• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz

2017-01-24 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Igen, tudom, egy újabb hummusz recept… 🙂 Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én nehezen állok le a szerről. Mióta leszoktam a húsevésről, csillió féle kencét készítettem már: mindegyikért teljese odavagyok néhány napig, egy-két hétig, de már várom a következőt… Így történt, hogy a könyvembe is került egy fejezetre való kence, és még azóta is születtek újak. Így ez a téliesített: fokhagymás-petrezselymes változat. A sütőben sült fokhagymának már az illatától is átmelegszem, a sok friss petrezselyem pedig igazi C-vitamin bomba, biztosan ezért rágcsálom főzés közben is… 🙂

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Így indult nálam 2017

Talán észrevettétek, hogy már jó pár napja nem írtam új bejegyzést. Ha tudnátok, mennyire örültem, hogy tavaly ősz óta sikerült rendszeresen heti két új recepttel jelentkeznem… Erre most hirtelen két hét szünet, és még nyaralni sem voltunk. Az adásszünet oka, hogy hirtelen sok dolog történt az elmúlt két hétben. B-vel nyakunkba vettük a várost, hogy egy sor találkozón személyesen egyeztessük óráinkat a 2017-es terveinket illetően. 🙂 Ez nagyon izgalmas és örömteli volt, de a egész napos autókázás után valahogy nem jött a lendület, hogy éjjel kreatívan alkossak.

A múlt héten kipróbáltam magam egy új dologban is – főzőórát tartottam a Studio Italia főzőiskolában „Olasz ízek mindenmentesen” címmel. A visszajelzések szerint az óra jól sikerült, az ételek finomak voltak és én is remekül szórakoztam – tizenketten főzték az ételeimet és én ölbe tett kézzel várhattam a kóstolót! Szóval lesz még ilyen, ha érdekel, szívesen jönnél, figyeld a Facebook eseményeimet.

Végül, de nem utolsó sorban… Új laptopom van. 🙂 Villámgyors, szinte hangtalan, és imádom a billentyűzet világítást… Ez hosszabb távon persze segíteni hivatott a munkámat, ráadásul a kezdeti nehézségeken Z villámgyorsan átlendített, de… nehezen szokom meg az új billentyűzetet. Most már sokkal jobb, de eleinte rendkívül frusztráló volt szembesülni a tengernyi elgépeléssel. Előre is bocs.

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Hummusz

Visszatérek a tárgyhoz. Hummusz: csicseriborsó krém, a közel-keleti konyha remeke. Először Cipruson élő barátainknál kóstoltam, tahinivel, citrommal és nem volt elsőre szerelem. Azóta már sokféle fűszerrel és zöldséggel készítettem: mártogatósnak, szendvicsbe, tekercsbe… A csicseriborsó teljes értékű fehérje forrás, a hummusz glikémiás indexe pedig nagyon alacsony (GI=6, forrás) – ha esetleg még biztatásra lenne szükséged ahhoz, hogy megkóstold. 🙂 Kb. 10 perc alatt kész is van, ha van már készen sült fokhagymád.

Pár hónapja próbáltam nagyobb mennyiségű fokhagymát sütni egyszerre a sütőben, de a kislányom (!) minden egyes alkalommal leredukálta a készletet annyira, hogy az édesapjával már az első este gyorsasági versenyt folytattunk az utolsó gerezdekért.

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz

Szerző: Mindenmentes Nóri
A klasszikus hummusz téliesített változata sütőben sült fokhagymával és sok friss petrezselyemmel.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 5 minutes mins
Össz. idő 10 minutes mins
Étel típusa mártgatós, szendvicskrém
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 270 g
Energia tartalom 179 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 csicseriborsó konzerv vagy 120g csicseriborsó beáztatva, puhára főzve
  • 2 gerezd sült fokhagyma
  • 1 ek. tahini szezámkrém
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem levél
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A fokhagymát héjastul, akár egészben az egész fejet tedd be a sütőbe és süsd addig, amíg a gerezdek megpuhulnak és a belsejük selymesen fénylő lesz. Ez 180 fokon kb. 20 perc. (Lezárt üvegben a hűtőben hetekig eláll.)
  • Tedd valamennyi hozzávalót aprítógépbe és turmixold krémesre.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 179kcalSzénhidrát: 25gFehérje: 9gZsír: 5.6g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicseriborsó, kence, reggeli, tízórai, útravaló, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán)
Következő bejegyzés Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Szabina mondta

    2017-01-25, 9:06 de.

    Szia Nóri! Én valahogy hadilábon állok a csicseribirsóval, de ez a recept egy újabb remény, hogy megszeressem.:) A kencékkel kapcsolatos kérdésem az lenne, hogy a turmixolás miatt ezek nem számítanak gyors felszívódásúnak? (vagy ha ennyire alacsny GI-je, akkor nem kell vele foglalkoznI?) Számomra régebben a magas GI és a felszívódás gyorsasága egyenes arányban álltak egymással, de rájöttem, hogy ez nem így van, ezért sokszor belezavarodok még a dolgokba…

    Előre is köszönöm,

    Szabina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-26, 6:18 du.

      Szia, ez nehéz ügy, mert általában így van (turmix=gyors), de ez szerintem a szénhidrátok minőségétől is függ, nem csak a fldolgozá módjától, így pl. gyümölcsök extra gyorsak lesznek turmixolva, de hüvelyesek nem. Linkeltem egy irodalmi adatot a hummusz GI adatáról, ott 6-nak mérték, az extrém alacsony.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required