• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Csőben sült cukkíni fenyőmaggal

2012-06-11 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az utóbbi időben próbáltam az ebédre szóló 50g szénhidrátot több fogásra elosztani, hogy együnk változatosabban: levest, desszertet is. A most következő étel is annyira szénhidrátszegény, hogy belefér az ebédbe még egy tányér leves és a végére egy palacsinta is. Kiderült, hogy nincs ennyi hely a gyomromban. Így esett meg az eset, hogy este Életem Párja is arról számolt be, hogy bizony, a palacsinta fele megmaradt, vagyis nem eszünk elég szénhidrátot! Hát nem mókás… Emiatt kicsit szénhidrát-dúsabb receptek várhatóak a közeljövőben. Addig is következzen egy újabb friss, nyárias, olaszos rakott étel.

Csőben sült cukkíni fenyőmaggal

Hozzávalók 4 személyre:

4 cukkíni (kb. 1,2 kg)
50g fenyőmag
150 ml főzőtejszín
2 nagy gerezd fokhagyma
100g reszelt sajt (pl. mozzarella)
parmezán a tetejére
1kk. kókuszzsír
1 ek. olívaolaj
só

Aki esetleg nem ismeri, a fenyőmag az olasz konyhában elég gyakran előforduló fűszer, pl. a pesto egyik alapanyaga is. Nagyobb boltokban is kapható, a zöldséges-magos részlegen érdemes keresni.

Így készül:
1. Megmossuk a cukkiniket, levágjuk a két végét és felszeleteljük kb. 0,5 centis szeletekre. Besózva félretesszük.
2. A kókuszzsíron egy pillanat alatt megpirítjuk a fenyőmagot, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a tejszínt. Félretesszük.
3. Lecsepegtetjük a cukkiniszeleteket és forró teflonserpenyőben mindkét oldalukat pirulásig grillezzük.
4. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, majd belerétegezzük a cukkini felét és a fenyőmag nagy részét. Meglocsoljuk pár kanál fokhagymás tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal és jöhet a maradék cukkini. Ráöntjük a maradék tejszínt, megszórjuk a maradék fenyőmaggal, végül jó adag parmezánnal.
5. Mehet a sütőbe 200 fokra, légkeveréssel kb. 20 percre, amíg megpirul a teteje. Jó étvágyat!

Egy ekkora adag teljes szénhidráttartalma kb. 70g CH a cukkiniből és a fenyőmagból (utóbbi CH tartalmát 20g/100g-ra tippeltem, mivel nem találtam pontos adatot). Ez 17,5g CH/adag, ami elég kevés, megfér mellette még leves, desszert, gyümölcs is.

Csőben sült cukkíni fenyőmaggal

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, cukkini, ebéd, olasz, rakott, vacsora

Előző bejegyzés « Epres joghurtos zabmuffin
Következő bejegyzés Joghurtos kapros cukkínileves »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum