• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ)

2024-01-29 Írta: Andrási Nóra 16 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Újra elérkezett az évnek az az időszaka, amikor naponta tudakolom a gyerekeimtől, hogy idén farsangkor vajon minek szeretnének öltözni…? Csak hogy időben elkészüljön a jelmezük… 🙂

És ha már lelkiekben a farsangra készülünk, eszembe jutott, hogy akár süthetnék is egy adag fánkot… Van már szuper majdnem TÉNÉ fánk receptem korábbról, pikk-pakk el is készül, ráadásul még tápláló is. 😉 Korábban általában lekvárral ettük őket, de most hirtelen felindulásól a fánkok is színes ruhát kaptak.

Szeretem a telet, de jólesett már a szememnek egy kis szín… Többféle mázhoz is adok ötleteket ebben a bejegyzésben.

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Liofilizált gyümölcsök

Biztosan arra vagy leginkább kíváncsi, hogy mitől lett ilyen szép színe  bevonatoknak… Nos, egy ideje parkolt két zacskó liofilizált gyümölcs a konyhapultomon azzal, hogy majd valamit mókázom velük, és most pont jól jöttek, mert éppen a ragyogó színüket szerettem volna megragadni a mázakban.

A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent: a gyümölcsöket alacsony hőmérsékleten (fagyasztva), vákuum alatt „szárítják”, így gyakorlatilag nem veszítenek az antioxidáns- és vitamin tartalmukból, viszont szárítás után már szobahőn is lehet tárolni őket (jól záró csomagolásban). Egyre több helyen lehet már ilyen gyümölcsöket kapni, így a Bioszigetnél, Magosboltnál, Grizlynél is egyre nagyobb a választék. (Keressetek a „liofilizált” vagy a „fagyasztva szárított” kifejezésekre!)

Nagyon frappánsnak tartom ezt az eljárást, ezzel együtt ezután sem fogunk túl gyakran liofilizált gyümölcsöket fogyasztani: egyrészt azért, mert igencsak energiaigényes az előállításuk, másrészt azért, mert emiatt elég drágák is. Egyszer-egyszer, fánk bevonatot színezni, vagy házi granolában azért belefér. 🙂

Ezekhez a fánkokhoz liofilizált epret és sárkánygyümölcsöt használtam. Az epres bevonat színe halványabb, cserébe azt finomabbnak találtuk. A sárkánygyümölcsös bevonat abszolút gyönyörködteti a szemet, de az íze már nem ilyen intenzív.

Legközelebb lehet, hogy keverni fogom őket. 😉 Ti is kísérletezzetek bátran! A kakaós színű nem olyan meglepő módon kakaóval és kesuvajjal készült.

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Sütőben sült fánkok

Olvashattátok a címben, hogy ezek a fánkok majdnem teljesértékűek: egyedül a tápióka keményítő nem TÉNÉ-kompatibilis a hozzávalók közül. Nem gondolom, hogy ezen múlna az étrendünk teljes értékűsége, ezért már évek óta ezt a receptet sütöm farsangkor.

Az olajban sütés viszont tuti hogy teljesen kimarad az életükből – pici olívaolaj került a tésztába, hogy meglegyen az „olajban sült” ízélmény az olajban tocsogás nélkül is. A recept egyébként működik olaj nélkül is, de úgy már inkább muffin formában sütném. 🙂 Fánk formához fánk formájú sütőformára lesz szükséged, nekem szilikonos van, abból nagyon könnyen „kipattannak”.

Ez a fánk recept egyébként már egy ideje elérhető az oldalamon (itt), most a mázak miatt írok új bejegyzést. Hogy ne kelljen visszalapoznod a régi bejegyzéshez, bemásolom ide a fánk tésztájának a receptjét is, biztos, ami tuti. 🙂

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)

Szerző: Andrási Nóra
Sütőben sült fánkok színes mázzal: cukor-, tejtermék-, tojás-, élesztőmentes, vegán étrendbe illeszthető.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 15 minutes mins
Össz. idő 35 minutes mins
Étel típusa desszert
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes, vegán
Adagok száma 12 db
Energia tartalom 100 kcal

Hozzávalók
 

  • a fánkokhoz:

  • 100 g csicseriborsó liszt*
  • 65 g hajdinaliszt*
  • 40 g tápióka keményítő
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 200 g hámozott almakocka
  • 200 g növényi tej**
  • 3 ek. olivaolaj***
  • 2 kk. almaecet
  • 1/2 kk. vanília kivonat
  • 1/3 kk. stevia por

  • a kakaós mázhoz:

  • 100 g magvaj kesuvaj / mandulavaj / mogyoróvaj
  • 2 kk. kakaópor kb. 10g
  • 2 kk. datolyaszirup kb. 10g
  • 1-2 ek. forró víz

  • a színes mázakhoz:

  • 100 g növényi krémsajt**** házi vagy bolti is működik
  • 10 g liofilizált gyümölcs én epret és sárkánygyümölcsöt használtam, de málna, áfonya vagy ribizli is jó lenne
  • 1 ek. agavé szirup
  • pár csepp citromlé
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fánk formát kend át olívaolajjal.
  • Párold meg az almakockákat (1 ek. vízzel a tűzhelyen vagy 2 perc a mikróban).
  • Egy keverőtálban mérd össze a szilárd hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só.
  • Tedd turmixgépbe a folyékony hozzávalókat: párolt alma, növényi tej, olívaolaj, citromlé, vanília kivonat, stevia por, turmixold össze alaposan.
  • A folyékony keveréket öntsd a szilárdakhoz a tálba, és keverd simára. Próbálj gyors mozdulatokkal dolgozni, mert a tészta azonnal elkezd felpuffadni a citromlé és szodabikarbóna egymásra találásától, és sok kevergetéssel kiűznéd a bubikat.
  • Oszd szét a tésztát a formákban úgy, hogy kb. fél centivel a perem alá érjen. Süsd 180 fokon 12-15 percig. Az utolsó percekben már gyorsan barnul, érdemes rajta tartanod a szemed.
  • A liofilizált gyümölcsöket őröld porrá kávédarálóval vagy turmixgéppel és szitáld át.
  • A mázakhoz keverd össze a hozzávalókat külön-külön kis tálakban.
  • Amikor nagyjából kihűltek a fánkok, bőségesen kend körbe őket. Díszítheted pirított mogyoróval, aprított liofilizált gyümölcsökkel, kakaóbab törettel, stb.

Megjegyzések

Ahogy a klasszikus fánk, úgy ez is frissen az igazi! Zárt dobozban tartva még másnap is finom puha, de egyre inkább kiérződik a lisztek íze.
*Én a liszteket házi malomban őrlöm: a csicseriborsót és a hajdinát egyszerre szoktam beletenni. Itt írtam bővebben a házi malomról.
**2g /100 ml szénhidrát-tartalommal számoltam.
***A recept olaj nélkül is működik, de úgy annyira nem zsíros: fánk helyett inkább piskóta-élményt ad.
**** Krémsajt helyett kb. 70g nyers kesut használhatsz: áztasd egy éjszakát, és pici citromlével, vízzel turmixold krémesre. Ez csak akkor lesz igazán sima, ha jó erős turmixgéppel dolgozol!

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 100kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 2.7gZsír: 4g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, desszert, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Házi növényi „tejtermékek” GY.I.K.
Következő bejegyzés Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel… »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Andi mondta

    2024-01-30, 12:01 du.

    Szia Nóri! Szuper recept, köszönjük 🙂 olívaolaj helyett milyen más olajjal lehetne elkészíteni? repceolaj vagy esetleg valamilyen magvaj?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-01-30, 12:04 du.

      Repceolaj lesz jó. A magvajban em vagyok biztos, az lehet, hogy szárazzá tenné, de még nem próbáltam…

      Válasz
  2. Horváth Zoltánné mondta

    2024-02-03, 1:18 du.

    Szia Nóra!milyen a liofizált gyümölcs?Mèg sose hallottam róla.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-06, 9:40 de.

      Ezt pont leírtam a bejegyzés elején. 🙂

      Válasz
      • Horváth Zoltánné mondta

        2024-02-09, 7:41 du.

        Igen, tényleg.valószínűleg a finom fànkok làtvànya zavart meg.tàpióka keményítő mivel helyettesíthető?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-02-14, 10:36 de.

          Nyílgyökér liszttel leginkább, de más keményítő is működni fog.

          Válasz
  3. Eszter mondta

    2024-02-05, 4:27 du.

    Szia Nóri! Stivia helyett datolyaval is mehet az edesités? Mennyit tegyek bele szerinted?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-06, 9:44 de.

      Szia Eszter,
      nehéz ügy, mert a datolya nedvességet is tesz bele,plusz el is színezi. 2, max. 3 kanállal tennék bele, és ha nm elég édes, utólag tennék rá valami édeset (pl. datolyaszirup vagy lekvár).

      Válasz
  4. Réka mondta

    2024-02-09, 10:47 de.

    5 stars
    Szia Nóra! Köszi szépen ezt a hasznos receptet, mindenképpen el fogom készíteni. 🙂 Húsvétra várható-e valami újabb finomság¨?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-14, 10:35 de.

      Szia Réka,
      most nem érzem, hogy várható lenne… 😀
      Iratkozz fel a hírlevelemre, ha még nem vagy rajta, mert oda mindig küldök ünnepek előtt egy válogatást. 🙂

      Válasz
  5. Nagyne Toth Maria mondta

    2024-02-15, 9:46 de.

    5 stars
    Kedves Nóri! Szeretem a receptjeidet .Food teszt szerint sok mindenre vagyok érzékeny, többek között tejtermékekre ,mogyorókra, mandulára. Kesudióra nem.
    Tanácsot szeretnék kérni Tőled, h milyen tipusú gépet ajánlasz 1 személyes háztartásba. Növényi tejet ritkán használok, erjesztett dolgokat inkább. növényi vajat is lehet házilag keszíteni?

    Üdvözöllek Nóri és sok sikert további finomságok megalkotásához!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-18, 9:00 de.

      Kedves Mária,
      előbb gondold át, hogy pontosan miket szeretnél készíteni, úgy könnyebb kitalálni, mi lenne jó. Itt írtam arról, mit mire használok.

      Válasz
  6. Inci mondta

    2024-03-17, 9:59 de.

    Kedves Nóri!
    A hozzávalóknál nem látom a citromlét, csak az elkészítésnél szerepel. Ugyanannyi kell belőle, mint az almaecetből? Illetve lehet az egyiket a másikkal helyettesíteni? Köszönöm, ha válaszolsz!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-03-18, 9:46 de.

      Szia Inci,
      bocs a diszkrepanciáért, ezek helyettesíthetőek egymással, szóval ugyanannyi kell a fánkokba.

      Válasz
  7. Krisztina mondta

    2024-12-11, 6:54 de.

    Szia! Meddig tárolható?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-12-16, 3:27 du.

      Frissen igazán jó, írtam is a receptnél.

      Válasz
5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.