• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Narancsos-kakaós zabkeksz

2012-05-06 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez hasonló a narancsos-csokis változathoz, viszont sikerült belőle kispórolnom a csoki és a narancs szénhidrát-tartalmát is. Ráadásul elkészíteni is egyszerűbb.

Mentás-csokis zabkeksz

Hozzávalók:
150g zabpehely
100g teljes kiőrlésű zabliszt
2 ek. kakaópor
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
100g vaj
2 tojás
1 kk. narancskivonat
150g cukornak megfelelő folyékony édesítő

Friss hajtás életmód változtató program

A narancskivonat narancsolaj és alkohol keveréke, izgalmasabb delikateszboltokban kapható.

Dobjuk össze:
1. Olvasszuk meg a vajat.
2. Közben mérjük ki és keverjük össze a szilárd alapanyagokat.
3. Adjuk a nem túl forró vajhoz a tojásokat, az édesítőt és a narancskivonatot.
4. Egyesítsük a szilárd és a folyékony keveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe formáljunk kekszeket.
5. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon 7-10 percig.

A teljes adag CH-tartalma 167,5g. Én 40 kekszet sütöttem, így 4,2gCH/db.

Ezúttal vettem a fáradságot és egy kicsit lapítottam a halmocskákon így egészen keksz formájuk lett:

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Narancsos-kakaós zabkeksz

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Répakrémleves gyógyító fűszerekkel

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, szójamentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, keksz, tízórai, zabkeksz

Előző bejegyzés « Változások
Következő bejegyzés Almás-kakaós zabpehely »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. SzilviTomi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Jelentem ma kipróbálva. 🙂 Egy kis idő kellett sütés után hogy megkeményedjen.
    Kérdezted Nóri, hogy milyen ízt készíts még, hát nekem a fehércsokis és/vagy kekszes változat jutott az eszembe..
    Valamenyik supermarket-ben láttam, hogy árulnak háztartási darált kekszből "stop cukrosat".

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2015-02-09, 11:47 de.

    Szia Nori!
    En most kezdek mindenmentesedni, de legalabbis mentesedni… Eredetileg "csak" fogyni szerettem volna, ami meg folyamatban van, de aztan ugy alakult hogy elkezdtem elhagyni egyre több mindent. Tegnap ezt a kekszet sütöttem meg a fogyokura miatt vaj helyett kokuszzsirral es ugy is isteni! Köszönöm, hogy vagy!

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-09, 11:48 de.

    Igen, a kókuszzsír általában működik vaj helyett.
    Végre valaki, aki nem fél a kókuszzsírtól, ah fogyni akar! 😉
    Köszi, hogy írtál!

    Válasz
    • Berni mondta

      2016-03-28, 12:11 du.

      Szia Nóri 🙂

      Előbb sült ki a finomság, már meg is kóstoltuk – köszi a receptet, mennyei 🙂
      Gondoltam rá, hogy a vajat helyettesíteném, de nem mertem, mert bár szeretek sütni-főzni, ahhoz egyáltalán nem értek minek milyen az összetétele, egyes alapanyagok mire cserélhetőek le, az mennyiben befolyásolja az állagot stb… A fenti kommenteket meg csak most olvastam 🙂 Legközelebb kipróbálom kókuszzsírral (mindenhez azt használok a süteményeken kívül)!
      A kérdésem az, hogy ha süteményeknél a vajat kókuszzsírra cserélem, milyen mértékben változtassak az arányon? Igyekeztem “kiguglizni”, de nem lettem okosabb – van, ahol az előírt vaj mennyiségének csak 75%-át ajánlják felhasználni kókuszzsírból, van, ahol felét és van, ahol ugyanannyit… Neked van tapasztalatod? 🙂

      Köszi,
      Berni 🙂

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-03-29, 10:20 du.

        Szia,
        mérnöki precizitással én sem tudok, kb. 75-80% lehet. Sokszor szárazabbak vele a sütik, mert télen szobahőn megszilárdul. Olyankor, ha lehet, használok mellette/helyette olívaolajat.

        Válasz
        • Berni mondta

          2016-04-04, 6:28 du.

          Koszonom szepen! 🙂

          Válasz
  4. Zsófi mondta

    2018-02-21, 11:36 de.

    Szia Nóri,

    Hogyan érdemes és meddig lehet tárolni ezeket a kekszeket? 🙂

    Köszi,
    Zsófi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-28, 12:03 du.

      Szia,
      hű, régen volt… szerintem zárt dobozban, és pár napig. (3-4 napig)

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Friss hajtás életmód változtató program

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Barion-small

Minden jog fenntartva© 2022 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum