• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Jalapeños kukoricaleves

2014-08-05 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Most, hogy szezonja van a kukoricának, szerettem volna valami kissé szokatlant készíteni belőle. Mondjuk egy levest. Mondjuk egy kicsit csípőset. 🙂 Tudom, hogy nyáron a csípős ízek is inkább csak fűtik az embert, de nem tehetek róla: mióta tavasszal megfőztem itthon a csirke fajita levest, azóta menő nálunk a csípős, és a jalapeño is. Különösen a tegnap éjjeli felhőszakadás után, gondoltam, jóleshet a hűvös nyári estéken is egy fűszeres, meleg leves.

Jalapeños kukoricaleves

Friss és mirelit kukoricából is készíthető, így ez a recept még télen is jól jöhet.

Fontos, hogy jalapeño paprika kerüljön bele, mégpedig nem szárított, hanem friss. Hol kaphattok ilyet? Legutóbb a Lehel piacon láttam, az őstermelői (!) részen egy idős nénikét, aki mindenféle paprikákat és chiliket, köztük jalapeñot is árult. Mik vannak… Persze nem mindig van ilyen szerencsém, ilyenkor elzarándokolok egy közeli hiperszuperbe, és veszek egy kis üveg konzerv szeletelt jalapeño paprikát.

Hozzávalók 6-8 tányérhoz:

4-5 cső vagy 500g morzsolt (mirelit) kukorica
1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
2 ek. kókuszzsír

1-2 jalapeño paprika, szeletelve
6 dl házi barna rizstej

1-2 kk. szárított levesfűszer
só, bors ízlés szerint
apróra vágott koriander a tetejére

Jalapeños kukoricaleves

  1. Ha nyáron, friss kukoricával főzöl, akkor forrásban lévő vízben főzd 10-12 percig, amíg megpuhul. A főzővizet tedd félre, majd a csövekről vágd le a kukoricaszemeket. (A mirelitet közvetlenül a levesbe is belefőzheted.)
  2. A kókuszzsírt melegítsd meg egy leveses fazékban, majd az apróra vágott vöröshagymát süsd rajta üvegesre. Add hozzá a szeletelt jalapeñot is, és pirítsd még 1-2 percig.
  3. Öntsd fel a levest kb. 4 dl félretett kukorica főzővízzel és a rizstejjel. Mehet bele a szárított zöldségleves fűszer és a kukorica is, majd sózd, borsozd.
  4. 5-10 percig hagyd még főni, hogy összeforrjanak az ízek. A tetejét szórd meg apróra vágott korianderrel, és már tálalhatod is!

Főtt kukorica egy kicsit „felhangosítva”. 🙂 Persze gluténmentes, tejtermékmentes, vegán is… A csővel főtt kukorica glikémiás indexe elvileg 48 (ami jó, mert 55 alatt alacsony), persze ez biztosan függ a fajtától, érettségtől, és a főzés idejétől is, ezért azt javaslom, hogy tényleg csak addig főzzétek, amíg éppen megpuhul – még úgyis rotyogni fog a levesben is.

A teljes adag leves összesített szénhidrát tartalma kb. 160g, így kb. 20-26g CH/tányér.

Jalapeños kukoricaleves

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, kukorica, leves, mexikói, vacsora

Előző bejegyzés « Hírek a táplálkozástudomány nemzetközi színteréről: a WHO felére csökkentette a korábbi napi cukorbevitel ajánlását
Következő bejegyzés Ananászos, gyömbéres jégkrém »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2015-02-03, 11:15 de.

    Szia Nóra!
    Most hallottam egy IR-es ismerősömtől, hogy a kukorica tiltólistán van (a dinnyéhez hasonlította) az étrendben. Ez tényleg így van? Hol tudok utánanézni a tiltólistás kajáknak?
    Köszönöm előre is válaszodat.
    Emese

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-03, 11:18 de.

    Szia,
    Én a glycemicindex.com-on néztem meg, hogy a csőn főtt kukorica GI-je elvileg 48, az még belefér. Van a tartalom fülön is egy GI táblázat, az alapján is tudsz tájékozódni. Persze ha agyonfőzöm a kukoricát, akkor magasabb is lehet, ezért nem főzzük agyon és nem esszük minden nap. 🙂 A másik baj a szénhidrát-tartalma lehetne, de azt meg feltüntettem, így tudsz vele számolni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum