• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban

2014-03-31 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Idén tavasszal minden eddiginél komolyabb zöldséget-zöldséggel korszak tört rám. Z két hét után lázadással fenyegetett, de szerencsére sikerült kompromisszumot kötnünk a húsos és csak zöldséges fogások arányát illetően. Én reggelire rendszeresen mindenféle kencéket eszem appammal, vagy kenyérrel. Egyedül a tengeri halat és a tojást nem unom meg sosem, így hétről-hétre ellavírozunk egy-egy húsos és halas, és egy-két vegán fogással.

Mostanság a fűszeres és csípős is nagyon megy nálunk (lásd még: csirke fajita leves), így az indiai konyhát is nagyon szeretem: fűszeres zöldségételre vágytam. Már főzés közben tudtam az illatáról, hogy a zöldborsócurry masala szósszal nagy kedvenc lesz.

Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban

Hozzávalók:

a masala szószhoz

50g kesudió

1 ek. olívaolaj

1 kk. mustármag

1 kk. köménymag

½ kk. görögszéna mag

4 egész szegfűszeg

½ kk. őrölt fahéj

½ kk. chilipor

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

kb. 1,5 centis gyömbér darabka, apróra vágva

1 gerezd fokhagyma, aprítva

1-2 chili paprika, magozva, aprítva (én jalapenot használtam)

½ konzerv hámozott paradicsom, kockára vágva (nyáron 2 nagyobb friss paradicsom, hámozva, kockázva)

1 kis csokor friss koriander

néhány friss mentalevél

a curryhez:

2 ek. olíva- vagy kókuszolaj

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

1-2 friss chili paprika

½ konzerv hámozott paradicsom, vagy nyáron 2 érett paradicsom, kockázva

750g zöldboró

1 kk. kurkuma

1 kk. őrölt koriander

½ kk. chilipor

1 kk. garam masala fűszerkeverék

1 – ½ kk. só, ízlés szerint

friss koriander vagy petrezselyemlevél

Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban

  1. Először készítsd el a szószt. Pirítsd meg a kesudiót egy száraz serpenyőben, közepes fokozaton, gyakran rázogatva. Akkor jó, ha már illatozik és kezd megbarnulni: ekkor tedd aprítógépbe.
  2. Folytathatod ugyanabban a serpenyőben. Melegítsd meg az olívaolajat, majd dobd bele a mustármagot, köménymagot, görögszéna magot, és kevergesd kb. ½ – 1 percig, amíg a mustármag elkezd pattogni. Dobd hozzá a szegfűszeget, fahéjat, chiliport, és keverj még egyet rajta.
  3. Mehet a serpenyőbe az apróra vágott vöröshagyma is: addig süsd, amíg üveges lesz és elkezd barnulni. Add hozzá a fokhagymát és a friss friss chilit, keverd össze.
  4. Következő a kockákra vágott paradicsom és az apróra vágott gyömbér lesz: gyakran kevergetve rotyogtasd úgy 5-10 percig, amíg kezd besűrűsödni.
  5. Tedd a serpenyőbe a friss koriandert és mentaleveleket, kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd állni a keveréket, amíg a friss zöldek egy kicsit megfonnyadnak.
  6. Kanalazd a paradicsomos szószt aprítógépbe a pirított kesudióhoz, és pulzálva kevertesd-aprítsd addig, amíg egy nagyjából egynemű masszát kapsz. Tedd félre.
  7. Lássunk hozzá a curryhez. Egy nagyobb, vastag falú lábosban közepes hőfokon melegíts olívaolajat. Süsd benne az apróra vágott vöröshagymát üvegesre-aranyszínűre. Add hozzá a chiliket, keverd össze, és mehet bele a kockákra vágott paradicsom is. Gyakran megkeverve forrald 5-10 percig, amíg elkezd sűrűsödni.
  8. Dobd bele a borsót, és párold fedő alatt 5-10 percig, amíg éppen megpuhulnak a borsószemek.
  9. Most már mehet a lábosba az előbb elkészített masala szósz, a kurkuma, őrölt koriander, chili por, garam masala fűszerkeverék, só. Engedd fel ½- 1 pohár vízzel attól függően, hogy mennyire sűrű curryt szeretnél. Kapcsold le a tűzhelyet és hagyd állni 5 percig.
  10. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel tálald, szerintem appam remekül illik hozzá köretnek.
Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban

Az indiai receptek olyan sokféle fűszert használnak, amit egyrészt már nem olyan egyszerű kóstolás alapján „lekottázni”, másrészt főzés közben is komoly logisztkai háttérmunkát jelent, hogy a kritikus pillanatban mindegyik a kezem ügyében legyen. Van egy trükköm: mikor nekiállok a főzésnek, 1-1 kis pohárban összekészítem az egyes lépésekhez szükséges fűszereket, és a kérdéses pillanatban egyszerűen, egy mozdulattal szórom bele az ételbe.

Borsó curry fűszeres-kesus paradicsom (masala) szószban

Nem igazán tudok mit hozzáfűzni ehhez a borsócurryhez. Én két napig ettem, reggelire és vacsorára is… Szerintem próbáld ki, ha szereted a fűszeres ízeket. Összesen kb. 150g CH van a curryben, nekünk kb. 5-6 adagra volt elég, az kb. 25-30g CH/adag, egy-egy appammal éppen egy ebéd.

Szereted a fűszeres ételeket? Ez hogy ízlett?

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, egzotikus, főzelék, fűszeres, indiai, vacsora

Előző bejegyzés « Appam – indiai kókusztejes lepény (glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán „palacsinta”)
Következő bejegyzés Tavaszi zöld kence (nyers, vegán szendvicskrém) »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum