• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

2015-01-05 Írta: Andrási Nóra 15 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Készült már korábban is sok muffin a konyhámban, de ezúttal olyat akartam kisütni, ami „mindent tud”: cukormentes, gluténmentes, tejtermékmentes, tojásmentes, vegán, olajos magoktól is mentes, szójamentes, mégis teljes kiőrlésű, alacsony glikémiás indexű finomság, ami teljes értékű alapanyagokból készül… Szóval értitek: egy könnyen kezelhető muffin tészta, ami a legtöbb speciális diétával élőnek megfelel. Hogy a következő buliban ne legyen Nóri sütije, Dóri sütije, stb. 🙂
Egészen elégedett voltam, amikor az első 5-6 próbálkozás után már ismételhetően jól sikerültek a muffinjaim: a barátainkon is teszteltem, így még azt is tudom, hogy gyerekbiztos recept!
Ezek a csokis sütik önmagukban is megállják a helyüket, de hogy egy kicsit ünnepélyesebbé tegyem őket, gesztenye-narancs mázzal díszítettem nekik kalapot.
(Ez a bejegyzés még 2014 decemberében készült, a fotók az MTV forgatásakor, de hogy-hogy nem, azóta kicsit elsodortak az élet örömteli eseményei, ezért csak most jelenhetett meg.)

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

Apró meglepetés ért a recept fejlesztése közben: nem hittem volna, hogy glutén- és tojásmentesen sütni egyszerűbb! Az előző muffinjaim, amelyek glutén-, tejtermék- és cukormentesek voltak, de tojással készültek, valahogy mindig kicsit túl szárazra sikerültek. Miközben ezen a recepten dolgoztam, arra figyeltem fel, hogy ha a szilárd-folyadék összetevők arányát jól találom el, akkor éppen jó, nem túl száraz, nem túl tapadós sütemény lesz a végeredmény. Csak egy kis gyakorlat kérdése az egész. 🙂

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv


Hozzávalók 12 db-hoz:
szilárd hozzávalók:
60g köles(liszt)
40g hajdina(liszt)
40g amaránt liszt*
50g barna rizsliszt
20g tápióka keményítő
csipet só (én himalájai sót használok)
1 csapott kk. szódabikarbóna
1/2 csapott kk. stevia por
csipetnyi őrölt fahéj

folyékony hozzávalók:
100g olívaolaj
200g víz
1 kk. almaecet
1 kk. (házi) vaníliakivonat
100g étcsokoládé (próbáltam 50-81% kakaó tartalmú csokoládékkal is)
1 csapott ek. nagyon finomra őrölt lenmagliszt

a gesztenyés-narancsos mázhoz:
250g gesztenyepüré
1 narancs leve
2 kk. narancskivonat

*Amaránt liszt helyett használhatsz darált mandulát is, ha amaránt liszted nincs, és nem gond a mandula.

A köles- és hajdinaliszteket magam őrlöm egy kis kávédarálóval – így nem kell gluténmentes malomban őrölt lisztekre vadásznom, és olcsóbb is. (Bővebben a konyhagépeimről itt.)

3 edényre lesz szükséged: egy kicsire a lenmagtojáshoz, egy közepesre a folyékony, és egy nagyobbra a szilárd hozzávalók összekeveréséhez.

Bízz bennem, sokkal hamarabb elkészülsz a sütéssel, mint én a gépeléssel! 😉

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, alul-felül sütéssel.
  2. Először mérd össze a folyékony hozzávalókat, és enyhén langyosítsd fel őket, hogy a csokoládé megolvadjon.
  3. Mérd a szilárd alapanyagokat a nagyobb keverőtálba.
  4. Készítsd el a lenmagtojásokat: folyamatos keverés közben adj 2-3 ek. langyos vizet a lenmagliszthez, és kézi habverővel kevergesd addig, amíg zselészerű lesz.
  5. A folyékony keveréket 2-3 részletben add a lenmagtojáshoz.
  6. Végül dolgozd össze a folyékony és szilárd keverékeket, majd oszd szét a tésztát 12 muffin formába és süsd őket 160 fokon, alul-felül sütéssel 20 percig. (A sütési hőfok fontos – ha 180 fokon sülnek, könnyen kiszárad a tészta!)
  7. A díszítéshez csak keverd össze a gesztenyemasszát a narancs levével: én aprítógépet használtam, de villával is menni fog, csak egy kicsit lassabban.
  8. Halmozz csinos csúcsokat a gesztenyés masszából a csokis alapokra.
Kész is, lehet tálalni! Figyeld csak milyen könnyű, szellős lett ez a sütemény…:

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

Volt alkalmam ezt a süteményt mindenevő családtagokon, barátokon és gyermekeiken is tesztelni, és mindenkinek ízlett, ezért remélem, hogy sikere a Te konyhádban is töretlen marad. 🙂

A szénhidrát-tartalom kb. 17g/muffin és 10g CH/gesztenyés „kalap”, így összesen 27g CH/sütemény.
(Az általam használt csokoládé 48g CH/100g, a gesztenyepüré 42g CH/100g szénhidrátot tartalmazott.)

Csokis muffinok gesztenyés-narancsos mázzal, mindenmentesen

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csokoládé, cupcake, desszert, gesztenye, karácsony, muffin, narancs, tízórai, ünnepelünk, uzsonna

Előző bejegyzés « December
Következő bejegyzés Üzenet a gépházból »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Evi @ greenevi mondta

    2015-01-20, 8:47 de.

    De jó, hogy egymásra találtunk a Finding Vegan-ön keresztül 🙂
    Szuper a blogod és ez a muffin istenien néz ki! Még sosem őröltem magam a hajdinalisztet, a quinoa liszt általában nem sikerül túl jól, ezért félek az ilyen akcióktól….mondjuk lehet, hogy csak egy erősebb darálót kellene beszereznem 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-20, 8:53 de.

    Szia,
    Igen, ez szerintem is mókás volt! Nagyon csinos a blogod. 😉
    Quinoával én még nem próbálkoztam, de tervezem egy ideje, meglátjuk…

    Válasz
  3. Anikó Nagy mondta

    2015-01-25, 4:31 du.

    Nagyon szuper ez a recepted (is)! 🙂
    A tápióka keményítőt mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-25, 4:32 du.

    Kukoricakeményítőt mondanék, garanciát nem vállalok! 🙂 Írd meg, milyen lett, az utókornak…

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2015-02-22, 10:26 de.

    Szia Nóri!
    Nagyszerűek a receptjeid! Ez a muffin is nagyon finom! Megsütöttem, szépen feljött, szellős a tésztàja, viszont nekem nagyon morzsalodik szét az egész, esik darabokra.. szerinted mitől lehet? Vagy ez ilyen? Esetleg arra gondoltam h teszek bele még egy adag lenmagtojàst, az talàn összefogja? Köszi!

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-22, 10:28 de.

    Szia,
    A villás képen látszik, hogy az enyém morzsálódik egy kicsit: villával tudtam enni. A gm tojásmentes süti könnyen lehet morzsálódós… 🙂 Igen, egy kicsit több lenmagtojás segíthet a dolgon. 😉 Ha úgy sem vagy elégedett, még egy kevés tápiókakeményítő is mehet.

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2015-02-22, 5:52 du.

    Értem. Én még kb. 1 hónapja étkezek mindenmentesen, ugy hogy még ismerkedek a dolgokkal…de majd megpróbalom amit ajánlottàl, ugyis meg fogom sütni még egy pàrszor 😉

    Válasz
  8. Anita mondta

    2016-02-16, 5:22 du.

    Ezt is kipróbáltam, a rizsliszt helyett én gesztenyelisztet tettem bele, és úgy is szuperfinom lett! Nekem is morzsálódott és kicsit száraznak tűnt, de a gesztenyekrém jól kompenzálja. 🙂

    Válasz
  9. Kinga mondta

    2016-06-29, 11:54 de.

    szia, milyen csokit használsz? Néztem a boltokban a 70-80-90% kakaótartalmúakat, de azokban is van cukor, amiben meg nincs, és a neten találtam, azoknak horror ára van 🙁 1700 ft körül.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-06-29, 11:43 du.

      Szia, Lidl-ben kapható 81% kakaótartalmút. Ebben is van cukor az összetevők között, de olyan nagyon sok nem lehet, mivel a csoki össz szénhidrát tartalma 22 g CH / 100g és valamennyi magából a kakaóból is jön…

      Válasz
  10. Kata mondta

    2016-07-15, 7:03 du.

    Szia,csoki helyett akinek nem gond 100g kókuszv.cukor és 1 ek karob.Víznél 200g helyett 100g és 100g hígabb meggylekvár. Olivao. helyett 90g kókuszzsírt használtam. Nóritol kérdezném mandulaliszt helyett mit használhatnék?(tej, tojás,szója allergiánk van)

    Válasz
  11. Juhász Anita mondta

    2017-01-20, 11:54 de.

    Szia Nóri, stevia por helyett kókuszvirág cukorból szerinted mennyit használjak? Köszönöm, Anita

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:30 du.

      Szia, nem tudom megmondani sajnos, nem használok kókuszvirág cukrot (itt le is írtam, hogy miért).

      Válasz
  12. Noémi mondta

    2018-03-18, 4:11 du.

    Kedves Nóri! A gesztenymassza is cukormentes? Noémi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-19, 10:01 du.

      Kedves Noémi,
      az kellene legyen,de sajnos alig kapható ilyen.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum