• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló

2017-07-06 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Ebben a bejegyzésben idegen tollakkal ékeskedem (természetesen a szerző engedélyével), ugyanis ez a pofon egyszerű recept Nagy Zita (Zizi –zizikalandjai.com) legújabb, „Mit eszik a vega gyerek?” c. szakácskönyvéből származik. Ékes példája annak, hogy az egyszerű mennyire nagyszerű lehet: a vegán töltött cukkini pikk-pakk elkészült és az íze… számomra a nyár tálalva! A hétvégén ismételjük. 🙂

A könyvről elöljáróban annyit, hogy ahogy az alcímben is olvashatjuk: „teljes értékű növényi alapú ételek kicsiknek és nagyoknak”, ez nem egy hozzátáplálós „gyerekkönyv”, sokkal inkább egy kalauz, iránytű a (kis)gyerekes családoknak a növényi alapú táplálkozáshoz.

Veán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló |mindenmentes.hu

Mit eszik a vega gyerek?

A kötet már a kisebb formátuma és a világos felépítése miatt is „kézbe mászó”, a recepteket öt fejezetben találjuk: reggelik, ebédek, vacsorák, partik-desszertek, alapreceptek. A receptek elég sokszínűek: találunk a hagyományosabb ízekre hajazó lecsós, (padlizsán)pörköltes, meggymártásos és vadas szószos ételeket, de nem hiányoznak a világ ízei sem: van itt hummusz, quesadilla, szivárvány salátatekercs… A partis fejezetben mindent megtalálunk, ami egy szülinapi zsúrhoz kellhet, és végül az alapreceptek között is találtam pl. számomra izgalmas szezámsót.

Nekem nagyon tetszett az ételekben, hogy többnyire annyira egyszerű az elkészítésük (mégis nagyon izgalmasak!), hogy úgy érzem, át kell értékeljem magamban a „gyors” fogás paramétereit. 🙂 Persze ez nem is csoda, ha arra gondolok, hogy Zizi két kis kuktával főz nap, mint nap.

A receptek alatt minden oldalon feltüntették a benne szereplő allergéneket, így ezt-azt nem evő családok is örömmel tudják forgatni. Elég sok a gluténmentes recept is, de kis változtatással szinte minden átalakítható (pl. tésztát, bulgurt, vagy árpa pelyhet kell lecserélni).

Veán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló |mindenmentes.hu

Úgy gondolom, hogy napjainkban, amikor az emberek kevés dologgal kapcsolatban fogalmazzák meg olyan határozottan a véleményüket, mint a gyereknevelés és a növényi alapú, vagy vegán táplálkozás, igen bátor dolog volt Zizitől előállni egy ilyen kötettel. A szerző szavaival élve: “Sokan még nehezen képzelik el, hogyan tud egy család állati termékek nélkül teljes értékűen étkezni, de tíz év múlva ez ebből már nem lesz vita. Valakinek el kell kezdenie, hogy ezt bemutassa.” A kötet mondanivalójának komolyságát mutatja, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének munkatársai írtak hozzá szakmai bevezetőt „A növényi alapú táplálkozás a tudomány szemszögéből” címmel.

Szerintem köszönet illeti Zizit, amiért vállalta ezt a feladatot, és összeállította ezt a hiánypótló kötetet: azoknak, akik vegán módon szeretnék táplálni a családjukat, azoknak, akik szeretnék követni csemetéjüket ezen az úton, és azoknak is, akik csak kacsingatnak a több zöldség fogyasztása felé.

Ha szeretnél többet megtudni a kötetről, Dénes Dóra remek és kimerítő bejegyzést írt róla az Édes pofa blogon. A kötetet 20% kedvezménnyel rendelheted meg Zizi oldalán, ITT.

Veán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló |mindenmentes.hu

Vegán töltött cukkini

Ropogós, friss cukkini, lecsós töltelék, kapros, „sajtos” szósz. A sütőbe tolásig kb. fél órát dolgoztam vele, és olyan finom lett, hogy legközelebb dupla adagot készítek, mert ettem volna még. 🙂 Zizi receptje bulgurral szólt, ezt kölesre cseréltem. Lehet, hogy a köles nagyobb térfogatra duzzad, mint a bulgur, vagy talán a cukkinik voltak kisebbek, és ezért történhetett, hogy nekem elég sok töltelékem maradt, így legközelebb ugyanezt a mennyiséget több cukkinibe töltöm, és a receptet is már így írom le Nektek.

Veán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló |mindenmentes.hu

Vegán töltött cukkini + Mit eszik a vega gyerek? könyvajánló

Szerző: Mindenmentes Nóri
A nyári kert ízei tálalva: vegán töltött cukkini gluténmentesen.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 30 minutes mins
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 1 hour hr
Étel típusa ebéd, töltött zöldség
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 személyre

Hozzávalók
 

  • 4 kisebb cukkini
  • 4 közepes paradicsom felkockázva
  • 3 zöldpaprika felkockázva
  • 2 szál újhagyma karikára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 130 g hántolt köles
  • 150 ml növényi joghurt bolti is jó
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. gluténmentes sörélesztőpehely
  • 1 ek. friss apróra vágott kapor
  • késhegynyi őrölt tarka bors
  • 2,5 tk. só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A cukkiniket hosszában vágd ketté, és vájd ki a magos belsejét.
  • Egy kisebb tálban keverd össze a joghurtot a kaporral, sörélesztőpehellyel, 1/2 tk. sóval és tedd félre.
  • A kölest alaposan mosd át és főzd puhára 15-20 perc alatt másfélszeres mennyiségű sós vízben.
  • Egy nagyobb serpenyőben melegíts egy evőkanál olívaolajat dinszteld rajta az újhagymát 2-3 percig, majd add hozzá a fokhagymát, zöldpaprikát, és kevergesd 5 percig. Mehet bele a paradicsom is, 1 tk. só, kevés bors. Főzd még 10 percig.
  • Keverd bele a főtt kölest a lecsóba, és tedd félre pár percre, hogy kicsit hűljön, majd kanalazd a cukkinik belsejébe.A sütőt melegítd elő 180 fokra.
  • Kanalazd a joghurtos szószt a cukkinikre, és tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Önts kb. fél deci vizet a tepsibe, és alufóliával letakarva süsd 15 percig, majd fólia nélkül újabb 10 percig, amíg egy kicsit megpirul.

Tápérték információ

Adag: 1 adagSzénhidrát: 50g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: Egyéb, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, cukkini, ebéd, töltött, vacsora

Előző bejegyzés « Meggyes jégkrém kesuvajjal, vaníliával (cukormentes, vegán) + Sencor SHB 5501CH botmixer termékteszt
Következő bejegyzés „Igazi” növényi tejföl + Vegital fermentáló gép teszt »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required