2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Idén tavasszal minden eddiginél komolyabb zöldséget-zöldséggel korszak tört rám. Z két hét után lázadással fenyegetett, de szerencsére sikerült kompromisszumot kötnünk a húsos és csak zöldséges fogások arányát illetően. Én reggelire rendszeresen mindenféle kencéket eszem appammal, vagy kenyérrel. Egyedül a tengeri halat és a tojást nem unom meg sosem, így hétről-hétre ellavírozunk egy-egy húsos és halas, és egy-két vegán fogással.
Mostanság a fűszeres és csípős is nagyon megy nálunk (lásd még: csirke fajita leves), így az indiai konyhát is nagyon szeretem: fűszeres zöldségételre vágytam. Már főzés közben tudtam az illatáról, hogy a zöldborsócurry masala szósszal nagy kedvenc lesz.
![Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/borso-curry-fuszereskesus-1.jpg)
Hozzávalók:
a masala szószhoz
50g kesudió
1 ek. olívaolaj
1 kk. mustármag
1 kk. köménymag
4 egész szegfűszeg
½ kk. őrölt fahéj
½ kk. chilipor
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
kb. 1,5 centis gyömbér darabka, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, aprítva
1-2 chili paprika, magozva, aprítva (én jalapenot használtam)
½ konzerv hámozott paradicsom, kockára vágva (nyáron 2 nagyobb friss paradicsom, hámozva, kockázva)
1 kis csokor friss koriander
néhány friss mentalevél
a curryhez:
2 ek. olíva- vagy kókuszolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1-2 friss chili paprika
½ konzerv hámozott paradicsom, vagy nyáron 2 érett paradicsom, kockázva
750g zöldboró
1 kk. kurkuma
1 kk. őrölt koriander
½ kk. chilipor
1 kk. garam masala fűszerkeverék
1 – ½ kk. só, ízlés szerint
friss koriander vagy petrezselyemlevél
![Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/borso-curry-fuszereskesus-2.jpg)
- Először készítsd el a szószt. Pirítsd meg a kesudiót egy száraz serpenyőben, közepes fokozaton, gyakran rázogatva. Akkor jó, ha már illatozik és kezd megbarnulni: ekkor tedd aprítógépbe.
- Folytathatod ugyanabban a serpenyőben. Melegítsd meg az olívaolajat, majd dobd bele a mustármagot, köménymagot, görögszéna magot, és kevergesd kb. ½ – 1 percig, amíg a mustármag elkezd pattogni. Dobd hozzá a szegfűszeget, fahéjat, chiliport, és keverj még egyet rajta.
- Mehet a serpenyőbe az apróra vágott vöröshagyma is: addig süsd, amíg üveges lesz és elkezd barnulni. Add hozzá a fokhagymát és a friss friss chilit, keverd össze.
- Következő a kockákra vágott paradicsom és az apróra vágott gyömbér lesz: gyakran kevergetve rotyogtasd úgy 5-10 percig, amíg kezd besűrűsödni.
- Tedd a serpenyőbe a friss koriandert és mentaleveleket, kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd állni a keveréket, amíg a friss zöldek egy kicsit megfonnyadnak.
- Kanalazd a paradicsomos szószt aprítógépbe a pirított kesudióhoz, és pulzálva kevertesd-aprítsd addig, amíg egy nagyjából egynemű masszát kapsz. Tedd félre.
- Lássunk hozzá a curryhez. Egy nagyobb, vastag falú lábosban közepes hőfokon melegíts olívaolajat. Süsd benne az apróra vágott vöröshagymát üvegesre-aranyszínűre. Add hozzá a chiliket, keverd össze, és mehet bele a kockákra vágott paradicsom is. Gyakran megkeverve forrald 5-10 percig, amíg elkezd sűrűsödni.
- Dobd bele a borsót, és párold fedő alatt 5-10 percig, amíg éppen megpuhulnak a borsószemek.
- Most már mehet a lábosba az előbb elkészített masala szósz, a kurkuma, őrölt koriander, chili por, garam masala fűszerkeverék, só. Engedd fel ½- 1 pohár vízzel attól függően, hogy mennyire sűrű curryt szeretnél. Kapcsold le a tűzhelyet és hagyd állni 5 percig.
- Friss petrezselyemmel vagy korianderrel tálald, szerintem appam remekül illik hozzá köretnek.
![Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/borso-curry-fuszereskesus-3.jpg)
Az indiai receptek olyan sokféle fűszert használnak, amit egyrészt már nem olyan egyszerű kóstolás alapján „lekottázni”, másrészt főzés közben is komoly logisztkai háttérmunkát jelent, hogy a kritikus pillanatban mindegyik a kezem ügyében legyen. Van egy trükköm: mikor nekiállok a főzésnek, 1-1 kis pohárban összekészítem az egyes lépésekhez szükséges fűszereket, és a kérdéses pillanatban egyszerűen, egy mozdulattal szórom bele az ételbe.
![Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/borso-curry-fuszereskesus-4.jpg)
Nem igazán tudok mit hozzáfűzni ehhez a borsócurryhez. Én két napig ettem, reggelire és vacsorára is… Szerintem próbáld ki, ha szereted a fűszeres ízeket. Összesen kb. 150g CH van a curryben, nekünk kb. 5-6 adagra volt elég, az kb. 25-30g CH/adag, egy-egy appammal éppen egy ebéd.
Szereted a fűszeres ételeket? Ez hogy ízlett?
Vélemény, hozzászólás?