• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Hummusz

2012-05-22 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A humusz szezámkrémmel és citrommal, fűszerekkel ízesített csicseriborsókrém. Először ciprusi barátainknál látogatóban kóstoltuk ezt a finomságot. Most már nálunk is lehet kapni készen a boltokban, de ha van kedvünk/időnk, itthon is könnyen elkészíthető.

Hummusz

Hozzávalók:

100g csicseriborsó
1 ek. tahini (szezámkrém)
1 fél citrom leve
2 ek. olívaolaj
2 szép gerezd fokhagyma
só, bors, 1/2 kk. pirospaprika

A hozzávalókról. A csicseriborsó csupa egészség: igen magas arányban tartalmaz teljes értékű fehérjét, élelmi rostokat és ásványi anyagokat. A tahini pedig nem más, mint nagyon finomra őrölt szezámmag. A szezám olajában sok értékes antioxidáns található, emellett kalcium, és olyan növényi hatóanyagok, amik csökkentik a „nem jó” koleszterinszintet. Ráadásul ezek az anyagok éppen a finomra őrölt tahiniből szívódnak fel a legjobban.

Elkészítés:
Ez egy kicsit időigényesebb, de nem munkaigényes recept.
1. A csicseriborsót legalább 12 órára kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. (Én előző este szoktam beáztatni, ha hummuszt szeretnénk vacsorázni.) Az áztató levet leöntjük, és annyi vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni. Minimum 1 órát főzzük, addig, amíg villával könnyen szétnyomhatóak a csicseriborsószemek.
2. Turmixgépbe kanalazzuk a csicseriborsót, és annyi főzőlevet, hogy 2/3-ig belepje. Hozzáadjuk a tahinit,  citromlevet, préselt fokhagymát, fűszereket, olívaolajat, és krémesre turmixoljuk.
3. Kóstoljuk meg és ízlés szerint igazítsunk a fűszerezésen.

Ez a mennyiség 70g CH-t tartalmaz összesen. Mi először vékony, szír jellegű pitakenyérrel ettük, mostanában pedig friss zablepénnyel. A szénhidrát-tartalma magasnak tűnhet, de ennek a mennyiségnek a negyede három zablepénnyel tökéletesen elég és meg is felel vacsorára. Paradicsomsaláta, friss petrezselyem, olívabogyó illik hozzá.

Hummusz

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, csicseriborsó, görög, hidegen is, kence, reggeli, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Zablepény
Következő bejegyzés Csokis-mentás frappuccino »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-08-02, 10:16 de.

    Szárított csicseriborsót használsz?

    Válasz
    • Maczek ica mondta

      2023-11-16, 10:43 de.

      Szárított csicseriborsó!
      Csa az a problémám hogy hiába áztatott be12órát vagy még többet nem fő kemény mára
      Teszek beleszódabikarbonat így sem
      Négy öt órát fözom a le írt módon készítem

      Válaszát előre is köszönöm!

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2023-11-23, 2:52 du.

        Kedves Ica,
        akkor valószínűleg már régi, ilyen körülmények között meg kellett volna főnie. Érdemes legközelebb más forrásból venni, hogy kiderüljön, ez volt-e a gond.

        Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-02, 7:54 du.

    Szia!
    Igen, különben nem kellene áztatni. 🙂
    Üdv,
    N.

    Válasz
  3. ObenKal mondta

    2014-04-18, 4:13 de.

    Ha citrom helyett bolti citromlét használok, az kb. hány evőkanálnyi citromlét jelent?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-18, 4:15 de.

    Szerintem 1-2 evőkanál elég lesz. Kóstolgasd. 🙂

    Válasz
  5. Marcsi Bogdányi mondta

    2014-05-21, 9:56 de.

    Nagy kedvencünk! Mostanában már lehet venni csicseriborsókonzervet is, ha valakinek nincs kedve/ideje főzőcskézni. Megfizethető.

    Válasz
  6. Rita Summer mondta

    2014-11-10, 10:46 de.

    Borzasztoan elvisz minden izt a szezam. Nincs valami otlet mivel lehetne kicsit lagyitani anelkul, h meg csicseriborsot raknek bele? Akkor olyan sok lesz h sose fogy el. 🙂

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-10, 10:47 de.

    Még citromlé, még olívaolaj… Esetleg új fűszerek: van, aki pl. csípősen szereti, vagy nagyon fokhagymásan.

    Válasz
  8. M. Nógrád Megyéből mondta

    2014-11-27, 10:57 de.

    Drága Nóri!

    Ebben a percben lett kész az isteni hummusz! Grammra követtem a receptedet. Egy kicsit sok lett nekünk, kérdezném, van-e tapasztalatod, mennyi ideig áll el hűtőben?

    Hála és köszönet ezért a finom receptért is. Legközelebb teszek bele csilit jócskán és akkor azt fogjuk hinni, hogy az egy másik kence!!

    :))

    Félek, hogy titkon rá fogunk járni.
    Köszönjük!

    M. Nógrád Megyéből

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-27, 10:58 de.

    Kedves M.! 🙂
    Szerintem 2-3 napnál tovább nem jó tartogatni… Mindenesetre, ha rájártok, úgyis elfogy! 😉

    Válasz
  10. Hámori Orsolya mondta

    2016-07-21, 8:39 de.

    Sziasztok! Azt meg tudnátok mondani, hogy ebből kb mennyit ehet egy PCOS-es, este aki 160g-os diátén van?

    Válasz
  11. Varga-Kis Kata mondta

    2019-02-09, 10:43 de.

    Szezámmagkrém helyett más olajosmagból készült krém is jó lehet bele? Sajnos szezámmag, mandula, mogyoró allergiások a gyerekeke. Mondjuk dió vagy tökmag?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-11, 9:59 de.

      Persze, sokféle hummusz van, de ki is hagyhatod, ízesítheted pl. céklával vagy citrommal is.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum