• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Citromos joghurt ital (tejmentes, vegán)

2019-07-03 Írta: Andrási Nóra 7 hozzászólás

Tudom, mire gondolsz: pár hete volt egy limonádés bejegyzésem… Na de mit tehetnék, ha még mindig meleg van?! 😀 A citromról eszembe jutott egy citromos joghurthab, amit úgy 25+ éve nagyon szerettem, és mivel akkoriban elég kevés ilyen étel volt (amit nagyon szerettem), ezért anyukám minden nap bement érte a sarki boltba. Erre gondoltam, és arra a vizsgaidőszakra valamikor 10+ éve, amikor az utolsó vizsgámra úgy készültem fel, hogy három napig ivójoghurton és csokis nápolyin éltem, mert nem volt időm kimenni a boltba. Most biztosan azt gondolod, hogy ezek után nem csoda, hogy IR-es lettem, de a kontraszt kedvéért itt hagyom ezt a kis szösszenetet. 🙂

Szóval a citromos joghurthab és az ivójoghurtok iránti valaha volt rajongásom nyomán összedobtam itthon egy csak növényekből készült, tejmentes citromos ivójoghurtot. Finom lett! A nagylányom is megkóstolgatott belőle pár pohárral.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Citromos ivójoghurt (tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Tejmentes joghurt ital

Nem most készült nálam először növényi joghurt… Most blansírozott mandulát használtam, de kesudióval is remekül működik. Amire feltétlenül szükséged lesz, az a jó minőségű joghurt kultúra és a kezeletlen héjú bio citrom.

Sokan kérdeztek a joghurt kultúrákról. A kultúrákat, amiket én is használok, tejmentes üzemben csomagolják. Elérhető kapszulás és tasakos változat.  A kapszulás négy adag joghurthoz is elég, ezért gazdaságosabb. A kapszula zselatinból van, ami egyrészt állati eredetű (de nem kerül bele a joghurtba), másrészt lebomlik. A tasakos változat egy adag joghurthoz elég, így kényelmesebb használni (nem kell negyedelni), viszont a csomagolás műanyag… Kinek hogy… Én eddig a tasakosat használtam, de azt hiszem, a csomagolás miatt visszatérek a kapszulásra.

Citromos ivójoghurt (tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Én fermentáló géppel készítem, de bármi működhet, amivel tudod biztosítani a 40-42 fokot 8 órán át.

A fotón látható szívószál papírból készült. Ugye, nem használtok műanyagot, pláne így műanyagmentes júliusban? 😉

5.0 from 2 reviews
Citromos joghurt ital (tejmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
8 óra
Össz. idő
8 óra 5 perc
 
Így készíthetsz frissítő joghurt italt növényi alapanyagokból, otthon!
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: ital
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,2 l
Hozzávalók
  • 1 adagolópohár (50g) blansírozott mandula vagy kesudió
  • ½ adagolópohár (25g) fehér jázmin rizs
  • ½ kk. agar-agar por
  • ½ kk. só (elhagyató)
  • 1 citrom leve *
  • ¼ citrom héja (kezeletlen!!)
  • 1 ek. agavé szirup vagy más édesítő ízlés szerint**
  • ¼ kapszulás vagy 1 tasakos joghurt kultúra
Elkészítés
  1. A mandulát/kesudiót, rizst, agar-agar port, (sót,) édesítőt tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig, és indítsd el a magtej száraz magokból programot. (Ez a mennyiség 1,3 literes automatára vonatkozik.)
  2. Amikor elkészült, szűrd le az italt (kesudiósat nem muszáj szűrni).
  3. Amikor 40-42 fokosra hűlt, töltsd vissza a tejkészítőbe és tedd bele az édesítőt és a joghurt kultúrát, majd indítsd el a "juice" programot.
  4. Töltsd a leendő joghurtot a fermentáló/joghurt készítő tartályába, és indítsd el a joghurt programot! (40-42 fok, 8 óra)
  5. Amikor elkészült, turmixold bele a citrom levet és - héjat, majd hűtsd be!
Megjegyzések
* Én nagyon szeretem a savanyú dolgokat, szóval biztos, ami tuti, részletekben add hozzá a citromlevet, és kóstolgasd, hogy neked hogy ízlik!
** Olyan édesítőt válassz, amit le tudnak bontani a baktériumok: cukoralkoholok (xilit, eritrit) nem játszanak, és pl. a datolya sziruptól rózsaszín lesz a joghurt...
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 pohár / 200 ml kalória: 73 kcal zsír: 4,1 g Szénhidrát: 7,8 g cukor: 2,8 g fehérje: 2,0 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: citrom, fermentáló, hűsítő, ital, joghurt, nyár, Vegital

Előző bejegyzés « Kapros, füstös babsaláta (nyári kedvencünk)
Következő bejegyzés Nattó házilag, szójamentesen is »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ági mondta

    2019-07-06, 3:26 du.

    Szia Nóri!

    Szuper recept, pont kicsit újítani akarok a növényi joghurtok terén (= talán mostanra meguntam a babos verziót…). Ez mennyire lesz sűrű? Egy részéből tzatzikit szeretnék csinálni, egy részét pedig meginni, de persze az egyikhez sűrű, a másikhoz híg kell… szerinted milyen trükk lehet a megoldás?

    Köszi!
    Ági

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-10, 10:56 de.

      Szia!
      Duplázd a száraz hozzávalókat, és a feléből legyen tzatziki, a másik felét meg hígítsd fel ivójoghurtnak. 🙂

      Válasz
      • Ági mondta

        2019-07-12, 8:16 du.

        Megtörtént 🙂 Lett belőle tzatziki és joghurtos padlizsánsaláta. Utóbbi minden várakozásomon felül finom lett 🙂 (a tzatzikit eltoltam, mert nagyon levesesre aprítottam az uborkát, na de azért elfogyott) Még a harmada megvan az adagnak, de szerintem gyakrabban fogok magokból is joghurtot csinálni.

        Válasz
  2. Kiss Erzsébet mondta

    2020-04-05, 12:17 du.

    Kedves Nóri !
    Megvettem a joghurt készítő gépemet. A recept átnézésekor látom, hogy a joghurt kultúra egyik összetevője, a
    LACTOBACOLLUS DELBRUECKI SUBS. BULGARIKUS /remélem helyesen írtam /. én laktózérzékeny vagyok.
    Ezt a kulturát használhatom, vagy van olyan kultura törzs is amibe ez nincs, de akkor az mi és hol kapható?
    Sajnos egyáltanál nem értek ehhez a problémához, viszont nagyon szeretnék joghurtot enni.
    Tudnál ebben segíteni ? Köszönöm.Erzsi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-05, 1:27 du.

      Kedves Erzsi,
      a laktózt nem a bacillusok készítik, hanem a tehéntejből kerül(ne) a joghurtba, úgyhogy nyugodtan használd a kultúrát!

      Válasz
  3. Smantik Brigitta mondta

    2020-09-29, 11:12 de.

    Kedves Nóra!
    Először is nagyon köszönöm ezt az oldalt, és mindent amit csinálsz! Nagyon kezdő vagyok még, IR, glutén és tejfehérje intoleranciám van. Sok oldalon megfordultam mostanában, de valami miatt egyik sem volt jó. Az IR-s a glutén miatt, a gluténos oldalak a tojás miatt stb 🙂 Ezért nagyon hálás vagyok, hogy rád találtam! A joghurt készítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egyelőre nem tudok növényi tej készítőbe, vagy fermentáló gépbe invesztálni. Joghurtot sima joghurtkészítőben is el lehet esetleg készíteni? Illetve a hozzávaló joghurt kultúrából mennyire érdemes bevásárolni? Mennyi ideig tárolható? Előre is nagyon köszönöm a válaszod! Brigi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-09-29, 2:08 du.

      Kedves Brigitta,
      persze, joghurthoz jó a joghurtkészítő (40-42 fokon tart). A kultúrák szavatossága egy év, és ha felhívod Panniékat, megmondják, hogy most éppen milyen lejáratú van náluk.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum