• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen

2013-05-07 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Itt a nyári meleg és a hét közepe óta másra sem tudok gondolni, mint a fagylaltra… Biztosan nem én vagyok az egyetlen. 😉

Az első házi mindenmentes csokoládéfagylaltom tavaly novemberben készült el, ideje volt folytatni a történetet. Nem is én lennék, ha nem a kávés változat lett volna a következő lépés…  Időközben még olvasgattam és bölcsebb lettem fagylalt-ügyben, így ez az új változat még jobb lett, mint az előző: krémesebb és még kevesebb benne a CH…

Ez a recept tényleg mindenkinek szól: cukor-, tej-, tojás-, szójamentes, low carb, és vegán is: igazán mindenmentes recept!

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Korábban, az édesítőszeres bejegyzésemben már esett szó az eritritről, vagy eritritolról. Ez egy polialkohol édesítőszer, az édesítőereje 60-70%-a a cukorénak, és sokszor olvastam róla, hogy a glikémiás indexe 0, azaz egyáltalán nem befolyásolja a vércukor-, vagy az inzulinszintet. Az utóbbi állítással kapcsolatban kicsit szkeptikus voltam, ezért jobban utánanéztem, és kiderült, hogy az eritritol -a többi polialkoholtól eltérően- csak részben szívódik fel a véráramba, és utána a vesében változatlanul ürül. Így el tudom fogadni, hogy tényleg nem kell vele számolni az elfogyasztott szénhidrátok kapcsán.
Két mellékhatást szoktak említeni az eritritollal kapcsolatban. Az egyik, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva (>50g), vagy egyedi érzékenyég esetén puffadást okozhat. A másik, hogy nincs vízmegkötő hatása, ezért az eritritollal készült sütemény száraz lehet, míg az oldódása hőt von el, azaz hűsítő érzetet kelt. Ezek miatt (is) gondoltam úgy, hogy fagylaltkészítéshez ideális édesítőszer lesz, mert: kell valami amitől jégkocka helyett fagylalt lesz a végeredmény, az eritritollal nem kell majd számolgatnom, hogy mennyi fagyit eszem, és nyilván a hűsítő hatása sem lesz zavaró. 🙂

Hozzávalók:
300 ml mandulatej vagy más növényi tej ízlés szerint (szója, kókusz, stb.)
2 eszpresszó (100 ml erős kávé)
65g eritritol
1 kk. vaníliakivonat
70g kókuszzsír
15g tápiókakeményítő*
1 kk. zselatin vagy 1,5 kk. agar-agar por (vegán változathoz)
1 csipet só
25g aprított 82%-os étcsoki

* Azért választottam tápiókakeményítőt, mert úgy tudtam, hogy jobban bírja a fagyasztást a kukoricakeményítőnél, és így a fagyasztóban tartott fagylaltom is krémes maradhat. Sajnos ezt a reményemet nem váltotta be, így helyettesíthetitek kukoricaleményítővel, mint az előző receptnél. Azt mindenesetre elismerem, hogy ez a fagyi krémesebb lett, és ez valószínűleg a tápiókakeményítőnek köszönhető. Ráadásul ha valaki érzékeny a kukoricára is, ez jó megoldás lesz.

1. Egy kisebb edényben összekevertem az eritritolt a mandulatejjel, kávéval, vaníliakivonattal.
2. Ezután kevertem bele a keményítőt, zselatint, csipet sót.
3. Csomómentesre kevertem, majd hozzáadtam a kókuszzsírt is és közepes fokozaton, folyamatos keverés közben melegíteni kezdtem.
4. Mikor éreztem, hogy kezd besűrűsödni, lekapcsoltam a tűzhelyet és még pár percet kevergettem. Eddig annyi, mint egy pudingfőzés.
5. A leendő fagylaltmasszát egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy biztosan lehűljön és legyen ideje érni egy kicsit.
6. Másnap ebéd előtt 2 órával fagylaltgépben készítettem el a masszát. Amikor már kezdett keményebb lenni, keverés közben adtam hozzá az aprított csokoládét.

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen
Ilyen volt, amikor a fagylaltgépbe öntöttem a masszát
Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen
A kész fagylalt

7. Kb. 30 perc kevertetés után elkészült a fagylalt. Ilyenkor még elég lágy, ezért én szeretem tovább hűteni: fagyis dobozban a mélyhűtőbe került 2-3 órára, így ebéd után pont jó állaga lett:

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen

Gombócolás terén is sokat fejlődtem. 🙂

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen

Ebből az adagból kb. 600 ml/550g fagylalt készült, mivel az eritritolt nem számoltam bele, összesen kb. 25g CH-t tartalmaz, és ekkora adagot ketten nem tudtuk megenni egyszerre. Ez a kávéfagylalt viszont nem csak hírből ismeri a névadóját, szóval vigyázzatok vele, lefekvés előtti nassolnivalónak nem ajánlott. 😉

Kávéfagylalt csokidarabokkal, mindenmentesen

Hasonló bejegyzések:

Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, fagylalt, hűsítő, kávé

Előző bejegyzés « Mozogni jó, mozogni kell
Következő bejegyzés Málnajégkrém mentával, mindenmentesen »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Petra Lea Lancos mondta

    2013-10-05, 1:15 du.

    Szia!
    Nagyon klasszul hangzik! Két kérdésem van: Szerinted a kávét a gyerekek érdekében mivel helyettesíthetem? Pl. teával? Fagylaltgép helyett pedig mit használhatok? Van kenyérsütőm keverővel és kézi robotgépem…
    Köszi!

    Válasz
    • Grafleitner Kriszti mondta

      2019-03-25, 10:10 de.

      Kedves Petra!
      Ha van a közeledben Eurofam… üzlet (nehogy reklám legyen :o), ott nagyon kedvező áron hozzájuthatsz Inka kávéhoz, én azt használok. Tasakos, 180 g-os kiszerelés. Malátából készült, nagyon kedvező élettani hatásokkkal. (Még a reggeli, sőt, a délutáni kávémat is felturbózom vele ;o)
      Adagolása olyan, mint a neszkávéé, a szükséges mennyiséghez oldj fel forró vízben annyit, amennyit gondolsz. 1 dl-hez tehetsz 2-3 teáskanállal.
      Remélem, hogy válaszom nem túl késői, és a gyerekek nem ballagtak el azóta… Ha mégis, másnak talán haszna lehet belőle!
      Szép napot!
      Üdv:

      Kriszti

      Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-05, 1:19 du.

    Szia,
    a bejegyzés elején belinkeltem a kakaóval készült, csokis változatot is. Ha nincs fagylaltgéped, akkor a krémet tedd a mélyhűtőbe, és 20-30 percenként keverd át a robotgéppel, amíg fagyi állagú nem lesz. Így viszont nagyon kell figyelned arra, hogy ne fagyjon át az egész, mert ha egyszer keményre fagy, felengedve már nem lesz krémes.
    Ha ezt macerásnak érzed, próbáld ki jégkrémeimet:
    http://www.mindenmentes.hu/tag/jegkrem/

    Válasz
  3. Petra Lea Lancos mondta

    2013-10-05, 2:10 du.

    Nagyon köszönöm!

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2014-02-19, 1:45 du.

    Kedves Nóri,
    szeretném a figyelmed felhívni arra, hogy amennyiben egy étel zselatint tartalmaz, egyáltalán nem nevezhető vegánnak, sőt még vegetáriánusnak sem, ugyanis csontból főzik, ami ugyebár a halott állat testéből való. Nem olyan, mint a tejtermékek vagy a tojás, amihez nem szükséges az állat megölése.

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-02-19, 1:57 du.

    Kedves Névtelen,
    Ez valóban így van, ezért ajánlottam zselatin helyett az agar-agar port rögtön az összetevők listájában. Azóta ki is próbáltam, és valóban működik, úgyhogy majd frissítem is a bejegyzést.
    Úgy gondoltam, hogy ha valaki vegán módon étkezik, akkor felismeri az agar-agar porban a növényi eredetű sűrítőanyagot, ezért nem fűztem hozzá bővebb kommentárt.
    Köszönöm, hogy szóltál, este kiegészítem majd a bejegyzést, hogy közérthetőbb legyen.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-07-24, 6:03 de.

    Szia! Nagyon jonak tunik ez a recept, csak egy kerdesem lenne:kb mennyi ideig tart fozni, mig elkezd surusodni? Azutan rogton vegyem ke a tuzrol?

    Koszonom elore is a valaszodat!

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-07-24, 6:04 de.

    Szia,
    Miután már felforrósodott, csak pár perc: ha már sűrűsödik, akkor vedd le a tűzről.

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-07-24, 10:35 de.

    Koszonom szepen!

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2015-06-06, 9:21 du.

    pótkávé: cikória?

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-06-06, 9:22 du.

    Nem tudom, hogy a cikóriakávé mennyire lenne nyerő gyerekeknek, szerintem kicsit kesernyés. Ill. nem tudok jelenleg gluténmentes cikóriakávéról a magyar piacon – nem tudom, ez szempont-e.

    Válasz
  11. Szabina mondta

    2017-06-03, 7:28 de.

    Szia Nóri! Épp a fagyasztóban pihen a fagyi, bár reggel kicsit csalódott voltam, mert a hűtött massza elég hígnak tűnt az általad feltöltött képhez képest. (Attól tartok nem lesz elég krémes). Én szó szerint levettem a tűzről mikor elkezdett sűrűsödni, de pontosan milyen állagúnak kell lennie? Puding, tejszín? Az enyém inkább az utóbbi volt.

    Előre is köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:19 de.

      Szia, pudingra emlékszem. Milyen lett?

      Válasz
  12. Szabina mondta

    2017-06-13, 7:29 de.

    Szia! Elég vizes sajnos, szerintem nem főztem elég sűrűre 🙁

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-19, 4:12 du.

      Sajnálom… :\

      Válasz
  13. Bianka mondta

    2019-07-17, 10:12 de.

    Szia Nóri!

    Mi a tesóimmal és anyával tavaly kezdtük el a mindenmentes étkezést, így idén úgy döntöttem, hogy megpróbálok mindenféle finomságot készíteni, még akkor is, ha ezzel az őrületbe kergetem anyát, mert elfoglalom a konyhát. 🙂 Ez a fagyi recept is egy nagy kedvenc lett, csak annyit változtattam rajta, hogy más ízesítésekkel csinálom (a folyadék mennyiségét mindig 400 ml-re egészítem ki). Az eddigi kedvenceim az epres és a bounty, amihez kókuszzsírból, steviából és kakaó porból csináltam csokit. Mindig sikerrel jártam, szóval nem kell aggódni, hogy csak kávéval működne a recept. Az egyetlen nehézségem, hogy hosszú távon nem lehet lefagyasztani, mert nem olvad ki rendesen, hanem fura, szivacs szerű állaga lesz. Sajnos erre még nem találtam megoldást, szóval legrosszabb esetben is marad a kőkemény fagylalt, de szerencsére így is elfogy. Még egy érdekesség, hogy egyszer tápióka keményítő híján konjac liszttel sűrítettem és így miután a fagyi gépben lekészült egy nagyon érdekes, nyúlós állagú fagyit kaptam. Szerintem ez nagyon hasonlított a mostani stretchy ice-cream amerikai trendre és most már értem miért vált annyira híressé. 😉

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-18, 12:36 du.

      Wow, gratulálok a kísérletező kedvedhez, mind szuperül hangzik! A lefagyasztásra nem tudok gombot varrni én sem, legfeljebb pálcikás jégkrém formába érdemes tenni…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum