• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

2012-11-19 Írta: Andrási Nóra 23 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mi marad a fagyiból, ha elhagyjuk belőle a tejet, a tejszínt, a cukrot és a tojást…? Mindjárt megtudod, de előbb egy kis mindennapi gyógyszertechnológia. 😉

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

Sokszor mondom a barátaimnak, hogy én a főzéshez felhasználom azt a tapasztalatot, amit a gyógyszertári gyógyszerkészítésben szereztem. Most itt a remek alkalom, hogy kicsit megmutassam, mire gondolok.

Mikor elkezdtem azon agyalni, hogy házi fagyit készítek, először csak a cukrot akartam elhagyni, aztán már a tejet is, és gondoltam, ha már ez menne, miért ne legyen tojásmentes, szójamentes és vegán is, elvégre annyi ember van, aki erre mind érzékeny és a boltokban még cukormentes fagyit sem találtam, nemhogy „mindenmenteset”.

Először úgy próbáltam megragadni a kérdést, hogy minden összetevőt valami másra cserélek, de nincs olyan növényi tej, ami pont ugyanolyan, mint a tehéntej, vagy olyan helyettesítő, ami pont olyan, mint a tejszín vagy a tojás. Itt ébredt fel bennem a gyógyszerész, és elhatároztam, hogy az alapoktól építem fel ezt a fagyit.
Hogy értem ezt? A fagylalt is egy emulzió, vagyis egy vizes és egy olajos fázis egymásban finoman eloszlatva, akárcsak a kenőcsök, amikből számtalan félét kevertem már ki. Közben beszereztem a projekthez egy fagylaltgépet, mert bár tudom, hogy anélkül is lehet, biztos akartam lenni benne, hogy a fagyi állaga esetleg nem azért sikerül rosszul, mert elfelejtettem megkeverni a mélyhűtőben. Ebbe a gépbe a mellékelt receptek szerint 400ml tejterméket lehet egyszerre beletenni, így fogtam a „normál” fagylalt tápanyagtáblázatát, és végiggondoltam, melyik összetevőt milyen formában tudom beletenni, valahogy így:
Vizes fázis – Tej helyett: Kevésbé markáns íze miatt a mandulatejre gondoltam. Próbáltam kókusszal is, de az egy másik, a „bounty” fagyi lenne. (Majd teszek fel arról is receptet.)
Na és mi van a tehéntejben, ami a mandulatejben nincs?
Zsír:
 A kókuszzsír kézenfekvőnek tűnt, mivel semleges ízű és egészséges is. 200mL tejszínben és ugyanennyi tejben összesen kb. 67g tejzsír lenne, így került a fagyiba 70g kókuszzsír.
Fehérje: A tehéntejben és -tejszínben több a fehérje, mint a mandulatejben, és ennek is fontos szerepe van a fagylaltban: a fehérje szépen bevonja a különálló víz- és zsírcseppeket, „becsomagolja” őket, és nem folynak össze. Szükség van a fagyi fehérjetartalmára ahhoz is, hogy keverés közben minél több levegőbuborék rekedjen a masszában, ettől lesz „habos”.
Plusz fehérjeforrás, amiben nincs szénhidrát? Zselatin! Viszont a zselatin nem vegán, úgyhogy ha vegán fagyit szeretnél, használj 1,5x annyi agar-agar port, mint amennyi zselatint használtam.
Itt szólok, hogy a házi fagyi sosem lesz pont ugyanolyan, mint a bolti, mégpedig azért, mert az ipari fagylaltgépek még be is fújják a levegőt szilárdulás közben, „felfújják” a fagyit. A házi legfeljebb olyasmi állagú lehet, mint az olasz stílusú cukrászdai fagylalt. Szerintem ez egyébként nagyon nem rossz, csak szóltam.
Stabilizálószerek: Ezt a szerepet töltené be a tojás sárgája, mint emulgeálószer, de a keményítő is tud stabilizálni egy emulziót, mert vízben oldva egy térhálós szerkezetet alakít ki, ami megakadályozza, hogy a két fázis szételegyedjen. Vettem gluténmentes kukoricakeményítőt, de szerintem mindegy milyen (kukorica vagy sem), csak keményítő legyen.
Szénhidrát – Találtam egy weboldalt, ahol kicsit elmagyarázzák a „fagylalt tudományos hátterét” (IceCreamNation.org), innen (és előzetes tapasztalatból) megtudtam, hogy muszáj valamennyi cukorpótlónak kerülnie a fagyiba, mert csak édesítőszerekkel jégkocka lesz belőle. Nyírfacukrot használtam, 50g-ot, mert ez a keményítővel pont a fagyi össztömegének 12%-a, ahogy az ajánlás szólt.

Mire ezt mind ilyen remek módon kiagyaltam, megtudtam az említett oldalról, hogy a kukoricakeményítővel főzött fagylaltnak Olaszországban, mégpedig Szicíliában hagyománya van! A nagy meleg miatt nem szeretnek nyers tojást használni. Többek között itt olvashattok róla.

Nos, térjünk a lényegre! Maga a fagylaltfőzés nem tart sokáig, kb. annyi, mint egy pudingot megfőzni, csak a várakozás, behűtés időigényes. Ennek az adagnak úgy álltam neki, hogy kivettem a hűtőből a beáztatott mandulát, és kb. 20 perc múlva már készen volt a fagylaltmassza, csak mire kihűl, behűtöm, megdolgozza a gép, és még érik, az a hosszú idő. De ez ne vegye el a kedvetek, nem nagy kaland elkészíteni, és az eredmény bőven kárpótol!

Hozzávalók kb. 600-700ml fagylalthoz: (kb. 12 gombóc)
400ml mandulatej
50g nyírfacukor/xilit
1kk. vaníliakivonat (elhagyható)
70g kókuszzsír
15g kakaópor
15g kukoricakeményítő
1 csapott kiskanál zselatin (kb.2g – vegán fagyihoz púpos kk. agar!)
1 csipet só

A kakaó minősége itt nagyon nem mindegy! Legutóbb a megszokott „cicás” kakaónkat egy bio kakaóra cseréltem, mert egy árban voltak. Kibontás után láttam, hogy ennek a színe elég halovány az előzőhöz képest, és a fagyi is elég…, hát, fűrészporízű lett? Szóval jó sötét kakaót használjatok.
Zselatinból „expressz zselatin fix” vagy micsoda nevűt kaptam. Ki akarom majd próbálni sima „rozis” zselatinnal is, nem tudom, hogy számít-e a különbség. Az agaros verziót az agar ára miatt még nem teszteltem, de utánaolvastam, és elvileg 1,5x mennyiségű agar felel meg ugyanennyi zselatinnak.

Főzzünk fagylaltot:
0. Előző este tegyük be a mélyhűtőbe a fagylaltgép hűtőtartályát.
1. Egy kisebb lábasban mérjük össze és tegyük fel melegedni a mandulatej felét, a xilitet, kókuszzsírt, kakaót, csipet sót.
2. A maradék mandulatejet egy (mérő)kancsóban keverjük csomómentesre a keményítővel, majd szórjuk a tetejére a zselatint/agart, és pár perc múlva keverjük újra össze.
3. Közben a csokis keverék már szinte forr, ekkor mérsékeljük a hőt alatta és keverjük bele a keményítős keveréket. Melegítsük vissza majdnem forralásig és tartsuk forrón, néha megkeverve kb. 5 percig, de ne forraljuk fel!
Ilyenkor érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e. Hidegen egy kicsit kevésbé lesz édes, mint most. Mint korábban írtam, én nem édesítek nagyon, így ha Nektek a xilit még nem elég, édesítőszerrel, steviával igazíthattok az édességén a szénhidráttartalom növelése nélkül. Szépen be fog sűrűsödni, egy hígabb puding-állagra, valahogy így:

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

4. Ha ezzel készen vagyunk, merjük át az egészet a (mérő)kancsóba és tegyük félre hűlni. Azért fontos a kancsó, hogy könnyen bele tudjuk majd önteni a fagylaltgépbe. Ha már kb. kézmelegnél hűvösebb, langyos, tegyük hűtőbe, és legalább 4 órán át hűtsük be, de lehet egy egész éjszaka is. Ez alatt a fagylalt szerkezete „érik”, ill. a fagylaltgépbe is csak hűtőhőmérsékletű anyagot tehetünk.
5. Készítsük el fagylaltgépben a gyártó utasítása szerint. (Általában annyi a lényeg, hogy egész éjjelre legyen behűtve a jégtartály, és előbb kell bekapcsolni, és utána beleönteni a fagylaltot.) Ennek a fagyinak kb. 30 percre volt szüksége:

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

 6. Ilyenkor a fagylalt még elég lágy, amolyan „semifreddo”. Hogy igazi, gombócolható fagyi legyen belőle, kanalazzuk át egy fagyisdobozba, és hűtsük még a mélyhűtőben 1,5-2 órát. Így éppen jól formálható, nem túl gyorsan olvadó, jó kis nyúlós állagú fagyi lesz:

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

 7. Formázzunk gombócokat előhűtött fagyiskehelybe, és kanalazzuk! 🙂

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül

Na jó, a gombócozást van hova gyakorolnom, de most már legalább lesz mivel! Z szerint ez a fagyi egy kiskanál cukormentes mogyorósziruppal van olyan jó, mint amit Bolognában evett. Szerintem elfogult, de a fagyi tényleg nem rossz. A bók értékét emeli, hogy Z még fogyaszt „rendes” fagyit, így van összehasonlítási alapja. Nekem már az 1. fagyi is ízlett, bár az tényleg jégkocka lett és nagyon hamar olvadt. Ez az 5. változat, és békésen el tudtam nyammogni rajta a magam csigalassú tempójában, nem folyt szét.

Amiben ez a fagyi különbözik a cukros bolti fagyitól: ha teljesen megfagy a mélyhűtőben, akkor kőkemény, és várni kell 10-20 percet, mire felenged. A cukros fagyitól eltérően csak frissen ilyen lágy, gombócolható, fagyasztás és felengedés után rugalmatlanabb, ezért inkább jégkrémformában érdemes eltenni a maradékot (ha van).

Ha nincs fagylaltgéped, anélkül is elkészítheted: tedd a hűtő-hideg masszát egy fagyisdobozban a mélyhűtőbe, és 30 percenként keverd át botmixerrel vagy gépi haberővel, amíg el nem éri a megfelelő állagot/hőmérsékletet. Szerintem így is krémes lesz, legfeljebb nem annyira habos, mivel a fagylaltgép nagy előnye -szerintem-, hogy folyamatos keverés közben hűl le a fagyi, így a lehető legtöbb levegőbuborék fagy bele.

A számok. Ez így pont 555g fagyi lett, összesen 75g szénhidráttal, ami 13,5g CH/100g, mi kb. a negyedét ettük meg fejenként (képen), az 19g CH volt.
Előállítási költség házi mandulatejből, felkerekítve, hogy a felhasznált energia is benne legyen, kb. 450Ft. A bolti fagyik általában 30g/100g szénhidrátot tartalmaznak (figyeljetek oda a címkére, sokszor csak g/100ml tüntetik fel, és az ugye sokkal kevesebb, mivel a fagyi fele levegő), a legolcsóbb fagyi, ami még finom, tudtommal 600 Ft körül van 1000ml, de az súlyban valószínűleg ugyanennyi, mint az én kb. 700ml-em. Egy szó, mint száz: szerintem megéri nekiállni.

Megkóstoljátok?

Mindenmentes házi csokoládéfagylalt: cukor, tojás, tej, tejtermékek és szója nélkül


Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, ebéd, fagylalt, hidegen is, hűsítő

Előző bejegyzés « Otthon, édes otthon: az új oldal és a 100. bejegyzés
Következő bejegyzés Sós, pörkölt mandula pillanatok alatt »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. dr.Eszter mondta

    2012-11-20, 8:34 de.

    És most kezdtem el zokogni,amiért nem vettem meg 5000 Ftért Székesfehérváron a fagylaltgépet, mondván, hogy úgysem tudok laktózmentes fagyit csinálni…. :((

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2012-11-20, 9:23 de.

    Én is izgultam, mikor kifizettem, hogy mi lesz, ha nem sikerül… Biztosan nem az volt "az igazi", különben nem hagytad volna ott. 🙂 Addig is, amíg egymásra találtok, tesztelheted fagyigép nélkül!

    Válasz
    • Ádám Laura mondta

      2019-03-20, 8:55 de.

      Szia Nóri!
      Zselatin helyett használhatok fehérjeport?
      Köszi Laura

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2019-03-20, 9:06 de.

        Szia Laura,
        nyugodtan próbáld meg, agarral is működik. Nem létkérdés egyik sem, csak lazább lesz tőle a fagyi.

        Válasz
        • Ádám Laura mondta

          2019-03-20, 12:44 du.

          Szia Nóri!
          Köszi a választ!
          Agarom nincs itthon és nem is használok, fehérje porom van itthon.
          Csak azért gondoltam, mert, hogy az fehérje és, hogy azt írtad, hogy az kell bele.
          Köszi

          Válasz
  3. Linda Szontágh-Gyürky mondta

    2013-05-16, 3:49 du.

    Hátha más is olyan cipőben jár, mint mi:) csokifagyi nélkül a nyár nem nyár:)

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2014-04-23, 10:01 de.

    Kipróbáltam! Nagyon fincsi! Köszönöm a receptet! 🙂 Móni

    Válasz
  5. ancsa mondta

    2014-04-29, 5:34 du.

    szia, lenne egy kérdésem. Tudtál valaha tejszínhabot csinálni? Csak mert ez alapján ha esetleg a rízstejhez (én csinálom, előfőzött rízsből és steril vízből) rakok egy kis kókusz zsírt… Egyszerűen nem tudok tejszínes állagot csinálni, nem akarok agar-agar és hasonló dolgokat belerakni, a keményítő és a zselatinfix sem vált be.

    Válasz
    • lulu mondta

      2018-03-30, 2:07 du.

      Szia, nem tudom, hogy 4 év alatt sikerült-e megoldást találnod a „problémára”, de isteni finom és nem kókuszízű tejszínhabot lehet készíteni a Taotao márkájú konzerv kókusztejből néhány órás hűtés után. Egyszerűen mesés, jobb mint az igazi! Az állaga a hűtési időtől függően és szerintem darabonként is eltérhet, viszont érdemes kísérletezni vele. A hideg hatására a zsíros tejszín és a kókuszvizes réteg ketté válik, majd egyszerűen csak le kell „fölözni” a krémes részt. Ha nem elég könnyen lekanalazható, akkor tovább kell hűteni, akár még a konzervben, akár már egy külön kis tálban. Utána habverőzés ameddig jól esik!:) Sosem adtam még eddig hozzá cukrot, mert magában is annyira finom, édeskés. Semmi plusz nem kell bele! A sparban szoktam venni, nem olcsó, 599 Ft/ 400 ml, viszont nekem megéri az élményt. Gesztenyepürével, vagy torta tetejére egyszerűen mesés. Más márka kókuszteje eddig nekem nem vált be, ez nem jelenti azt, hogy nem is jók, a lényeg, hogy olyat kell keresni (de konzerveset!), amiben nincsen csomósodásgátló, mert ez engedi kettéválni a két részt. Remélem valakinek hasznára lesz az infó!:)

      Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-29, 5:38 du.

    Szia,
    Próbáltam újra alkotni a habtejszínt növényi tejből és kókuszzsírból, keményítővel, agarral, stb., sajnos sikertelenül. A tejfehérjének olyan egyedi tulajdonságai szükségesek a tejszínhab készítéshez, amit otthoni eszközökkel nem tudok pótolni.
    Találtam viszont egy nagyon jó terméket, a Soyatoo márkájú növényi tejszíneket: a nevével ellentétben van szója-, rizs- és kókusz alapú is. Csak természetes anyagokat tartalmaz: borsófehérjével stabilizálják, és tényleg úgy működik, mint az "igazi", ráadásul még finom is. Bár nem olcsó. És nem, ez itt nem egy fizetett hirdetés. 🙂
    Cocomas kókuszkrémet lehet még felverni valamennyire, de az mindig kókuszízű egy kicsit, viszont jóval költséghatékonyabb.
    Remélem, segíthettem.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  7. kismonika mondta

    2014-07-01, 10:00 de.

    Kedves Nóri!
    A kép alapján kicsit gyanús, hogy neked is Bos… robotgéphez illeszthető fagyigéped van.
    Nincs gondod a fagyikészítéssel? Tanácsot keresek, mert nekem mindig belefagy, hiába teszem bele az anyagot előírásszerűen mozgó lapátok mellett….
    Nagyon szeretném kipróbálni a mindenmentes csokifagyidat, azt hiszem megkockáztatok újra egy fagyit benne.
    Egyébként gratulálok a receptekhez, nagyon hasznos az oldalad!
    Üdvözlettel Móni

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-07-01, 10:08 de.

    Szia Móni,
    Igen, nekem is Bosch konyhai robotgépem+fagylaltgépem van. 🙂 Az oldalához nekem is hozzá szokott fagyni az a réteg, amit nem tud jól átkeverni. Ha ennél többről van szó, akkor a fagyi állaga lehet a ludas: ha túl könnyen fagy, akkor nagyon gyorsan megkeményedhet, pl. ha túl kevés benne a polialkohol édesítő, vagy túl sok a zsír.
    Bocs, hogy csak most válaszoltam, elkallódott a hozzászólásod az emaileim között…
    Jó fagyifőzést és gyere máskor is! 🙂

    Válasz
  9. Benke Kriszta mondta

    2016-04-22, 9:09 du.

    Kedves Nori!
    Mar lassan egy eve olvasgatom a blogod. Sajnos tobb „alap” elelmiszer erzekenyseg miatt kenyszerusegbol kezdtem, igen ketsegbe esve, hogy most hogyan tovabb. De aztan az oldalad bongezsve rajottem, hogy van meg elet ezek utan is 😀
    Tobb receptet is kiprobaltam s most eljott az ideje a fagyinak is! Hihetetlenul jo lett! Vetekedik az olasz fagyival! Kremes, lagy egyszeruen isteni. Mivel mandula nem volt itthon igy mogyoroval csinaltam s ettol kicsit mogyorokremes csoki ize lett. Szerintem ez lesz a nyar egyik slagere.. Kiprobaljuk mind!
    Koszi a kitartasod es hogy megosztod velunk is!

    Válasz
  10. Huber Helga mondta

    2016-05-28, 7:11 du.

    Szia Nóri! Imádom az oldaladat, hatalmas segítséget jelent nekem, most, hogy fenn áll a gyanú, hogy az öt hónapos kisbabám tejérzékeny. Nagyon nagy köszönet érte! Így tovább! 🙂

    Válasz
  11. NK mondta

    2017-02-11, 7:37 de.

    :)))) rendeltem joghurtkulturat a masik receptedhez, de tul optimista voltam, mert hamarabb elkeszitettem hozza az (amugy onmagaban is nagyon finom) alapot, dio-koles verzioban. A joghurtkultura meg nem erkezett meg, a cucc igy fagyikent vegezte :)) osszehoztam ezzel a recepttel. Diofagyi… nagyon finom lett!! 😉

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-13, 9:22 de.

      🙂

      Válasz
      • NK mondta

        2017-02-13, 9:29 de.

        UPDATE: a fagyasztóba berakott, majd kiszedett és ehetőrre olvadt fagyi már nem volt olyan jó, kb mintha az áztatott darált diót eszegetném… 🙁 egy próbának jó volt, maradok a csokifagyinál. 🙂

        Válasz
        • NK mondta

          2017-02-13, 9:30 de.

          *ehetőre …. helyesírásjavító aktív

          Válasz
          • Mindenmentes Nóri mondta

            2017-02-13, 1:59 du.

            Fagyasztva és újra felengedve már nem olyan kémes, mert kifagy belőle a keményítő, ezt írtam a bejegyzésen is.

  12. Kuhinkó Tímea mondta

    2018-01-05, 10:31 de.

    Kedves Nóri!
    Mivel lehet helyettesíteni a kókuszzsírt szerinted? A gyerekeim allergiásak a citrusra. (Meg az olajos magvakra, tejfehérjére, illetve tojásfehérjére is.) A lényeg azonban az, hogy a gasztroenterológus azt mondta, hogy a kókuszt is el kell hagyjuk a mindennapokban. (Tudom, hogy az egy új recept lenne, de szívesen bevállalom a kipróbálását.)
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Timi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-05, 12:10 du.

      Kedves Timi,
      jó kérdés… valamilyen más, ízsemleges olajjal – ha ez nem szilárd, akkor kevesebb is elég lesz. Vagy… pl. turmixolt avokádó, turmixolt banán is jó (utóbbit fagyaszd le szeletelve, és így turmixold össze kakaóval, stb. – ha bírja a turmixgéped).

      Válasz
  13. Farkas Kriszrina mondta

    2019-05-27, 1:36 du.

    Kedves Nori!
    Az edesitoszerek helyett milyen termeszetes edesitessel erdemes pribalkozni? Juharsziruppal , mezzel, agavesziruppal mukodhet pl.?
    Koszonom: Krisztina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-27, 9:45 du.

      Bármelyikkel ezek közül. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum