• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mokka dióvaj

2015-09-09 Írta: Andrási Nóra 15 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Desszertet reggelire! Mostanság valahogy nagyon hajszoltnak érzem a reggeli készítést, pedig nincs iskolás a háztartásunkban (egyelőre) és a férjem is nagyon kényelmes időpontban jár dolgozni, és mégis. Úgy érzem, végtelenül hosszú idő telik el, mire végre mindenki az asztalnál ül, előtte a reggelije, én pedig végre megmelegíthetem a kezeim a kávés bögrémmel… A reggeli készítés kávé előtt pedig olyan, mintha bal kézzel próbálnék palacsintát sütni. (Jobbkezes vagyok.)

Egy kis kényeztetésre vágytam. Valami olyan kenyérre/pirítósra kenhető dologra, ami csokis, kávés, édes-krémes és persze cukor- és tejtermékmentes is. Legyen könnyen, gyorsan elkészíthető és álljon el pár napig a hűtőben, hogy előre nagyobb adagot készíthessek, reggel csak rákenem a pirítósomra és tökéletes partnere lesz a kávémnak.

Így lett a házi mokka dióvaj.

Mokka dióvaj

Volt nekem korábban házi mogyorókrém receptem, amit messze földön híres bolti társa alapján készítettem, de most kevesebb hozzáadott zsírral és bolti csokoládé nélkül szerettem volna nekilátni, hogy még annyi cukor se kerüljön bele, és szójamentes is legyen.

Mokka dióvaj

A reggelekkel persze tudom én, hogy mi a gond. 🙂 Én alapvetően reggeli pacsirta típus lennék: korábban hajnalban keltem, és mire a férjem magához tért, már túl voltam a reggelin, egy óra mozgáson és a zuhanyon is. Kis leánykám viszont a reggeli órákban már elég felületesen alszik, ilyenkor nem tudok kislisszolni mellőle, így csak a késő esti órákban van lehetőségem pár órát magamnak fenntartani. Jó ez így, csak ugye aki éjjel sokáig fent van, az reggel álmos…

Z eleinte aggódott is miattam, hogy ő még sosem látott ilyen fáradtnak, nincs valami vitaminhiányon? Mondtam is neki, hogy á, dehogy: korábban is ilyen voltam ébredés után, csak akkor még aludtál. 😀

Szóval a mokka dióvaj. Ahhoz bizony szükséged lesz egy aprítógépre.

Mokka dióvaj

Szerző: Mindenmentes Nóri
Dióvaj kakaós-kávés ízpárosításban. Reggeli pirítóson mennyei! Cukormentes, gluténmentes, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 15 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 25 minutes mins
Étel típusa kence
Mentesség gluténmentes, vegán
Energia tartalom 1440 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g dió
  • 1 ek. kakaópor
  • 1/2 kk. őrölt kávé
  • 4 ek. xilit/nyírfacukor + 2 ek. víz
  • 1 púpos ek. kakaóvaj
  • 1 kk. vaníliakivonat
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Pörköld a diót előmelegített légkeveréses sütőben, 150 fokon, 15 percig. Közben 2-3x rázd meg a serpenyőt.
  • A diót borítsd egy konyharuhára, takard be és alaposan dörzsöld össze: így a barna héj nagy része lehullik.
  • A nyírfacukorból a kevés vízzel főzz szirupot.
  • Tedd aprítógépbe a diót: aprítsd addig, amíg már majdnem sima dióvaj állagú. Add hozzá a többi hozzávalót és aprítsd addig, amíg teljesen sima lesz.

Megjegyzések

Frissen igazán krémes, de ahogy lehűl, másnapra a nyírfacukor kis kristályokban kiválik benne. Ettől még kenhető marad, de nem olyan krémes. Ha ez zavar, készítsd nyírfacukor helyett 1/2 kk. stevia porral.
A hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosíotta.

Tápérték információ

Kalória: 1440kcalSzénhidrát: 30g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Valahogy így néz ki képekben:

Mokka dióvaj

Frissen igazán krémes, de ahogy lehűl, másnapra a nyírfacukor kis kristályokban kiválik benne. Ettől még kenhető marad, de nem olyan krémes. Ha ez zavar, készítsd nyírfacukor helyett 1/2 kk. stevia porral.

Zárt edényben, hűtőben napokig eláll. A teljes adag szénhidrát-tartalma kb. 30g CH. Sok pirítósra elég lesz. 🙂 Kellemes reggelt, jó étvágyat hozzá!

Mokka dióvaj

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, csokoládé, dió, kakaó, kávé, kence, magvaj, reggeli

Előző bejegyzés « Uborkás-kapros hummusz
Következő bejegyzés Reggeli zabmuffinok fűszeres borban sült szilvával »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ladybird mondta

    2015-09-10, 11:32 du.

    nagyon jól néz ki! 🙂 Kakaóvaj helyett működhet kókuszolajjal? Most kezdtem az IR diétát és kétségbeesetten nézelődöm receptek után, hogy legyen valami változatosság az étrendemben.

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-09-10, 11:33 du.

    Persze, biztosan. Én a csokoládét "utánoztam", ezért választottam kakaóvajat.
    Szerintem itt találsz néhány receptet IR diétához. 😉

    Válasz
  3. Unknown mondta

    2015-10-23, 8:02 du.

    Szia 🙂

    Hol vetted az aprítógépedet? 🙂 Szeretnék venni egyet, mert sajnos a boltban kapható magvajak (amikben nincsen cukor, pálmaolaj meg minden más nem kívánatos cucc) drágák. Előre is köszi a választ. 🙂

    Válasz
    • Lotti mondta

      2019-11-20, 10:17 de.

      Kedves Mentesek! Az aprítógépre reagálnék.. nem tudom, szabad-e márkát írnom, de én 12 éve! használom rendületlenül a Thermomixemet, ami a brutáljó aprításon túl még számos dolgot tud (pl. 37 és 42 C°fokon is főzni, így megmaradnak a vitaminok vagy éppen dagasztani, lekvárt főzni, habot verni, párolni, stb)
      a magtejeket pl. minden reggel frissen készítem vele. Nem olcsó hirtelen, de tizenéve hozzá sem kellett nyúlni az elmosáson kívül. Nem régen pedig a Lidl kinált ugyanígy kinéző gépet, gondolom hasonló tudással, kevesebb mint féláron a Thermomixhez képest.
      Személy szerint imádom.

      Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-23, 8:07 du.

    Szia,
    épp most cseréltem le a konyhai robotgépem pont a magvajak miatt: legalább 100W-os motor kell ahhoz, hogy igazán krémes legyen és ne 30-40 percig kelljen darálni…
    A képen még a régit látod, arról itt írtam korábban: http://www.mindenmentes.hu/2014/10/nori-mindenmentes-konyhaja-legjobb-barataim-a-fozesben/

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2015-10-23, 9:49 du.

    Szia 🙂

    Köszi a gyors választ 🙂 (közben megkérdeztem Anyut, ő 400W-osat szeretne, az már ezek szerint profi. Sosem volt aprítógépünk, én meg már nagyon vágyom egy kis natúr dió/mandulavajra..) Azt még megkérdezhetném, hogy ezek a gépek kb mennyibe szoktak fájni?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-23, 9:52 du.

    Hűha, most látom, hogy egy nulla lemaradt… Legalább 1000 W-os motorral az igazi. A képen lévő 550 W-os. Mondjuk diót, mandulát kisebb is elvisz, max. eltart egy darabig. Az új csoda masinám 1250W-os, egy komplett robotgép sok funkcióval és 60e volt. A pici aprító, amit itt látsz, 8e körül volt.

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2015-10-27, 9:14 du.

    kedves Nóri, ha a xilitet/nyírfacukrot kiváltom lágyabb, folyósabb mézzel (akác vagy selyemfű), akkor szerinted mennyire tolódnak el az arányok? köszi! zhi

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-27, 9:15 du.

    Szia,
    Szerintem nincs itt semmi kőbe vésve: kóstold meg és tegyél annyit, amennyi jólesik.

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2015-12-03, 9:35 du.

    Kedves Nóri, a xilites szirupot milyen hőmérsékleten adod hozzá? Én melegen tettem, arra gondolván, hogy a kakaóvaj kemény, és így majd jól elkeveredik, de nem lett jó. Kicsapódott a kakaóvaj, a többiből pedig lett egy finom ízű összeragadt massza. Na, azért nem lett kidobva 🙂 , de legközelebb szeretnék egy krémes dióvajat előállítani. Köszi, mn.

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-03, 9:53 du.

    Szia,
    Én is forrón öntöttem bele a szirupot, csak amikor én készítettem, a kakaóvaj még lágy volt… (Augusztus végi meleg.) Szerintem picit langyosítsd meg a kakaóvajas részt is. Azért szólok, hogy ha hűtőben tartod majd, az hasonló eredménnyel jár… de elsőre nagyon jó krémes lesz. 🙂

    Válasz
  11. Zsuzsi mondta

    2016-05-25, 2:42 du.

    Szia Nóri!

    Köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a fantasztikus recepteket!:) Allergia miatt kérdezem:itt a kakaóvajat mivel lehetne még kiváltani (hozzászólások között olvastam a kókuszolajat)?Esetleg próbáltad már repceolajjal, olivaolajjal?Ha igen, abból mennyit tennél bele?Köszönöm szépen!

    Zsuzsi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-26, 10:59 de.

      Szia,
      Kókuszolaj is jó, a másik kettő folyékony szobahőn, szerintem túl lágy lenne. Persze a kókusz is rizikós emiatt, mert 24 fokon az is olvad. Formázás előtt picit behűteném.

      Válasz
  12. Csanádi Mónika mondta

    2022-04-04, 6:24 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Ha tartósítani szeretném mit rakhatok bele szerinted?

    Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-04-04, 9:20 du.

      Kedves Mónika,
      erre nem tudok gombot varrni – a magvajak elég sokáig elállnak minden nélkül is, de még sosem próbáltam ki, hogy ez a dióra mennyire igaz. Én nem tennék bele semmit, kipróbálnám így.

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.