• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Jegeskávé

2012-05-12 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Bizony, itt a nyár. Mi eshetne jobban egy kellemes napos délután a teraszon üldögélve mint egy finom pohár jegeskávé? Most, hogy az ínycsiklandozó hideg kávénk ott vár a hűtőben, egy pillanat összedobni ezt a finomságot. Ahogy én szeretem:

Jegeskávé

Hozzávalók

kb. 0,5dl hideg kávékivonat
kb. 1,5dl szójatej vagy házi mandulatej
édesítő/cukormentes ízesítő szirup
jég

Miért iszom szójatejet tehéntej helyett? Több oka van. 1. Találtam olyat (Alpro kalciumos), amiben 2,5g CH van 100ml-ben, míg a tehéntejben átlagosan 4,7gCH/100ml. 2. Ez még hagyján, de úgy tudom, a tehéntejben lévő fehérjék fokozott inzulinválaszt váltanak ki, nagyobbat, mint amit a CH tartalom indokolna. 3. Tudom, hogy a szarvasmarhatartás ilyen ipari méretekben milyen terhelést jelent a bolygónknak, mivel az állatoknak rengeteg ivóvízre van szükségük, sok esetben olyan szója alapú táppal etetik őket, ami az őserdők helyén termesztenek, ráadásul szerintem a teheneknek sem lehet nagy élmény „tejgyártó farmokon” leélni az életüket. A szója fenntarthatóbb, csak arra figyeljünk, hogy fiúk/férfiak, serdülő gyerekek ne igyanak belőle rendszeresen nagyon sokat a benne lévő fitoösztrogének miatt. (Ők is ihatnak növényi tejet, pl. zabtejet.)

A cukormentes kávéízesítő szirupjaimról. Szerintem jelenleg az édesítőszerek képezik az étrendem „vitathatóan egészséges” pontját. Tudni kell, hogy ezek nem, nem rákkeltőek, csak azért nem feltétlenül tökéletesek, mert az inzulinválasz már az édes íz érzetére is beindul, tehát így „becsapjuk” a szervezetünket. Részemről ez az a bűn, amit napi szinten elkövetek. Annyi mentségem van, hogy mivel más édességet nem nagyon eszem, kevés is elég ahhoz, hogy elég édesnek érezzem. Eddig próbáltam a DaVinci szirupokat: cukormentes vaníliát, karamellt, amarettót. A vanília nagyon finom, az amarettó is, a karamell sem rossz, bár rá kellett jönnöm, hogy amit én karamellnek gondolok, az angolul toffee, így nem egészen azt kaptam, amit szerettem volna, de vaníliával kiegészítve szeretem ezt is. A Monin három cukormentes szirupját is kóstoltam kávéházban (vanília, karamell, mogyoró). A mogyoró az valami fantasztikus, az összes közül az abszolút kedvencem: igazi pörkölt mókusmogyoró íze van.

A DaVinci szirupok teljesen szénhidrátmentesek, szukralózzal édesítik őket, a Monin szirupokban van egy kis keményítő, hogy sűrűn folyós legyen, ezekben van 10gCH/100ml, de annyira kevés kell belőle (kb. 1kk.), hogy nem érdekes.

Jegeskávé
1. Vastagfalú pohárba teszem a jégkockákat: nem kell túl sok, mert csak felhígítja a kávét és olyan hideg lesz, hogy nem érzem az ízét az elzsibbadt nyelvemmel, ami nagy kár lenne.
2. Hozzáadom a cukormentes vaníliaszirupot, a hideg kávét, majd a szójatejet. Ha óvatosan öntöm, a tej szép mintázatokat rajzol a kávéba, amik persze hamar eltűnnek, nehogy lencsevégre kapjam őket… Egészségetekre!

Jegeskávé

Ha 1,5dl (Alpro kalciumos) szójatej van benne, akkor 3,75gCH/pohár.

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, hidegen is, hűsítő, ital, kávé

Előző bejegyzés « Hidegen áztatott kávé
Következő bejegyzés Csokis-narancsos frappuccino »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum