• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mogyorós keksz mindenmentesen

2013-01-19 Írta: Andrási Nóra 21 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez lesz a harmadik mindenmentes (cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes) kekszem, és eddig ennek az állaga sikerült a legjobban. Este megsütöttem, és reggelre pont jó, keksz-szerűen roppanós, de mégsem túl száraz, lett. Olyan tízórai, amire már reggeli után szívesen gondolok.

Mogyorós keksz mindenmentesen

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
40g mogyoró
40g barna rizsliszt
40g hajdinaliszt
40g kukoricaliszt
80g kókuszzsír vagy vaj*
1/2 kk. szódabikarbóna
100g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
kb. 100-150g alma (1 közepes)
1 kk. vaníliakivonat
1 csipet só

* Sütöttem már úgy is, hogy 40g vaj + 40g kókuszzsír, nekem eddig így tetszett a legjobban.

Az előzőekhez hasonlóan készült:
1. A mogyorót 150 fokos, légkeveréses sütőben, 3x megrázva, 15 percig pörköltem majd diódarálón ledaráltam.
2. Az almát meghámoztam, felkockáztam és az édesítővel, vaníliakivonattal puhára pároltam, végül összeturmixoltam a kókuszzsírral együtt.
3. Egy tálban összemértem a liszteket és a szódabikarbónát, a sót, összekevertem a mogyoróval. A vajat a lisztekkel szoktam elmorzsolni.
4. Az almás szószt a lisztes tálba öntve összegyúrtam a tésztát. Ilyen szépen összeállt:

Mogyorós keksz mindenmentesen

5. Hűtőben pihentettem 30 percig, majd előbb kézzel golyókat formáztam, majd azokat villával lelapítottam egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
6. 160 fokon sütöttem 20-25 percig, amíg szép barnák lettek. Dupla adagot is lehet sütni, két tepsiben, légkeveréssel.

Mogyorós keksz mindenmentesen

Nagyon finom, mogyorós aromájú kekszek lettek. A szénhidrát-tartalom most is összesen 100g, tehát kb. 5g CH/keksz.

Megsütitek?

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, keksz, mogyoró, tízórai, útravaló

Előző bejegyzés « Citromos lazac kölessel, quinoával és avokádós salátával
Következő bejegyzés Provence-i fűszeres bab »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Nóra mondta

    2013-09-23, 4:19 du.

    Megsütöttem ezt a kekszet, de nekem nem ropogós, inkább puszedli jellegű lett. Az előírt édesítő mennyiség nagyon sok, émelyítően édes lett (zéró xukor), de gondolom, az alma édessége is fokozza.

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-23, 4:24 du.

    Szia Nóra,
    a receptben ajánlott folyékony édesítőhöz képest az eritritol (zéró xukor) abban különbözik, hogy nagyobb tömeget ad az egészhez, az édesítőhöz képest több vizet köthet meg, és arra is gondolok, hogy a folyékony édesítő egy keverék, amelynek egyes alkotói elveszítik hő hatására az édesítő erejüket, ezért többet kell beletenni az elején, hogy a végeredmény is elég édes legyen. Ha nem akarsz édesítőszert használni, akkor szerintem ide a stevia por jó választás, bár nem könnyű pontosan adagolni, vagy legközelebb süsd egy kicsit tovább, hogy ropogós legyen.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  3. Eszter Fazekas mondta

    2014-05-15, 3:58 de.

    Szia Nóri! És itt a kukorica lisztet helyettesíthetem vmivel ? mert nálam sajnos a kukorica(liszt) sem játszik! :S 🙂
    Köszi! Üdv: Eszter

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-15, 4:00 de.

    Szia,
    Próbáld meg azt is kipótolni rizsliszttel.
    Üdv, Nóri

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-08-03, 12:45 du.

    Köszi Nóri ezt a tuti receptet, az a jó benne, hogy alaktítható attól függően, hogy mi van otthon. Mogyoróvajjal készítettem, és alma helyett banánnal,a lisztek közé becsempésztem egy kis gesztenye lisztet is, nagyon klassz lett.

    Válasz
  6. Minna mondta

    2016-03-11, 2:13 du.

    Szia Nóri!

    Ha nincs folyékony édesítőm, akkor mit és milyen mennyiségben javasolsz? Xilit és Sztívia-por van itthon.

    Válasz
  7. Elvira mondta

    2016-06-26, 9:28 du.

    Szia.
    Az alma elhagyható, mert gyümölcsöt nem ehetek, valamint mennyi xilittel váltható ki a te általad használt édesítő? köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-06-29, 12:01 de.

      Szia,
      ez így nehéz, mert az alma tartaná össze, a xilit pedig sok nedvességet köt meg, így ez már egy másik recept, nem tudom hasból jóra tippelni, sajnos.

      Válasz
  8. Bartek Mária mondta

    2016-08-21, 3:43 du.

    Kedves Nóri,

    a mogyoró és az alma kiválthatóak valamivel?

    Köszönöm előre is!

    Marcsi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-21, 9:36 du.

      Hű, akkor inkább próbálj egy másik kekszet. Ehhez mit szólsz?

      Válasz
  9. Fruzsina mondta

    2017-02-06, 9:11 du.

    Mogyoró helyett gesztenyelisztet raktam bele, finom lett 🙂

    Válasz
  10. timi635 mondta

    2017-03-14, 10:40 de.

    Hát ez a keksz isteni finom lett. Mondjuk nem volt otthon hajdinalisztem, úgyhogy kölesliszt ment bele helyette, de a pirított mogyorótól nagyon finom aromát kapott. Az állaga is tökéletes lett, sütés után nagyon finom puha, és még pecsételni is tudtam.
    Megtartom alapreceptnem az biztos! Köszönöm Nóri. 🙂

    Válasz
    • timi635 mondta

      2017-03-14, 4:42 du.

      u.i: ez ugye gíors ch-nak számít? 🙂

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2017-03-19, 11:03 de.

        Miért lenne gyors? Az almapüré és a kukoricaliszt miatt lehetne, de sok teljes kiőrlésű liszt is van benne, szerintem tízóraira, uzsira jó.

        Válasz
        • timi635 mondta

          2017-03-20, 7:28 de.

          Köszi

          Válasz
  11. Csapó Barbi mondta

    2017-09-22, 3:05 du.

    Szia Nóri! Első mindenmentes ami tényleg nagyon ízlik ez a mogyorós keksz. Nagyon nehéz átállni „bolti konyháról” házira,annak ellenére, hogy sokat sütök-fözök is. Köszi a „mankót” jól jön a segítség! 🙂

    Válasz
  12. marica mondta

    2017-09-25, 5:01 de.

    a mogyoró helyett használhatok piritott manduláz

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-25, 7:15 de.

      Igen! 🙂

      Válasz
  13. Beatrix mondta

    2018-05-29, 10:42 du.

    Szia Nóri!
    Ma este én is megsütöttem ezt a kekszet. Mivel mogyoró nem volt itthon, azt dióval helyettesítettem, és a folyékony 100 g édesítő helyett a Szafi ötödannyi kókuszcukor-stevia édesítő került bele 20 g. Mivel kukoricalisztet nem ehetek, így kölesliszttel váltottam ki. Légkeverésesen sütöttem és hűlés után tényleg klassz ropogós lesz. Köszi a receptet! Örülök, hogy rá találtam az oldaladra, nagyon szuper receptek vannak itt!

    Válasz
  14. Erika mondta

    2023-11-22, 11:34 de.

    Szia Nóri!
    megsütöttem, isteni lett!
    Édesítésnek én egy kávéskanál mézet (15 g) és még 15 g stivia-eritrit keveréket tettem bele.
    Isteni lett!
    nagyon köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-11-23, 2:54 du.

      Szuper, köszi a visszajelzést!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum