• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán székelykáposzta

2016-12-06 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

A klasszikus receptek újraalkotása mindenmentes verzióban általában kevésbé inspirál, mint hogy valami újat találja ki a számomra is elérhető alapanyagokból, de van az úgy, hogy valamit nagyon megkívánok és muszáj tenni valamit… 🙂

Nálunk a székelykáposzta hagyományosan az év végi repertoár része, olyannyira, hogy éveken át a karácsonyi menüre is felkerült. Igazából egy rendkívül egyszerű dologról van szó, aminek a sikere egyetlen apróságon áll vagy bukik, erre majd visszatérek a receptnél. 🙂

Vegán székelykáposzta - #gluténmentes, #tejmentes, #vegán |mindenmentes.hu

Székelykáposzta hús nélkül?

Lassan a végéhez közeledik az első húsmentes évem. Fontolgatom, hogy írok erről a témáról bővebben is egy bejegyzést a következő év elején. Nálam már hosszú-hosszú évek óta törvényszerű volt, hogy tavasszal elemi erővel kívántam meg mindent, ami zöld és friss, és az is, hogy az első őszi fagyok beköszöntével ugyanezzel a lendülettel vetettem rá magam mindenre, ami zsíros és forró. Tavaly ősszel, amikor ez a fázis kimaradt a menetrendből, éreztem, hogy ez a húsmentes dolog most komoly lehet.

Azért az a székelykáposzta hiányzott… Sok receptet bújtam át a hús helyettesítés ügyében, de legtöbbször szója vagy valami más helyettesítő dolog volt a válasz – ezek nekem nem tetszettek. Az íz- és illatélmény visszaadása tekintetében nekem a legjobban a vörösborosan pirított gomba vált be eddig (van is egy ilyen pástétom recept a könyvemben). Az állaga persze gombás és nem porhanyós, de hát varázsló nem vagyok… 🙂

Vegán székelykáposzta - #gluténmentes, #tejmentes, #vegán |mindenmentes.hu

A jó székelykáposzta titka

Tényleg banálisan egyszerű. A káposztát és a pörköltet – legyen szó vegán vagy nem vegán receptről, külön edényben kell elkészíteni: megfőzni a pörköltet és megpirítani a káposztát (nem csak betenni a félkész pörkölt mellé!), és csak akkor összekeverni, amikor igazából már majdnem kész, rottyantani egyet rajta, és kész. Ha túl korán keverjük össze az egészet, akkor az ízek nem megpirulnak, hanem összefőnek, és elveszik az étel zamata… Hát ennyi. 🙂

Persze az is sokat segít, ha igazán jó minőségű savanyított káposztából készül, de erről külön fejezetet tudnék írni… A fűszerezés is a gyengém, de az érlelés módja nagyon nem mindegy… Ha a piacon „szép fehér” káposztát láttok, nyugodtan hagyjátok is ott! A saját levében, csak só hozzáadásával, megfelelő ideig érlelt káposzta nem fehér, hanem világos sárgás, és nem roppanós, hanem összeesős, puha szálakból áll… Pár évvel ezelőtt még apukámmal nekiálltunk s.k. savanyítani, mert a káposzta minősége a karácsonyi menühöz kritikus pont. 🙂

Vegán székelykáposzta - #gluténmentes, #tejmentes, #vegán |mindenmentes.hu

És akkor itt a recept is:

Vegán székelykáposzta - #gluténmentes, #tejmentes, #vegán |mindenmentes.hu

Vegán székelykáposzta

Szerző: Mindenmentes Nóri
A klasszikus székelykáposzta vegán, tejmentes változata.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 40 minutes mins
Össz. idő 1 hour hr
Étel típusa egytálétel, főétel
Mentesség magyar
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 275 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3 ek. olívaolaj
  • 500 g barna csiperke
  • 1 vöröshagyma
  • 1,5 kk. őrölt paprika
  • 3 ek. olívaolaj
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 3 ek. tamari szósz*
  • 1,5 kk. só
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • pár csepp folyékony füst**
  • egy kis csombor ágacska
  • kesutejföl a tálaláshoz***
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A savanyított káposztát öblítsd át egy kicsit, majd kezd el pirítani az olívaolajon, közepes fokozaton. Szép lassan elfő a leve, és picit megpirulnak a szálak, akkor jó. Ha a fűszerezése gyenge volt, itt még segíthetsz rajta egy kis sóval, borssal, csomborral, babérlevéllel.
  • Kockázd apróra a vöröshagymát. Öblítsd le a gombafejeket, majd vágd őket 1,5-2 centis kockákra.
  • Közben egy másik edényben forrósíts egy kis olívaolajat, és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges, mehet rá a piros paprika: keverd össze a tűzről lehúzva, és dobd rá a gombát. Magasabb hőfokon pirítsd egy kicsit a gomba kockákat, és ha már kezdenek barnulni, részletekben öntsd alá a vörösbort, majd várd meg, hogy elfőjön. A végén mehet bele a tamari szósz, só, csombor, folyékony füst is. Hagyj rajta egy kis "szaftot", ne főzd le teljesen a levét.
  • Keverd össze a káposztát a gombával, forrald össze még egyszer, és kész.
  • Tálald kesutejföllel.

Megjegyzések

*Szóját tartalmaz! El is hagyható, nem létkérdés, de ad egy kis pluszt az ízekhez.
**Szintén nem létkérdés, ráadásul elég nehezen beszerezhető: régen füstölt sót használtam, most folyékony füsttel teszem füstössé az ételeket (a férjem hozta az USA-ból, így nem tudok beszerzési forrást mondani).
***Tejfölt készíthetsz napraforgó magból is, ha a kesut nem eheted. Ezt nem számoltam bele az értékekbe.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 275kcalSzénhidrát: 20gFehérje: 6gZsír: 21g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, egytálétel, káposzta, karácsony, tél, vacsora

Előző bejegyzés « Kefir házilag, növényi tejből
Következő bejegyzés Szupercsoki – nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Farkasné Skaliczki Évi mondta

    2016-12-06, 8:48 de.

    Szia Nóri!

    Meg tudnád írni, hogy hol veszed a savanyú káposztát? Ha jól tudom a nagy zuglói piacra jársz, de én ott már annyi helyet próbáltam, és mind borzasztó tartósítószer ízű volt, teljesen elvesztettem az érdeklődésemet. Emiatt évek óta nem ettem egy jó káposztás ételt.

    Köszönöm Évi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-12, 11:49 du.

      Szia,
      jót fogsz nevetni… az Aldiban lehet kapni (bezacskózva) savanyított káposztát… Hőkezelt, így már nincsenek benne jótékony bacik, de legalább finom, és szép sárga… 🙂 Ez is abból készült.

      Válasz
    • Zsuzsa mondta

      2022-10-31, 5:33 de.

      Ajánlom a „Kiflinél” megrendelhető Darnyik féle savanyú káposztát.
      Tökéletes.

      Válasz
  2. Marjann mondta

    2016-12-06, 8:37 du.

    A Culinarisban láttam folyékony füstöt.
    https://culinaris.hu/item/colgin-pekanos-folyekony-fust-118ml

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-12, 11:53 du.

      Hát ez mókás… a férjem pont ilyet hozott! 🙂

      Válasz
    • Panyik-Tóth Istvánné mondta

      2021-12-04, 7:26 du.

      Itt is lehet venni folyékony füstöt és füstölt paprikát is!

      https://azsiabolt.hu/kereses/foly%C3%A9kony+f%C3%BCst

      Válasz
  3. Horváth Kriszta mondta

    2016-12-20, 3:02 du.

    Sziasztok,

    én ezt a típust használom, nem drága és nagyon füstös 🙂

    Válasz
  4. Boglárka mondta

    2016-12-21, 11:59 du.

    Folyékony füstöt én böllérboltban vettem. Életemben először jártam ilyen helyen és rájöttem, hogy nekem is van itt keresnivalóm: a pirospaprika igen szép szokott lenni és még folyékony füst is van. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-22, 10:39 du.

      Eszembe nem jutott volna… 🙂

      Válasz
  5. Szűcs Eszter mondta

    2016-12-25, 4:17 du.

    Sziasztok!
    A Sashalmi piacon az Ókopiac résznél rögtön a bejáratnál Józsi isteni, saját savanyúkáposztát árul. Mi csak tőle veszünk, ha a Nagymama nem tesz el. Jó szívvel ajánlom.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-30, 12:56 de.

      Nagy köszönet! Kipróbáljuk. 🙂

      Válasz
  6. Klári mondta

    2017-03-18, 10:08 du.

    Kedves Nóri!
    Pár napja bukkantam a blogodra és máris kipróbáltam 3 receptedet is. Vegán székelykáposzta, füszeres panírban sütött karfiol szilva chatnival. Mindegyik isteni lett, meg is rendeltem nyomban a könyvedet! Köszi a recepteket!

    Válasz
  7. Krisztina mondta

    2018-06-03, 11:50 de.

    Szia Nóri!

    A te recepted alapján csináltam most a gombás székelykáposztát, és sokkal finomabb lett így, mint ahogyan eddig csináltam! Köszi!! 🙂
    (Sok helyen lehet kapni füstölt őrölt pirospaprikát, az is isteni dolog;) )

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-06-03, 1:47 du.

      Örülök, hogy ízlett! Épp most tervezek füstölt paprikát beszerezni.. 🙂

      Válasz
  8. Panyik-Tóth Istvánné mondta

    2018-12-07, 10:32 du.

    5 stars
    Én magam készítem a savanyú káposztát, de teszek hozzá tormát is, így nem puha a káposzta és sokáig eláll. A nagymamámtól tanultam. (Megy bele só, egész köménymag, -fekete-bors, kevés birsalma, paprika és torma a kertből.)

    Válasz
  9. Andi mondta

    2020-06-26, 2:22 du.

    Szia, ha magamnak fermentalom a káposztát és nem használok zsiradékot akkor tènésíthető is, ugye? Köszi! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-29, 1:36 du.

      Szia,
      só nélkül nem fogod tudni fermentálni, de az olajat nyugodtan hagyd ki.

      Válasz
  10. Kiss Márti mondta

    2024-12-04, 3:11 du.

    5 stars
    Kedves Nóri, nem vagyunk nagy savanyú káposzta fogyasztók, nem is szoktam székely káposztát főzni, de mostanában valamiért megkívántam. Ma elkészítettem, és nagyon finom lett, még a nem vegán fiam is 2x szedett belőle, és azt mondta, hogy ilyet máskor is csinálhatok. A vörösbort fehérrel helyettesítettem, mert csak az volt itthon, és a csombor helyett kakukkfüvet és zsályát használtam, ugyanezen okból, de nem rontotta el egyik változtatás sem. Köszönöm! ❤️
    Ui: nagyon szuperek a receptjeid, hogy változtatható a kívánt mennyiség, és hogy a „főzök” funkcióval szüneteltethető a képernyő lezárása!

    Válasz
5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.