• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ)

2020-04-23 Írta: Andrási Nóra 96 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Régóta motoszkál bennem, hogy miért csak tejföl készítéshez tartom itthon a krémsajt kultúrát, és ha már úgyis mindig van itthon, milyen jó lenne egy igazán krémes, érlelt vegán krémsajtot összehozni vele. Persze ha már belevágok, akkor csakis hozzáadott olaj mentesen, a teljes értékű növényi étrend jegyében. Utólag visszatekintve már megint annyira egyszerű volt a megoldás, hogy nem értem, miért nem jutott eszembe hamarabb… Végül mindössze két hozzávalóból készült el az isteni növényi krémsajt, mégpedig olyan kettő teljes értékű alapanyagból, ami mindig lapul a kamrámban (és jó eséllyel a Tiedben is). Akár azt is mondhatnám, hogy a karantén ihlette, de a helyzet az, hogy  ezt a receptet még „azelőtt” hoztam össze, hetek óta sorban áll, hogy felkerülhessen a blogra, így bőven volt időnk tesztelni, nyammm!

Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Növényi krémsajt – egyszerű és nagyszerű

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nagyon szeretem ebben a krémsajtban, hogy két egyszerű, teljes értékű hozzávalóból készül – babból és kesudióból, nincs benne egy csepp hozzáadott olaj sem, az állaga mégis pont olyan krémes, mint amilyenre emlékszem. Írtam a karanténkonyhás bejegyzésemben, hogy szinte minden nap új kencét kell készítenem. Na, ez a krémsajt pár napra kihúz a slamasztikából, mert miután elkészült, többféleképpen ízesíthető: keverhetek bele újhagymát és zöld fűszereket (mint a fotón) – a kisfiammal ez a kedvencünk, még a hummusznál is jobban szereti, ami pedig nagy szó! Mennyei hozzá a friss csíra és persze a teljes kiőrlésű, gluténmentes kovászos kenyerem! 🙂 Készülhet pici hagymával, paprikával, köménymaggal, őrölt vagy darált paprikával, „körözöttesen”, de meghagyhatom natúr krémsajtnak is, vagy darálok a tetejére egy kis borsot, és a többi…

Te mivel ízesítenéd? Írd meg hozzászólásban, kíváncsi vagyok!

És az új kedvencem: krémsajtos-lekváros palacsinta. Leírhatatlan. Egyik este dupla adag palacsintát sütöttem a biztonság kedvéért, hogy tuti elég legyen, és annyit ettem belőle hogy azt hittem, kipukkanok. 😀

Ez a recept abszolút TÉNÉ (teljes értékű növényi étrend) kompatibilis. Ha soknak tűnik a 150g kesudió, ami belekerül, akkor nyugodj meg: a teljes adagot négy alkalommal esszük meg vacsorára, négyen. Így egy főre eső adagban kb. 10g kesudió van, ez még a legalacsonyabb zsírtartalmú étrendbe is belefér.

Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Villanykancsóval vagy anélkül

Tudom, egy újabb villanykancsós recept – bocs! Egyrészt szempont volt, hogy ebben készüljön, mert így nagyon egyszerű az életem, másrészt tudtam, hogy így lesz igazán krémes, mert ez a kütyü főzés közben is turmixol. De, ha nincs villanykancsód és fermentálód, akkor se csüggedj, hanem így járj el: a babot és a kesut is áztasd be éjszakára (külön edényben). A babot másnap főzd puhára (kb. egy óra alatt), szűrd le. A kesut és a főtt babot tedd nagy teljesítményű turmixgépbe, és turmixold simára annyi forró vízzel, amennyivel számodra tetszetős állagú lesz. Ezt a masszát olts be a kultúrával (a kultúra beszerzést sajnos nem úszhatod meg), és hagyd meleg helyen 8-12 órára. Javaslom, hogy 8-10 óránál kóstold meg, hogy tetszik-e, és tudd, hogy minél tovább érik, annál savanykásabb lesz. Ha ott felejted, kb. 16-20 óránál tejföl ízű lesz. 🙂

Figyelmeztetés villanykancsó tulajdonosoknak!

Ez a cucc annyira sűrű, hogy leég a tejfőzőben, minden-egyes-alkalommal. (Kivéve a Silver Digitalban, abban nem ég le! Más benne a fűtőszál megoldás.) Hol csak egy picit, hol egy evőkanálnyi folton. Tudom, hogy ilyen esetben sokan a szívükhöz kapnak, ezért szólok jó előre! Ez engem egyáltalán nem izgat. Miért?

Egyrészt azért, mert ami letapadt, az nem folyik bele a fermentáló edénybe (ha nem piszkálod, szóval ne piszkáld!), tehát maga a kész krémsajt nem lesz égett ízű egyáltalán, nincsenek benne gyanús sötét pöttyök. Másrészt ha a letapadt folt nem jön fel könnyen, akkor beáztatom éjszakára egy kis mosogató porral (mosószóda is jó), vagy nem is áztatom, csak felforralom (elindítok egy főző programot kb. egy pohár vízzel). Utána egy mozdulattal kitörölhető a folt. Szóval csak nyugalom!

Krémsajt kultúrákról

Ami a kultúrákat illeti, krémsajt mindig van itthon. Sokáig gyúrtsajt kultúrával keverve használtam tejföl készítéshez is, de egy ideje elcsábultam a feta kultúrára. Nincs nagy különbség: a fetával kicsit lágyabb, tejszínesebb, kicsit bryndzás, kevésbé sajtos íze lesz a tejfölnek és ennek a krémsajtnak is. Tehát ha gyúrtsajt kultúrád van otthon, használd nyugodtan, ha viszont most fogsz rendelni, ajánlom a feta kultúrát. Ha egyik sincs, használhatsz krémsajt kultúrát magában. Frissítés: egy ideje fermentáló starter kultúrával készítem a krémsajtot, tejfölt is (ez laktózmentes, erről bővebben itt írtam). Bármelyik működik.

Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
"Igazi" vegán krémsajt, mindössze 2 hozzávalóval, teljes értékű növényi étrendhez is.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 8 hours hrs
Össz. idő 8 hours hrs 5 minutes mins
Étel típusa krémsajt
Mentesség teljes értékű növényi étrend, vegán
Adagok száma 1.1 l
Energia tartalom 106 kcal

Hozzávalók
 

  • 100 g fehér bab minél apróbb szemű
  • 150 g kesudió
  • 1 kk. só*
  • 1/3 kapszula krémsajt kultúra
  • 1/3 kapszula feta kultúra**
  • VAGY
  • 1 adag fermentáló starter ez laktózmentes - erről bővebben itt írtam
  • ezek a mennyiségek 1,3 literes tejfőzőhöz szólnak!
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot áztasd be éjszakára.
  • Másnap a babot, kesudiót és a sót tedd növényi tejfőzőbe*** (1,3 literesbe) és töltsd fel vízzel a MIN jelzésig, és indíts el egy tejfőző programot (száraz magból/gabonából, ha van olyan).
  • Amikor lejárt, hagyd a krémsajt alapot kézmelegre hűlni a tejfőzőben.
  • Amikor kihűlt, tedd bele a kultúrákat, és indítsd el a juice programot.
  • Öntsd át a fermentáló tartályába (csak öntsd, ne kapard le az oldalát!), és indítsd el a Kimchi/Rice wine programot 8 órára, a végén hűtéssel.

Megjegyzések

* Ha nem használsz sót, nyilván itt sem kell. Nekem valahogy ez a krémsajt jobban kívánja a sót - ekkora mennyiséghez általában max. 1/2 teás kanállal szoktam tenni, és ide kell a csapott egész.
** Feta kultúra helyett használhatsz gyúrtsajt kultúrát is, és ha egyik sincs otthon, akkor 1/2 kapszula krémsajt kultúra is jó lesz.
*** Ha nincs tejfőződ és fermentálód, lapozz feljebb: a "Villanykancsóval vagy anélkül" részben leírtam, hogyan tudod elkészíteni.

Tápérték információ

Adag: 100mlKalória: 106kcalSzénhidrát: 9.9gFehérje: 4.6gZsír: 6gRost: 1.8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, fermentáló, növényi tejtermék, TÉNÉ, tízórai, uzsonna, vacsora, vegán sajt, Vegital

Előző bejegyzés « Karanténkonyha – teljes értékűen a kamrából
Következő bejegyzés Egyszerű dahl »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Verka mondta

    2020-04-23, 3:31 du.

    Szia Nóra,

    mivel sajnos nem ehetek se kesudiót, se mandulát, se törökmogyorót, szerinted érdemes megpróbálni dióval vagy napraforgómaggal? Vagy inkább ne?

    Köszönöm, annyira jól néz ki, hogy jó lenne valahogy “meghekkelni” a receptet.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-23, 3:44 du.

      Szia Verka,
      dióval jó tapasztalataim vannak, azzal működhet (bár lehet, hogy nem lesz pont annyira krémes). Áztasd váltott vízben legalább 12 órát, és úgy tedd a tejfőzőbe.

      Válasz
      • Fehér Nikolett mondta

        2021-09-29, 3:44 du.

        Szia Nóri!

        Múltkor kipróbáltam (igaz konzerv babot használtam) de nem állt össze olyan szépen, mint Neked a képen.
        Konkrétan joghurt állagú maradt.
        Ez miért lehet szerinted? Tegyek bele esetleg bármi sűrítő anyagot, pl.: agar agart?
        Köszönöm!
        Üdv, Niki

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-09-29, 3:51 du.

          Szia Niki,
          hát pont azért, mert konzerv (már főtt) babot használtál. 🙂 Ha áztatott, nyers baból főzöd, akkor a bab főzőleve is sűrít, plusz az egész összefő, sűrűsödik. Ha legközelebb is konzervből főznéd, akkor igen, az agar segíthet. (1 kávéskanállal tennék.)

          Válasz
          • Fehér Nikolett mondta

            2021-09-29, 7:56 du.

            Nagyon köszönöm a gyors választ!
            Most idő híján ismét konzervből készítem, és teszek hozzá akkor agart is. Szép estét:)

  2. Márti mondta

    2020-04-23, 8:32 du.

    5 stars
    Ez a recept szuper. Alig várom, hogy kipróbálhassam. Csak simán a feta kultúrával is működik? Vagy kell a krémsajt mindenképpen ? Nekem is leég a babbal mindig a tejfőző kancsó. És már a krémleveseknél is legtöbbször. Nem is merem már használni ilyesmire, mert én utána éreztem a joghurton az égett szagot. nagyon érzékeny az orrom. És sajnos nem tudtam ezeket a trükköket a tisztításra, bevetettem mindent, ecet, szódabikarbóna, de csak a drótdörzsi segített felszedni . S hát látszik a nyoma, pedig csak egy éves a kancsóm. Rainbow.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-24, 1:13 du.

      Nem próbáltam, de szerintem kell a krémsajt. Sajnálom a megpróbáltatásaid… Az én orrom is elég érzékeny, de én még nem éreztem égett szagot.

      Válasz
  3. Házi Zsuzsanna mondta

    2020-04-24, 2:35 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Nem a sajttal, hanem a kenyérrel kapcsolatban kérdeznék. A gluténmentes kovász tartalmaz-e valamilyen formában élesztőt? A lányom szó szerint mindenmentes diétán van, sem glutén, sem tej (tejfehérje), sem tojás, sem élesztő nem kerülhet a tányérjára. Nagyon szeretném tudni, hogy a gluténmentes kovász gond nélkül beilleszthető-e az étrendbe? Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!
    Üdvözlettel: Zsuzsa

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-24, 2:47 du.

      Kedves Zsuzsa,
      a kovászba nem kell élesztőt tenni, csak (gm) lisztet és vizet. Természetesen módon előfordulnak benne élesztőgombák, a baktériumok mellett, de ez nem azonos a sütőélesztővel sem mennyiségben, sem minőségben. Hogy a kovászolt pékáru fogyasztása belefér-e valakinek élesztőmentes étrenden, arra nincs konkrét válaszom: valószínűleg egyéni elbírálás kérdése.

      Válasz
  4. Varga-Kis Kata mondta

    2020-04-24, 6:27 du.

    Kedves Nóri!

    Hogyan tárolod a kapszulákat? Légmentesen záró dobozkában, hívős helyen tartottam, de kb. két hét múlva megváltozott a színük és nem is savanyodott meg a tejföl tőlük. Most újra rendelnék, hogy kipróbáljam a krémsajtot, de nem szeretnék ugyanígy járni velük.

    Köszönöm a segítséget!

    Varga-Kis Kata

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 12:56 du.

      Szia Kata,
      a fagyasztóban kell tartani őket, akkor jó minőségűek maradnak a lejárati idő végéig. A szállítást kibírják hűtés nélkül, de utána muszáj fagyasztani őket.

      Válasz
  5. Forgó Roland mondta

    2020-04-25, 6:47 de.

    Szia Nóri!
    A kesudió milyen legyen ?Pörkölt vagy sima? Mindegy?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 12:56 du.

      Sima!

      Válasz
  6. Noémi mondta

    2020-04-25, 9:22 du.

    Szia Nóri!
    Már nagyon fontolgatom, hogy kísétletezzek házi joghurttal, és mivel ez a recept is nagyon inspiráló, biztos belefogok a kísérlezetésbe és a kapszula vásárlásba. Viszont a fermentáló gép beszerzése értelemszerűen még várat magára, egy egyszerűbb joghurt készítőre inkább nyitott vagyok első nekifutásra. A meleg hely, gép hiányában, mit jelent, elég a konyhapult? A sütőnk elég fapados, szerintem abban túl forró lenne neki a legalcsonyabb hőfokon is.
    Nagyon tetszik ez a bab-kesúdió keverék alapnak, szoktál ebből joghurtot is készíteni? Mert anno még babjoghurtról írtál…
    A villanykancsót nagyon szeretem, amit az ajánlásod alapján vettem meg. Ma főztem is benne ennek a receptnek a hatására egy hagymával, édeskrumplival dúsított öntetet 🙂
    Noémi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 1:00 du.

      Szia Noémi,
      joghurtnak 40 fok kell, tejfölnek, krémsajtnak elég a 25 körüli is: konyhapult, fűtőtesten, kályha mellett, mikróban (nem kell bekapcsolni, csak szigetel). Egyik olvasóm termoszban érleli a joghurtot, csak 6 óra kell neki, addig melegen tartja… Persze nem szabad rácsavarni a tetejét, mert gáz keletkezik érés közben.
      Mindig minden alakul… 😀 Most minden bab-kesu keverékből készül, a tejfölbe kevesebb, a joghurtba meg még kevesebb kesudió kerül. De szoktam sima babjoghurtot is készíteni. A sima babtejföl nem volt jó.

      Válasz
      • Noémi mondta

        2020-04-27, 8:31 du.

        Köszönöm a kimerítō választ 🙂

        Válasz
      • Lili Anna mondta

        2020-11-27, 6:44 du.

        Kedves Nóra!

        A kefírnek, a krémsajtnak és a tejfölnek árt, ha a joghurtkészítő gépben, tehát kb 40 fokon pihentetem? Próbáltam készíteni rizs-köles kefírt kefírkultúrával, a konyhapulton hagytam 24 órára de konkrétan semmi nem változott az ízébenm pedig 1/3 kapszulát tettem bele. 😀 Lehet, hogy ez azért volt, mert nem volt neki elég meleg? Gondolkodom rajta, hogy újra beoltsam a krémet és immár melegebb hellyel próbálkozzak, szerinted így sikeres lehet, vagy inkább kezdjem elölről az egészet?
        Nagyon köszönöm előre is a válaszod, fantasztikusak a receptjeid, nagyon nagy segítség!!!

        Lili

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-11-30, 5:24 de.

          Szia Lili,
          ők a 25-30 fokot szeretik, 40 fokon valószínűleg nem lesz az igazi.
          Most elég hűvös van, valószínűleg valami melegebb helyet kellene keresned / készítened…
          Ilyenkor, ha egyébként olyan, mint kiinduláskor (nem változott az íze, illata), megpróbálhatod újra oltani és melegebb helyre tenni.
          Sok sikert!

          Válasz
      • Benkő Ágnes mondta

        2024-11-20, 12:13 du.

        Kedves Nóri!

        Nekem Silver gépem van, nagyon szeretem.
        Mivel fermentáló gépem nincs, így az lenne a kérdésem, hogy a sajt alapot a leírtak alapján elkészítem és utána ugyanúgy hűtsem ki óket, ahogyan írod és tegyem meleg helyre? Én a mikróra gondoltam, hogy ott jó helyük lenne. Vagy hogyan álljak neki? Mit javasolsz?
        Közönöm szépen előre is a válaszodat.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-11-20, 2:53 du.

          Kedves Ági,
          erre a válaszom megtalálod a GYIK-ben.

          Válasz
  7. Zsolt mondta

    2020-04-26, 9:33 du.

    Nóri, ha valakit áztatás után is „felfúj” a fehér bab (bár még nem ettem, csak tarkát), akkor mivel helyettesítheti? Vagy hosszabb áztatás, illetve valami természetes adalék (enzim) segíthet ennek elkerülésében?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 1:01 du.

      Szóját lehet helyette tenni, az nem puffaszt annyira. Van ilyen enzim készítmény, de nem tudok róla, hogy nálunk is forgalomban lenne.

      Válasz
      • Anna mondta

        2022-03-20, 12:46 de.

        Szia Nòri! Esetleg meg tudod mondani mi a neve annak az enzimtablettanak amuvel a bab àltal okozott gazkepzòdes megekozheto? Köszi

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-03-21, 10:45 de.

          Szia Anna,
          sajnos csak külföldi (USA) készítményt tudok, ami kifejezetten hüvelyesekre való (pl. ez itt). Gyorsan körülnéztem, hogy idehaza van-e hasonló, de kifejezetten erre valót nem találtam. Ha semmiképpen nem akarsz külföldről rendeli (itt gyűjtöttem össze, miket rendelek rendszeresen iHerb-ről), akkor még ezzel a készítménnyel tennék egy próbát, de azért ez nem olyan jó, mint az előző, ill. a legjobb megoldás, ha hosszú távon, lassan szoktatod magad hozzá a hüvelyesekhez, és akkor jó eséllyel nem is lesz szükséged ilyesmire. 🙂

          Válasz
  8. Csibi Katalin mondta

    2020-04-28, 8:04 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Nagyon nagyon finom!!! Köszönjük a receptet! Krémsajt és gyúrtsajt kultúrával készítettem el, de nálunk alaprecept lesz 🙂 !

    Kati

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-04, 1:50 du.

      <3

      Válasz
  9. Judit mondta

    2020-05-11, 5:18 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Én tejfőző nélkül készítettem el a krémsajtot, és egyáltalán nem találtam macerásnak. Az elkészült krémsajtból körözöttet csináltam, ami a gluténmentes kovászolt kenyérrel együtt mennyei. Végre igazi kenyér és igazi körözött íz!
    Köszönet a sok kísérletért!

    Válasz
  10. Halmi Józsefné mondta

    2020-05-17, 9:29 du.

    Kedves Nóri!
    A kesu-köles tejfölnél kell agave szirup a baciknak. Itt nincs szükség rá?
    Köszönöm a sok hasznos recepted.
    Piroska

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-18, 1:30 du.

      Kedves Piroska,
      itt nem kell, mert annyira imádják a babot, hogy csak na… A babos dolgokat rövidebb ideig kell fermentálni, annyira nagy a szerelem… 😀

      Válasz
      • Piroska mondta

        2020-05-20, 7:49 de.

        Köszönöm Nóri. Akkor most babosan fermentálok.

        Válasz
  11. Csilla mondta

    2020-05-22, 10:17 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Sajnos olajos magvak nélkül kell élnem. Mit ajánlasz, hogy én is elkészíthessem a fenti csodát? Csak bab nem elég, ugye, hiszen akkor nem lesz annyira tömör… inkább folyós marad.
    Egyébként szuper az oldalad, nagyon sok segítséget kapok, és ötletet merítek belőle.
    Köszönöm, Csilla

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-25, 1:56 du.

      Szia Csilla,
      tegyél bele kétszer annyi kókuszzsírt, mint amennyi kesut írtam. Remélem, az mehet…

      Válasz
      • Olívia mondta

        2023-03-09, 9:20 du.

        5 stars
        Kedves Nóri! TÉNÉ étkezem, de úgy néz ki, az anyatejes babám allergiás a tejfehérje növényi keresztallergénjeire is, így többek között az olajos magvakat és a kókuszt is ki kell iktatnom egy évre… :'(
        Pedig rajongok a joghurt, kefír, krémsajt, teljesértekűföl receptjeidért. Ha esetleg azóta jutott eszedbe bármi, amivel ezek nélkül el lehetne készíteni ezeket, hálásan fogadok minden ötletet.
        Kedves Csilla! Te jutottál azóta valamire ezen a téren?
        Előre is köszönöm a válaszotokat!

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2023-03-12, 1:22 du.

          Kedves Olívia,
          ajánlom szeretettel ezt a földi mandulás joghurtomat, földi mandula alapon szerintem fogsz tudni mást is készíteni hasonló módon, a kölest helyettesítheted rizzsel, zabbal vagy ki is hagyhatod… Egyetlen dolog fontos, hogy a földi mandulát mindig áztatni kell, mielőtt a tejfőzőbe teszed, mert nagyon kemény és tönkreteheti a pengét.
          Sok sikert!

          Válasz
  12. Csenge mondta

    2020-05-25, 7:35 de.

    5 stars
    Szia Nóri, nagyon szuper a recept, de én sajnos elkövettem pár hibát 😀 egyáltalán nem lett olyan sűrű, mint neked a képen. Kicsit változtattam a recepten, mivel nem volt beáztatott babom, gondoltam főzök egy sűrű kesutejet és a végén beledobok egy konzervbabot és turmixolom a juice programmal. Gondoltam ez egy jó ötlet,hiszen akkor leégni sem fog!! 😀 de így utólag nem túl logikus, hiszen a kesuval Min jelzésig töltöttem, tehát bab nélkül több víz kevesebb szárazanag volt már alapból a tejben 🙂 konzervnél nem annyira számolgattam a száraz- konzerv arányokat, csak beleöntöttem egy kis globus konzevervet- „Jó lesz az!”
    Ha elfogy kipróbálom feta kultúrával is- meg az eredeti recepttel- én most krémsajt- gyúrsajtot tettem bele, mivel az volt itthon.
    Nekem rainbow gépem van az talán 1.8 literes? tudsz segíteni miből mennyit tegyek majd bele hogy sűrű /kenhető legyen?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-25, 2:00 du.

      😀 145g bab, 215g kesu kell a Rainbow-ba MIN jelzésig.

      Válasz
      • Csenge mondta

        2020-05-26, 11:52 de.

        Köszönöm 🙂 pont most érkezett a feta kultúra 🙂

        Válasz
      • Annie mondta

        2023-11-10, 9:21 de.

        Kedves Nóri, a kultúra mennyiségén nem kell változtatni 1,8-as gépnél? 🙂

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2023-11-10, 11:30 de.

          Ha a kanalasat használod, könnyen tudsz másfél kanalat hozzáadni. Egyébként szerintem simán lehet, hogy kevesebbel is működne.

          Válasz
          • Annie mondta

            2023-12-16, 2:58 du.

            kapszulás kultúrát használok, akkor emelhetem fél adag kapszulára kúltúránként?

          • Andrási Nóra mondta

            2023-12-18, 10:55 de.

            Szia,
            nyugodtan!

  13. Erika mondta

    2020-06-07, 7:58 de.

    Hol lehet a kultúrákhoz jutni? Boltban is vagy csak neten?
    A villanykancsó mit takar? Neked konkrétan melyik van?
    Köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-08, 1:22 du.

      Kedves Erika! Mindenre választ kapsz, ha rákattintasz a linkekre! A hozzávalóknál a kultúrára, és a villanykancsóra is. 🙂

      Válasz
  14. Andrea mondta

    2020-07-15, 4:56 du.

    Szia Nóri!

    Most készítem ezt a krémsajtot, eddig van egy nagyon krémes alapom. Az lenne a kérdésem, hogy te milyen hőmérsékleten oltod be? Elkevered előtte a kultúrát vízben? Én most villanykancsó nélkül készítem, a leégést szeretném elkerülni. Egyébként így kevesebb lett a mennyiség, kb 750ml, lehet túl sűrűre hagytam, de így kenhető az állaga. Szerinted így kevesebb kultúra kell bele? A tied tényleg nagyon fehér, valaki már írta emlékszem talán a joghurtnál. Nekem a kesu-köles joghurt is sárga és ez is, gyöngybabot használtam. Ízesítésre tudsz adni néhány tippet?
    Köszönöm, Andrea

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-07-20, 10:56 de.

      Szia Andrea,
      ugyanannyi kultúra kel így is, kézmelegen szoktam beoltani. Nem keverem el vízben a kultúrát, csak beleturmixolom az alapba.
      Nálunk a zöldfűszeres-újhagymás, és a paprikás-köményes „körözöttes” a menő. 🙂

      Válasz
  15. Értelmes Edit mondta

    2020-07-30, 4:58 du.

    Szia!

    Tejmentes diétát kell tartanom. Jól gondolom, hogy abba nem fér bele a sajtkultúra annak ellenére, hogy egy növényi étrend receptjében említed meg, ugye?
    Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-07-31, 10:13 de.

      Kedves Edit,
      A tejmentes étrend tejfehérje-menteset takar, amely esetben nyugodtan használhatod ezeket a kultúrákat, mert tejfehérje mentesek! Van amelyikben van minimális mennyiségű laktóz (nem mindben), de olyan kevés, hogy már akkor a laktózmentes határérték alá esik a szintje, amikor összekeverjük a joghurt/tejföl, stb. alappal, és utána még a bacik is megeszik a laktózt, szóval a végtermék laktózmentes is.

      Válasz
      • Eszter mondta

        2024-07-01, 8:43 du.

        Szia Nóri!
        Mennyire hasonlít a sima (nem vegán) sajt krém ízére? Kislányom sajnos nagyon szereti. Próbálnám atterelni.
        Valamint fagyasztani fagyasztottad már? Nagy mennyiség, lehet csak én fogom enni a végén, rambow van

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-07-02, 11:56 de.

          Szia Eszter,
          hűha, hát ha én arra emlékeznék… 😀 Elég natúr íze van, de változik is annak függvényében, hogy feta-krémsajt kultúrával vagy fermentáló starterrel oltod be.
          Fagyasztva veszít a krémességéből, de használható, sűrít, az íze is kb ugyanaz.
          Egy olvasóm úgy oldotta meg ezt a Rainbow ügyet, hogy 1,2 litert beoltott és fermentált, a maradékot pedig felhígította vízzel 1,8 literre, összeturmixolta, és elhasználta tejnek.
          N.

          Válasz
  16. Dalma Mecseki mondta

    2020-09-19, 4:01 du.

    Kedves Nóri,

    Nagyon fincsi a krémsajt. Másodszorra szójababbal próbálkoztam, mert a bab felfújt kicsit. Szójával finomabb lett, de folyósabb. Próbáltam tovább fermentálni, de most már elérte a 20 órát. Belekevertem egy kis szentjánoskenyér lisztet utólag, kicsit sűrűbb lett. Te mit ajánlanál ilyenkor sűrítésre? Van itthon nyílgyökérliszt is, de nem tudom, hogy lehet-e hidegen használni azt, nem ismerem ezeket annyira. Legközelebb kevesebb vízzel érdemes csinálni vagy milyen módosítást érdemes tenni?
    Köszönöm, Dalma

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-09-21, 1:31 du.

      Szia Dalma,
      utólag konjac liszttel lehet sűríteni a fermentált dolgokat, mert azt nem kell felfőzni ahhoz, hogy „működjön”.
      Legközelebb több szójababot tegyél bele.
      Örülök, hogy ízlik! 🙂

      Válasz
      • Dalma Mecseki mondta

        2020-09-21, 4:06 du.

        Köszönöm szépen. Mennyivel érdemes többet beletenni? 20-30 %-kal?
        Üdv, Dalma

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-09-22, 2:24 du.

          Próbáld 20%-kal, és meglátod…

          Válasz
  17. Brigi mondta

    2020-11-11, 5:58 du.

    Kedves Nóri!
    A fermentáló gépet első körben ki lehet váltani egy joghurt készítővel?
    Köszönöm,
    Brigi

    Válasz
    • Brigi mondta

      2020-11-11, 9:41 du.

      Közben találtam valamit…a vegital rainbow-ban van 40 fokos bio program. Azt nem lehet esetleg joghurt/krémsajt készítésre használni a fermentáló helyett? 🙂

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-11-12, 3:45 du.

        A joghurthoz jó a 40 fok, de 6 órán át kellene termosztálnia. Ez szerintem túl nagy falat egy tejfőzőnek.

        Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-11-12, 3:44 du.

      Szia Brigi,
      a krémsajtnak sok a 40 fok, szóval nem. Próbáltam simán szobahőn (még nyáron), mert 25-30 fok lenne ideális, és egész jó lett, de nem az igazi… Fermentálóval finomabb, és mindig jól sikerül.

      Válasz
  18. Edit mondta

    2020-12-03, 7:13 de.

    5 stars
    Szia Nóri,
    Ha a 1/3 kapszula feta kultúrát helyettesítem a csillagozott részben írt 1/2 kapszula kremsajt kulturaval akkor a recept szerint összesen 3/4 kapszula kremsajt kultúra kell bele ugye? 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-03, 2:55 du.

      Szia,
      a gyúrtsajtot cseréltem fetára, tehát gyúrtsajt+krémsajt, vagy feta+krémsajt kultúra lenne az igazi, de biztos vagyok benne, hogy csak krémsajttal is évezhető lesz… 🙂 Majd később próbáld ki azokkal is, amiket írtam!

      Válasz
      • Edit mondta

        2020-12-06, 1:45 de.

        Köszi… de akkor 3/4 krémsajt kapszula elég lenne bele?:)
        Nagyon kezdô vagyok most gyujtom ki a receptjeidet:)

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-12-07, 5:48 de.

          Igen! 🙂

          Válasz
  19. Várszegi Ágnes mondta

    2021-01-01, 11:51 du.

    Szia Nóri!

    Én a babot szeretném helyettesíteni valami nem hüvelyessel. Lehetséges ez? Ha iegn, akkor mivel és milyen módosítás szükséges hozzá?
    Köszönöm szépen!
    Ági

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-04, 8:26 de.

      Szia Ági,
      egy mérőpohár (kb. 50g) kölessel futnék neki – kérlek jelezz vissza, ha kipróbálod, mert én még nem próbáltam!

      Válasz
      • Várszegi Ágnes mondta

        2021-01-04, 8:34 du.

        Rendben! Köszönöm szépen!! 🙂

        Válasz
  20. Hornyák Anna mondta

    2021-01-08, 9:47 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Nem tudom olvasod-e a régebbi posztjaid alatt a kommenteket, de egy próbát megér. 🙂 Én abban a helyzetben vagyok, hogy növényi tejkészítő kancsóm nincs, ellenben fermentálót kaptam kölcsön. Miután a beáztatott és megfőzött babot összeturmixolom a kesudióval, beleöntöm a masszát a fermentáló edénybe és abba teszem bele a feta és sajtkrém kapszulákat? Szükséges a kapszulát feloldani előtte valamiben, vagy esetleg széttörni, beleszórni a tartalmát a cuccba és összekeverni? Vagy csak beledobom a két kapszulát az bab-kesu alapomba és indítom a probramot? Köszönöm előre is a válaszod!

    Válasz
    • Hornyák Anna mondta

      2021-01-10, 1:21 du.

      Közben megszületett a krémsajt, isteni lett. Köszi a receptet! Végül találtam egy youtube videót ahol megtaláltam a kérdésemre a választ. Nem gondoltam, hogy szét lehet csavarni a kapszulát! 😀 Végül az összeturmixolt alapot (ami egyébként szintén isteni finom és simán el tudom képzelni tejszínes-gombás pennének) beleöntöttem a fermentáló edénybe, megvártam, hogy olyan 30 fok körülire visszahűljön. Feloldottam egy pici vízben a kapszulák egyharmadát (nekem az alap nem lett 1,2l így legközelebb kevesebb sajtkultúrát fogok beletenni, mert van egy pici utóíze), beleöntöttem a fermentálóba és jól összekevertem. Utána 8 órát kimchi programon érlelődött. Legközelebb szerintem 10 órára fogom betenni, hogy picit savanykásabb legyen. Szuper lett! Csináltam egy ilyen magyaros vajkrém jellegűt és egy zöldhagymásat. Degeszre ettük magunkat! 🙂

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2021-01-10, 8:50 du.

        Szuper, örülök a sikernek! Nekem is ezek az ízesítések a kedvenceim. 🙂

        Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-10, 8:47 du.

      Mindent olvasok és megválaszolok. 🙂
      Az alapba jó, ha a ab főzőlevéből is turmixolsz (azzal engeded fel, amennyire kell ahhoz, hogy krémes legyen), és a kesut is beáztatod.
      A kapszulákat nyisd szét, 1 literhez 1/3-1/3 kapszulányi por kell.

      Válasz
  21. Nagy Katalin mondta

    2021-02-23, 12:55 du.

    Kedves Nóri! Ezt fogyaszthatják laktóz érzékenyek? Üdv, Kata

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-02-24, 3:52 du.

      A kultúrák kapszulánként 100 mg baktérium kultúrát tartalmaznak, ennek egy része laktóz, mert ez a kultúra hordozója. 1 liter tejfölhöz 1/3+1/3 kapszula kell, azaz kb. 60 mg laktóz tartalmú kultúra kerül bele összesen: ez már ezzel a laktózmentes határérték alatt van (100 mg laktóz / liter), és a 60 mg-nak csak egy része laktóz, plusz azt is megeszik a bacik érés közben…
      Szóval, az így készült növényi krémsajt laktóz tartalma biztosan a laktózmentes határérték alatt lesz. Ezzel együtt van, aki nyomokban is érzékeny rá… Ha van korábbi tapasztalatod bolti laktózmentes tejtermékkel (ha régen ettél ilyet), és az nem okozott problémát, akkor minden rendben lesz.

      Válasz
      • Kata mondta

        2021-02-25, 9:02 du.

        Köszönöm szépen a választ! Ki fogom próbálni! 🙂 Üdv, Kata

        Válasz
  22. Farkas Róbert mondta

    2021-03-03, 4:53 du.

    5 stars
    Kedves Nóra,
    Próbáltam harmadolni az adagokat (50g kesudió, 35g bab, 350nl víz), de nagyon folyós lett a végeredmény. Az illata, íze rendben van.
    Áztattam a magot és a babot. A babot megfőztem, majd krémesre turmixoltam a maggal együtt a 350ml vízben. Már akkor sejthető volt, hogy ez túl híg lesz.
    Hol rontottam el? Köszönöm előre is a válaszod!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-04, 11:08 de.

      A bab főzőlevével turmixoltad? Úgy veszem ki a soraidból, hogy nem tejfőzővel készült, és a tejfőzőben ugye minden összefő, sőt, közben is turmixol, ami még jobban besűríti. Ha enélkül dolgozol, akkor azt javaslom, hogy a babot és a kesut együtt főzd és a főzőlével turmixold, annyival, amivel krémes lesz (jó eséllyel ez kevesebb lesz, kb. fele annak, amit itt írtam).

      Válasz
      • Farkas Róbert mondta

        2021-03-05, 3:11 du.

        Igaz, nem tejfőzővel készült. A bab levél leöntöttem, ezek szerint nem kellett volna.
        Ezt az adagot sikerült megmenteni konjakt liszttel, jó sűrű lett, majdnem túl sűrű 🙂
        Az íze lehetne intenzívebben sajt ízű, de azért elsőre nem lett rossz.
        Kicsit nehézkes az oltóanyag adagolása.

        Köszönöm szépen a választ!

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-03-05, 3:33 du.

          A konjac liszt jó ötlet volt, utólag csak azzal lehet állagot menteni. Ha nem elég erős az íze, érleld még tovább!

          Válasz
  23. Andi mondta

    2021-05-11, 7:32 de.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Tegnap hagytam a krémsajtot 10 óráig a konyhapulton/ amikor épp nem használtuk a mikrót, akkor a mikróban (indítás nélkül persze), 10 óra után pedig betettem a hűtőbe, mert nem akartam, hogy egész éjszaka tovább érjen és tejföl ízű legyen, de az ízén még nem éreztem igazán semmi sajtosat, viszont muszáj volt betennem, mert mentünk aludni. Az lenne a kérdésem, hogy lassan 20 óra után (de közben 10 órát legalább a hűtőben töltve) visszatehetem a pultra tovább érni, vagy már nem képes erre, és együk meg mostmár így? Közben fél órája tettem már bele petrezselymet és újhagymát, mert közben megreggeliztünk belőle 🙂 Finom lett, de nem lett sajtos ízű.

    Köszönöm a válaszod!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-05-11, 10:02 de.

      Szia Andi,
      kiteheted nyugodtan! Ilyenkor ugye az is plusz sok idő, mire felmelegszik hűtő hőmérsékletről… Gondolj erre is. Szerintem kint hagyhatod egész napra is.

      Válasz
      • Andi mondta

        2021-05-11, 6:41 du.

        5 stars
        Köszönöm, sikerült! 🙂

        Válasz
  24. Kata Scheitz mondta

    2021-10-28, 2:58 de.

    Nóri, a kapszulát hogyan bontod? Mi lesz a maradékkal, hogy tároló?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-11-01, 9:01 de.

      Szia Kata,
      óvatosan (nyomogatva) szétnyitom a kapszulát, fogpiszkálóval kipöckölöm belőle kb. az egyharmadát, visszacsukom, és megy vissza a fagyasztóba. Eleinte szétosztottam kis alufólia darabokra, de idővel rájöttem, hogy ez felesleges macera…

      Válasz
  25. Ildi mondta

    2022-01-07, 10:03 de.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Köszönöm a receptet, tegnap megcsináltam.
    Nekem Tefal levesfőzőm van, nem tudom pontosan mennyi annak a minimum jelzése, de viszonylag sűrű lett a krém, és nem égett le (ennek nagyon örültem). Beoltottam, fermentáltam. Szerintem elég sűrű. Viszont nekem nem olyan hófehér, mint a képen, inkább vajszínű.
    Szétszedem 3 részre, hogy többféle ízesítést kipróbáljak. Este leteszteljük. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-01-07, 12:24 du.

      Nekem sem lesz mindig ilyen fehér, most úgy gondolom, hogy a babtól is függ a színe.
      Majd írd meg, hogy ízlett!

      Válasz
  26. Kinga mondta

    2022-04-27, 6:57 du.

    Kedves Nóra!

    Nemrég lettem fermentáló tulajdonos, majd ráleltem a megfelelő kultúrákra is hála a házisajtkészítés.hu-nak.

    A kérdésem az lenne hogy a fenti kombináció (fehér bab, kesu) működhet trappista kultúrával vagy gyúrt sajt kultúrával magában is? Esetleg van valami bevált recepted ezekhez a kultúrákhoz?

    Köszönöm válaszod 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-04-28, 10:13 de.

      Kedves Kinga,
      gyúrtsajt kultúrát csak a tejföleimbe használtam még korában, most már feta kultúrát használok helyette.
      Ettől még persze, működhet, csak nekem nincs vele tapasztalatom. Annyi tanácsom van látatlanban is, hogy mindig olyan állagú alapot olts be, amilyen „sajtot” szeretnél, mert érés közben nem fog tovább sűrűsödni, ill. hogy a babot nagyon szeretik a bacik, hamar érnek a babbal készült dolgok.
      Sok sikert!

      Válasz
  27. Énekesné Zsilinszky Anett mondta

    2022-04-28, 5:59 du.

    Kedves Nóri!

    1,8 literes gépem van. Ebben az esetben mennyi bab és kesu kell bele? A tejfölös recepted most készül. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre. Az alapján próbáltam kikövetkeztetni, de sajnos nem jöttem rá.
    Tudom, hogy volt kérdés, de ha csak trappista sajtkultúrám van, azzal is működik? Vagy a bab, kesu mennyiségen változtatni kell?

    Köszönöm.
    Anett

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-04-29, 8:43 de.

      Kedves Anett,
      trappista kultúrával még nem dolgoztam, így passz.
      1,8 literhez 140g bab és 210g kesu kell.
      Sok sikert! 🙂

      Válasz
      • Éva mondta

        2024-01-06, 4:38 du.

        5 stars
        Kedves Nóri!
        Nekem is 1,8l.es gépem van.
        Én akkor,az alsó határig
        1,5l.ig öntöm fel vizzel ami nálad 1,1l.
        Így is jók az értékek? A kapszulák mennyiségén nem kell változtatni?
        Meddig áll ez így el? Mivel nagyon nagy ez a gép, sztem ez rengeteg lesz.
        Lehet,hogy buta kérdés, de esetleg fagyasztható?
        Köszönöm megértésed és türelmed, meg nagyon az elején vagyok mindennek.
        De,nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amit nyújtassz!

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-01-08, 9:46 du.

          Van hozzá fermentálód is, vagy anélkül fogod fermentálni?

          Válasz
  28. Balogh Réka mondta

    2023-02-28, 6:58 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy más hüvelyesből, pl vöröslencséből vagy sárgaborsóból is működhet? Ma szeretnék csinálni, hogy legyen holnap reggelre, viszont épp nincs itthon bab és nem mennék boltba.
    Az eredeti receptet már próbáltam, nagyon ízlett nekünk.

    Köszönöm előre is a segítséget!
    Réka

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-02-28, 4:11 du.

      Szia,
      igen, csicseri és sárgaborsó a leginkább semleges ízűek ezek közül, de az íze, állaga azért kicsit más lesz.

      Válasz
  29. Kalmár Ildikó mondta

    2023-12-20, 1:22 du.

    5 stars
    Egy örömhír: A Vegital Silky gépében sem égett le …

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-01-05, 10:39 de.

      Juhú! Köszi, hogy megírtad!

      Válasz
  30. Lívia mondta

    2024-08-01, 5:47 du.

    Szia Nóri! Nagyon finom lett a krémsajt kérdésem az lenne, hogy szerinted meddig tartható el? 1,8-as gépem van, szóval jó sok lett a krémsajt és ajándékba is készítettem, de jó lenne, ha hosszútávon nem kéne kidobnom ezt a nagy mennyiséget. Köszi a tippet!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-08-05, 12:30 du.

      Szia Lívia,
      ha zárt edényben tartod és nem nyitogatod, két hétig is eláll. (Frissen érdemes szétporciózni.)
      A másik lehetőség, hogy az 1,8 liter cuccból 1,2 litert beoltasz, fermentálsz, a maradékot pedig (beoltás nélkül) kiegészíted 1,8 literre, összeturmixolod és elhasználod tejnek/tejszínnek.

      Válasz
  31. Stefi mondta

    2024-12-27, 8:43 du.

    Kedves Nora, az emlitett kulturakon kivul muszaj fermentalo startert is beletenni? Anelkul nem indulnak el?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-01-06, 11:00 de.

      Kedves Stefi,
      VAGY fermentáló starter, VAGY krémsajt+feta kultúra kell bele.

      Válasz
  32. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 16 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.