• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán)

2014-11-17 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Nem, nem gondoltam komolyan, hogy egy pohár halvány rózsaszín jókedv majd tényleg elűzi a borult novemberi időt az ablakunk alól, de hogy lendít a hétfői hangulaton, az biztos. 🙂

A hűvösebb idő beköszöntével előfordul, hogy úgy érzem, szinte nem is tudok olyan sokféle gyümölcsöt megenni, mint szeretnék: egyszerűbbnek tűnt meginni… Persze ha már nekiláttam, hogy fotózok és írok is róla, összeszedtem néhány nagyon finom és minden jóval teli hozzávalót.

Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán)

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mi került a poharamba (turmixkehelybe)?

Aszalt sárgabarack. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és sok-sok élelmi rosttal – mégsem ezért írok most róla. Az utóbbi időben többen is megkerestetek azzal a kérdéssel, hogy sokan érzékenyek az aszalt gyümölcsök tartósításához használt kén-dioxidra, és hogy ismerek-e nem tartósított aszalt gyümölcsöt forgalmazó céget? Nem, nem ismertem, de utánanéztem a dolognak, és kiderült, hogy a Rapunzel bio aszalt gyümölcsei kén-dioxid és bármiféle egyéb tartósítástól mentesek. Forgalmaznak szilvát, fügét és sárgabarackot, ezek közül a sárgabarack a kedvencem, így azt rögtön ki akartam próbálni.

Volt még itthon a szokásos tartósított változat is, így össze tudtam hasonlítani. A különbség szembeötlő: a tartós változat színe szép aranysárga, míg a bio barack sötét színű, mint egy kétéves barack lekvár. Az ízük? Hát, nem tudom, mi lesz a maradék tartósított barackkal… Elég fanyarnak tűnt a finom puha, a nagyi baracklekvárjára emlékeztető ízű bio változat mellett: zongorázni lehet a különbséget.

Lucuma por. Mi az a lukuma? A legújabb perui superfood, amiről én sem hallottam pár héttel ezelőttig. Egy Peruban nagyon népszerű gyümölcs, a lukuma termésének szárított poráról van szó. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, így béta-karotinban (ettől szép sárga), vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelekben. Persze ilyesmi akad még a reform élelmiszerpiacon, de mit szóltok, ha elárulom, hogy Peruban a lukumás fagyi a legnépszerűbb? A gyerekek állítólag még a csokinál is jobban szeretik… 🙂 Igen, ezzel a gyümölccsel krémeket, shake-eket, turmixokat lehet remekül ízesíteni és édesíteni – már csak ezért is ki kellett próbálnom.

Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán)

Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
Főzési idő
10 perc
Össz. idő
10 perc
 
Élénk színű turmix superfoodokkal turbózva
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: turmix
Konyha: tejtermékmentes, vegán
adag: 1 l / 4 pohár
Hozzávalók
  • 50g kesudióból készített 0,5L kesutej
  • 1 grapefruit, filézve
  • 1 banán
  • 2 ek. chia mag
  • 10 db bio aszalt sárgabarack (70g)
  • 1,5 ek. lukuma por
  • 1 ek. limelé
Elkészítés
  1. Elsőként készítsd el a kesutejet: a kesudiót áztasd be 1-2 órára forró vagy hideg vízbe, turmixold össze 500 ml hideg vízzel és szűrd le.
  2. A grapefruitot filézd ki, azaz a rózsaszín húsát tisztítsd meg a kesernyés fehér rétegtől is. Jó móka lesz... 🙂
  3. A hozzávalókat tedd turmixkehelybe, alaposan dolgozd össze. Kóstolás után igazíthatsz az ízesítésen. Végül vízzel egészítsd ki 1L-re és kész is!
Megjegyzések
A linkelt hozzávalókat a Biosziget webáruház bocsátotta rendelkezésemre.
Tápanyag információ
kalória: 190 kcal / pohár Szénhidrát: 30g CH/pohár
3.5.3208
 A chia magról már írtam korábban, ebbe a turmixba azért került, hogy kicsit sűrűbbé, krémesebbé tegye. A turmixot kesutejből készítettem, amit a korábbi növényi tejekhez hasonlóan dobtam össze. Azért esett a kesura a választásom, mert nagyon finom krémes íze van – ezért volt remek alapanyag anno a kesutejfölhöz is.

A kész ital ízvilága édeskés-savanykás a citrusoktól, az aszalt sárgabaracktól és a lukuma portól: gyümölcsös, mégis krémes lesz. Extra édesítésre biztosan nem lesz szükség, ha a gyümölcsök érettebbek voltak, esetleg még egy kis lime- vagy citromlé jól jöhet.

Az egész turmixban nem kevés, kb. 125g szénhidrát van összesen, ez kb. 30g CH/pohár. Én a délutáni gyümölcs helyett iktattam be a napomba.

Gyümölcsös, krémes, lukumás turmix sötét fellegek ellen (tejtermékmentes, vegán)

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, barack, chia, hidegen is, hűsítő, ital, kesudió, nyers, turmix, uzsonna

Előző bejegyzés « Paradicsomos-bazsalikomos csirkemelltekercsek
Következő bejegyzés Hajdinapalacsinta újratöltve: hajszálvékony gluténmentes, tojásmentes, vegán galette »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum