• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vaníliaesszencia, vaníliakivonat házilag

2012-10-31 Írta: Andrási Nóra 19 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az a helyzet, hogy én jövő nyáron a saját, házi készítésű, „mindenmentes” (tejtermék-, tojás-, és cukormentes) fagylaltomat szeretném kanalazni a teraszon. Igaz, hogy a receptet még nem dolgoztam ki (teljesen), de bízom benne, hogy addigra sikerült, sőt talán korábban is. 😉
(Frissítés: csokis mindenmentes főzött fagyi itt, kávés pedig itt.)
A vanília nem tartozik a kedvenc fagylalt ízeim közé, de egy kevés vaníliakivonat a háttérben szerintem sokmindent meg tud bolondítani. A vaníliakivonat viszont nem olcsó, és nekem sok fog kelleni, szóval gondoltam, elkészítem magamnak a kivonatot. Itt találtam egy remek leírást, hogy hogyan érdemes nekiállni. Többek között az is kiderül, hogy a vaníliakivonat már 5-6 hét múlva is használható, de 6 hónapig nyugodtan hagyhatjuk a vaníliát az alkoholban. Ekkor le kell szűrni, és utána még „érhet” újabb hónapokat, szóval gondoltam, ha nyáron szeretném fagyiba használni, akkor ideje lesz nekilátni. Azért teszem most közzé ezt a bejegyzést, hogy majd nyáron ne mondhassátok, hogy nem szóltam. 🙂 Ahogy telik-múlik az idő, fogom még frissíteni képekkel.

 

Vaníliaesszencia, vaníliakivonat házilag

 

Mire lesz szükség?
30g vaníliarúdra
250ml vodkára*
1db 250ml-es üvegre (sötét üveg még jobb lenne)
éles kés, vágódeszka

*Gluténérzékenyek a vodka helyett válasszanak más, nem gabona alapú szeszes italt! Szerintem tequilával vagy rummal is ugyanúgy működik, csak a vodka olcsóbb. Sőt, hallottam már burgonya alapú vodkáról is, az gluténmentes.

Most megengedek magamnak egy kis ingyenreklámot, és megsúgom, hogy a 30g indiai vaníliarudat szerintem elég kedvező áron sikerült beszereznem a fűszerboltom.hu-tól. 1500Ft volt össz-vissz, szállítással együtt. Lehet, hogy majd később rendelek a madagaszkáriból is, mert kíváncsi vagyok, érezném-e a különbséget.

 

Vaníliaesszencia, vaníliakivonat házilag

Így készül:
1. A vaníliarudakat egyesével keresztben félbevágtam, majd hosszában felmetszettem és a késsel kikapartam az illatos-olajos magokat:

Vaníliaesszencia, vaníliakivonat házilag

 

2. Mikor ezzel végeztem, a hátramaradt tokokat kb. 1,5cm hosszú darabokra vágtam. A magokat kiskanállal beletöltöttem a 250ml-es üvegbe, majd a tokdarabokat is bepakoltam. Remek vasárnap délutáni lazítás volt. 🙂
Felöntöttem vodkával, felcímkéztem.

3. Végül jól összeráztam. Most a konyhaszekrényben pihen, és az első héten minden nap fel fogom rázni. Utána mondjuk hetente egyszer, és kb. 6 hónap múlva le fogom szűrni. Majd frissítek ide néhány képet a folyamatról.

4. Már másnapra szép sötét színe lett, és így festett bő két hét után:

Vaníliaesszencia, vaníliakivonat házilag

Remélem, meghoztam a kedveteket, és Ti is nekiláttok!

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

18+1 ötlet a mindenmentes karácsonyhoz

Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...

Tavaszváró marinált sütőtökös saláta

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, alapanyagok, archiv

Előző bejegyzés « Guacamole
Következő bejegyzés Tehéntej helyett 1. – Házi mandulatej, klasszikusan és ahogy mi szeretjük »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pici Cica mondta

    2013-07-25, 4:17 du.

    Ú én szívesen fogadnám a narancs és a menta kivonatot. 🙂 ez a vaniliás is szuper ötlet 🙂

    Válasz
  2. Kata mondta

    2013-11-21, 6:46 du.

    Én egyszerűen csak a kikapart vaníliarudakat (amikor a magokat ételbe felhasználtam, de a rúd valamiért nem kellett) pakolgatom csatos barna sörösüvegben levő tiszta rumba :).

    Válasz
  3. Anita Módos mondta

    2014-04-18, 4:16 de.

    Kedves Nóri!
    Most találtam rá a blogodra, nagyon-nagyon tetszik!!! Szerinted házi pálinkával is működhet ez a mutatvány?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-18, 4:18 de.

    Szia,
    Alkohol van abban is, úgyhogy a vanília ízanyagait kioldja, az biztos. Inkább azt nem tudom, hogy milyen pálinkával készítenéd, mert a vodka semleges ízű dolog, de a pálinka nagyon is aromás?
    Szerintem ez már új találmány: mondjuk kajszpálinkába áztatott vaníliakivonattal fagylaltot főzni. Hm… 🙂

    Válasz
  5. Zita Csaszar mondta

    2015-03-02, 11:11 de.

    Szia Nóri,

    Szerinted 70%-os gyógyszertárban kapható alkohollal nem lehetne? Azt esetleg lehetne higítani és az gluténmentes elvileg.

    Mit gondolsz?

    Köszi,
    Zita

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-02, 11:14 de.

    Szia Zita,
    Persze, hogy lehetne, csak a patikai alkohol elég drága, nem véletlenül használok én is inkább bolti töményet. 🙂
    (Off: tisztítószernek is használom, így legutóbb jó nagy pocakkal álltam sorba két üveg vodkával… 😀 )

    Válasz
  7. V. Kata mondta

    2016-03-03, 11:15 de.

    Szia Nóri,
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mindenképp le kell-e szűrni? vagy ha elhagyom ezt a lépést, megromlana? Illetve mennyi idő után használható a kivonat?
    Köszönöm előre is!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-05, 12:45 de.

      Szia,
      nem kell szűrni, csak akkor számolj a vanília pöttyökkel… Megromlani nem fog. 🙂 2-3 hétig mindenképpen hagynám, de minél tovább, annál jobb.

      Válasz
      • V. Kata mondta

        2016-06-14, 12:04 du.

        Szia Nóri!
        Hétvégén készítettem vaníliafagyit, és mennyei íze van a kivonatnak köszönhetően! Köszönöm a receptet! 🙂

        Válasz
  8. Ada mondta

    2016-04-21, 4:04 du.

    Kedves Nóri!

    Cukormentesen hogy lehetne vaníliakivonatot készíteni? Illetve hol lehet ilyet kapni?
    Aroma is jó, de úgy tudom, a bolti vanília aroma is tartalmaz cukrot.
    Nem tudom, hogy a monin szirupjában a „sucralose” mit jelent, de nem vagyok benne biztos, hogy az jó.
    http://espressoshop.hu/monin-cukormentes-vanilia-szirup-0-7-l

    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-22, 9:00 du.

      Szia,
      Ne haragudj, de nem teljesen értem a kérdésed: éppen ebben a bejegyzésben írom le, hogy hogyan lehet otthon cukor nélkül vanília kivonatot készíteni. 🙂 A szukralózról írtam az édesítőszerek között.

      Válasz
  9. kataq mondta

    2018-02-07, 2:47 du.

    Kedves Nóri!
    Én most kaptam kedvet ehhez, frissítsd a cikket, kérlek oszd meg a későbbi tapasztalataid. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-07, 7:07 du.

      Szia,
      mire gondolsz? Kb. egy évig haszáltam ezt az esszenciát. 🙂

      Válasz
  10. Mili mondta

    2018-04-20, 6:24 de.

    Szia Nóri!

    Tudsz valami jó vanília-lelőhelyet? Ez sajnos, mint kiskereskedő megszűnt. Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-04-20, 12:56 du.

      Sajnos nem vagyok képben… Biot tudok, itt, de az jó drága emiatt.

      Válasz
  11. B. Szilvia mondta

    2018-12-08, 7:46 du.

    Szia. Hogy sikerült ekkora csomagot megvenned 1500Ft-ért? :O a linken már nem találok ilyen áron, de még a közelében sem 🙁 máshol 1 darab kerül annyiba 🙁

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-12-11, 11:52 du.

      Szia, ez egy 2012-es bejegyzés…

      Válasz
  12. Abéla mondta

    2022-06-30, 9:17 de.

    Kedves Nóri!

    Nekem őrölt bourbon vaníliám van itthon 15 g.
    Ebből mennyi kellene kb a 2,5 dl-hez?
    Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-07-02, 10:57 de.

      Szerintem 5g elég lehet.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum