• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

2013-03-28 Írta: Andrási Nóra 51 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A gluténmentes házi tészta története már akkor körvonalazódott, amikor kiiktattuk a búzát és társait az életünkből. Átgondolva az étkezési szokásainkat, már akkor tudtam, hogy a kenyér mellett a főtt tészta lesz a gluténmentesítés sarkalatos pontja. A kenyér-kérdésre a mindenmentes cipóval került fel a pont, és úgy tűnik, tésztátlan létemnek is vége szakad…

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

A boltban lehet kapni gluténmentes tésztát is, akkor miről is szól ez a bejegyzés? Ahogy a gluténmentes kenyerekkel, úgy a tésztákkal is az a gondom, hogy nem teljes értékű alapanyagokból készülnek, alacsony a rosttartalmuk, így pl. a kukoricatésztának magas a glikémiás indexe. Nem mondom, hogy emiatt tiltólistára került: a karácsonyi húslevesbe főztem egy kis gluténmentes cérnametéltet, de tésztaételt nem főznék vele. Találtam teljes kiőrlésű barna rizslisztből készült tésztát is, de csak egyetlen boltban, horror áron (kb. 700 Ft /250g), és bár jó minőségű terméknek tűnt, sajnos fűrészpor íze volt. Próbáltam 100% hajdinatésztát keresni, ami soba néven jellegzetes japán étel, de az exportra szánt termékeket ők is hígítják legalább 30% búzaliszttel. Szóval arra jutottam, hogy olyan tésztát, amivel maradéktalanul elégedett vagyok, bizony csak én gyúrhatok.

Így aztán nem véletlen, hogy ez a szépség várt a karácsonyfa alatt:

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

Mivel a tésztát, meg úgy általában a búzalisztből készült dolgokat a glutén tartja össze, nem tűnt sima ügynek a házi tésztakészítés. Pláne, hogy tapasztalatom a téren leginkább semennyi: milyen állagú kellene legyen? Hogyan kell nyújtani?

Az első próbálkozásom csak barna rizslisztből készült, és azonnal remekül sikerült: a kezdők szerencséje.

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

Ezt az eredményt nem sikerült megismételnem, mert a csak barna rizslisztből, tojással készült tészta nem állt össze, szétmorzsolódott. Gondoltam, hogy egy kis hajdinaliszttel lehetne segíteni a dolgon, mert magas a fehérjetartalma, és hagyományosan is készítenek belőle tésztát, tehát elvileg működnie kell. Ezután már „csak” az arányokkal kellett játszanom egy keveset, mire úgy éreztem, hogy itt is írhatok az eredményről.

Eleinte nagyon sokáig elszöszmöszöltem egy kétszemélyes adag tésztával: egy ideje ez volt a vasárnap délelőtti programom. Most már kettőnknek egy adag tésztát 30 perc alatt készre is főzök, pedig ismétlem, pár hete készítettem először házi tésztát.

Kicsit hosszúra nyúlt bevezető után, következzen a gluténmentes házi tésztakészítés, ahogy én látom.

Hozzávalók 2 személyre:
85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás (kb. 60-65g-os, L méretű)
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe

1. A liszteket egy kis tálban összekeverem, a közepébe ütöm a tojást, hozzáadom a vizet is, és villával átkeverem, amíg az egész egyformán morzsalékos lesz.
2. Kézzel átgyúrom, mintha hógolyót formáznék: összegyúrok egy maroknyi tésztát, és ehhez ragasztom a többit, amíg egy helyes kis gömböt kapok. Ha nagyon morzsolódik, tegyetek még hozzá egy kevés vizet, ha túl ragadós, kevés lisztet.
3. Két kis cipót formázok belőle és nedves konyharuhával letakarom, pár percig pihentetem.
4. Lisztezett vágódeszkán (erre a célra sima rizslisztet használok, mert takarékosabb) először tenyérrel kilapítom, majd sodrófával elég vékonyra nyújtom ahhoz, hogy 0-ás fokozaton át tudjam engedni a tésztagépen. A kis kinyújtott tésztagolyót akkora darabokra vágom, amivel könnyű dolgozni.

