2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mikor elhatároztam, hogy blogot indítok a receptjeimről, úgy terveztem, hogy itt szigorúan csak velős leírásokat fogok közölni, minimális körítéssel, mert így lesz időhatékony nekem is és Nektek is. Időközben ez a receptgyűjtemény kezd mégis egy kicsit hozzám nőni.
Az utóbbi hetekben sűrűsödik az élet, itt egy nagy feladat, amit meg kellene ugrani, és ez a feszültség még marad is egy-két hónapig. Emiatt sajnos kevesebb időm és szabad gondolat-kapacitásom marad a recepteken való morfondírozásra, szakácskönyvek és weboldalak tanulmányozására. Azon kaptam magam, hogy mostanában inkább olvasom, mint írom a blogot. Ha nincs időm újat kitalálni, akkor nagyon hasznos, hogy kéznél van a korábbi receptjeim kereshető gyűjteménye. Így hamarabb választ kapok pl. arra a kérdésre, hogy mit főzzek abból a szép gombából, ami rámkacsintott a sarki zöldségesnél?
Így aztán a közeljövőben előfordulhat, hogy egy kicsit ritkábban tudok majd új receptekről írni. Készülőben van több rövid összefoglalóm is, de ezek alapvetően több időt vesznek igénybe, ezért lassabban készülnek.
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Hogy közben ne maradjatok inspiráció nélkül, ajánlani szeretnék egy nagyon ötletes blogot, amire pár hete akadtam rá: http://healthyindulgences.net/. A szerzője egy fiatal amerikai leányzó (igen, emiatt sajnos csak angolul olvasható), aki cukor és glutén nélkül, csak természetes alapanyagokból készít szemet (és bizonyára ízlelőbimbókat is) gyönyörködtető desszerteket. Ráadásul ő arra is figyel, hogy a receptjei nagyon alacsony szénhidrát-tartalmúak legyenek, sok köztük a tejtermék- és mogyoró-mentes változat is. Többek között tőle származik a karamellszószom ötlete is, innen. Kicsit nehezen emészthető nekem az amerikai “bögrés” mérés, és nehezíti a receptek kipróbálását, hogy sokszor használ xantán- és guar-gumit sűrítőanyagnak. Ezek valóban természetes anyagok, sok glutén- és tojásmentes receptben találkoztam már velük. Nem is károsak az egészségre, ha nem dioxinnal szennyezettek (pár éve ezért volt botrány a xantán-gumival).
Ezekkel a nehézségekkel együtt sok jó ötletet lehet ellesni az oldalon, ha valamilyen cukor- és gluténmentes, alacsony szénhidrát-tartalmú és alacsony glikémiás indexű édességre vágytok… Aki ennyi “mentességgel” együtt tud dolgozni, megérdemel egy-két kattintást!
Vélemény, hozzászólás?