• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kesutejföl

2014-03-24 Írta: Andrási Nóra 22 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egyre inkább úgy látom, hogy a tejtermékek kiváltására szinte minden célra akad egy-egy mag alapú megoldás. Ilyen a kesutejföl is. Először külföldi nyersételes oldalakon olvastam róla, majd pár hete, amikor nyersételes főzőkurzuson jártam, el is készíthettem Lénárt Gittával.

Eddig azért nem írtam róla, mert olyan egyszerű, hogy szinte szóra sem érdemes… 🙂 Ugyanakkor egyre többen érdeklődtök mostanság, hogy mit eszek tejföl, sajt, stb. helyett, ezért szeretnék erről is írni. Kezdjük hát a kesutejföllel.

Kesutejföl

A kesudió az olajos magvak között a „legkrémesebb”: áztatni sem kell, nyers turmixokat, leveseket is lehet sűríteni, krémesíteni vele.

Hozzávalók egy adaghoz:
100g kesudió
1 citrom leve
2 ek. kókuszzsír
só
fűszerek ízlés szerint

  1. Ahogy ígértem: nagyon egyszerű. A hozzávalókat tedd aprítógépbe, és turmixold krémesre. Ha nincs aprítógéped, akkor reszeld le a kesudiót diódarálón, és botmixerrel krémesítsd a tejfölödet. 🙂
  2. Ha hígabb tejfölt szeretnél, keverj hozzá egy kis vizet is. A kókuszzsír helyett használhatsz olívaolajat is, de ennek ugye nem semleges az íze, persze ha szereted, akkor annál jobb.
  3. Én egy picit sózni szoktam, de ízlés szerint fűszeres tejfölt is készíthetsz: zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű), borssal vagy akár fokhagymával is.
Kesutejföl

Én úgy vettem észre, hogy a kesutejföl állás közben egy kicsit besűrűsödik. Persze a hűtőben sem érdemes 1-2 napnál tovább tárolni: nyersétel, hát készüljön frissen.

Legutóbb a születésnapomra készítettem hortobágyi palacsintát, hajdinapalacsintából, kesutejföllel: olyan jó lett, hogy igazából Z ette meg a tejfölöm felét, pedig neki volt tehén-alapú is…

Az olajos magvak közül a kesudió nemcsak a legkrémesebb, hanem a legszénhidrátdúsabb is, így aztán az egész adag kesutejfölben van kb. 35g CH összesen. Én 3-4 alkalommal biztosan ettem belőle, úgyhogy ez azért nem olyan sok.

Kipróbáljátok?

Kesutejföl

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, kesudió, nyers

Előző bejegyzés « Mexikói csirke fajita leves
Következő bejegyzés Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán „palacsinta”) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-06-01, 4:57 du.

    Szia,
    a kesut igazán krémesre, tejfölszerűre nem aprítógéppel vagy botmixerrel, hanem egy jó erős turmixgéppel lehet elkészíteni. Viszonylag sokáig kell turmixolni, de az eredményért megéri. Aprítóval, botmixerrel soha nem sikerült azt az állagot előállítanom.
    Ezzel a tejföllel készült már rakott krumpli is :).

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-06-01, 5:00 du.

    Szia,
    Turmixgépbe azért mennyiség is kell… Még egy S-késes aprítót szeretnék egyszer kipróbálni.
    Rakott krumpli nálunk is készül éppen ezen a héten, úgyhogy jó tudni, hogy működni fog. 🙂

    Válasz
  3. szati777 mondta

    2014-07-11, 6:29 du.

    Szia!

    Hol lehet kapni kesudiót megfizethető áron (10 dkg-s kiszerelés eléggé borsos áron kapható)? Válaszod köszönöm!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-07-11, 6:30 du.

    Szia,
    Internetpatikától szoktam venni 150 g-os Naturfood-félét.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-10-13, 8:30 du.

    Szia Nóri,

    én nem ehetek kesudiót (és mogyorót sem). Milyen más magból lehetne elkészíteni?

    Bogi

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-13, 8:31 du.

    Szia,
    A kesu elég egyedülálló a magok között a krémességet illetően, ezért nem könnyű, de talán jó sokáig áztatott mandula jó lenne, ill. párolt kölesből is szoktak "tejfölt" készíteni (mintha hallottam volna már ilyet), csak ott persze a CH tartalom magasabb lenne. Szóval első körben mandula, ebből körözött receptet is találsz az oldalon (Tartalom fül).
    Üdv, Nóri

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2014-11-06, 4:48 du.

    Szia Bogi,

    egy barátnőm napraforgómagból szokott "tejfölt" csinálni, szereti mert sokkal olcsóbb mint a kesu és finom is 🙂

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-06, 4:49 du.

    Szia,
    Én a napraforgót a kedvezőtlen zsírsav-összetétele miatt nem szoktam ajánlani semmibe. A másik ilyen a földimogyoró.

    Válasz
  9. Adrienn Szabó mondta

    2015-03-29, 8:40 de.

    Szia Nori! En a vegansagom miatt mar nagyon vagyom egy jo kis natur joghurtra? Tudnal kesziteni egy mindenmenteset? 🙂

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-29, 8:41 de.

    Szia,
    Már gondolkodtam rajta. 🙂 Én olyat szeretnék, ami "él", és a joghurtkultúra beszerzésénél vagyok elakadva gondolatilag… Ha nem létkérdés az élőflóra, gyümölcsösre tudok tippet mondani. Ha érdekel, írj egy emailt.

    Válasz
  11. Névtelen mondta

    2015-06-02, 8:04 du.

    Szia Nóri (és Adrienn Szabó)!
    Több helyen is olvastam, hogy kókusztejből szuper joghurt készíthető probiotikumos 'beoltással'. Esetleg keressetek rá ti is a neten (vagy, ha szabad, szívesen megosztom itt a linket, ahonnan az egyik recept való?). Még nem próbáltam, de már beszereztem a hozzávalókat, úgyhogy hamarosan 🙂 Egyébként utána állítólag önmagával oltva további mennyiség is készíthető, mint a sima joghurt esetében.

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-06-02, 8:06 du.

    Ezt épp akkor írtad, amikor befutott a futár a hozzávalókkal és nekiláttam az első adagnak. 😉

    Válasz
  13. T. Zs. mondta

    2015-10-27, 9:11 du.

    Szia Nóri!
    A kókusz zsírból az evokanalnyit púposan érted? Vagy olvasztva? Köszi! Zsuzsi

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-27, 9:12 du.

    Szia,
    Szerintem csapottan/olvasztva, de igazából anélkül is jó: az utóbbi néhány alkalommal kifelejtettem… 🙂

    Válasz
  15. Névtelen mondta

    2015-10-28, 10:16 du.

    Tényleg nagyon finom a kesutejföl, de azt tudni kell róla, hogy nem nyers. ("Előállítását" lásd pl. itt: http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/br.html )
    És egyébként valóban sokkal jobb turmixgépben elkészítve, teljesen más állagot ad.

    Válasz
  16. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-28, 10:17 du.

    Köszi, azóta már okosabb lettem kesu-ügyben. Az állag szerintem a teljesítményen múlik: nemrég újítottam egy 1250W-os konyhagépet az előző, 550 W-os után és hát… más világ. 🙂

    Válasz
    • R. Zsuzsi mondta

      2016-12-08, 3:09 du.

      Szia Nóri! Tudnál példát írni ilyen erősebb gépezetre, ami simára turmixolja a kesut? A bőség zavara áll fenn, és szívesebben vennék olyat, ami másnak már bevált 😀 Köszi: Zsuzsi

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-12-12, 11:54 du.

        Itt nézelődj.

        Válasz
  17. Gerley Éda mondta

    2016-07-13, 7:00 du.

    Két kérdés:
    1. Jól értem a receptet, egy teljes citrom leve kell bele? (kipróbáltam, de nekem nagyon savanyú lett.)
    2. Több helyen olvastam, hogy a kesudiót áztassuk be egy éjszakára, máshol pedig, hogy nem szükséges, mert nem nyers…Csak félreértés miatt javasolják az áztatást néhány netes receptben?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-07-13, 9:58 du.

      Szia,
      igen, egy egész citromot írtam, de valóban érdemes megkóstolni, mert a citromok mérete azért elég változatos… Talán pontosabban kellett volna írnom.
      Áztatva krémesebb lesz, ill. gyengébb aprító/turmix is könnyen boldogul vele. Valóban nem nyers a kesudió, mert pörkölik ahhoz, hogy megtisztítsák.

      Válasz
  18. gyooongyi mondta

    2020-02-13, 11:16 de.

    Ebből a receptből fejlődött ki a vaj receptünk. Hálás köszönet:-)))
    Tettem hozzám még egy kis sörélesztőt és kókuszkrémet és be a hűtőbe ahol szépen megszilárdul. Egy hétig biztos eláll.
    Nekünk nagyon hasonlít a teavajra vagy inkább a vajkrémre… de igazság szerint mindkettőt lekörözi:-) Látnotok kellett volna a kisfiúnk arcát, amikor belekóstolt, rendesen kikerekedett a szeme:-O:-D
    A recept:
    100 gr áztatott kesu
    3 ek kókuszzsir
    70 ml kókuszkrém
    1 ek sörélesztő
    1/2 citrom leve
    Só

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-13, 4:44 du.

      Köszi, hogy megírtad ezt is! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum