• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Káposztás muffinok

2013-11-17 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Régóta szerettem volna sós muffint sütni, volt is több próbálkozásom, de valahogy egyik sem lett az igazi. A helyzet az, hogy nagyon szeretem a káposztát. Gyerekkoromban a káposztás kocka volt nálam az abszolut befutó: egyébként mindig kisétkű voltam, a család nőtagjai folyamatosan azzal fenyegettek, hogy sosem növök meg (aztán mégis…), de káposztás kockából bármikor képes lettem volna betegre enni magam (ahogy meg is tettem néhányszor). Egyik nap megint káposztás kockáról ábrándoztam, és elgondoltam, hogy majd gyúrok tésztát, amit kockára vágok és kifőzök, stb. Erre mostanában sehogy nem futotta az időmből, így gondoltam egy nagyot, és újra nekifutottam a sós muffin dolognak, ezúttal sikerrel:

Káposztás muffinok

Nagyon jó kis sós uzsonna/útravaló lett belőle, ami külön kapóra jött, mert mostanában már untam az édes muffinokat. (Ez azért az étrendem ismeretében valahol vicces.)

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
1 kis fej vagy 1/2 fej káposzta (kb. 600g)
kb. 2 ek. kókuszzsír
100g köles(liszt)
50g hajdina(liszt)
110g barna rizs liszt

70g kókuszzsír
100g víz
2 tojás
1/2 kk. só
1/2 kk. szódabikarbóna
frissen darált bors ízlés szerint (jó sok)

Káposztás muffinok

  1. A káposztát reszeld le (konyhagéppel) és párold/pirítsd meg a kókuszzsíron.
  2. A tésztához először keverd össze a szilárd anyagokat: a kölest, hajdinát én kávédarálóban őrlöm, de vehetsz kész lisztet is. Keverd hozzá a barna rizslisztet, sót, borsot, szódabikarbónát.
  3. Langyosítsd meg a vizet és benne a kókuszzsírt, majd keverd bele a tojásokat is.
  4. A folyadékot keverd a lisztkeverékhez: egy sűrű palacsintatésztához hasonló masszát kell kapnod. Én szoktam még tenni bele egy kis vizet, ha túl sűrű.
  5. Keverd a párolt káposztát a tésztába, és oszd szét muffin kapszlikba. Azért is szeretem a különálló szilikonos formákat, mert általában inkább 13 db-ra sikerül a tészta, és így csak előveszek még egy formát, míg egy muffintepsiben ezt nehezebben oldanám meg…
  6. Süsd a muffinokat 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig, amíg a tetejük már kezd megpirulni.

Gondolkodom rajta, hogy elkészítem majd párolt vöröskáposztával is: kíváncsi vagyok, úgy milyen színűek lennének.

Rettentően praktikusak ezek a kis muffinok: kapható pont akkora kapcsos doboz, amibe 1 db belefér, így mindig tudok vinni magammal egyet-egyet. A tésztában káposztával együtt összesen 231g szénhidrát van, ez kb. 19g CH/db.

Káposztás muffinok

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, káposzta, muffin, sós, tízórai, útravaló, uzsonna

Előző bejegyzés « Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval
Következő bejegyzés Paradicsomos-kókuszos halcurry »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-10-14, 8:20 du.

    Kedves Nóri!
    Ebben a receptben a tojást mivel lehetne kiváltani? A lenmag vagy az útifű/bolhafű maghéj csak összefogná de nem lazítaná szerintem. Tudsz javasolni valamit? Köszönöm! 🙂
    Kata

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-14, 8:21 du.

    Szia Kata,
    Szerintem ez örök kérdés a tojásmentes sütéssel… 🙂
    Len- vagy chia maggal és kevés szódabikarbónával, folyadékokhoz kevés almaecettel próbálnám.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-10-15, 9:03 de.

    Köszönöm, kipróbálom!

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2014-11-07, 10:22 de.

    Szia kedves Nori! Az en kerdesem inkabb arra iranyulna ezzel a fantasztikus recepttel kapcsolatban :-), hogy extr szuz olivaolajjal vajon kivalthato a kokuszzsir…? Mivel telitett zsirsavak vannak benne, en inkabb olivat hasznaloj helyette, de lehet a sutiknel nem mindegy. Nem nagyon szoktam sutni… Koszi a valaszt!

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-07, 10:24 de.

    Szia,
    Mehet olívaolaj a kókuszzsír helyett, bár az extra szűzséget megfontolnám az erős íze miatt, bár ez ízlés dolga is, ill. vetnék egy pillantást arra is, hogy mennyire szereti a meleget.
    A kókuszzsírtól ne félj, jó fajta telített zsírok vannak benne, majd írok erről is… 🙂
    Üdv, Nóri

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-11-11, 11:28 de.

    Drága Nóri, már alig várom azt a bejegyzést is!!! Köszönöm!!! 🙂

    Válasz
  7. kkatyusa mondta

    2015-02-20, 1:06 du.

    Kedves Nóri!

    Ezt a csodát először 2x kiáztatottsavanyú káposztából készítettem el: mennyei lett. Másodjára csak nagyon csak 1x áztattam ki a káposztát, higy megmaradjon a savanyú aromája, és 2 kisebb almával lereszelve összesen kb. 700g gyümölcsbőé/zöldségből készítettem el, arányosan kb 60g többlet lisztet hozzámérve: ez meg aztán még mennyeibb lett.
    Nagyon izgalmas a blogod, mindig valami újra inspirál főzés terén. Hálás vagyok érte.
    Szép napotkívánok!

    Kata

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-20, 1:08 du.

    Szia,
    Köszi, ez a savanyú káposzta dolog eszembe se jutott, pedig milyen izgalmasan hangzik! Na majd legközelebb… 🙂

    Válasz
  9. Filo mondta

    2016-03-03, 12:09 du.

    Jaj, Nóri, ez annyira finom lett! Tettem bele egy kis édesítőt is, na, nem sokat, csak hogy igazán a káposztás tésztára emlékeztessen, mert a családunkban a borsos-cukros megoldás terjedt el. Köszi!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum