2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Újabban beleszerettem a csicseriborsóba. A hüvelyesek között is nagyon kellemesen alacsony a szénhidrát-tartalma, az íze jellegzetes de mégsem tolakodó, és annyi mindenre használható! A lisztje természetesen gluténmentes, mégis nagyon jó összetartó tulajdonságú, így készültek belőle ezek a szép színes céklás wrapok. Egészben is használtam már mindenféle currykben és raguban (receptek itt), ne feledjük a falafelt (sütőben süthető recept itt) és végül, de nem utolsó sorban ott a hummusz. Korábban már készítettem a hagyományos, tahinis-citromos verziót, de egy ilyen változatosan elkészíthető étel esetében kár lenne megállni az első változatnál…
Gondoltam összehozom másik nagy szerelmemmel, a kaporral. Z szerint folyton túl sok kaprot teszek mindenbe, de nem is értem: hogy lehet a kapor túl sok?! Szóval legyetek óvatosak a receptemmel…
Ez a változat azért előnyösebb az előző, hagyományos hummusznál, mert mindössze 4 (!) hozzávalóból áll, most konzervből dolgoztam, így kb. 5 perc alatt kész és tahini nélkül olajos magvaktól is mentes lett. Az uborka nagyon könnyeddé tette az egészet és jó krémessé bármiféle olaj hozzáadása nélkül is.
Uborkás-kapros hummusz
Hozzávalók
- 1 csicseriborsó konzerv*
- 1 kígyóuborka
- 1/2 kis csokor kapor
- 1 lime leve
- 1-2 kk. só
Elkészítés
- A kígyóuborka sok levet ereszt, könnyen eláztathatná a hummuszt. Először tedd aprítógépbe a nagyobb kockákra vágott uborkát a sóval, és aprítsd darabosra. Egy szűrőben tedd félre pár percre, hogy lecsepegjen.
- Az uborka mehet vissza az aprítógépbe, most már a csicseriborsóval és a kaporral együtt. Mixeld krémesre, esetleg igazíts a sózáson. Kész!
Megjegyzések
Tápérték információ
Mi pirítóssal ettük reggelire, vacsorára, de bármiféle lepénykenyérrel is jó lenne, szendvicsekbe is el tudnám képzelni… Jó étvágyat!
Az egész adag mindenmentes, vegán krém tartalmaz kb. 35g szénhidrátot.
Vélemény, hozzászólás?