• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Narancsos-kakaós zabkeksz

2012-05-06 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez hasonló a narancsos-csokis változathoz, viszont sikerült belőle kispórolnom a csoki és a narancs szénhidrát-tartalmát is. Ráadásul elkészíteni is egyszerűbb.

Mentás-csokis zabkeksz

Hozzávalók:
150g zabpehely
100g teljes kiőrlésű zabliszt
2 ek. kakaópor
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
100g vaj
2 tojás
1 kk. narancskivonat
150g cukornak megfelelő folyékony édesítő

A narancskivonat narancsolaj és alkohol keveréke, izgalmasabb delikateszboltokban kapható.

Dobjuk össze:
1. Olvasszuk meg a vajat.
2. Közben mérjük ki és keverjük össze a szilárd alapanyagokat.
3. Adjuk a nem túl forró vajhoz a tojásokat, az édesítőt és a narancskivonatot.
4. Egyesítsük a szilárd és a folyékony keveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe formáljunk kekszeket.
5. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon 7-10 percig.

A teljes adag CH-tartalma 167,5g. Én 40 kekszet sütöttem, így 4,2gCH/db.

Ezúttal vettem a fáradságot és egy kicsit lapítottam a halmocskákon így egészen keksz formájuk lett:

Narancsos-kakaós zabkeksz

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: élesztőmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, keksz, tízórai, zabkeksz

Előző bejegyzés « Változások
Következő bejegyzés Almás-kakaós zabpehely »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. SzilviTomi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Jelentem ma kipróbálva. 🙂 Egy kis idő kellett sütés után hogy megkeményedjen.
    Kérdezted Nóri, hogy milyen ízt készíts még, hát nekem a fehércsokis és/vagy kekszes változat jutott az eszembe..
    Valamenyik supermarket-ben láttam, hogy árulnak háztartási darált kekszből "stop cukrosat".

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2015-02-09, 11:47 de.

    Szia Nori!
    En most kezdek mindenmentesedni, de legalabbis mentesedni… Eredetileg "csak" fogyni szerettem volna, ami meg folyamatban van, de aztan ugy alakult hogy elkezdtem elhagyni egyre több mindent. Tegnap ezt a kekszet sütöttem meg a fogyokura miatt vaj helyett kokuszzsirral es ugy is isteni! Köszönöm, hogy vagy!

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-09, 11:48 de.

    Igen, a kókuszzsír általában működik vaj helyett.
    Végre valaki, aki nem fél a kókuszzsírtól, ah fogyni akar! 😉
    Köszi, hogy írtál!

    Válasz
    • Berni mondta

      2016-03-28, 12:11 du.

      Szia Nóri 🙂

      Előbb sült ki a finomság, már meg is kóstoltuk – köszi a receptet, mennyei 🙂
      Gondoltam rá, hogy a vajat helyettesíteném, de nem mertem, mert bár szeretek sütni-főzni, ahhoz egyáltalán nem értek minek milyen az összetétele, egyes alapanyagok mire cserélhetőek le, az mennyiben befolyásolja az állagot stb… A fenti kommenteket meg csak most olvastam 🙂 Legközelebb kipróbálom kókuszzsírral (mindenhez azt használok a süteményeken kívül)!
      A kérdésem az, hogy ha süteményeknél a vajat kókuszzsírra cserélem, milyen mértékben változtassak az arányon? Igyekeztem „kiguglizni”, de nem lettem okosabb – van, ahol az előírt vaj mennyiségének csak 75%-át ajánlják felhasználni kókuszzsírból, van, ahol felét és van, ahol ugyanannyit… Neked van tapasztalatod? 🙂

      Köszi,
      Berni 🙂

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-03-29, 10:20 du.

        Szia,
        mérnöki precizitással én sem tudok, kb. 75-80% lehet. Sokszor szárazabbak vele a sütik, mert télen szobahőn megszilárdul. Olyankor, ha lehet, használok mellette/helyette olívaolajat.

        Válasz
        • Berni mondta

          2016-04-04, 6:28 du.

          Koszonom szepen! 🙂

          Válasz
  4. Zsófi mondta

    2018-02-21, 11:36 de.

    Szia Nóri,

    Hogyan érdemes és meddig lehet tárolni ezeket a kekszeket? 🙂

    Köszi,
    Zsófi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-28, 12:03 du.

      Szia,
      hű, régen volt… szerintem zárt dobozban, és pár napig. (3-4 napig)

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum