• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kávés, vörösboros ragu – VKF! 54.

2013-02-09 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mint tudjuk, a napom egyik fénypontja a kávém, ezért nagyon örültem, amikor Emma, a coffeinmentes blog szerzője „Kávét vagy teát?” címet javasolt a VKF! 54. fordulójára.

Akad már néhány kávérecept a blogomon, így nem ezeket szerettem volna szaporítani. Gondoltam, hogy sütök valamilyen kávés, mindenmentes süteményt, de az igazi még várat magára. Végül úgy döntöttem, ebből az alkalomból olyan szerepben próbálom ki a kávét, ahogy még nem: fűszerként. Több ilyen receptbe is belebotlottam már a neten, kávés ragukról, steakekről, gondoltam, itt az ideje, hogy ezt is kipróbáljam.

Kávés, vörösboros ragu - VKF! 54.


Hozzávalók 4 személyre:
500g sertés comb/lapocka*

1 ek. kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

1/2 kk. chilipor/cayenne bors

1 csésze erős kávé/hosszú kávé
1 pohár vörösbor
só, bors
250g hajdina köretnek

*Szerintem marhahúshoz talán jobban illene ez az ízvilág, viszont azt tovább tart elkészíteni.

1. A hajdinát mossuk meg és tegyük fel főni 1,5x mennyiségű, sós vízben.
2. A húst mossuk meg és vágjuk kockákra/csíkokra.
3. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát préseljük át, majd a kókuszzsíron süssük őket aranyszínűre. Ekkor adjuk hozzá a chiliport, keverjük össze, majd mehet rá a felkockázott hús is. Sózzuk, borsozzuk.
4. A húst süssük a hagymán, amíg félig átsül, majd öntsük fel a kávéval, és fedjük le. Ha a leve már kezd lefőni, mehet rá a vörösbor is. Ha még nem puhul meg, mire a bor is elfő alóla, pótolhatunk egy kis vizet.
5. Közben a párolt hajdina is elkészült, és ha a hús is szétesik a fakanál alatt, akkor készen vagyunk.

Hogy milyen lett? Nem olyan, mintha az ebéd utáni kávét összevontuk volna a főfogással. 🙂 Az étel aromáját inkább egy vörösboros marhapörkölthöz tudnám hasonlítani, de mégsem egészen… Ha kíváncsiak vagytok: tudjátok, egyszer mindent ki lehet próbálni.
Ez az adag hagymával, borral együtt 198g szénhidrát összesen, azaz kerekítve 50gCH/ebéd, mint mindig. Ráadásul minden furfang nélkül glutén-, tejtermék-, és tojásmentes, és nincs hozzá szükség különleges hozzávalókra sem: kávé, bor és csípős paprika minden kamrában lapulhat, így bárki elkészítheti, akár Te is, még ezen a hétvégén. 😉 Jó étvágyat!

Kávés, vörösboros ragu - VKF! 54.

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, húsétel, kávé, VKF

Előző bejegyzés « Mogyorómámor – az első igazán mindenmentes bonbonjaim, és tanácsok cukormentes bonbonozóknak
Következő bejegyzés Blogszülinapi bejegyzés és játék eredményhirdetés »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum