• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

2013-02-19 Írta: Andrási Nóra 29 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A pizzasütés régebben mindig Z asztala volt, így az ősszel közösen kezdtünk el a teljes kiőrlésű, gluténmentes, házi pizzatésztánkon dolgozni. A projekt több szüneten is átesett, de végül sikerült rátalálni arra a változatra, amin mi már nem szeretnénk javítani, mert úgy szeretjük, ahogy van.

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

 

Hozzávalók 2 tepsihez:

180g lenmagliszt*

110g rizsliszt (sima, fehér)

110g kukoricaliszt

110g barna rizsliszt

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

1,5 kk. só

1 kk. oreganó (elhagyható)

10+5g méz

1 kocka (50g) élesztő

450g langyos víz

2 ek. olívaolaj

*Nem mindegy, milyen lenmaglisztet használunk.  Kétféle lenmagliszt kapható a boltokban: az egyik darált lenmag, a másik pedig a lenmagolaj kipréselése utáni maradék, őrölve. Ez a tészta csak a „darált lenmag” jellegű lenmagliszttel működik (ez a világosabb, szellősebb a kettő közül)! Próbáltam az olajpréselés maradékával is, de annyi folyadékot vesz fel, hogy több vízzel is teljesen száraz lett a tészta, és össze is húzta, nem emelkedett meg, ráadásul az íze sem volt jó, ezért nem erőltettem tovább. Ennek megfelelően, valószínűleg működne kávédarálóban darált lenmaggal is. (Ezt nem tudom kipróbálni, a kávédaráló kívánságlistára került. Ha esetleg megpróbálod házilag őrölt lenmaggal, feltétlenül értesíts a fejleményekről!)

Ebből a mennyiségből két tepsi, közepesen vastag tészta lesz (képen fent). Ha a vastag, amerikai típusú pizzát szereted, készítsd 120g + 3x75g lisztből és arányosan kevesebb vízből, egy tepsivel. Ha a nagyon vékony, olaszosat, akkor a kisebb mennyiséget megpróbálhatod elosztani két tepsiben.

1. A langyos vízben 10g mézzel futtassuk fel az élesztőt.

2. Egy nagy keverőtálban mérjük össze a liszteket a sóval és az oregánóval, ha fűszeres tésztát szeretnénk.

3. Ha az élesztő felfutott, adjunk hozzá még 5g mézet és a 2 ek. olívaolajat.

4. Folyamatos dagasztás közben keverjük a lisztekhez a felfutott élesztős keveréket és dagasszuk pár percig. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni, de ez nem baj!

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

Amíg a tészta kel, a lenmag magába szívja a felesleges vizet, és így lesz pont jó. Ha most még több lisztet adunk hozzá, hogy a tészta elváljon az edény falától, akkor a végeredmény túl száraz lesz!

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

5. Ha a tészta megkelt, osszuk el sütőpapírral kibélelt tepsikbe. Kenjük meg a tetejét is olajjal, és egy újabb sütőpapírral letakarva (a két sütőpapír között), sodrófával nyújtsuk ki.

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

6. Pakoljuk rá a kedvenc feltéteinket, majd süssük 200 fokos sütőben, kb. 15-20 percig.

A fent leírt mennyiség szénhidrát-tartalma éppen 300g CH összesen. Mi két tepsivel sütöttünk, és tepsinként hat szeletre vágtuk, ez így 25g CH/szelet.

Pizza házilag: gluténmentes, teljes kiőrlésű pizzatészta

Hogy mit pakoltunk rá? Egy fél doboz passzírozott paradicsomot összeforraltam egy kis oregánóval és bazsalikommal, ezt elosztottuk a két pizzán. Az enyémre 500g csiperke került, szeleteltve, kevés kókuszzsíron lepirítva, reszelt juhsajttal. A férjemé igazi mindenes pizza lett, az örök kedvence: bacon, juhtúró, sajt. A gombás pizzára került feltét még összesen +20g CH-t jelent, ez szeletenként +3g CH.

Megsütitek?

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, olasz, tészta, vacsora

Előző bejegyzés « Meghívsz egy kávéra?
Következő bejegyzés Zsályás bundában sült csirkemell (szénhidrátszegény, gluténmentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Judit mondta

    2013-02-20, 2:50 du.

    Nagyon tetszik a recept, koszi. A preseles utani lenmag lisztet egyebkent mire lehet hasznalni? Eppen most vettem egy adagot.

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-02-20, 9:35 du.

    Tojáspótlónak jó lehet, éppen amiatt, hogy nagyon nedvszívó: 1 ek. lenmagliszt + 3 ek. meleg víz arányban 1 tojás helyett. Nekem még nincs ilyen receptem, de ezt már sok helyen olvastam.

    Válasz
  3. Judit mondta

    2013-02-22, 8:48 de.

    Koszi szepen, kiprobalom, bar en eppen liszt helyett szerettem volna. Sebaj, legkozelebb okosabban vasarolok majd 🙂

    Válasz
  4. szaberka mondta

    2013-04-11, 10:35 de.

    Ez nagyon hiánypótló, köszönjük!!!

    Válasz
  5. szaberka mondta

    2013-05-28, 3:50 de.

    Kedves Nóri, ma megsütöttem próbaképpen fél adagot, nem is tettem rá semmit, kenyér meg pogácsa gyanánt esszük, nagyon ízlik! A lenmagot megdaráltam kávédarálóban, teljesen jó lett így. Oregánó és aprított olajbogyó volt a tésztában opcióként, de ha lesz megint, aszalt paradicsomot is teszek bele.
    A kenyeredet már rutinszerűen sütöm, és minden nap találok nálad egy-két remek új receptet! Köszönjük.

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-05-28, 3:55 de.

    Hm, jól hangzik. 🙂

    Válasz
  7. Anett mondta

    2013-11-15, 7:14 du.

    Elkészítettem én is, zseniális! :))) Sokkal laktatóbb, mint a "rendes pizza" és nincs bűntudatom miután megeszem, mert mindenmentes! Nagyon szuper, köszönöm!

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-01-03, 7:58 du.

    Milyen vegán feltéteket tudtok még, hogy változatosabb pizzákat süthessek a klassz tésztával? 🙂

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-03, 8:31 du.

    Sajt helyett a darált kesudiót rápirítva próbáltad már?

    Válasz
  10. Névtelen mondta

    2014-03-19, 6:41 du.

    Szia Nori!

    A lenmaglisztet lehet valamivel helyettesiteni? Sajnos magvakat sem ehetek….

    Koszonom,

    Nemeth Bea

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-19, 6:44 du.

    Szia,
    Akkor inkább próbálj ki egy olyan arányú lisztkeveréket, mint ami a kenyérben is van. Semmilyen magot nem? Persze így a CH érték másképpen alakul, nem tudom, ez számít-e nálad.

    Válasz
  12. Andrea mondta

    2016-01-20, 7:50 du.

    Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora méretű tepsiben sütve 2 adag ez a pizza? Köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-21, 11:43 du.

      Szia,
      A sütőm 60x60cm-es, és a hozzá való tepsit használtam.

      Válasz
      • Andrea mondta

        2016-01-22, 5:51 du.

        Kedves Nóri, köszönöm a gyors válaszod 🙂

        Válasz
  13. Veres Tünde mondta

    2016-10-04, 2:43 du.

    Kedves Nóri!

    Ez a tészta működik akkor is, ha a házilag készített paradicsomos szósszal megkenem és arra kerülnek a finomságok?
    Várom válaszodat.
    Köszönöm a recepteket, sokat segítenek a mindenmentes napjaimat túlélni. Köszönöm a könyvet is. További sikeres kísérletezést kívánunk, és várunk!
    Köszi: tünde

    Válasz
  14. Veres Tünde mondta

    2016-10-04, 3:22 du.

    Figyelmetlen voltam, már meg is találtam a választ. Bocsi…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-05, 8:07 du.

      Seráfütty. 😉

      Válasz
  15. NK mondta

    2016-10-27, 12:41 du.

    szia, a sima rizslisztet lehet barna rizsliszt+kukoricaliszttel helyettesíteni? köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-27, 9:38 du.

      Igen, ez a recept mindent kibír. 🙂

      Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-27, 10:29 du.

      Szia,
      Igen, ez a recept mindent kibír. 🙂

      Válasz
  16. Gabrika mondta

    2016-11-22, 1:13 du.

    Szia Nori,

    A kukoricalisztet mivel lehetne helyettesiteni? Van pl quinoalisztem, vagy esetleg a tobbi lisztbol tegyek bele tobbet? Koszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-28, 8:58 du.

      Szia,
      bármelyik megoldás jó lehet. 🙂

      Válasz
  17. Kovács Ágnes mondta

    2016-11-23, 11:45 de.

    Kedves Nóri,

    Szeretném kérdezni, hogy a kukoricalisztet mivel lehet helyettesíteni?
    Köszönöm előre is a válaszodat.
    Ági

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-28, 8:57 du.

      Szia,
      zabpehelyliszt, köles, cirok, amit szeretsz. 🙂

      Válasz
  18. Kovács-Torma Réka mondta

    2017-04-09, 6:31 de.

    Nagyon finom. Sütöttem már egyszer-kétszer, de csak a legutóbbi adag jutott el odáig, hogy lefagyasszak belőle. Kiolvasztva is isteni… és életmentő egy rohanós időszakban <3. Köszönet érte!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-10, 2:19 du.

      Szuper hír, köszi!

      Válasz
  19. Anna mondta

    2017-04-18, 3:10 du.

    Kedves Nóri!

    Érdeklődnék, hogy a lenmaglisztet nem lehet-e lecserélni egy-két tojásra? 🙂 Azt olvastam valahol, hogy a lenmag a kenyér összetartásához kell, ezért érdeklődnék, hogy kiváltható-e a bolhafűmaghéjon kívül mással. Nagyon köszönöm a válaszod előre is.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-19, 12:43 du.

      Szia Anna,
      hát… itt más, mert a pizza tömegét is nagyrészt a lenmag adja. Max. kb. a harmadát próbáld meg kiváltani, ha az segít.

      Válasz
  20. Diána mondta

    2018-04-05, 9:12 de.

    Kedves Nóri,

    Isteni finom ez a pizza! Nekem a CH-t nem kell számolni, viszont gluténmentesen kell étkeznem, így nagyon megörültem, mikor megláttam ezt a receptet.
    Élesztő nélkül készítettem, mert nem volt épp itthon, de viszont megkívántam a pizzát…:) Így gondoltam, csináljuk szódabikarbóna+citrom kombinációjával. Viszont sikeresen kihagytam belőle… Kiment a fejemből, miközben a liszteket kevertem össze…haha. Viszont senkit nem zavart, íze isteni volt, állaga nyilván nem volt olyan puha, hanem tömör, teljes kiőrlésű vékony tészta, de nekem bejött. A családban a kritikusok is csak dicsérték. 🙂 Nem tudom, élesztővel milyennek kell lennie, de így is isteni finom lett!
    Eddig kétszer készítettem el, második alkalommal már tettem bele szódabikarbónát, de őszintén nem emlékszem jelentős különbségre… Mindenesetre merem állítani, élesztő nélkül is nagyon finom pizzát kapunk.

    Köszönöm! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum