta a süti, már kinyomtattam viszem haza és hamarosan sütök :))

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 2:07 du.

      Szia Judit,
      nem kellene kihagyni, sokat segít összetartani…

      Válasz
      • Judit mondta

        2021-10-14, 1:10 du.

        köszönöm! akkor követem a receptedet 🙂

        Válasz
  4. Judit mondta

    2021-10-25, 10:10 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    A hétvégén szombaton elkészítettem… nagyon gyorsan elfogyott.
    vasárnap (kérésre) újra megsütöttem… az is pár óra alatt elfogyott 😀
    nagyon finom, irtó puha sütemény – teljesen karácsonyi hangulatba jöttem a mézeskalács illattól 😀
    A tetejére nem tettem mázat, nem tudtam készíteni krémsajtot, de anélkül is óriási sikere volt!

    Köszönöm a receptet! :)))))

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-25, 6:48 du.

      <3

      Válasz
  5. Kata mondta

    2021-10-25, 4:02 du.

    5 stars
    Szia! Almaecet mivel váltható ki vagy elhagyható?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-25, 6:48 du.

      Citromlevet használhatsz helyette.

      Válasz
  6. Ibolya mondta

    2021-11-06, 11:53 de.

    4 stars
    Jól néz ki a recept. A növényi krémsajtot hogy csinálod?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-11-08, 4:19 du.

      Így.

      Válasz
      • M. Anita mondta

        2021-12-14, 11:15 du.

        5 stars
        Szia Nóri! Te mit gondolsz, 1 éves gyerek ehet ebből a sütiből? Az utifűmaghéj miatt kicsit bizonytalan vagyok.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-12-15, 9:18 de.

          Szia,
          szerintem nyugodtan… Nagyon kevés útifűmaghéj van benne.

          Válasz
  7. Ary mondta

    2021-11-15, 7:35 du.

    5 stars
    Kedves Nóri,

    Már most harapnek belé, ebben a sütibe ,
    Holnap elszeretnem készíteni, hiszen ahová hivatott
    Vagyok, ott vannak IR -es ismerőseim is.
    Csodálatos estenk lesz ez a fincsisag mellet.
    Köszi szépen a recepteket!

    Válasz
  8. Bereczki Barbara mondta

    2022-01-24, 11:46 de.

    Kedves Nóri! A zabpehelylisztet mivel tudnám helyettesíteni? Én sajnos zabot sem ehetek. Nagyon köszönöm előre is! Üdv, Barbi 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-01-25, 2:24 du.

      Kedves Barbara,
      szerintem fele-fele hajdina és barna rizsliszttel is működnie kellene, ha az jó. Lehet, hogy picit kevesebb folyadék is elég lesz, a zab a legszomjasabb a lisztek közül.

      Válasz
      • Betti mondta

        2023-01-25, 3:40 du.

        5 stars
        Ennek a válasznak én is örülök, mert a zabot nekem is kerülnöm kell. Ki fogom próbálni barna rizsliszttel. Köszönet a segítségért. 🙂

        Válasz
  9. Ercsa mondta

    2022-01-25, 8:40 du.

    Régóta szemeztem ezzel a recepttel, végül ma megsütöttem és brutál jó lett! Nem is értem miért kell a nemmentes verzióba annyi olaj meg tojás, a cukorról nem is beszélve!

    Válasz
  10. Adrienn mondta

    2022-02-03, 1:21 du.

    Szia Nóri! Nekema datolyával van problémám, mivel tudnám helyettesíteni? 🙂 Köszi előre is!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-03, 2:17 du.

      Mazsola? Picit áztasd, hogy puha legyen…

      Válasz
  11. Ági mondta

    2022-02-16, 9:31 de.

    5 stars
    Kedves Nóra!
    Már egyszer megsütöttem, és nagyon jó lett! Köszi a receptet!
    Mégis érdekel, hogy ha nem légkeveréses a sütőm, akkor mennyi idő után vegyem ki, illetve hány fokon süssem?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-16, 5:18 du.

      Elvileg légkeverés nélkül 20 fokkal magasabbra kell állítani, és a sütési idő ugyanannyi. Elvileg.

      Válasz
  12. Ági mondta

    2022-02-16, 7:23 du.

    Köszönöm!

    Válasz
  13. Rita mondta

    2022-03-29, 8:24 du.

    5 stars
    Szia, sajnos fruktózoskont mit mit helyettesíthetnék?

    Válasz
    • Rita mondta

      2022-03-29, 8:27 du.

      5 stars
      Gondok itt a datolya, nadmelansz, agavé szirupra.

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2022-03-29, 9:19 du.

        A melaszt hagyd ki, datolya helyett pedig próbálj meg több répát és több tejet használni, és steviával édesíteni (1/4 teáskanál por kivonatot tennék ide).

        Válasz
  14. Ágnes Rita mondta

    2022-05-27, 8:57 du.

    5 stars
    Nóri!
    Kérlek, írd meg, hogy lehet a gabonákat megmosni megőrlés előtt? Úgy tudom, hogy a kölest is, a vörös lencsét is több vízben ajánlott megmosni főzés előtt. Kenyérsütésnél erre nincs szükség?
    Köntösöm a válaszodat előre is.
    Ágnes

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-05-31, 9:15 de.

      Szia Ágnes,
      nem szoktam őket mosni, szerintem a „rendes” malomban sem mossák… 🙂

      Válasz
  15. Végvári Anikó mondta

    2023-10-08, 1:21 du.

    5 stars
    Kedves Nóra,
    Vöröslencse liszt, csicseriborsóliszt használható- e az ilyen süteményekbe? Vagy azok máshogy viselkednek? Kezdő vagyok a mentes sütésben még 🙂 köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-10-09, 10:32 de.

      Kedves Anikó,
      a lisztek negyede-ötöde részben használható lenne technikailag, de a vörös lencsének kicsit fűszere íze van, ez ebbe a receptbe pl. szerinte még beleférne, eleinte sütöttem úgy is. A csicseriliszttel sütött dolgok viszont csak frissen igazán jók, állás közben egyre intenzívebb lesz a csicseri íz. Ettől még használható, csak tudd, hogy erre számíthatsz.

      Válasz
      • Anikó mondta

        2023-10-21, 2:09 du.

        5 stars
        Nagyon köszönöm az infót. Finom lett (barna riszlisztet használva a zab helyett), most látok neki másodjára, nagy sikere volt, ugyanúgy , mint a kuglófnak 🙂

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2023-10-24, 9:11 de.

          Nagyon örülök! 🙂

          Válasz
4.92 from 12 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.