• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

2022-03-28 Írta: Andrási Nóra 11 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Régóta terveztem, hogy a kenyéren kívül más ételekben is kipróbálom a kovászolást, de a szokásos napi mókuskerékben nagyrészt elmaradt a kísérletező kedv. Idén tél végén/tavasz elején rettentően megkívántam a ropogós szélű, füstös illatú, rettentően laktató tejfölös-fokhagymás kenyérlángost. Az az igazság, hogy mióta megérkezett hozzánk a házi malom, többet sütök… Különösen, mióta felfedeztem, hogy a vörös lencse liszttől pirultabbak, ropogósabbak, és nem utolsó sorban táplálóbbak lesznek a pékáruim… Végül egyik délelőtt meglepően egyszerűen sikerült ez a gluténmentes kenyérlángos – azóta már nagyon sokszor sütöttem, úgyhogy bőven itt volt az ideje, hogy Veletek is megosszam. 🙂

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes kenyérlángos – használati utasítás

Én a receptben használt liszteket házi malomban őrlöm – pont belefér ennyi a tartályába, úgyhogy figyelnem sem nagyon kell rá. Természetesen ugyanúgy működik boltban vásárolt lisztekkel is, ezeket linkelem a hozzávalók között.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindig kérdezitek, ezért leírom előre: helyettesítheted az egyes liszteket mással: bármelyiket cserélheted zab- vagy barna rizslisztre, de számíts rá, hogy így változni fog a szükséges víz mennyisége. A vörös lencse nagyon keveset vesz fel, így ha azt cseréled le, akkor több fog kelleni, a zab pedig nagyon sokat, úgyhogy ahhoz meg biztosan több víz kell majd. Állagra egy puha, könnyen nyújtható, icipicit a kezedhez ragadó tésztát kell kapnod.

Ez az adag egy tepsiben kinyújtva kifejezetten nagyon vastag tésztát ad, mert én kifejezetten így szeretem. 🙂 Kettő, max. három szelettel jóllakik egy felnőtt. Ha vékonyabbat szeretnél, felezd az adagot vagy nyújtsd ki két tepsiben. Pizza alapnak is simán megállja a helyét, annak is szoktam sütni. A gyerekeim a rettentően vastag, szószt nyomokban tartalmazó pizzától vannak elájulva, így volt már, hogy ezt az adagot egy kisebb, a sütőbe tolható tepsihez képest kb. fele méretű edényben sütöttem… 😀

Feltétnek a házi teljesértékűfölöm használom, ezt néha fokhagymázom is, de úgy már felnőtt verzió… Rá mehet bármiféle zöldség, de a klasszikusabb ízvilágú lilahagymás és a pici kockákra vágott, jól megpirult füstölt tofus a kedvencem. Így 100% TÉNÉ (mi az a TÉNÉ?). Természetesen használhatsz bolti vegán tejfölt is, ha nem tudsz vagy nem szoktál otthon készíteni, úgy nem lesz teljesen teljesértékű…

Nagyon szeretem vörös lencse liszttel dúsítani a kenyérféléimet, ide nézz milyen szép piros és ropogós lesz tőle a széle! A kedvenc részem… 😉

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mivel változó lehet, hogy ki mit tesz rá, a tápértékeknél csak a tészta értékeit adom meg.

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Házi kovászos, gluténmentes kenyérlángos teljes értékű növényi hozzávalókból, lisztkeverékek nélkül. Vegán, TÉNÉ recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 2 hours hrs 30 minutes mins
Főzési idő 20 minutes mins
Össz. idő 2 hours hrs 50 minutes mins
Étel típusa főétel, kenyér
Mentesség gluténmentes, teljes értékű övényi étrend, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 12 szelet
Energia tartalom 166 kcal

Hozzávalók
 

  • 150 g kölesliszt
  • 150 g vörös lencse liszt
  • 150 g hajdina liszt

  • 600 g víz
  • 2 tk. só
  • 25 g útifűmaghéj
  • 200 g gluténmentes kovász
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Keverd el a (langyos!) vízben a sót és az útifűmaghéjat, és kevergesd addig, amíg zselés lesz (1-2 perc), majd tedd bele a kovászt is, alaposan keverd el.
  • Dolgozd bele a liszteket - én ehhez robotgépet használok (itt írtam a konyhagépeimről), de kézzel is enni fog nyilván, csak tovább tart.
  • Hagyd pihenni pár percet a tésztát, majd alaposan lisztezve (kicsit ragad) nyújtsd ki egy tepsiben.
  • Konyharuhával letakarva tedd langyos helyre (én a sütőbe teszem és felkapcsolom a világítást) 2 órára.
  • A 2 óra elteltével tegyél rá számodra szimpatikus feltéteket (pl. teljesértékűfölt, zöldségeket, apróra kockázott tofut), közben melegítsd elő a sütőt légkeveréssel (alsó-felső sütés nélkül!) 250 fokra.
  • Végül süsd 20 percig, vagy amíg a széle ilyen szép piros lesz. Jó étvágyat!

Megjegyzések

Én házi malomban, frissen őrölt lisztekkel dolgozom, de a hozzávalókhoz linkeltem jó minőségű, kész liszteket.
A tápérték adatok csak önmagában a tésztára vonatkoznak! Egy tepsiben 12 szeletre vágom, és 1 szelet adatait adtam meg.
További tippekért olvasd el a "Gluténmentes kenyérlángos - használati utasítás" részben leírtakat!

Tápérték információ

Adag: 1 szeletKalória: 166kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 7.5gZsír: 1.8gRost: 6.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: gluténmentes kovász, kenyér, malom, pizza, reggeli, TÉNÉ, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Timi mondta

    2022-03-28, 8:44 du.

    Kedves Nóri,
    Tetszik nagyon a tészta recept, és finomnak is néz ki
    Ha kovász helyett élesztőt használnék, mennyit javasolsz?
    Köszönöm előre is!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-03-29, 4:17 du.

      Szia Timi,
      10g élesztő elég lenne, és a kovászt fele liszt, fele víz arányban számold.
      Sok sikert!

      Válasz
  2. Eszter mondta

    2022-07-30, 12:13 du.

    Szia Nóri!
    Serpenyőben is kisüthető szerinted? Igazából csak a tésztája, vagy valami hasonló kovászos lepény receptek nincs? 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-06, 1:28 du.

      Szia Eszter,
      biztosan… Ilyen lepényem van, ezt kovászolni is lehet (szoktam): 1 evőkanál kovásszal áll pár órát sütés előtt (káposzta nélkül).

      Válasz
  3. Molnár-Takács Rita mondta

    2022-09-01, 1:19 du.

    Kedves Nóra! Kisbabás életmódból adódóan véletlenül egy nagyon szerencsés technikára akadtam. Kihagytam a kovászt az elején a „vizes blokk” után, majd elfelejtettem a liszt hozzákeverése után is … Pár óra eltelt,mert a kisbabinak nagyon kellettem 🙂 ami után nagyszerűen összeállt a tészta,észrevettem,hogy a kovászt nem tettem bele, de sokkal könnyebb volt összegyúrni. Egyáltalán nem ragadt. Úgy ki lehetett sodorni,mint egy hagyományos tésztát… Legközelebb már direkt így csináltam és a kenyérnél is.hátha Nektek is bejön… nagyon köszönöm ezt a blogot! Óriási segítség!! Szeretettel:Rita

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-01, 8:16 du.

      Nahát! Köszi, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
  4. Ignéczi Éva mondta

    2022-09-26, 3:42 du.

    Szia Nóri!
    Szerinted ez a recept mehet útifűmaghéj nélkül vagy mivel helyettesíthető?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-27, 8:48 de.

      Szia Éva
      az útifüve kiváltani nagyon nehéz… Megpróbálnám a kölest a zabra cserélni, mert az jobban összefogja, és tennék a tésztába vagy 5 kanál darált lenmagot, hátha… Nem vagyok benne biztos, hogy ez így működni fog, de ez a legjobb ötletem.

      Válasz
      • Ignéczi Éva mondta

        2022-09-27, 1:25 du.

        Nagyon köszönöm, majd írok milyen lett.

        Válasz
  5. Lelle mondta

    2024-02-16, 10:37 de.

    Szia!
    Vöröslencse helyett csicseriborsó liszttel működhet?:)
    Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-18, 9:00 de.

      Szia Lelle,
      elvileg igen, de a csicseriliszt erősebb mellékízű és több vizet fel, szóval ezekre számíts.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required