• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

2014-01-16 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Aki a kezdetektől olvassa a blogom, az tudja, hogy a tiramisu számomra egy ikonikus édesség. Amikor elindítottam az oldalt, még a nevét is erről a krémes olasz édességtől kölcsönöztem. Mert krémes, mert kávés, és még a neve is azt jelenti: „dobj fel!”

Ha végigtekintünk a korábbi tiramisus bejegyzéseken, nem csak Z fotóművészetének viharos fejlődését, hanem az oldal történetét is nyomon követhetjük. A kezdet kezdetén az első változat még „csak” cukormentes volt, majd, ahogy szép lassan gluténmentes étrendre tértünk, követte a cukor- és gluténmentes kiadás. Mióta a tejtermékeket is elhagytam a menüről, és átkereszteltem az oldalt mindenmentesnek, motoszkált bennem a gondolat, hogy ha már idáig eljutottam ezzel a tiramisuval, igazán megérdemelné a folytatást…

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Ennek a desszertnek is úgy álltam neki, mint anno az első főzött mindenmentes fagylaltomnak: nem helyettesíteni akartam az összetevőket, hanem az elejétől újragondolni az egészet. Tulajdonképpen mi is a tiramisu? Kávéval átitatott piskótalapok, közöttük sűrű, zsíros, kissé vaníliás krém, és persze kakaópor szórás. Mire a krémre összeállt bennem az ötlet, szólt az egyik barátnőm, hogy a piskóta meg ugyan legyen már tojásmentes is… Hát miért is ne.

Szóval készítsünk tiramisut cukor, liszt, tejtermékek és tojás nélkül: mert miért ne lehetne!

Hozzávalók 4 pohárhoz:
8db piskótakoronghoz:
80g rizsliszt
50g mandulaliszt
100 ml növényi tej*
25g kókuszzsír
késhegynyi szódabikarbóna
pár csepp almaecet
késhegynyi stevia por
1 kk. vaníliaesszencia

a krémhez:
150g kókuszzsír
300 ml növényi tej*
200 ml kókuszkrém
1/4 kk. stevia por
1 rúd vanília
2 kk. vaníliakivonat
2 ek. (20g) keményítő**

1 pohár erős kávé (lehet koffeinmentes is)
kakaó- agy karobpor a szóráshoz

A linkkel jelölt hozzávalókkal kapcsolatos meglepetés kedvezményért lapozz a bejegyzés végére!

* Én a recept végén a  szénhidrát tartalmat mandula- vagy szójatejjel számoltam (kb. 2,5g CH/100 ml). Ha más növényi tejet szeretsz, szerintem mással is működik, csak a számok változnak.
** Én tápiókakeményítőt használtam, de szerintem más keményítővel is működhet.

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

  1. A piskótakorongokhoz mérd össze a tejet és a kókuszzsírt, majd langyosítsd meg, hogy a kókuszzsír megolvadjon. Keverd bele a pár csepp ecetet (ettől sűrűsödni fog egy kicsit) és a vaníliakivonatot.
  2. Egy mérőpohárban keverd össze a rizslisztet, mandulalisztet, stevia port, szódabikarbónát és egy csipet sót.
  3. A tejes keveréket dolgozd össze a lisztekkel: egy sűrű palacsintatészta állagú masszát kell kapnod. Ebből formálj sütőpapírra 8 pohár-méretű korongot és süsd 180 fokon kb. 15 percig.
  4. Amíg a piskóta sül, készítsd el a krémet. A tejből egy keveset tegyél félre, a többit tedd fel melegedni a kókuszzsírral, a vaníliarúd kikapart belsejével, vaníliaesszenciával.
  5. A maradék tejben keverd simára a keményítőt és a stevia port. Amikor a tej már jó forró, majdnem forr, akkor mehet bele a keményítős keveréket, és habverővel keverd addig, amíg be nem sűrűsödik. Kóstold meg, hogy elég édes-e (még kicsit hígulni fog), és tedd félre hűlni, néha keverd át.
  6. A kókuszkrémet verd fel kézi robotgéppel, amennyire kemény habbá lehet: nem lesz olyan, mint a tejszínhab, de azért megáll. Amikor a vaníliás krém már csak kézmeleg, óvatosan, több részletben forgasd bele a habot: a végeredmény egy könnyű, tejszínesen krémes, kissé vaníliás krém.
  7. Innentől a történet ismerős: a pohár aljára egy kis krém, kakaó szórás, majd kávéba áztatott piskótalapok, krém, kakaószórás… Én egy kevés ráadás kávéval meg is öntöztem a piskótákat, mert állás közben még megszívják magukat.
  8. Hagyj egy kis pihenőidőt a desszertnek, hogy legyen ideje összeérni.
Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Hát ennyi, elkészíteni sokkal gyorsabb volt, mint leírni… Azt hiszem, ezzel a mindenmentes tiramisu történetére feltettem a pontot. Remélem, Nektek is legalább annyira ízlik majd, mint nekünk!

A piskótakorongokban darabonként 10g CH van, a krémben pedig összesen kb. 28g CH, ez 4 felé osztva éppen 27g CH/pohár.

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán)

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, hidegen is, olasz

Előző bejegyzés « Édes-savanyú, bundázott csirkefalatok
Következő bejegyzés Új vendégbejegyzés a Zöld Malomban: Kedvenc téli gyógyszereim a konyhából »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-01-17, 8:03 du.

    Köszi Nóri, már alig várom, hogy kipróbáljam! =)
    A belinket stevia az fehér por vagy a hagyományos őrlemény?

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-17, 8:18 du.

    Fehér por, én csak ilyet ismerek…

    Válasz
  3. Doridia mondta

    2014-01-19, 4:52 du.

    Kipróbáltam a receptet a Férjem szülinapjára, és istenien finom! 🙂 Pici gondom adódott azért vele, mert nekem nagyon folyós maradt a krém réteg hiába vertem fel a kókuszkrémet robotgéppel nem igazán akart "nőni" és habosodni. Tulajdonképpen nem csinált semmit és ahogy beletettem a főzött kézmeleg krémbe nagyon híggá vált. Nincs ötleted, hogy esetleg mi volt a baj? 🙂 Köszönöm szépen ezt a remek receptet is!

    Válasz
    • Barbie mondta

      2019-11-30, 3:54 du.

      A csicseriborsó konzerv levét ha fölvered akkor az ugyan úgy fog viselkedni mint a tojás fehérje és ha összekevered a krémmel akkor talán ad neki egy tartást.

      Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-19, 4:56 du.

    Szia,
    Nagyon örülök, hogy máris elkészítetted, és ízlett Nektek! 🙂
    A kérdésedre sajnos nem tudom megmondani a tutit: egyszer-kétszer velem is előfordult, hogy valahogy nem igazán verődött fel a kókuszkrém, de nem jöttem még rá az okára.
    Köszi, hogy írtál!
    Nóri

    Válasz
  5. Doridia mondta

    2014-01-19, 6:32 du.

    Ó, akkor talán legközelebb nekem is jobban sikerül. Mondjuk így is gyorsan elfogyott. 😀
    Tettem képet róla a facebook profilodra a receptes poszt alá. 🙂

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-01-27, 9:17 du.

    Szia! Stevia helyett mit ajánlanál, szted xilittel is jó?

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-27, 9:22 du.

    Szia,
    Xilittel is működhet, bár lehet, hogy 1-2 ek. xilit mellé 1-2 ek.-lal kevesebb víz kell, ill. puhább lesz a tészta.
    Üdv, N.

    Válasz
  8. Várady Gyöngyi mondta

    2014-02-23, 8:17 de.

    Szia!
    Ha a cocomas-t szimfonba teszed, adsz hozzá késhegynyi szódabikarbónát, ragyogó kókusztejszinhabot kapsz. Én szoktam kicsit édesíteni is. Fincsi 🙂
    Köszí a receptet, a rizsliszt kiváltható másfajta liszttel? Minden másom van itthon….

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-02-23, 8:19 de.

    Szia,
    A rizsliszt tartja össze tojás helyett, de ha a tojás nem gond, akkor süthetsz piskótát mondjuk 2 tojásból és 2 ek. mandulalisztből is.
    Üdv,
    N.

    Válasz
  10. Blanka mondta

    2016-07-08, 10:02 du.

    A piskótában az almaecetnek milyen funkciója van? kihagyható? pótolható mással? Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-07-08, 11:28 du.

      Térfogatnövelő a szódabikarbónával. Használhatsz helyette pl. citromlevet is.

      Válasz
  11. Bea mondta

    2017-09-04, 4:17 du.

    Szia Nòri! Skòciában élek és itt nem árulnak mandula lisztet. Kipròbáltam múltkor csak rizsliszttel, finom volt, de kemény lett a piskota. Van valami ötleted, mivel tudnàm kivàltani a mandula lisztet? Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-04, 5:59 du.

      Szia, darált dió, darált mandula, más magas olajtartalmú magliszt működhet.

      Válasz
      • Bea mondta

        2017-09-05, 12:56 du.

        Köszönöm! Megpróbálom és megírom, hogy sikerült. 🙂

        Válasz
        • Bea mondta

          2017-09-05, 9:21 du.

          Szia Nóri!

          Találtam a közeli thai boltban almond power-t és kipróbáltam. Jól működik. Nagyon finom lett a piskóta. Kicsit puha volt melegen, de mikor kihűlt keményebb lett. Még a gyerekeimnek is ízlik, pedig ők nagy kritikusok. 🙂

          Köszönöm a gyors segítségedet!

          Válasz
  12. Noémi mondta

    2019-05-15, 5:11 du.

    Szia Nóri!
    Nem szeretem a kókuszt. A krémbe lévő kókuszkrémet lehet valami mással helyettesíteni? Próbáltam rizstejszínt felverni, de nem sikerült.
    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-15, 7:07 du.

      Szia,
      csicserilevet lehet még felverni, de ehhez főznöd kell egy sűrű krémet pl. kókuszzsírral, növényi tejjel, pici keményítővel, és abba beleforgatni. Hamarosan lesz egy ilyen receptem is. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum