• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Diós bejgli cukor és tej nélkül

2012-12-28 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez a második bejegyzésem a karácsonyi menüről. Szerintem idén még egyet biztosan írok az év utolsó esétéjével kapcsolatban, és legkésőbb az Újév első napjaiban beszámolok a karácsonyi ajándékokról is.

Ez az első bejglim, amit gluténmentesen sütöttem. Nem vagyok maradéktalanul elégedett a tésztával, ezért csak a töltelék receptjét osztom meg, az nagyon finom lett.

Diós bejgli cukor és tej nélkül

Nálunk a diós bejgli az abszolut kedvenc. Én szeretem a mákosat is, de csak magamnak nem sütök egy egész rúddal, mert húsvétig sem fogyna el. 

Hozzávalók 3 bejgli töltelékéhez: (a tészta 500g lisztből készült)

400g dió

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

450g alma (3 közepes alma vagy 2 nagy)

50g baracklekvár (3 ek.)

25g mazsola

1 kk. vaníliakivonat

1 kk. rum aroma

300g cukornak megfelelő folyékony édesítő

3 tojás felvert fehérjéje*

* A tojásfehérjére azért van szükség, hogy a cukor miatt kiesett térfogatot pótolja. Ha tojásmentesen szeretnéd elkészíteni, nyugodtan kihagyhatod, az ízén nem fog változtatni, csak vékonyabb lesz a töltelék-csík.

A baracklekvár ezúttal nem diabetikus volt, hanem apukám fantasztikus aromájú kajszi-lekvárja, ami szinte csak a gyümölcs cukortartalmával készült. Természetesen helyettesíthető a diabetikus változattal, én 50g/100g CH-tartalommal számoltam.

Így készült:

1. Az almát meghámoztam, kockákra vágtam és a saját levében megpároltam a mazsolával, baracklekekvárral, vaníliakivonattal, rumaromávl, édesítővel együtt. Mikor az alma összeesett és kiengedte a levét, összeturmixoltam az egészet. Istenien aromás az így készült „kompótpüré”!

2. A diót szendvicsgrillen megpirítottam és diódarálón ledaráltam.

3. A dióhoz kevertem a még forró almás szószt, majd óvatosan beleforgattam a keményre vert tojásfehérjéket.

Kész is! Ezzel a töltelékkel 3 bejglit tudtam megtölteni.

Diós bejgli cukor és tej nélkül

Csak a töltelék szénhidráttartalma összesen 115g CH. A tészta receptjét még tökéletesíteni szeretném, ezért egyelőre nem írom le. Egyébként összességében 10g CH/szeletre jött ki.

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán,...

Kategória: gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, karácsony

Előző bejegyzés « Erdélyi töltött káposzta és karácsonyi blogbeszámoló
Következő bejegyzés Lencsefőzelék sült kolbásszal, szénhidrátszegényen »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-09-23, 4:24 du.

    Azóta esetleg sikerült kikísérletezni a tésztát is? 🙂 Megint közeleg a karácsony, és én nagyon félek, hogy nem fogok tudni ellenállni Anya (cseppet sem gluténmentes) bejgliének, imádom!
    Üdv, fannie

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-23, 4:26 du.

    Szia Fannie,
    nos, tavaly karácsony óta még nem sütöttem bejglit… Idén megpróbálom előre venni a sorban, de inkább nem teszek ígéretet. 🙂
    N.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2013-12-15, 7:43 du.

    Kedves Nóri ha közben sikerült tökéletesítened a bejgli tésztáját tedd fel kérlek a receptet, mert ilyet szeretnék sütni karácsonyra! köszönöm

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-15, 7:44 du.

    Szia,
    sajnos a bejgli még várat magára.
    N.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2013-12-22, 2:35 du.

    Szia Nóri!
    Sikerült a beigli receptet kikísérletezned?
    Judit

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-22, 2:36 du.

    Szia Judit,
    nem volt időm idén nagy ünnepi sütés-főzést rendezni.
    Üdv,
    N.

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2015-11-23, 9:08 du.

    Szia Nóri, még mindig nincs tökéletes bejglitésztád? én beérem a tökéletlennel is 😉 köszi 🙂 LiBella

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-11-23, 9:09 du.

    Szia,
    Hiszed vagy sem, a képen látható volt az utolsó, amit sütöttem. Talán idén. 🙂

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2015-12-09, 9:53 du.

    Szia Nóri, Jó lenne idén meglepni a mindenfélére érzékeny húgomat egy kis bejglivel. Látom, hogy nemrég írtad, hogy még nincs meg a tészta, de esetleg nem írnád le, hogy melyik korábbi tésztádhoz vagy sütihez hasonlít? köszi,
    Szilvi

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-09, 9:54 du.

    Szia,
    Ötletem van, de nem hasonlít a többire, és sütni még nem volt időm… Talán a jövő héten, nem teszem le a cserkész esküt. Mire érzékeny a húgod?

    Válasz
  11. Szilvi Tóth mondta

    2015-12-11, 2:21 du.

    Szia, gluténre és tejtermékekre (nem csak laktózra). Azért írtam, hogy mindenfélére, mert ezek szinte mindenben benne vannak. A többi receptedet nagyon szeretjük 🙂 Én semmire nem vagyok allergiás szerencsére, de nagyon szeretem én is a receptjeidet 🙂 Köszi, Szilvi

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-11, 2:46 du.

    Szia,
    Igen, ezek benne vannak az "alapcsomagban". 🙂 Már jó ideje tojást sem használok sütéshez, és egyre többen panaszkodnak az olajos magvakra is, ezért érdeklődtem… 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum