• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Ugrás a tartalomhoz
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóri mindenmentes konyhája

Teljes értékű étel receptek 160g CH, PCOS, inzulinrezisztencia diétához, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étrendhez.

  • Blog
  • Könyvek
  • Receptek
  • Hozzávalók
  • Kapcsolat

Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán „palacsinta”)

2014-03-27 Írta: Mindenmentes Nóri 11 hozzászólás

Én már tudom, mit sütök idén nyáron kenyér helyett, amikor tombol majd a kánikula, és nem sok kedvem lesz este bekapcsolni a sütőt… 😉

Szívesen kóstolgatom más népek konyháját. Ha ráadásul olyan ételre akadok, ami már eredendően mindenmentes, akkor azt mindenképpen ki kell próbálnom. Így volt ez az appammal is: annyira egyszerűnek és könnyednek tűnt, hogy bevallom, kissé hitetlenkedtem is, hogy ez a lepény csak így minden nélkül egyben marad-e majd… És már elsőre remekül sikerült. Borsócurryvel ettük, ebédre, aztán vacsorára, és részemről reggelire is… Nem volt nagyon rossz. 🙂

Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán palacsinta)

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

2 ek. kukoricaliszt (20g)

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

700 ml víz

350g barna rizsliszt

1 kk. cukor

10g élesztő

100 ml kókuszkrém

½ kk. só

kevés kókuszzsír a sütéshez

A cukor az élesztőnek kell, hogy jó buborékosra nőjön az appamunk. Az élesztő megeszi, így az appamba már nem jut. 🙂

Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán palacsinta)

  1. A kukoricalisztet főzd fel 300 ml vízzel, és keverd folyamatosan egy kézi habverővel, amíg besűrűsödik. Öntsd át egy nagyobb tálba, és mérd hozzá a maradék vizet, keverd össze.
  2. Ha már nem túl forró, akkor mérd a kukoricalisztes sűrítőre a rizslisztet. A tetejére készíts egy kis krátert, tedd bele a cukrot, majd az élesztőt és egy evőkanál vizet. Várj egy percet, hogy az élesztő „felébredjen”, majd keverd homogénre a masszát. Végül add hozzá a kókuszkrémet is.
  3. Frissen tartó fóliával letakarva tedd meleg helyre kelni a tésztát, amíg jó buborékos lesz és a kétszeresére dagad. (Kb. 1-1,5 óra)
  4. A sót csak akkor keverd bele, nagyon óvatosan, ha már megkelt: nehogy kiűzd a tésztából a buborékokat. (Ha korábban sózod, nem kel meg olyan szépen.)
  5. Kókuszzsírral kikent palacsintasütőben süss 1-1 merőkanálnyi tésztából lepényeket. Nem kell megfordítani: akkor jó, ha az alja kezd megpirulni, a teteje pedig éppen átsült. Közepesen meleg tűzhelyen érdemes sütni.
    Ha túl melegre sikerül, és az alja már jó, de a teteje még sehogy sem áll, akkor le szoktam takarni egy percre egy fedővel.
Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán palacsinta)

Mindenmentes hozzávalók akár 10% kedvezménnyel

Vastagabb, de nagyon légies, szellős tésztájú palacsinta/lepény lesz a végeredmény. Látod a buborékokat?
A kókusz nem nagyon érződik a tészta ízén vagy illatán, inkább olyan, mintha vajas tészta lenne – a zsíros kókuszkrémtől. Indiai ételekhez, pl. currykhez köretként nagyon megy, illetve mindenféle szendvicskrémmel reggeli, ebéd, vacsora. 

Nekem ebből az adagból 10 palacsinta szokott sikerülni, ez így éppen 30g CH/db.
A hét végéig szerintem a borsócurry receptet is leírom, úgyhogy érdemes lesz visszanézni!

Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán palacsinta)

Hasonló bejegyzések:

Ribollita - toszkán zöldségleves
Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizza...
Jegeskávé
Céklapestos tészta padlizsángolyókkal

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, egzotikus, hidegen is, indiai, kence, kenyér, palacsinta

« Kesutejföl
Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-03-28 | 9:14 de.

    Mmmmm!!! Isteni! Meg is csináltam és a kislányom a mai ovis kirándulásra ezt kapta szendvicsnek! ..én meg a maradékot megtöltöttem sajttal és bedobtam a melegszendvics sütőbe! Köszi a receptet!

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2014-05-06 | 11:57 de.

    Szia Nóri,
    Kókuszkrém vagy kókusztej kell bele? A hozzávalóknal krém van a receptben tej. Köszi Zsófi

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-06 | 11:59 de.

    Szia Zsófi,
    Köszi az észrevételt, legyen inkább krém. Én egyébként mindkettővel próbáltam, és így is úgy is jó lett.

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2014-05-09 | 2:39 de.

    Sziasztok! A kókuszkrémet így lehet kapni, hogy krém? Tehát nem olaj / zsír, nem tej, ez egy harmadik? Élesztő helyett, Nóri, szerinted lehetne szódabikarbóna (Candida-gyanú miatt)? Előre is köszönöm.

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-09 | 2:40 de.

    Szia,
    Igen, Cocomas kókuszkrém, de van a Rapunzelnek is, csak az jóval drágább, mert bio.
    Attól tartok, a szódabikarbóna kevés lesz, mert szerintem kell az erjedés ahhoz, hogy egyben maradjon. Persze tévedhetek.
    Üdv, Nóri

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-05-28 | 3:37 de.

    Szia, nagyon tetszik! Ezek szerint nem szárad ki, nem esik szét még másnap sem? Puha és élvezhető marad?
    A kész tészta sütés nélkül eltartható hűtőben a másnapi sütésig?

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-28 | 3:39 de.

    Szia,
    A kész appamokat letakartam frissen tartó fóliával, miután kihűlt, így még másnap is jó volt, szendvicssütőben újramelegítettük.
    A tésztát nem próbáltam tovább eltartani, mert élesztős, még a végén kimászna a tálból… 🙂
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-06-03 | 4:29 du.

    Szia Nóri!
    Már korábban is hallottam a blogodról, akkor is jó ötletnek tartottam, de csak mostanában lett rá szükségem. Sajnos, vagy nem sajnos, ezt még nem döntöttem el, mindenesetre nagyon tetszenek a receptjeid. Néhányat már ki is próbáltam, mind jól sikerült. 🙂
    Ezt a lepényt is kinéztem magamnak és kérdezni is szeretnék ezzel kapcsolatban; szerinted egyféle liszttel is működik (zabliszttel csinálnám), vagy csak ezzel a kétfélével amivel te csináltad?

    Üdv: Teca

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-06-03 | 4:32 du.

    Szia Teca,
    szerintem zabliszttel süss inkább zabpalacsintát, vagy zablepényt. Ha a tojás a gond, akkor ezt is megpróbálhatod, de a kukoricalisztes sűrítő az szerintem mindenképpen kell. A kukoricával is baj van? Mert akkor próbálj meg valamilyen más keményítőt, pl. tápiókát. Persze ez már egy más történet, mint az appam, de én éppen ezt szeretem ebben a műfajban: a kísérletezést. 🙂
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  10. Poprádi Réka mondta

    2016-12-09 | 9:30 du.

    Szia Nóri!

    Az élesztőt ki tudjuk venni ebből a receptből?
    Köszi a választ!
    Réka

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-12 | 11:59 du.

      Szia,
      ebből szerintem nem, mert az élesztős-erjedős folyamat közben történik vele valami, amitől egyben marad…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elsődleges oldalsáv

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya. Szeretem a reggeli fényeket, a forró kávés bögrémet és a bringám küllőinek zenéjét . Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


elfogadom. (Link a láblécben.)

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff Mindenmentes hozzávalók akár 10% kedvezménnyel

Footer

A Szerzőről

Nóri vagyok: mindenféléktől mentes recepteket kreáló gasztroblogger, gyógyszerész, kutató, korábbi PCOS beteg, anya. Szeretem a reggeli fényeket, a bringám küllőinek zenéjét és a forró kávés bögrémet.
Remélem, számodra is akad itt valami finomság! ;) Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


elfogadom. (Link a láblécben.)

Minden jog fenntartva© 2018 · Nóri mindenmentes konyhája Szerzői jog Adatvédelem Impresszum