• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

2014-11-13 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Hirtelen olyan érzésem támadt, mintha mostanában hanyagolnám a húsevő olvasóimat, így gondoltam, ideje helyrebillentem az egyensúlyt egy könnyű és gyors csirkés fogással. Ez az egyszerű ebéd vagy vacsora nálunk amolyan gyorssegélyként mindig jól jön, ha este gyorsan kell összedobnom valamit, vagy szombaton kicsit megcsúszunk a bevásárlással.

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

A köretválasztással a hagyományosabb ízek kedvelőinek és a férjemnek szerettem volna kedvezni. Biztosan ismeritek az alábbi párbeszédet: „Húst sütök, mi legyen hozzá köretnek?” „Sült krumpli.” … A hagyományos, jó sok zsiradékban sült krumpli nálunk nem annyira jön szóba (jó sok gyors szénhidrát), de szerencsére sikerült olyan formába szelidíteni, ami mindkettőnk számára működik. 🙂

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

Hozzávalók 4 személyre:
500g csirkemell filé
4 db olajban eltett aszalt paradicsom
kb. 8 db friss bazsalikomlevél
1 kg burgonya meghámozva, karikákra vágva
kevés kókuszzsír a sütéshez
só ízlés szerint

hústűk a tekercsekhez

Ilyenkor már nem terem bazsalikom a teraszon/konyhaablakban: ha nem akarsz emiatt új növénykét vásárolni, jó szolgálatot tesz a nyáron lefagyasztott bazsalikom, vagy egy kis házi pesto is.

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

  1. A csirkemell tekercsekhez vágd kb. 0,5 centi vastag szeletekre a csirkemell filéket. Picit sózd be őket, majd pakolj mindegyikre 1-1 aszalt paradicsomot és 1-2 bazsalikomlevelet. Csavard fel a tekercseket és tűzd meg egy-egy hústűvel.
  2. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy serpenyőben forrósíts kevés kókuszzsírt, majd forgasd meg benne a csirketekercseket, amíg kívül egy kicsit megpirulnak. Ezután tedd őket egy tepsibe, takard le fóliával, és mehet a sütőbe 15-20 percre, hogy teljesen átsüljön. (Ha beleszúrsz egy hústűt a kész tekercsbe, és tiszta a leve, akkor jó.)
  3. Amíg a csirke készre sül a sütőben, egy nagyobb serpenyőben, kevés kókuszzsíron süsd-pirítsd meg a burgonyakarikák mindkét oldalát. Én mindig annyit teszek a serpenyőbe, amennyi még kényelmesen elfér egymás mellett, így könnyű lesz őket megfordítani és 2-3 fordulóval végzek. Az így sült krumpli kívül finoman karamellizált lesz, de mégsem vesz fel annyi zsíradékot, mint hagyományos társa, és nem is sül annyira szét, hogy én ne merjem megenni, így a férjemnek is megvan a „sültkrumpli” élménye.
Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

Persze az ilyen csirke tekercseket számtalan módon lehet még variálni: szeretjük még paradicsommal és kecske fetával, bazsalikom helyett provence-i fűszerekkel, stb. Számolandó szénhidrát itt csak a burgonyából van, összesen kb. 200g, ami éppen 50g CH/ebéd. 

Kipróbáljátok?

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, csirke, ebéd, húsétel, olasz, sós, vacsora

Előző bejegyzés « Vaníliapuding: vegán, cukormentes
Következő bejegyzés Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Headsup mondta

    2014-11-14, 11:27 de.

    Nóri, ha bulgurral ennénk, mennyi fér bele? (=mennyi ch ban az aszalt paraducsomban?)

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-14, 11:29 de.

    Csak a burgonyát számoltam, a paradicsomot nem, mivel egy aszalt paradicsom egy friss paradicsomnak felel meg, ami kb. 5g CH, de nem számolandó (200g-nál kevesebb 5gCH/100g zöldséget nem kell számolni). Szóval csak a bulgurral kell számolnod.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-11-14, 11:30 de.

    Szia Nóri,
    Szeretnék kérdezni a ch-számolásodról:
    -ha 10 dkg burgonya 20ch (20dkg 40ch), akkor mire számoltál még 10ch-t?
    köszönöm Andi

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-14, 11:31 de.

    Szia,
    Összesen 1kg burgonyát számoltam, annak a negyede 25dkg, az éppen 50g CH. 🙂

    Válasz
  5. Emese mondta

    2014-11-14, 7:39 du.

    Mi is szeretjük a sültkrumplit, de pont amiatt, amit írtál (rengeteg zsíradék), nem nagyon ettük. Viszont kaptam ajándékba egy Tefal Actifry-t és az valami csoda 🙂 Nem akarom reklámozni, de az egy kiló krumpli tényleg egy evőkanál kókusz zsírral sül, és szuper a végeredmény… arról nem is beszélve, hogy szépen elketyeg magában, lehet mást csinálni, amíg készül a krumpli 🙂

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-11-18, 6:47 du.

    Szerintem a fenti receptben 250g burgonyát kellett volna írni. (nem 200g-ot) 🙂

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-18, 6:49 du.

    A 200g a szénhidrát tartalomra vonatkozott, ha megnézed… A hozzávalók között pedig 1kg krumpli van, aminek a negyede éppen 250g… 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum