2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A pizzasütés régebben mindig Z asztala volt, így az ősszel közösen kezdtünk el a teljes kiőrlésű, gluténmentes, házi pizzatésztánkon dolgozni. A projekt több szüneten is átesett, de végül sikerült rátalálni arra a változatra, amin mi már nem szeretnénk javítani, mert úgy szeretjük, ahogy van.
Hozzávalók 2 tepsihez:
180g lenmagliszt*
110g rizsliszt (sima, fehér)
110g kukoricaliszt
110g barna rizsliszt
1 kk. oreganó (elhagyható)
10+5g méz
1 kocka (50g) élesztő
450g langyos víz
2 ek. olívaolaj
*Nem mindegy, milyen lenmaglisztet használunk. Kétféle lenmagliszt kapható a boltokban: az egyik darált lenmag, a másik pedig a lenmagolaj kipréselése utáni maradék, őrölve. Ez a tészta csak a „darált lenmag” jellegű lenmagliszttel működik (ez a világosabb, szellősebb a kettő közül)! Próbáltam az olajpréselés maradékával is, de annyi folyadékot vesz fel, hogy több vízzel is teljesen száraz lett a tészta, és össze is húzta, nem emelkedett meg, ráadásul az íze sem volt jó, ezért nem erőltettem tovább. Ennek megfelelően, valószínűleg működne kávédarálóban darált lenmaggal is. (Ezt nem tudom kipróbálni, a kávédaráló kívánságlistára került. Ha esetleg megpróbálod házilag őrölt lenmaggal, feltétlenül értesíts a fejleményekről!)
Ebből a mennyiségből két tepsi, közepesen vastag tészta lesz (képen fent). Ha a vastag, amerikai típusú pizzát szereted, készítsd 120g + 3x75g lisztből és arányosan kevesebb vízből, egy tepsivel. Ha a nagyon vékony, olaszosat, akkor a kisebb mennyiséget megpróbálhatod elosztani két tepsiben.
1. A langyos vízben 10g mézzel futtassuk fel az élesztőt.
2. Egy nagy keverőtálban mérjük össze a liszteket a sóval és az oregánóval, ha fűszeres tésztát szeretnénk.
3. Ha az élesztő felfutott, adjunk hozzá még 5g mézet és a 2 ek. olívaolajat.
4. Folyamatos dagasztás közben keverjük a lisztekhez a felfutott élesztős keveréket és dagasszuk pár percig. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni, de ez nem baj!
Amíg a tészta kel, a lenmag magába szívja a felesleges vizet, és így lesz pont jó. Ha most még több lisztet adunk hozzá, hogy a tészta elváljon az edény falától, akkor a végeredmény túl száraz lesz!
5. Ha a tészta megkelt, osszuk el sütőpapírral kibélelt tepsikbe. Kenjük meg a tetejét is olajjal, és egy újabb sütőpapírral letakarva (a két sütőpapír között), sodrófával nyújtsuk ki.
6. Pakoljuk rá a kedvenc feltéteinket, majd süssük 200 fokos sütőben, kb. 15-20 percig.
A fent leírt mennyiség szénhidrát-tartalma éppen 300g CH összesen. Mi két tepsivel sütöttünk, és tepsinként hat szeletre vágtuk, ez így 25g CH/szelet.

Hogy mit pakoltunk rá? Egy fél doboz passzírozott paradicsomot összeforraltam egy kis oregánóval és bazsalikommal, ezt elosztottuk a két pizzán. Az enyémre 500g csiperke került, szeleteltve, kevés kókuszzsíron lepirítva, reszelt juhsajttal. A férjemé igazi mindenes pizza lett, az örök kedvence: bacon, juhtúró, sajt. A gombás pizzára került feltét még összesen +20g CH-t jelent, ez szeletenként +3g CH.
Megsütitek?
Nagyon tetszik a recept, koszi. A preseles utani lenmag lisztet egyebkent mire lehet hasznalni? Eppen most vettem egy adagot.
Tojáspótlónak jó lehet, éppen amiatt, hogy nagyon nedvszívó: 1 ek. lenmagliszt + 3 ek. meleg víz arányban 1 tojás helyett. Nekem még nincs ilyen receptem, de ezt már sok helyen olvastam.
Koszi szepen, kiprobalom, bar en eppen liszt helyett szerettem volna. Sebaj, legkozelebb okosabban vasarolok majd 🙂
Ez nagyon hiánypótló, köszönjük!!!
Kedves Nóri, ma megsütöttem próbaképpen fél adagot, nem is tettem rá semmit, kenyér meg pogácsa gyanánt esszük, nagyon ízlik! A lenmagot megdaráltam kávédarálóban, teljesen jó lett így. Oregánó és aprított olajbogyó volt a tésztában opcióként, de ha lesz megint, aszalt paradicsomot is teszek bele.
A kenyeredet már rutinszerűen sütöm, és minden nap találok nálad egy-két remek új receptet! Köszönjük.
Hm, jól hangzik. 🙂
Elkészítettem én is, zseniális! :))) Sokkal laktatóbb, mint a "rendes pizza" és nincs bűntudatom miután megeszem, mert mindenmentes! Nagyon szuper, köszönöm!
Milyen vegán feltéteket tudtok még, hogy változatosabb pizzákat süthessek a klassz tésztával? 🙂
Sajt helyett a darált kesudiót rápirítva próbáltad már?
Szia Nori!
A lenmaglisztet lehet valamivel helyettesiteni? Sajnos magvakat sem ehetek….
Koszonom,
Nemeth Bea
Szia,
Akkor inkább próbálj ki egy olyan arányú lisztkeveréket, mint ami a kenyérben is van. Semmilyen magot nem? Persze így a CH érték másképpen alakul, nem tudom, ez számít-e nálad.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora méretű tepsiben sütve 2 adag ez a pizza? Köszi 🙂
Szia,
A sütőm 60x60cm-es, és a hozzá való tepsit használtam.
Kedves Nóri, köszönöm a gyors válaszod 🙂
Kedves Nóri!
Ez a tészta működik akkor is, ha a házilag készített paradicsomos szósszal megkenem és arra kerülnek a finomságok?
Várom válaszodat.
Köszönöm a recepteket, sokat segítenek a mindenmentes napjaimat túlélni. Köszönöm a könyvet is. További sikeres kísérletezést kívánunk, és várunk!
Köszi: tünde
Figyelmetlen voltam, már meg is találtam a választ. Bocsi…
Seráfütty. 😉
szia, a sima rizslisztet lehet barna rizsliszt+kukoricaliszttel helyettesíteni? köszi
Igen, ez a recept mindent kibír. 🙂
Szia,
Igen, ez a recept mindent kibír. 🙂
Szia Nori,
A kukoricalisztet mivel lehetne helyettesiteni? Van pl quinoalisztem, vagy esetleg a tobbi lisztbol tegyek bele tobbet? Koszi!
Szia,
bármelyik megoldás jó lehet. 🙂
Kedves Nóri,
Szeretném kérdezni, hogy a kukoricalisztet mivel lehet helyettesíteni?
Köszönöm előre is a válaszodat.
Ági
Szia,
zabpehelyliszt, köles, cirok, amit szeretsz. 🙂
Nagyon finom. Sütöttem már egyszer-kétszer, de csak a legutóbbi adag jutott el odáig, hogy lefagyasszak belőle. Kiolvasztva is isteni… és életmentő egy rohanós időszakban <3. Köszönet érte!
Szuper hír, köszi!
Kedves Nóri!
Érdeklődnék, hogy a lenmaglisztet nem lehet-e lecserélni egy-két tojásra? 🙂 Azt olvastam valahol, hogy a lenmag a kenyér összetartásához kell, ezért érdeklődnék, hogy kiváltható-e a bolhafűmaghéjon kívül mással. Nagyon köszönöm a válaszod előre is.
Szia Anna,
hát… itt más, mert a pizza tömegét is nagyrészt a lenmag adja. Max. kb. a harmadát próbáld meg kiváltani, ha az segít.
Kedves Nóri,
Isteni finom ez a pizza! Nekem a CH-t nem kell számolni, viszont gluténmentesen kell étkeznem, így nagyon megörültem, mikor megláttam ezt a receptet.
Élesztő nélkül készítettem, mert nem volt épp itthon, de viszont megkívántam a pizzát…:) Így gondoltam, csináljuk szódabikarbóna+citrom kombinációjával. Viszont sikeresen kihagytam belőle… Kiment a fejemből, miközben a liszteket kevertem össze…haha. Viszont senkit nem zavart, íze isteni volt, állaga nyilván nem volt olyan puha, hanem tömör, teljes kiőrlésű vékony tészta, de nekem bejött. A családban a kritikusok is csak dicsérték. 🙂 Nem tudom, élesztővel milyennek kell lennie, de így is isteni finom lett!
Eddig kétszer készítettem el, második alkalommal már tettem bele szódabikarbónát, de őszintén nem emlékszem jelentős különbségre… Mindenesetre merem állítani, élesztő nélkül is nagyon finom pizzát kapunk.
Köszönöm! 🙂