• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Hírek a táplálkozástudomány nemzetközi színteréről: a WHO felére csökkentette a korábbi napi cukorbevitel ajánlását

2014-08-04 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A napokban egy érdekes hírre lettem figyelmes a táplálkozástudomány nemzetközi színteréről: a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) felére csökkentette a felnőtteknek ajánlott napi cukorbevitel mennyiségét. Itt olvashattok egy érdekes cikket a Nature oldalán ebben a témában. 

A cikkből többek között kiderül, hogy a napi ajánlott beviteli értékeket tudományos tanulmányok alapján határozzák meg, de az ajánlott napi mennyiség csökkentésével a szervezet nyilván komoly élelmiszeripari nyomásnak teszi ki magát.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Gondoltam, pár gondolatot összefoglalok itt is, röviden, magyarul. A következő néhány bejegyzés a linkelt cikk nyers fordítása.

Vihar készülődik a WHO cukorbevitel tervezete körül

A táplálkozástudomány tudósai a 2003-ban bekövetkezett konfliktushoz hasonlóra számítanak, ami a WHO jelenleg érvényes, cukorbeviteli irányelvének megjelenését követte: akkor a felnőttek napi kalóriaigényének nem több, mint 10%-át ajánlották „szabad” cukrok formájában elfogyasztani. Ebbe beleértendő az ételek cukortartalma, és a természetes forrásokból származó cukor is, mint a méz, különböző szirupok és gyümölcslevek. 2003-ban a US Sugar Association (az Egyesült Államok Cukor Szövetsége), egy erőteljes élelmiszeripari lobby csoport komoly nyomást gyakorolt az Egyesült Államok kormányára, hogy az vonja vissza a WHO finanszírozását, amennyiben az nem változtat a cukorbeviteli ajánlásain. A WHO akkor sem adta fel, most pedig a korábbi 10%-ról  a napi kalóriabevitel 5%-ra csökkenti a felnőtteknek ajánlott „szabad cukor” bevitelt.

„Ezek ésszerű korlátozások” – mondta Walter Willett, a Harvard School of Public Health (Boston, Massachusetts) táplálkozástudományi vezetője. „A bevitt kalória 5%-a éppen egy kicsit kevesebbnek felel meg, mint egy pohár üdítőital, és megfelelő bizonyítékaink vannak arra, hogy ekkora cukorfogyasztás már fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami természetesen nagyobb elfogyasztott mennyiséggel tovább nő.”

Az irányelveket több, mint 120 tudományos tanulmányra alapozzák, amit két összehasonlító elemzésben foglaltak össze a WHO megbízásából.

Marion Nestle, a New York University egy táplálkozástudományi kutatója szerint, ha a WHO újra elszánta magát, hogy a korábbihoz hasonló nyomással szembenézzen, akkor nemcsak a tudományos bizonyítékainak szilárdságában, hanem a politikai környezet megfelelőségében is bízik. „Annyi bizonyíték támasztja alá, hogy az emberek egészségesebbek lennének, ha visszafognák a cukorfogyasztást – lehet, hogy megváltoztak a dolgok.”

Hasonló bejegyzések:

Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...
Tavaszváró marinált sütőtökös saláta
Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és tofuv...
Mindenmentes lencsesaláta beluga lencséből, kelbim...

Kategória: Egyéb Címkék: archiv, táplálkozástudomány

Előző bejegyzés « „Átverés?!” – A nyírfacukor körüli ellentmondásokról
Következő bejegyzés Jalapeños kukoricaleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-08-05, 12:56 du.

    Kedves Nóri, arról nem szólnak, mi legyen a maradék 95%?

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-05, 12:58 du.

    Rengeteg hivatalos ajánlás van a bevitt tápanyagokról: egyelőre még kísérletet sem tettem arra, hogy mindet átlássam… Gyanítom, ehhez nem egy cikk, de sok könyv is kevés lenne. 🙂 És akkor még nem is gondoltunk a különböző másként gondolkodó irányzatokra…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum