• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lencse curry brokkolival

2012-10-11 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egyik nap Z megkérdezte, hogy ha nincs időm sokat foglalkozni a konyhával, miért nem főzök valami egyszerűt, pl. lencsét? „Ezer éve nem ettünk lencsét.” Gondoltam, hogy jó, legyen. Persze megint nem fértem a bőrömbe, valami lencsés-brokkolis egytálételt kerestem. Végül az irányadó ötletre itt akadtam rá, csak a vörös lencse helyett „sima”, a karfiol helyett pedig brokkoli került bele, ill. a köretnek ajánlott fehér rizs nyilván száműzésre került…

Lencse curry brokkolival

A végeredmény? Egy-egy tál fűszeres, élénk színű (szerintem UV-lámpa alatt fluoreszkálna is a kurkumától…) zöldségözön. Ha főzeléket szeretnék enni, de nincs kedvem a „hagyományos” változatokhoz, újra elő fogom venni. Nincs benne extra alapanyag, a fűszerek is mind kaphatóak nagyobb élelmiszerboltokban.

Hozzávalók 4 ebéd-adaghoz:

170g lencse
1 fej brokkoli rózsáinak fele (kb. 250g)
2 ek. kókuszzsír
1 kisebb vöröshagyma
1 kis darab (1x1cm) reszelt gyömbér, vagy 1/2 kk. őrölt, szárított gyömbér
1 répa
1 kk. currypor
1/2 kk. őrölt kurkuma
1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt kömény
1/2 kk. őrölt koriander
1/2 zöldségleveskocka
1 lime leve
1 kk. só
120g barna rizs

Így készült:
1. Előző este átválogattam, megmostam és beáztattam a lencsét.
2. Másnap reggel előre összekevertem a fűszereket egy kis tálban, hogy könnyen elő tudjam kapni az összeset, és már hozzá is láthattam a főzőcskének.
3. Megmostam és sós vízben feltettem főni a rizst.
4. A hagymát felaprítottam, és üvegesre pároltam a kókuszzsíron. Közben meghámoztam és felaprítottam a répát.
5. Hozzáadtam a hagymához a fűszereket, kevertem rajta egyet, majd jöhetett a répa, kb. fél perc rotyogás.
6. Most ment bele a lencse, a zöldséglé kocka és annyi víz, hogy mindezt ellepje.
7. Amíg a lencse fedő alatt puhult, megmostam és kisebb rózsákra vágtam a brokkolit. Ha a lencse már majdnem jó, mehet a brokkoli is a fazékba.
8. Végül beletettem a lime levét, kóstolás után sóztam, belekevertem az időközben elkészült rizst, és kész!

Ha kaptam volna friss koriandert, mindenképpen beletépkedtem volna egy csokorral a végén.

Mostanában nagy keletje van nálunk a zabpalacsintának, és mivel az indiaiak is fogyasztanak mindenféle lepényeket a főételeik mellé, arra gondoltam, legközelebb kihagyom a rizst és zabpalacsintával fogjuk enni. Vagy valami másféle lepénnyel, amit még addig kitalálok. 🙂

A mennyiségeket úgy állítottam össze, hogy ez személyenként répával, hagymával, lencsével, rizzsel együtt kb. 50g CH/ebéd. Egyedül a brokkolit nem számoltam bele, mert az olyan alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség, sok élelmi rosttal. Egészségetekre!

Lencse curry brokkolival

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ázsiai, brokkoli, ebéd, egzotikus, fűszeres, indiai, lencse, répa

Előző bejegyzés « Gluténmentes „gabonákról” és glikémiás indexről
Következő bejegyzés Édes-savanyú padlizsán »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Lévai Mariann mondta

    2013-02-21, 12:13 du.

    Miután tegnap elkészítettem, a barátom kérte, hogy ytöbbször is legyen ilyen! 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-02-21, 6:01 du.

    Milyen jó ízlése van. 😉

    Válasz
  3. Magdolna Boldizsár mondta

    2015-01-02, 3:24 du.

    Egy kérdésem lenne, csak curry fűszerkeverék van itthon. Szerinted úgy is finom lehet?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-02, 3:25 du.

    Persze. Nincs itt semmi kőbe vésve. 🙂

    Válasz
  5. Magdolna Boldizsár mondta

    2015-01-02, 6:39 du.

    Köszönöm a gyors válasz 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum