• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)

2017-01-31 Írta: Andrási Nóra 29 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Számomra mindig is a hagyományos farsangi fánk tűnt a legmacerásabb kelt tésztának: dagasszuk, kelesszük, szaggassuk, süssük bő olajban… Félreértés ne essék, nagyon szeretek sütni, így volt már rá példa, hogy vasárnap este 10-kor nekiálltam krémeshez leveles tésztát hajtogatni, de ez a fánk dolog valahogy nem hatott meg.

Pedig kértétek tőlem már évek óta a gluténmentes fánk receptet, ami IR-barát is, meg élesztőmentes is… Aztán egy nap a homlokomra csaptam: hogy ez miért nem jutott korábban eszembe? Süssük sütőben azt a fánkot…! Tizedannyi macera, és így a tésztát is sokkal könnyebb volt összehozni. Íme.

Gluténmentes fánk mindenmentesen (élesztőmentes, vegán, IR-barát) |mindenmentes.hu

Sütőben sült fánk

A sütőben sült gluténmentes fánk ötletét az amerikai doughnut őrület adta: számtalan külföldi blogon megjelent amerikai fánk recept végignyálazása után én is befektettem egy doughnut sütőformába (ilyenbe). Így azért tényleg gyerekjáték a történet: olívaolajjal kikentem a formát (igazából B volt…), belelapátoltam a tésztát és mehetett is a sütőbe.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Egy kérdésre nem tudtam gombot varrni: a fánkok nekem sosem pottyannak ki légiesen a formából, ahogyan azt egy tapadásmentes formától várná az ember. Pedig első használat előtt is kiöblítettem, olajoztam, ahogy azt kell. Elképzelhetőnek tartom, hogy a tészta olyan, hogy ragad: a formát csak ennek a tésztának különböző változataival próbáltam, így nem tudom, hogy egy jó zsíros, búzalisztes, cukros csoda hogyan viselkedne benne. Amiért ez mégsem gond: egy hajlékony szilikon spatulával (nekem ilyen van) simán alá tudok nyúlni a fánkoknak, és így már könnyen kibújnak.

A sütőben sült fánk persze nem lesz szalagos, cserébe a zsiradékot sem kell leitatni róla. 😉

Gluténmentes fánk mindenmentesen (élesztőmentes, vegán, IR-barát) |mindenmentes.hu

Gluténmentes fánk mindenmentesen

Legyen a fánk cukormentes, inzulinrezisztencia-kompatibilis, gluténmentes, tojásmentes, élesztőmentes, vegán is. 🙂 Olyan régen ettem utoljára fánkot, hogy egészen izgultam a projekt miatt: feltettem a nagy kérdést Faceookon, hogy szerintetek mégis milyen a fánk? A legtöbben azt emelték ki, hogy szellős, így ez lett a fő szempont. Ha már egy ideje gluténmentesen sütsz, akkor biztosan feltűnt, hogy IR-barát gluténmentes alapanyagokból milyen egyszerű szellős bármit is sütni. 🙂

Kicsit félve vettem elő a mindent összetartó liszt ötleteimet: a fánkba csicseriborsó- és hajdinaliszt is került. Mindkettőre jellemző, hogy erős mellékíze miatt csak visszafogottan lehet használni, ezért külön boldogság, hogy a mindenmentes fánk mégis mellékíz-mentes!

Gluténmentes fánk mindenmentesen (élesztőmentes, vegán, IR-barát) |mindenmentes.hu

Mennyire fánk a mindenmentes fánk?

Az emlékeim kicsit patinásak már, de nekem teljesen fánk élmény: puha, szellős, összenyomató, mint egy szivacs. Legőszintébb ételkritikusaim közül B elég erősen pusztította: egyik nap fotóztunk belőle egy adagot, és másnap újra kérte, hogy süssünk. Z visszafogottabban lelkesedett, de szerinte is fánk állagú lett, csak megtévesztően nem tocsog az olajtól. 🙂 Azt, hogy mennyire könnyed ez a tészta, megpróbáltam lencsevégre kapni. Fontolgatok egy makroobjektívet…

Gluténmentes fánk mindenmentesen (élesztőmentes, vegán, IR-barát) |mindenmentes.hu

Amiben a mindenmentes fánk is pont olyan, mint az eredeti: csak frissen az igazi. Letakarva még másnap sem olyan nagyon száraz, de minél tovább áll, annál inkább kiérződik a lisztek íze. Szóval egyétek meg frissen! Kb. 15-20 perc lehet összedobni, ha nekünk B-vel együtt sikerül 30 perc alatt. 😉 Még 12-15 perc sütés és kész is.

Ha megsütöd a receptet, kérlek oszd meg velem is, hogy hogy sikerült! Értékeld itt hozzászólásban, vagy ossz meg egy képet Instagramon: használd a #norimindenmenteskonyhaja hashtaget, hogy megtaláljam, vagy tagelj engem is: @mindenmentes. Köszönöm!

5.0 from 5 reviews
Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
15 perc
Össz. idő
35 perc
 
Gluténmentes fánk mindenmentesen: cukor-, tejtermék-, tojás-, élesztőmentes, inzulinrezisztencia és vegán étrendbe illeszthető.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, IR-barát, élesztőmentes
adag: 12 db
Hozzávalók
  • 80g csicseriborsó liszt
  • 50g hajdinaliszt
  • 30g tápióka keményítő
  • 1,5 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 160g hámozott almakocka
  • 160g növényi tej*
  • 2 ek. olivaolaj**
  • 1,5 ek citromlé
  • ½ kk. vanília kivonat
  • ¼ kk. stevia por
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fánk formát kend át olívaolajjal.
  2. Párold meg az almakockákat (1 ek. vízzel a tűzhelyen vagy 2 perc a mikróban).
  3. Egy keverőtálban mérd össze a szilárd hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só.
  4. Tedd turmixgépbe a folyékony hozzávalókat: párolt alma, növényi tej, olívaolaj, citromlé, vanília kivonat, stevia por, turmixold össze alaposan.
  5. A folyékony keveréket öntsd a szilárdakhoz a tálba, és keverd simára. Próbálj gyors mozdulatokkal dolgozni, mert a tészta azonnal elkezd felpuffadni a citromlé és szodabikarbóna egymásra találásától, és sok kevergetéssel kiűznéd a bubikat.
  6. Oszd szét a tésztát a formákban úgy, hogy kb. fél centivel a perem alá érjen. Süsd 180 fokon 12-15 percig. Az utolsó percekben már gyorsan barnul, érdemes rajta tartanod a szemed.
Megjegyzések
Ahogy a klasszikus fánk, úgy ez is frissen az igazi! Zárt dobozban tartva még másnap is finom puha, de egyre inkább kiérződik a lisztek íze.

*2g /100 ml szénhidrát-tartalommal számoltam.

**A recept olaj nélkül is működik, de úgy annyira nem zsíros: fánk helyett inkább piskóta-élményt ad.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 75 kcal zsír: 3 g Szénhidrát: 11 g fehérje: 2 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, fánk, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz
Következő bejegyzés Meggyes-mákos joghurtital (előflórás, tejmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Frida mondta

    2017-02-08, 6:04 du.

    Szia Nóri,
    Már nagyon régen szeretnék fánkot..de hát.
    És végre megtaláltam a receptedet 🙂
    Viszont nincs hajdina lisztem. Ezt helyettesíthetem kölessel vagy esetleg kókuszliszttel ?
    Illetve ha nincs fánk sütőm mint olyan ( a forma annyira nem hat meg 🙂 ) akkor esetleg a muffin forma is megfelel?
    Előre is köszönöm 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-08, 6:46 du.

      Szia,
      inkább a köles, de esélyes, hogy nem lesz olyan szellős… Muffinforma is tökéletes. 🙂

      Válasz
  2. Veronika mondta

    2017-02-14, 6:23 de.

    Kedves Nóri!

    Ez fantasztikus! Fotóm most nincs, de hihetetlen finom lett, és az állaga is… Nem volt itthon csicseriborsó lisztem, rögtönöznöm kellett, nem biztos, hogy minden diétába belefér, de mandulaliszt, lenmagliszt és rizsliszt keverékét használtam helyette. Rögtön el is fogyott. 🙂
    Vajon a citromlé, szódabikarbóna páros a kenyeret is szellősebbé teszi?
    Köszönjük!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-14, 2:07 du.

      Szia,
      A liszteken is múlik a szellősség, de a szódabikarbóna+citromlé is kell, persze. Örülök, hogy ízlett! 🙂

      Válasz
  3. Dávid mondta

    2017-02-20, 4:06 de.

    Kedves Nóri,
    Kukoricakeményítővel helyettesíthetem a tápióka keményítőt?
    Nagy hála mindig a receptekért.Láttam sok receptednél ott a tojás..s bár én tojást sem eszem így minden receptednél helyettesíthetem-e utifűmaghély ledarálásával?
    Köszönöm a választ.
    Minden jót. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-21, 10:02 du.

      Kedves Dávid,
      helyettesítheted, de lehet, hogy jobban összefogja majd és nem lesz olyan szellős, mint tápiókával.
      A keresőben pipáld be, hogy csak a tojásmentes recepteket lásd, évek óta nem sütök tojással.. Az útifű maghéj nem univerzális megoldás, nem minden esetben működne.

      Válasz
  4. Anita mondta

    2017-02-25, 7:23 du.

    Ma megsütöttem muffin formában, nagyon finom puha lett! 🙂

    Válasz
  5. Kati mondta

    2017-03-21, 4:18 du.

    Szia Nóri!

    A csicseriborsó lisztet mivel lehet helyettesíteni? Allergia miatt kerülni kell a hüvelyeseket és olajos magvakat is.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-21, 9:49 du.

      Szia,
      sajnos még nem tudok rá jó helyettesítőt mondani, én is mostanában ismerkedem vele… próbáld meg hajdinával talán.

      Válasz
    • Kati mondta

      2017-05-20, 3:14 du.

      Nekem se volt és lecseréltem fele-fele barna rizsliszt és földimandulára. Nagyon jó lett!

      Válasz
  6. Nóri mondta

    2017-03-29, 7:47 de.

    Kedves Nóri!

    A fánkreceptedet alapul véve pár nappal ezelőtt sütöttem egy csokis piskótát, ami hihetetlen jól sikerült. Jó ideje sütök bizonyos dolgoktól mentesen, így van bőven tapasztalatom a cukor-, tojás-, glutén-, élesztő- és tejtermékmentes sütésben; a te alaprecepteddel kapott tészta nem hasonlítható össze az eddig általam próbáltakkal. Néha sütök általános alapanyagokból is, és ott megtapasztaltam már, hogy egy jó kevert sütemény sikere nem azon múlik, van-e benne tojás vagy, hogy sima lisztből készül-e. Bár a tészta általában megsül velük, az eredmény nagyon sokszor egyáltalán nem könnyed. Ebben a receptben nagyon jól működnek együtt a lisztek és a cukkininek is nagy szerepe van abban, hogy a tészta icuri-picuri buborékokkal átsült, ruganyos, kiválóan szeletelhető lett (tortaformában sütve szeletelhető tortát könnyedén lehetne belőle csinálni szerintem), nekem sütés közben fel is emelkedett, kihűlés után rögtön szeletelhető volt, valamint 4 naposan is ugyanolyan finom szobahőmérsékleten dobozban tárolva. Azért szeretném veled megosztani a receptet, mert hátha segít a további kísérletezésben, vagy esetleg más olvasóknak szintén jó élményük lesz vele. A tészta ennyi édesítővel és csokoládéval szinte keserű lesz, de nekem például elég édes volt.

    80 g csicseriliszt, 50g hajdinaliszt, 30g tápióka, 20 g kakaópor, 50 g csokoládé, 20 g eritrit, 1 tk. szódabikarbóna, fél tk. aszkorbinsav, 1 tk. sütőpor, csipet só, kb. 160 g víz, 160 g hámozott cukkini, 2 ek. mogyoróolaj, kb 40 gramm kókuszzsír.

    A száraz hozzávalókat összekevertem, a cukkinit felkockázva összeturmixoltam a vízben, a csokoládét felolvasztottam a zsírral, olajjal, eritrittel, majd hozzámelegítettem a cukkinis folyadékot, és közvetlen azelőtt kevertem őket össze a száraz alapanyagokkal, hogy beraktam a sütőbe. Nekem 180 fokon (alsó-felső) elég volt 30 perc, hogy megsüljön.

    Sok uzsonnakor és tízóraikor okozott igazi süteményélményt, szóval köszönöm szépen! 🙂

    Üdvözlettel,
    Nóri

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-29, 8:17 de.

      Szia,
      köszi, hogy megosztottad, és örülök a sikerednek! 🙂

      Válasz
  7. Varga Enikő mondta

    2017-05-29, 3:15 du.

    Szia Nóri!
    A kislányom nem ehet almát sem . Mivel tudnám helyettesíteni ? Előre is köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:01 de.

      Szia, banánpüré is működhet, ha azt ehet.

      Válasz
  8. Holler Ildi mondta

    2017-09-30, 9:01 de.

    Szia Nóri! Kerdesem lenne. A tapioka kemenyito es liszt egy es ugyan az? Azert ezt hasznalod, mert a tobbi kemenyitovel szemben joval alacsonyabb a szenhidrat tartalma? Igaz vajon h ennek csak 25 korul van / 100g? Szerinted candida dietanal ehetem ezt a fankot? A kemenyitoket nem ajanljak… Koszi!!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-10-02, 8:31 de.

      Szia,
      Nem a 25g/100g CH-s tápiókakeményítőt használtam – az oka egyszerű, nem volt nekem itthon ilyen. 🙂 A candida diétához nem értek, nem tudom, hogy ez abszolút tiltást, vagy minimalizált bevitelt jelent…

      Válasz
  9. Ildi mondta

    2017-11-15, 6:20 du.

    Szia! Kicsit troll dolog egy mindenmentes oldalon ilyet kérdezni, de ha tk búzalisztet használok, szerinted oda az egész? Nekünk nem gond a búza, így más kisebb arányban a konyha része, jelenleg egyik sincs. Mellette sajnos nem találtam még sütőben süthető fánk receptet, ami finom, könnyed…. Reménykedem.
    Illetve másik kérdés, amit rég szeretnék kérdezni, kölest mosod darálás előtt? Mert ugyebár főzés előtt azt mondják, meg kell mosni… Mosom is főzés előtt. De lisztnek? Utána szárítod, majd darálás? Ha igen, hogy szárítod? Bocsi és köszi a választ.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-15, 6:55 du.

      Jótól kérdezed, 5 éve nem sütök már búzaliszttel…! 😀 Sajnos nem tudom. 🙂
      A búzát mossák őrlés előtt? Én sem mosom a kölest… Ill. most már van kölesliszt nem horror áron, ez itt.

      Válasz
      • Ildi mondta

        2017-11-16, 12:12 de.

        De gyors válasz, köszönöm 😀 Őszintén én se értem, de annyi helyen találkoztam vele, ahogy a rizs mosásával is, hogy elbizonytalanodtam…. Na mindegy, majd valamikor kipróbálom búzával és remélem a legjobbakat 😀 Csicseri liszt se lenne rossz, sőt, de néha nagyon zavar az íze… Kölesliszt tippet is köszi 🙂

        Válasz
  10. Zsuzsi mondta

    2018-02-08, 11:12 du.

    Csúcs a fánk! Ma délután az első adagot azonnal megettük a kislányommal, ezért most megint készítettem 12 darabot a holnapi ovis farsangra.

    Válasz
  11. Csiszár Annamária mondta

    2022-01-31, 11:12 de.

    Szia Nóri!
    Nagyon szimpi ez a recept, de mostanában szemezek a téné-vel. Lenne ötleted, hogy hogy lehet átalakítani, hogy téné legyen?
    Köszönöm szépen!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-01-31, 2:57 du.

      Szia,
      próbáltam, de már így is annyira messze van az igazi fánktól, hogy nehéz ennél jobbá tenni úgy, hogy megőrizze a fánk jellegét… Az olajat ebből is kihagyhatod, de akkor elveszíti a minimális olajban sült ízét is. Én úgy vagyok vele, hogy egy évben egyszer-kétszer ez is belefér, pláne hogy főleg a gyerekek eszik, és azért a nagy része igazából csicseriborsó… 😀 Szóval én itt kompromisszumot kötök.

      Válasz
      • Annamari mondta

        2022-02-01, 6:55 de.

        Szerintem én is teszek egy kivételt, mert amúgy nagyon kíváncsi vagyok rá köszönöm szépen!

        Válasz
  12. Vincze-Darázsi Virág mondta

    2022-02-07, 2:19 du.

    Szia!
    Félve tekintettem a farsangi szezonra, hogy én kimaradok a fincsi fánk evésből.
    Köszönöm a receptet!!!!!!!
    Isteni finom pedig én nagyon szerettem a klasszikus fánkot, de így már nem is vágyom rá
    Illetve gyerekek és apuka is falta, ők mindenevők.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-08, 12:10 du.

      <3

      Válasz
  13. Virágos Lilla mondta

    2022-02-10, 2:59 du.

    Szia Nóri!
    Mindenképpen javasolt formában sütni a fánkot?
    Ragacsos a tészta és nem lehet nyújtani, kerek formával szaggatni?
    Köszönöm a választ.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-11, 5:38 du.

      Szia Lilla,
      ez a tészta olyan, mint egy muffin, folyik… Ha nincs fánk formád, nyugodtan süsd muffin formában.

      Válasz
  14. Dana Hajdina mondta

    2022-10-01, 1:33 du.

    Kedves Nori,
    Csicseriborso liszt helyett melyiket javaslod a koles, rizs vagy cirok kozul?
    nagyon szepen koszonom! es a receptjeidet is!!!!!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-10-03, 9:30 de.

      Szia Dana,
      sajnálom, de egyiket sem… a csicseriborsó úgy összetartja ezt, ahogy ezek nem tudják. Ki lehetne találni egy teljesen más receptet, de azt mg nem tudom előre megjósolni.
      Sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum