• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Meggyes-mákos joghurtital (előflórás, tejmentes, vegán)

2017-02-06 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A házi élőflórás joghurtom sikerén felbuzdulva szerettem volna nyitni a joghurtitalok irányába. A joghurt alapreceptem agar hozzáadása nélkül sűrűn folyó, krémes lesz, így az állagon nem sokat kellett törnöm a fejem. Az eddigi natúr ízek után szerettem volna valami frissítő, gyümölcsös, édeskés dolgot inni. A tejmentes étrendre térők első vesszőparipája szinte mindig a kalciumpótlás, ezért választottam a meggy mellé a mákot, mint kalciumbombát és egyébként is remekül kiegészítik egymást… 😉

Tejmentes joghurtitl házilag - eggyes-mákos |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Tejmentes joghurtital házilag

A növényi tejkészítő automata csatasorba állítása után csak a megfelelő joghurt kultúrát kellett megtalálnom. Ahogy a házi joghurtos bejegyzésemben is írtam, az első kókuszjoghurt receptem anno még egyszerű probiotikus kapszulákkal készült: egyrészt akkor még nem mértem fel, hogy a megfelelő kultúrának mekkora szerepe van a joghurt ízében, minőségében (ég és föld), másrészt nem találtam semmilyen beszerzési forrást, ahonnan háztartási (nem ipari) mennyiségben is lehet joghurt- és sajt kultúrákat kapni.

Tavaly végre rátaláltam Panni sajtos boltjára, és a többi már történelem. 🙂 Már saját csomagolású, éppen egy adag joghurthoz elegendő kultúrát is forgalmaznak: van joghurt és mild joghurt keverék is. Mindkettőt próbáltam, de bevallom, nem éreztem jelentős különbséget. A növényi tejes joghurtok kicsit nehezebb esetek érlelés szempontjából (nagyobb csíraszámra és/vagy több időre van szükségük), lehet, hogy ezért sem volt szembetűnő a különbség. Ezek a keverékek csak a baktériumokat, valamint nyílgyökérlisztet és inulint tartalmaznak, a csomagolóüzem tej- és gluténmentes.

Tejmentes joghurtitl házilag - eggyes-mákos |mindenmentes.hu

Biztosan ismeritek azokat a műanyag palackban kapható, többnyire tejsavó alapú színes csodákat a boltok polcairól…? Na, valami olyasmit szerettem volna összehozni, csak sokkal jobbat. 🙂 A tengernyi cukor helyett ezt a házi joghurtitalt a gyümölcs édesíti, és a máknak köszönhetően akad benne kalcium és teljes értékű fehérje is.

Az elkészítés módja (turmixolás) és a gyümölcs tartalom miatt ez az ital gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz: megengedőbb IR-diétában uzsonnára belefér, de betű szerint, szigorúan vett inzulinrezisztencia étrendbe inkább nem ajánlom.

5.0 from 1 reviews
Meggyes-mákos joghurtital (tejmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
12 óra
Össz. idő
12 óra 10 perc
 
Meggyes-mákos ízű, tejmentes joghurtital házilag: házi növény tejből, igazi joghurtkultúrával.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: joghurtital
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 7 pohár
Hozzávalók
  • 1 mérőpohár / 60g mák
  • 1 mérőpohár / 50g köles
  • 250g magozott meggy (télen fagyasztott)
  • ½ kk. só
  • ¼ kapszulás joghurtkultúra vagy 1 tasakos joghurtkultúra
Elkészítés
  1. A kölest és a mákot áztasd be bő vízbe egy éjszakára. Erre azért van szükség, mert az apró, kemény mákszemeket a tejkészítő nem tudja elég laposan szétturmixolni.
  2. Másnap öntsd le az áztatóvizet és a meggyel, sóval együtt tedd a növényi tejkészítő automatába. Töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a növényi tej száraz magokból programot. (Igen, tudom, hogy áztattuk a magokat, de ez a program alaposabb, így én mindig ezt használom.)
  3. Szűrni nem szükséges.
  4. Amikor a tej kb. 45 fokosra hűlt, tedd bele a joghurt kultúrát is és kevertesd össze alaposan a juice programmal (2-3 perc).
  5. A leendő joghurt italt tedd 8-12 órára joghurt készítőbe, majd a hűtőbe pár órára és már kész is.
Megjegyzések
Egy pohár joghurtital 130 mg kalciumot tartalmaz.
Az elkészítés módja (turmixolás) és a gyümölcs tartalom miatt ez az ital gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
A kész joghurtital hűtőben 3-5 napig biztosan eláll, de egyre sűrűbb lesz, így első nap még tényleg ital, később egy kis vízzel összekeverve lehet újra kortyolhatóvá tenni.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 pohár kalória: 90 kcal zsír: 4,2 g Szénhidrát: 12 g fehérje: 2,7 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, fermentáló, joghurt, növényi tejtermék, tízórai, Vegital

Előző bejegyzés « Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)
Következő bejegyzés Mindenmentes, vegán camembert sajt (tejmentes, olajos mag mentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ági mondta

    2017-02-11, 10:22 du.

    Kedves Nóri!

    Arra tudsz valami megoldást, ha nincs sem joghurtkészítőm, sem növényi tej automatám? Főzés, turmixolás, hűtés, melegen tartás? Olyankor mire kell figyelni? Próbálkoztam már párszor így joghurtot készíteni, de eddig mindig a lefolyóban végezte.

    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-13, 2:01 du.

      Szia,
      huhh, hát… bolti tejet próbálnék konjac liszttel besűríteni és azt beoltani joghurt kultúrával. Melegen tartani a kb 50 fokos sütőben is lehet, vagy nagy meleg vizes lábosban állítani egy kisebbet, nagy termosz, stb. Azért így nehezebb pontosan megcsinálni, de nem lehetetlen. Az első joghurtomat én is valahogy így készítettem.

      Válasz
  2. Évi mondta

    2017-04-03, 1:12 du.

    Kedves Nóri! A növényi tej után most már a joghurtkészítés gondolata is izgat. 🙂 Az otthoni tejkészítésről is nagyban a Te írásod győzött meg. Ezért szeretném megkérdezni, hogy a joghurt készítő mennyire növeli meg az áramfogyasztást? Ez a 8-12 órás állás áram alatt történik, jól gondolom? Tudom, nem ennek kellene lenni az elsődleges szempontnak, de mivel egyedül, egy fizetésből élek, így ez sem mindegy. Viszont IR-esként és laktózérzékenyként nem nagyon van bolti joghurt, amit ehetnék.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-04, 1:26 du.

      Szia,
      nem tudok pontos adattal szolgálni, de nem lehet nagy fogyasztása: kb. 45 fokon tartja a joghurtot egész éjjel. Összehasonlításul, egyszer kiszámoltuk, hogy egy kenyérsütés áramfogyasztása kb. 30 Ft (volt akkor): ott azért sokkal melegebbet kell tartani, bár nem egész éjjel.
      Egyébként hamarosan ki fogom próbálni a Vegital fermentáló készülékét, ami szabályozható (hőfok, időtartam), és nem csak joghurthoz jó – meglátjuk. 🙂

      Válasz
  3. Deák Andrea mondta

    2017-07-18, 6:26 du.

    Szia Nóri! A növényi tejeket nyersen csinálod mindenhez, mert ez nekem nem világos 🙂 köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-21, 4:56 du.

      Szia,
      főzős programot használok a tejfőzőn, szóval nem nyers, hanem főzött a tej.

      Válasz
  4. barlangolo mondta

    2018-11-18, 11:06 de.

    Szia Nóri!
    Mi az oka annak, hogy a meggyet a főzés előtt teszed bele, és nem a főzés után turmixolod hozzá? Így a vitaminok jobban megmaradnak az én elméletem szerint.
    Köszönöm: Marosi Csilla

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-18, 12:34 du.

      Az hogy így volt egyszerűbb. 😀 De igazad van, legközelebb én is utólag teszem bele!

      Válasz
  5. Szabina mondta

    2019-04-10, 1:01 du.

    Vajon mi történik ha ezt a fagyigépbe berakom ? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-10, 1:33 du.

      Pálcikás jégkrémnek jobban látom. 🙂 Kellene bele még kókuszzsír és (kukorica)keményítő, különben a jégkockához lesz hasonlatos.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum