• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Babjoghurt (IR-barát, vegán)

2019-02-05 Írta: Andrási Nóra 65 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Hosszú, hosszú ideje ez a legkedvencebb recept, amit megosztok Veletek. Egyrészt olyan érlelt növényi tejtermék, ami szójamentes és dióféléktől is mentes, másrészt nincsenek benne nehezen beszerezhető vagy drága hozzávalók. Sőt, igazából egyetlen fő hozzávaló kell az egészhez (a joghurtkultúrán kívül). Harmadrészt pedig azért különleges, mert az eredeti ötlet egy olvasómtól származik! Ritkán osztok meg olyan receptet, ami ennyi kóstolón esett át még a megjelenés előtt, mint ez: ő itt  a babjoghurt! Fogadjátok szeretettel Gubicza Ági receptjét. 🙂

Bab joghurt #növényi #gluténmentes |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Babjoghurt?!

Néhányan talán azt gondolhatjátok, hogy kicsit agyamra ment a napi tucat ajánlás, ha már tejet és joghurtot is mindenáron hüvelyesekből akarok készíteni… 😀 Nos a helyzet az, hogy a sorrend pont fordítva történt: tavaly ősszel épp azon morfondíroztam, hogy vajon szója helyett más hüvelyest használva is lehetne növényi tejtermékeket készíteni? Egy hozzászólásban érkezett a válasz, hogy igen! Ági megírta nekem, hogy ő hogyan készít babból joghurtot, kipróbáltam, és azóta már sokszor elkészítettem. Alig mertem leírni, mert elsőre annyira meredeken hangzik, de már hónapok óta kóstoltatom a gyerekeimmel, a férjemmel, a nagyival, a barátaimmal és ugye Ági is rendszeresen fogyasztja… Még a férjem egyik kollégája is megkóstolta (vakon!). Szóval elég alaposan körbejártam a kérdést: igen, a babjoghurt működik!

Nagyon szeretem benne, hogy olcsó (bio babból főzve, a drágább – tasakos – kultúrával is kb. 90 Ft-ra jön ki egy 2 dl-s pohár), egyszerű, fenntartható: hiszen gyöngybabot jó eséllyel kapsz a piacon is egy termelő nénitől, és még elkészíteni is pofon egyszerű! Leírom Ági eredeti receptjét is, amit én növényi tejfőzőre adaptáltam a mi ízlésünknek megfelelően. És igen, annak is örülök, hogy hüvelyesekből készül, mert mostanában a kislányom ebben a formában fogyaszt a legszívesebben babot, és a hasznos rostok biztosan jót tesznek a pocakjának. 🙂

Bab joghurt #növényi #gluténmentes |mindenmentes.hu

Villanykancsóval vagy anélkül

Gubicza Ági tejfőző nélkül készíti a joghurtot: 150g fehér babot beáztat éjszakára, majd 1 kk. sóval, pici szódabikarbónával puhára főzi. Amikor kb. 40 fokosra hűlt, leturmixolja úgy, hogy 1 liter legyen az össztérfogata és beleturmixolja a joghurt kultúrát is. (Panni-féle tasakosat.) 42 fokon érleli 12 órát, majd 12 órát áll a hűtőben, és kész! Én ezen annyit változtattam, hogy a tejfőzővel főzöm, így kevesebbet kell mosogatnom, és kevesebb babot használok, mert így nekem túl sűrű volt. Ha tejfőző nélkül készíted, akkor a lenti recepthez képest több babot vagy kevesebb vizet használj, hogy sűrűbb joghurt alapod legyen! A babjoghurt érés közben nem sűrűsödik, csak az íze változik – az elején kell eltalálnod az állagot.

Most már átadtam a babjoghurt készítés minden csínját-bínját, hogy kitalálhasd, hogyan készíted majd a sajátod. 🙂 Itt pedig leírom, én hogyan főzöm a mi babjoghurtunkat:

Babjoghurt #növényi #gluténmentes |mindenmentes.hu

Babjoghurt (IR-barát, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Babjoghurt - szójamentes, dióféléktől mentes növényi joghurt otthon, egyszerűen, egyetlen könnyen elérhető hozzávalóval: fehér babból!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 12 hours hrs
Össz. idő 12 hours hrs 10 minutes mins
Étel típusa növényi joghurt
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 1.2 l / 6 pohár
Energia tartalom 67 kcal

Hozzávalók
 

  • 120 g fehér bab 1,2 liter joghurthoz
  • 1/2 kk. só
  • 1 adag joghurt kultúra
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot öblítsd le és áztasd be éjszakára.
  • Másnap tedd a sóval együtt a növényi tejfőzőbe, töltsd fel vízzel a MIN (!) jelzésig (1,2 liter össz térfogat) és indítsd el a növényi tej száraz magból/gabonából programot.
  • Várd meg, amíg kb. 40-45 fokosra hűl.
  • Tedd bele a joghurt kultúrát, keverd össze (ehhez használhatod a juice programot), majd töltsd az egészet a fermentáló készülék edényébe és indítsd el a joghurt programot: én 6 óráig szoktam érlelni, utána lehűtöm.*

Megjegyzések

*A babban sok olyan élelmi rost van, amit imádnak a bacik, ezért nekem a szokásos 8-12 óra érleléssel ez a joghurt már túlérettnek tűnik.

Tápérték információ

Adag: 200g /1 pohárKalória: 67kcalSzénhidrát: 12gFehérje: 4.7gZsír: 0.2gRost: 3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bab, fermentáló, hüvelyes, joghurt, növényi tejtermék, reggeli, TÉNÉ, tízórai, uzsonna, Vegital

Előző bejegyzés « „Tucatjó” tápláló téli leves
Következő bejegyzés Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Bősze Éva mondta

    2019-02-05, 5:54 du.

    5 stars
    Kedves Nóri azt olvastam több helyen a neten, hogy ilyesmihez a DR CHEN PATIKA
    Probikum 7 forte kapszula https://www.dm.hu/dr-chen-patika-probikum-7-forte-kapszula-p5999561420424.html?userNoOptIn is jó, tényleg? Mivel ez is hüvelyes, így ettől a joghurttól nem termelődnek bélgázok? 🙂 előre is köszönöm a választ

    Válasz
  2. Klock Eszti mondta

    2019-02-05, 9:35 du.

    5 stars
    Szerinted krémsajt kultúrával is működhet? Babtejföl?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-06, 9:53 de.

      Próbáltam már, de még nem lett az igazi. Tejfölhöz lehet, hogy sűrűbbre kellene főzni, és még az érlelési idő is kérdéses, nekem túlérett lett még 12 óra alatt is…

      Válasz
      • Bedő Pàlnè. mondta

        2019-02-06, 10:20 de.

        Akinek nincs ilyen kèszülèke??? Az, mit tegyen!? Hogy lehet elkèszíteni?

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-02-06, 10:23 de.

          Leírtam pontosan az utolsó fotó alatt „Villanykancsóval vagy anélkül” címmel.

          Válasz
          • Bősze Éva mondta

            2019-02-15, 1:07 de.

            Kedves Nóri azt olvastam több helyen a neten, hogy ilyesmihez a DR CHEN PATIKA
            Probikum 7 forte kapszula https://www.dm.hu/dr-chen-patika-probikum-7-forte-kapszula-p5999561420424.html?userNoOptIn is jó, tényleg? Mivel ez is hüvelyes, így ettől a joghurttól nem termelődnek bélgázok? előre is köszönöm a választ

          • Mindenmentes Nóri mondta

            2019-02-15, 9:09 de.

            Kedves Éva,
            probiotikummal is lehetséges joghurtot készíteni, először én is így csináltam, de összehasonlítani sem lehet az igazi joghurt kultúrával készülttel. Szóval lehet, de én ne ajánlom. A hüvelyesekhez rendszeres fogyasztással hozzászokik az emésztés, szóval de, volt olvasóm, aki jelezte, hogy felfújta, és volt, akit nem. Én kb. egy éve minden nap 2-3x eszem hüvelyest, káposztaféléket és még nem lett belőlem lufi. 🙂

  3. Hugyák Andi mondta

    2019-02-08, 11:44 de.

    Szia!
    Érdekelne, hogy a visszaoltás a növényi eredetű joghurtok esetében is működik?
    Köszönöm szépen!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-11, 9:57 de.

      Szia, nekem nem sikerült! Beszéltem erről Pannival (kultúrákat készítő hölgy), és valószínűleg nem elég így a csíraszám, és megváltozik a baci kultúrák aránya is, mert más volt az íze.

      Válasz
      • Zsu mondta

        2019-02-19, 4:14 du.

        Nekem életem eddigi legtökéletesebb kókusz joghurtja egy 3. generációs visszaoltott volt!
        (az az egy, azóta sem.. 🙁 ) Azaz lutri, de nem kizárt 😀

        Válasz
  4. Panyik-Tóth Istvánné mondta

    2019-02-13, 9:25 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Amikor elkészül a babtej, akkor nem kell leszűrni, mielőtt beleteszem a joghurt kultúrát?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-13, 9:38 du.

      Nem! A tejet kell szűrni, a joghurtot nem. 😉

      Válasz
  5. Szabina mondta

    2019-04-08, 12:06 du.

    Szia Nóri!

    Én innen tervezek beszerezni kultúrát (mivel mást is itt vezsek, ez tűnik kézenfekvőnek). https://www.culturesforhealth.com/vegan-yogurt-starter.html
    nem tudod véletlenül hogy az amerikai quarter az pontosan mennyi ml-ben számolva? Találtam ilyen olyan átszámításokat, de hátha te már találkoztál ilyen mértékegységgel. Jól jönne a megerősítés.

    Természetesen a célom a babjoghurt elkészítése lenne 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-08, 12:39 du.

      Szia,
      nekem úgy tűnik, hogy 1 quart 946 ml-nek felel meg. Én is most találkoztam vele először, ilyenkor mindig Google a legjobb barátom… 🙂

      Válasz
  6. Szabina mondta

    2019-04-08, 1:18 du.

    Köszönöm! Én is ezt találtam! Majd beszámolok az eredményről. Én 1 l-nek számolom a quart-ot olyan kicsi a különbség.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-08, 1:23 du.

      Én is így tenném.

      Válasz
  7. Szabina mondta

    2019-04-14, 6:49 du.

    Szia Nóri!

    Hát ez nekem nem nagyon jött össze. A tiéd hogy hogy ilyen szép fehér? Az enyém ilyen krémszínű lett, de nem is érett meg. Mikor kivettem azt láttam hogy a műanyag fedő lepattant a fémedényről (bár nem tudom hogy végig így volt e vagy amikor a gép fedelét levettem akkor pattant le) a színének érés közben kellene megváltoznia? mert az én babom bizony sárga szìnű főzés után…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-15, 9:04 de.

      Szia,
      a színe a babon múlik, az enyém fehér volt főzés közben. Ha az íze finom, akkor minden OK.

      Válasz
  8. Herman Ágnes mondta

    2020-02-27, 11:24 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Örvendek, hogy rátaláltam az oldaladra. Hihetetlenül inspirál. Köszönöm ezt a receptet is! Elkészítettem a megadott módon a babjoghurtot, kinézetre, színre, állagra szokatlan. Önmagában nem fogyasztanám, de banánnal, áfonyával összeturmixolva páratlan, igazi gyümölcsös joghurt élmény!
    Ágnes

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:00 de.

      Nagyon örülök! Köszi, hogy megírtad.

      Válasz
  9. Kriszti mondta

    2020-04-15, 10:38 du.

    Szia! A te joghurtod milyen állagú? 1 liter bab turmixhoz adtam a joghurt kultúrát, pont ahogy a receptben írod, de csak egy nagy tál fehér leves lett belőle a végén…. ez normális, vagy várhatom, hogy besűrűsödik?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-16, 12:52 du.

      Akkor ez valószínűleg ivójoghurt lett. 🙂 Az enyém megáll a kanálon, de ez a különbség valószínűleg azért van, mert géppel főzöm, és ez számít. A növényi joghurt állaga érés közben már nem változik, előre kell jól eltalálni. Azt javaslom, hogy legközelebb kevesebb vízzel turmixold simára első körben, és fokozatosan érd el a kívánt sűrűséget. A mostani joghurtodat úgy tudod sűrűbbé tenni, hogy beleturmixolsz 1 ek. konjac lisztet, ha van otthon.

      Válasz
  10. Anikó mondta

    2020-05-05, 3:27 du.

    Kedves Nóri! Ha kevésbé savanyú joghurtot szeretnék akkor kevesebb kultúrát tegyek bele és ugyanúgy 6 óráig fermentáljam? Vagy ugyanannyi kultúrát tegyek bele és rövidebb ideig fermentáljam?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-08, 1:26 du.

      Savanyúbb joghurthoz tovább kell érlelni ugyanannyi kultúrával.

      Válasz
  11. Gurabi Orsolya mondta

    2020-11-05, 12:34 du.

    Kedves Nóri!

    Kétszer próbáltam a tejfőzőmben elkészíteni a babjoghurtot, mind a két alkalommal „odakozmált” kicsit az alja, emiatt kevésbé vonzó az ízvilága babnak. Van ötleted mit ronthatok el? Évek óta van tejkészítőm és fermentálóm, követem a receptjeidet… ezúton is ismét gratulálok a blogodhoz! 🙂
    Arra gondoltam sok a bab, legközelebb megpróbálom kevesebbel, de kíváncsi lennék a te véleményedre is.
    (Remélem nem a tejfőzőm készül megadni magát…)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-11-09, 5:47 de.

      Szia,
      nekem is le szoktak égni ezek a babos dolgok, főleg a krémsajt, ott írtam is errl. Túl sűrűek, nem a tejfőző hibája. Viszont érdekes, hogy én nem szoktam kiérezni az ízén semmit: ahogy átöntöm a fermentálóba, az alján marad az égett folt, és ennyi. Beáztatom mosószódába vagy mosogatóporba, fel is forralom, és simán kijön. Esetleg próbálj meg egy kiskanál ecetet tenni az aljára, mielőtt belepakolsz. Lekvárokhoz szokták ezt ajánlani, én még nem próbáltam, most a kérdésed kapcsán jutott eszembe – hátha úgy nem ég le.

      Válasz
  12. Kata mondta

    2020-12-13, 9:37 du.

    Kedves Nóri!
    Köszönöm én is ezt a blogot, és a rengeteg csodás receptet. Először készítenék joghurtot, de elakadtam: biztos, hogy a teljes tasak kultúrát (ami a leírás szerint 12 liter tejhez való) kell beletenni egyetlen adag növényi joghurtba?
    Köszönöm szépen.
    Kata

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-13, 9:49 du.

      Szia Kata,
      jaj, nem! 😀 1 liter tejhez való adagot keverj bele. Mióta megjelent a recept, megváltozott a kultúra csomagolása… 🙂

      Válasz
      • Kata mondta

        2020-12-14, 12:51 du.

        Köszönöm szépen, megnyugodtam. 😉

        Válasz
  13. Andi mondta

    2021-02-01, 8:13 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Nagyon szeretnék én is ilyen babjoghurtot készíteni, de nincsen ételhőmérőm (és készülékem se). Anélkül is el lehetne készíteni? (Akkor honnan tudnám, hogy mi a pontos hőfok (40 foknál turmix, 42nél érlelés)?) A fermentáló készüléken amúgy van?

    Készülék nélküli verziónál: Ha előbb lehűlt 40 fokosra, leturmixolom, utána vissza kell tenni a tűzhelyre, hogy 42 fokos legyen megint? Hogyan kell 42 fokon 12 órát érlelni? Bebugyolálom? Bocsi a sok kérdésért, még sose készítettem joghurtot 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-02-01, 1:44 du.

      Szia Andi,
      minimum egy étel hőmérőre szükséged lesz, mert ha nincs tapasztalatod ilyen téren, kézzel nem fogod tudni, hogy mennyi a 40 fok.
      40 vagy 42 az kb. mindegy. 🙂
      Igen, bebugyolálod, termoszba teszed, stb.

      Válasz
      • Andi mondta

        2021-02-01, 2:52 du.

        Köszi a választ 🙂 Elég sok fajta ételhőmérőt látok a neten, mindegy melyiket veszem? Te melyiket ajánlod?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-02-01, 3:24 du.

          Mindegy. Időszakosan az Aldiban is lehet kapni jót és olcsót, én a Conradban vettem, mert akkor éppen csak ott volt… 🙂

          Válasz
          • Andi mondta

            2021-02-01, 3:42 du.

            Köszi 🙂 Az Aldis akciós újságban nem rémlik, hogy láttam volna valaha.. vagy ez olyan lenne, ami a vegyes polcos részeken szokott lenni (ahol mindent IS lehet találni :D) ?

          • Andrási Nóra mondta

            2021-02-01, 3:50 du.

            Pontosan!

  14. Andi mondta

    2021-05-03, 1:32 du.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Meddig áll el a kész joghurt a hűtőben? Ha tovább savanyodik az íze akkor megromlott, vagy ez természetes? (2 nap után)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-05-03, 1:48 du.

      Szia Andi,
      ha csak savanyúbb, de nem fura, rossz ízű, akkor nincs vele baj. Ha készen rögtön üvegbe töltöd és lezárva a hőtőben tartod, akkor két hétig is eláll, ha nm bontod meg. Ha már megkezdted akkor 3-5 napot mondanék.

      Válasz
      • Andi mondta

        2021-05-03, 3:36 du.

        Szuper köszi!
        Az egyik befőttest azért nyitottam ki, mert amikor eltettem még meleg volt, és belülről bevizesedett a kupakja, ezért nem kellett volna emiatt kinyitnom?
        Összeturmixoltam gyümölcsökkel, úgy rövidülhet az eltarthatósága? Apró pici buborékok lettek amúgy a savanyodás mellett a joghurtban, az normális? Miben nyilvánul meg ha romlott?

        Bocsi a sok kérdésért, életem első joghurtja 😀

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-05-04, 9:48 de.

          Szerintem emiatt nem kellett volna kinyitnod.
          Igen, ha megy bele gyümölcs, akkor hamarabb romolhat.
          A buborék életjel a baciktól. 🙂
          Ha romlott, akkor fura szaga és íze lesz. Nem csak savanyúbb, hanem poshadt/nyálkás/penészes. Észre fogod venni!

          Válasz
          • Andi mondta

            2021-05-28, 7:05 de.

            5 stars
            Szia Nóri!

            Köszönöm a válaszod!
            Nagyon bevált a recepted, hetente elkészítem, köszönöm szépen 🙂 Az lenne a kérdésem, hogy duplázva is működik a recept? Néha kevés ez az adag 😀 Fermentáló nélkül csinálom, elektromos kuktámon van joghurtkészítő funkció. 150g gyöngybabos receptet követtem eddig. Duplázva 300g babhoz dupla joghurt kultúrát tegyek (fél kapszula)?

          • Andrási Nóra mondta

            2021-06-02, 6:22 de.

            Nahát! Elektromos kukta joghurt funkcióval! Mik vannak…
            Persze, működnie kell duplázva is, fél kapszulával (vagy két tasakkal).

  15. Dóri mondta

    2021-06-17, 7:14 de.

    Kedves Nóri, most készülök elkészíteni, 0,9 l es Baby Tesdy villanykancsóban. Úgy számolom, hogy 100 gramm bab megy bele – a vízmennyiségen akadtam meg. Nem értettem az össztérfogatot… ha egy liter joghurttal számolok, akkor talán 9 dcl vizet kell hozzáadni, de az nem a minimimum, hanem a maximum jelzés ezen a gépen…. mit tanácsolsz? 100 gramm babhoz 0,9 l es kancsóban mennyi vizet adjak? Plusz a tasakos kultúrából az egy literhet valót kell kimérnem, ugye? Megköszönöm, ha válaszolsz!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-17, 1:13 du.

      Szia Dóri,
      töltsd nyugodtan a MAX jelzésig. Egy literhez való kultúra jó lesz.
      Sok sikert! 🙂

      Válasz
  16. Éva mondta

    2022-02-03, 2:02 du.

    4 stars
    Kedves Nóra!

    A joghurtom nem fehér színű. A bab okozhatja? Esetleg befolyásolta, hogy szódabikarbónával főztem?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-03, 2:15 du.

      Se a bab, se a kesu nem hófehér, így a joghurt is törtfehér lesz… Ha jól megnézed, az enyém sem hófehér.

      Válasz
  17. Lili mondta

    2022-03-11, 2:34 du.

    Kedves Nóra!
    A joghurtkultúrám nem tasakos, nem kapszulás, hanem ömlesztett por. Kb. fél kávéskanálnyi elegendő 120 g babhoz?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-03-16, 3:08 du.

      Ha Panni-féle kultúrád van (amit én is ajánlok), abból egy adagolókanálnyi kell egy liter joghurthoz. Kanál is van a tasakban.

      Válasz
  18. Lili mondta

    2022-03-16, 5:50 du.

    Azt használom. Igen, van benne. Köszönöm!

    Válasz
  19. M. Nógrád megyéből mondta

    2022-07-02, 10:39 de.

    5 stars
    Kedves Nóri! Kb. két három éve összehoztál Gubicza Ágival, aki akkor önzetlenül és azonnal megosztotta velem a babjoghurt receptjét. Nekem valami miatt bézs színű lesz minden alkalommal, ami engem nem zavar, de az unokáimat éa a családomat igen. A hozzávalók között sima fehér babot írsz gyöngybab helyett . Gyönyörű fehér a joghurtod. Mi lehet az oka hogy az enyém nem fehér ? Továbbá van-e valami fortélyod a babos íz álcázására? Megírnád, hogy van-e pontos neve a babnak, amit használsz? Köszönöm előre is. Márti

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-07-02, 11:00 de.

      Kedves Márti,
      sima gyönygybabot használok, és az enyém is bézs egy kicsit, a fotó nem adja vissza pontosan… bocs. Mostanában 1,2 liter joghurthoz 2/3ap. babot és 1/3 ap. rizst használok, majd egyszer felteszem ezt is külön… Próbáld ki, semlegesebb íze lesz és tovább is érlelem, 12 óráig.

      Válasz
  20. Krulik Eszter mondta

    2022-07-15, 7:27 de.

    5 stars
    Kedves Nóri! Tudnál segíteni valahogy kontaktusba kerülni Gubicza Ágival…? Esetleg Te is tudsz segíteni?
    Mindent úgy csináltam, ahogyan írod, puhára főztem sóval, szódabikarbónával, turmixoltam, lehűtöttem, 40 fokosba belekevertem a Panni féle kultúrát, és befőttesüvegben érik a 40 fokos sütőben lassan 8 órája. Most megkóstoltam, és semmi változás az ízében :-O
    Az össztérfogat végül csak 8 dl volt (lett), mert féltem, hogy folyós lesz, hát még így is folyós maradt, de semmi savanyodás! Mit ronthattam el? Amikor a futár hozta a Panni féle oltó-port, forró volt a csomag. Lehet, hogy tönkrementek a bacik a szállítás során…?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-07-15, 1:33 du.

      Kedves Eszter,
      ez alapján lehet sajnos, hogy a bacik életkedvével van a baj… Akkor szokott ilyen előfordulni, ha nem mélyhűtőben tartják a kultúrákat, mert ugye a szállítást kibírják melegebb környezetben, de utána a fagyasztóban a helyük.

      Válasz
  21. Eszter mondta

    2022-08-01, 10:21 de.

    Szia Nóri! Konzerv babbal is elkeszitheto? Ebben az esetben a lecsopogtetett bab mennyisége mennyi legyen? (ez már ugye áztatott)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-06, 1:27 du.

      Szia Eszter!
      Nem, konzervvel nem működik, mert az már főtt is! Fontos, hogy a tejfőzőben főjön meg a bab, mert ezzel sűrűsödik be.

      Válasz
  22. Nóri mondta

    2022-12-06, 2:17 du.

    Szia Nóri!
    Ez joghurt milyen a az új joghurt receptedhez képest? Miben különbözik a végeredmény?
    Köszi, Nóri

    Válasz
  23. Lelle mondta

    2024-01-09, 2:21 du.

    Sima fehér babból is működik? Vagy jobb lenne gyöngybabot beszerezni?:)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-01-11, 1:24 du.

      Működni fog, a gyöngybabnak van a legsemlegesebb íze. Próbáld meg nyugodtan, szerintem nem fogod érezni az ízét.

      Válasz
      • Lelle mondta

        2024-01-11, 2:58 du.

        Köszönöm megpróbálom! Sehol se láttam eddig, de figyelem azért továbbra is:)

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-01-11, 3:00 du.

          Kimérve érdemes keresni piacon, magosnál.

          Válasz
  24. Lelle mondta

    2024-02-24, 3:35 du.

    Szia!
    Köszi a sok receptet!! 🙂 ezt már másodszorra próbálom, de kifogott rajtam. Baby snow white géppel készítem, és amikor kész mindig nagyon híg. Agaragar-ral végül is megoldottam, de jobb lenne nélküle (pláne hogy elfogyott és most sehol se láttam boltban)… 90 grammot teszek bele a gyöngybabból, éjszakára beáztatva. Lemértem a minimum jelzés 0,7 a max 0,8… Szóval ha jól számolok elégnek kéne lennie még a max-hoz is… cerelar programmal készítettem. Elsőre oda is égett (olyan is lett az íze ), másodszorra most van még a fermentálóban, remélem jó lesz:)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-25, 5:01 du.

      Szia,
      próbáld másik babbal is. Velem is előfordul, hogy néha olyan babot fogok ki, amivel híg lesz. Ugyanott veszem, ugyanolyat, és mégis… Nem látszik rajta semmi más különbség, szóval meglepi…

      Válasz
      • Lelle mondta

        2024-02-25, 10:19 du.

        Uh köszi a gyors választ ! Akkor megpróbálom más márkával következő alkalommal hátha… még arra is gondoltam h lábosba megpróbálom hátha a géppel van baj, de akkor az nem valószínű. Szerencsére ízre jó lett, majd tálalok valahol agaragart is vész esetére:)

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-02-25, 10:22 du.

          Mert milyen gépet használsz?

          Válasz
  25. Gabi mondta

    2025-01-11, 7:17 du.

    Szia Nóri!
    Az egy adag joghurt kultúra az menyi ha nekem kaszuláim vannak (Panniéktól) A link már nem működik ahova mutat..
    Köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-01-13, 11:24 de.

      Szia Gabi,
      1/3 kapszula elég lesz emlékeim szerint, de nézd meg a csomagoláson, hogy egy kapszulát mennyi tejhez ajánlanak!

      Válasz
  26. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

4.91 from 10 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.