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

5. Minden fokozaton kétszer engedem át a tésztadarabot, és egyesével haladok a fokozatok között. Kilenc állása van a tésztagépnek, 0-ás a legvastagabb, és 4-esnél nem szoktam vékonyabbra nyújtani.

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

6. Ha már elég vékony a tésztám, szélesmetéltet vágok belőle. A tésztagép alá mindig odakészítek egy tányért, hogy a tésztát könnyen el tudjam vinni a főzővízig, nehogy összetörjem.

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

7. Bő sós vízben 3-5 percig szoktam csak főzni, a friss tészta gyorsan elkészül.
8. Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és kész is.

Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta

Ez a bejegyzés most csak a tésztáról szól, de hamarosan lesznek (újra) tésztás receptjeim. Ebből a mennyiség két tányér tészta lesz, 40g CH/adag szénhidráttartalommal. Nem a leggyorsabb receptem, de nekem teljesen megérte a macerát: nagyon szeretem a tésztát… 🙂

És Te? Kipróbálod a gluténmentes házi tésztát?

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, tészta, vacsora

Előző bejegyzés « Gofri 1. – cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával
Következő bejegyzés Húsvéti csokor »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Agnes Kovacs mondta

    2013-10-29, 7:20 du.

    Nagyon super recept, most próbáltam ki, tésztagéppel nyújtottam íze, állaga fantasztikus lett, ez többször fogom megcsinálni és könnyű, élvezetes volt elkészíteni. Én fehér rizslisztet használtam és így is kiváló lett:) Köszönöm Nóri:)

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-29, 7:21 du.

    Nagyon örülök, hogy jól sikerült. 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2013-12-28, 8:46 du.

    Kifogom próbálni a receptet,de szerinted kilehet szárítani ?
    Én nagyon sok tésztát csinálok a családnak, csak valahogyan
    tartósítani kellene ( szárítani )

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-28, 8:48 du.

    Már én is gondoltam rá, hogy jó lenne előre dolgozni és többet készíteni, majd eltenni, de eddig mindig frissen megettük, vagy max. másnap. Szárítani nem próbáltam, ha megpróbálod, írj, hogy sikerült-e.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
    • Meli mondta

      2017-09-24, 12:16 du.

      Sziasztok
      Két nap alatt megszáradt, isteni lett csak a főzési idő így picit több.
      Meli

      Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-01-23, 6:17 du.

    Szia Nóri!
    Egy ideje már szemezgetek a receptjeiddel, de most jutottam csak el a cselekvésig.Érdekelne, hogy a hajdina lisztet lehet-e, és mivel helyettesíteni, illetve, ha a hajdinát ledarálom, az jó-e a liszt helyett (Biopont, vagy Ecofood féle van otthon)
    Köszi,
    Andi

    Válasz
  6. Éva M. mondta

    2014-01-23, 6:17 du.

    Szia Nóri! Remekül néz ki a tésztád. Én is szemezgetek a tésztagépekkel, szerintem hamarosan be is ruházok rá, mert mi is szeretjük a tésztaféléket. Neked milyen típusú van? Meg vagy elégedve vele? Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv.: Éva

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-23, 6:21 du.

    Szia Andi,
    a hajdina helyettesíthetőségét illetően nem vagyok túl bizakodó: a rizsliszt önmagában nagyon száraz, morzsolódik. Egyszer sikerült csak rizslisztből használható tésztát gyúrnom: a legelső alkalommal, ez biztosan valami kezdők szerencséje dolog lehetett. 🙂 Szerintem a hajdina fehérjetartalma kell ahhoz, hogy kicsit összefogja a tésztát.
    Házilag darált hajdinát már én is használtam liszt helyett, azzal jó volt. Kávédarálóval daráltam.
    Sok sikert,
    Nóri

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-23, 6:23 du.

    Szia Éva,
    Amit a képen látsz, az egy Marcato Atlas wellness 150 tésztagép. Ez olyan típusú dolog, amit ha megfelelően karban tartunk, az unokáinknak is jó lesz, ráadásul szép is. 🙂
    Bevallom, nem használom viharos gyakorisággal, de ez nem az ő hibája: egyébként nagyon szeretem.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2014-01-27, 9:17 du.

    Szia, én is fehér rizsliszttel próbáltam (az volt itthon), és nagyon finom lett. Lasagne készült belőle. A boltban kapható kukoricalisztes tésztákhoz képest sokkal finomabb! Köszi, figyelem a többi receptedet is! Szabobeus

    Válasz
  10. Névtelen mondta

    2014-02-12, 8:38 du.

    Szia Nóri, a tojás helyett lehetne-e valami mást tenni a tészához?
    köszi Andi

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-02-12, 8:38 du.

    Még dolgozom az ügyön… 🙂

    Válasz
    • Niki mondta

      2023-01-21, 7:50 du.

      Szia Nóri!
      Azóta lett esetleg tojásmentes verzió?
      lköszi, üdv. Niki

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2023-01-22, 10:25 de.

        Szia Niki,
        nem foglalkozom már házi tésztával, így nem lett tojásmentes változat, sajnálom.
        N.

        Válasz
  12. Eszter Letícia Málovics mondta

    2014-03-04, 7:29 du.

    Kedves Nóri! Még kezdő vagyok:) Tudnál nekem segíteni abban, hogy ez a recept automata tésztagéphez is alkalmas-e? Ha nem, azzá tehető valahogy? Válaszodat előre is köszönöm: Eszter

    Válasz
  13. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-04, 7:32 du.

    Szia Eszter,
    A gluténmentes tészta elég kényes, törékeny dolog. Nekem nincs automata tésztagépem, de tartok tőle, hogy ha nem érzéssel nyújtják, akkor könnyen törhet. Ha kicsit több folyadékot teszel bele, akkor jobban nyújtható, de törékenyebb is. Még az lehet érdekes, hogy az automata tésztagép mit készít belőle, mert ha laposra nyújtja/széles metéltre vágja, az talán működhet, de a csőtészta formák szerintem biztosan nem.
    Ha kipróbálod, írd meg, hogy ment! 🙂
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  14. Névtelen mondta

    2014-04-21, 12:08 du.

    Kedves Nóri,
    még most ismerkedem a gluténmentes életmóddal. A hajdina elég jól bevált kérdezném, hogy szerinted csak hajdinalisztből lehet tésztát készíteni?
    A barna rizst/rizslisztet minél ritkábban szeretném használni, mert nagyon magas a fitinsav tartalma, ami nem jó.
    Köszönöm, Anita

    Válasz
  15. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-21, 12:13 du.

    Szia Anita,
    Igen, lehet csak hajdinalisztből tésztát készíteni: ez a japán soba tészta, ami tradicionálisan csak hajdinalisztből és vízből, tojás nélkül készül. Emiatt elég nehéz elkészíteni, gyorsan kiszárad és könnyen törik is. Vastagabbra nyújtják sodrófával, nem is használnak hozzá tésztagépet. Szóval lehet, de nem könnyű. 🙂

    Válasz
  16. Névtelen mondta

    2014-09-24, 12:50 du.

    Szia Nóri!
    Szerinted hajdina helyett kölessel sikerülne? Úgy tudom, annak is magas a fehérjetartalma.
    Köszönöm: Tulipiros

    Válasz
  17. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-24, 12:59 du.

    Szia,
    Hát, kölesféléből (teffből) Etiópiában készítenek hagyományosan tésztát, de több napos erjesztés után… Szerintem az íze is erős lenne. Persze lehet hogy van, akinek a hajdina is erős… Egyetlen amerikai bloggertől láttam valaha köles tésztát, ő csak köles lisztet használt. Szóval próbálkozni lehet, de legyen valami "backup" vacsorád, ha mégsem sikerülne. 🙂

    Válasz
  18. Névtelen mondta

    2014-09-28, 4:04 du.

    Szia!
    Nem csináltam meg kölessel a tésztát, hanem inkább vártam és vettem hajdinalisztet. Nagyon finom lett, köszönet a receptért. Hálás vagyok érte, mert tészta rajongó vagyok, de a lányom születése után kiderült, hogy glutén érzékeny vagyok, és azóta nem ettem tésztát (fél éves). Én kézzel nyújtottam és vágtam, ezért rusztikus lett :D. Tényleg köszi. a kenyeredet és galettét már sütöttem, most pedig a kakaós kuglóf következik. Üdv: Tulipiros

    Válasz
  19. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-28, 4:05 du.

    A rusztikus tésztát már mi is ismerjük. 😉

    Válasz
  20. Névtelen mondta

    2014-11-02, 8:40 de.

    Sziasztok,
    A rizslisztes tésztához, ha adtok egy kevés kis vízbe áztatott útifűmaghéjat, akkor sokkal ruganyosabb lesz.
    Én egyébként az Express tésztagépet használom, amihez nem kell nyújtani a tésztát hanem úgy nyomja ki a tésztát, mint egy húsdaráló. Gluténmentes tésztákhoz nagyon jó szerintem. Elég drága (több, mint 30 ezer az alap gép), de már azzal sokféle tésztát lehet készíteni. És ha megszámolom, hogy 25 dkg csicseriborsó tészta 700-800 Ft, akkor szerintem hamar behozza az árát.
    Én azóta tudok végre jó tésztákat enni, mióta beújítottam ezt a szuper kis tésztagépet.

    Mindenkinek jó tésztázást 🙂

    Válasz
  21. Névtelen mondta

    2014-11-27, 7:58 du.

    Szia! Hajdina tésztát 24órát szobahőmérsékleten nedves konyharuhába csavarva és lefóliázva kell pihentetni. 2csésze hajdinaliszt, 1 csésze víz, 1/2ek almaborecet,vagy citromlé.

    Válasz
  22. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-27, 7:59 du.

    Köszi, ha legközelebb kísérletezni támad kedvem, kipróbálom… 🙂

    Válasz
  23. Tímea Bodó mondta

    2015-02-09, 11:41 de.

    Kedves Nóri!
    Én rizslapot szeretnék készíteni rizslisztből, tavaszi tekercshez. Tudnál nekem ehhez ajánlani egy elkészítési módot, esetleg egy bevált receptet? Köszönöm és szép napot!

    Válasz
  24. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-09, 11:42 de.

    Szia,
    Szerintem a rizslapot rizskeményítőből főzik. Ez olyan dolog, aminek én sem állnék neki… Talán jobban jársz, ha rendelsz webshopból. 😉

    Válasz
  25. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-09, 11:43 de.

    Vagy ha van a közelben ázsiai/kínai bolt, ami élelmiszereket is forgalmaz…

    Válasz
  26. Névtelen mondta

    2015-06-28, 11:21 du.

    Kedves Nóri!
    Rendszeresen innen főzök, rengeteg ételt elkészítettem már a blogról és rendszerint mind remekül sikerül, kivéve a gluténmentes tésztát. Ehető lesz, de a legkevésbé sem gusztusos,mivel nagyon törik, morzsolódik és ezért kifőzve is rövidke kis darabok lesznek, szép hosszú tésztacsíkok helyett.
    Fogalmam sincs, mit csinálok rosszul. Van valami tipped?
    Előre is köszönöm!
    Melinda

    Válasz
  27. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-06-28, 11:36 du.

    Szia Melinda,
    Attól tartok, nem fogod szeretni a választ, de a GM tészta sajnos törik. Nekem is. Igyekszem minél kevesebbet macerálni: amikor vágom a géppel, tányért teszek alá, hogy arra hulljon és így emelem át a vízbe, ahol éppen csak egyszer, óvatosan keverem meg. Óvatosan szűröm, öblítem, stb. Emellett vannak jobb és rosszabb napok is. 🙂

    Válasz
  28. Orsoly mondta

    2015-12-10, 10:50 du.

    Szia Nóri!
    Mit gondolsz, ez a recept megállná a helyét lasagne tésztaként? Mennyire passzolna egy paradicsomos ízvilághoz? Előre is köszi a választ 🙂

    Válasz
  29. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-10, 10:51 du.

    Szia,
    szerintem igen. Mintha írta is volna már valaki, hogy kipróbálta… Én még nem. 🙂

    Válasz
  30. Orsoly mondta

    2015-12-17, 11:42 du.

    Szuper, köszi a választ! 🙂

    Válasz
  31. Petra mondta

    2016-03-13, 7:03 de.

    Szia Nóri!

    Ez nagyon jó nokedlinek is 🙂 Az állaga miatt még elmosogatni is könnyebb utána, mint a hagyományos után.
    Kisfiam nagy rajongója. Szép lassan bövül a konyhám a mindenféle mindenmentes hozzávalóval és gépekkel, de egy tésztagépet hirtelen nem tudtam elővarázsolni, igy maradt a kreativitásom. Reggel készitettem, meglátta és addig nem tágitott, amig nem adtam neki reggelire 🙂 Imádta!

    Köszi a recepteket! Nagyon jók!

    Üdv
    Petra

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-17, 6:15 du.

      Köszi a tippet! 🙂

      Válasz
  32. Szakály Ferencné mondta

    2016-09-14, 6:53 de.

    Kedves Nóri!
    Fantasztikus amit felépítettél, gratulálok!
    A tésztához még 2014- ben érkezett egy hozzászólás amiben a tojás helyettesítéséről kérdeztek.
    Sikerült kitalálni valamit erre? Az én próbálkozásaim nem jártak sikerrel, kérlek ha van ötleted írd meg!
    Köszönettel: Mária

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-15, 9:45 du.

      Kedves Mária,
      2014 óta gyerekkel a hátamon vagy az asztalon főzök, így nem szántam rá magam a tészta gyúrásra. 🙂 Ötletem lenne: tojás helyett lenmagtojás, útifűmaghéj. Épp a héten írtam egy bejegyzést a bolti tésztákról, már van a piacon olyan termék, ami útifűmaghéjjal készül.

      Válasz
  33. Juhász-Molnár Vivien mondta

    2018-01-02, 2:54 du.

    Kedves Nóri!
    Nagyon szeretjük a férjemmel a húslevesbe a csigatésztát. Kerestem már mindenfelé olyan fajtát,amit IR-esként nyugodt szívvel megehetnék,de még sajnos nem láttam sehol. Esetleg tudnál ajánlani olyan lisztet/liszteket,amivel ha elkészítem a tésztát hasonló ízélményt érek el,mint az eredeti?
    Köszönettel: Vivien

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-05, 12:01 du.

      Kedves Vivien,
      írtam két bejegyzést a kapható gluténmentes, IR-barát tésztákról (itt és itt): nézz körül, hátha találsz olyat, ami tetszik.

      Válasz
  34. Bertalan Orsi mondta

    2019-11-27, 6:57 de.

    Kedves Nóri,
    itt, a kommentek között olvastam a hajdina tésztáról és az Express tésztagépről. Örömmel írom le neltek a tökéletes, tojásmentes, szárítható hajdina tészta receptjét, ami ráadásul nem törik, csak ha már megszáradt, de akkor sem nagyon.
    Az Express tésztagép szarvacska készítő adapterével készítem (ez fontos, mert minden alakú tésztánál egy kicsit változtatni kell a recepten, ebből a tésztából nem lehet spagettit készíteni, mert eltörik)
    Ime:
    350 g hajdina liszt és 200g víz.
    Ezeket összekeverem, gombócot formázok belőle és pár órán át lezárt műanyag dobozban tárolom, akár a konyhapulton is. Kb. 20-30 perc alatt lehet ezt a mennyiséget feldolgozni és 4 bőséges adag lesz belőle.
    Az Express gép előnye, hogy kicsi és nem kell lisztezni a tésztát. tehát nagyon kevés kosszal jár.
    Köszönöm a munkádat, Nóri! Nagyon értékes oldal!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-11-27, 11:49 de.

      Nagyon köszi, hogy ezt megosztottad!

      Válasz
    • lizi mondta

      2020-01-05, 11:11 de.

      Sziasztok! Én közel 20 éve készítek gm tésztát a lányomnak és szoktam szárítani is mivel mostmár egyetemista és viszi magával. Olyankor kézzel megfogom és egy forgó mozdulattal csigát tekerek kb.20cm tesztábol legyen cérna vagy szélesmetélt. Ráteszem egy rácsra hogy tudjon száradni és naponta megforgatom. Ha sürgett az idő, sütőben szárítom. Alaposan meg kell szárítani, különben megpenészedik. Azért kezdtem el készíteni egyrészt az ára miatt, mástrészt nem tetszett azt, hogy annó nagyon sok vizbe kellet fözni a bolti tésztát, a víz tele volt keményítővel és az ize sem volt az igazi, nagyon kukoricás volt. Így nem kell mindig külön vizben főznöm például egy fejtett bablevesbe csak úgy belefőzöm. Még szoktam lereszelni a téstát a nagylyukű reszelőn tárhonyának. Hagyom egy kicsit szikkadni és nagyából ugy kézítem mind a liszteset. Levesebetétnek is lehet, gyors megoldásként. Boldog Új Évet és nagyon sok sikert kívánok mindenkinek!

      Válasz
      • Virágos Lilla mondta

        2025-02-26, 3:57 du.

        Szia! Milyen lisztből, lisztekből készíted a gm tésztákat?
        Írnál receptet?
        Géppel nyújtod?
        Köszönöm!
        V.Lilla

        Válasz
  35. Kautezky Larder Dénes mondta

    2020-01-19, 5:17 du.

    Szeretném megkérdezni, hogy a fehérjét zsírt, szénhidrátot nyers vagy főzött állapotba kell e számolnom-
    Válaszát előre is köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-01-19, 9:54 du.

      Kedves Dénes,
      nem biztos, hogy jól értem a kérdést. Én a CH-tartalmat itt a teljes adag felére (egy tányér) adtam meg.

      Válasz
  36. Bertalan Orsi mondta

    2020-02-29, 7:39 de.

    Kedves Nóri, köszönjük a sok munkádat, a sok ötletet!
    Gyerekbaráttá alakítottam a tojásmentes tésztámat. Ha van valakinek Expressz gépe:
    300 g hajdinaliszt + 200 g víz . Így lágyabb lesz a tészta, nem szárad gyorsan és egy két és félévessel is neki lehet állni tésztát készíteni, nyugodtan tekerheti a gépet..
    Ha valaknek nincs ilyen gépe, vagy lasagne tésztát szeretne, a nyújtható (szintén gyerekbarát) változat:
    300g hajdinaliszt + 100g csicseriborsóliszt / sárgaborsóliszt +200g víz
    Ez gyorsan szárad és a lasagne is sokáig sül, mert nyersen rétegezem a tésztát a szószokkal.
    Ha a készítés során száradna tészta, nedves kézzel gyúrjuk át alaposan újra.Ezzel a változattal jól lehet gyurmázni:)Nem kell aláliszteni, mielőtt a nyújtógépbe teszem, csak kézzel ellapogatni. Akkor jó a tészta, ha nem nedves kívül, de nem is ragad
    Mindkét esetben kell pihentetni a tésztát.
    Mindenkinek jó munkát!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:05 de.

      Nagyon köszi, hogy megírtad! És le a kalappal, hogy a kétésfélvessel tésztát nyújtotok… 🙂

      Válasz
    • Virágos Lilla mondta

      2025-02-26, 4:02 du.

      Kedves Orsi!
      Csak frissen készíted a lasagnát vagy szoktad megszárítani is a tésztát?
      V.Lilla

      Válasz
  37. Bertalan Orsi mondta

    2020-02-29, 9:36 de.

    Bocsánat, csak 50 g csicseriliszt kell a 2. Verzióhoz

    Válasz
  38. Noémi mondta

    2022-11-16, 9:33 du.

    Kedves Nóra,
    Érdeklődni szeretnék,hogy van-e esetleg olyan tészta recept,amibe nem kell tojás.?
    Nagyon szeretnék házi tésztát készíteni,de tojásallergia áll fenn.
    Köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-17, 3:05 du.

      Kedves Noémi,
      az oldalamon nem találsz ilyet, mert végül nem volt türelmem a tészta pöndörítéshez, lemondtam róla. Hajdinából lehet tojás nélkül is biztosan, ez a soba tészta, olvass utána! Ecettel hagyják állni, plusz jól meggyúrják, és így áll össze.
      Másik lehetőség, hogy darált lenmaggal vagy útifűmaghéjjal pótolod a tojást.
      Sok sikert!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum