• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ)

2022-11-15 Írta: Andrási Nóra 66 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Sokat gondolkodtam, milyen címet adjak ennek a bejegyzésnek, mivel ez hetedik növényi joghurt az oldalamon és nem szeretem magam ismételgetni… 😀 Ez a valaha volt legkrémesebb növényi joghurt receptem, olyannyira, hogy „görög joghurtnak” vagy valami effélének is hívhatnám akár. Kicsivel a teljesértékűföl után született, azaz két éve kotlok rajta, szóval ez egy igen nagy alapossággal kipróbált recept. 😉

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ) |mindenmentes.hu

TÉNÉ joghurt

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Bizony, ennek a joghurtnak mind a két hozzávalója teljes értékű (bab és kesu), és szűrés nélkül készül, ami azért is jó, mert rettentően egyszerű elkészíteni, nem is tudom, hogyan fogok ebből értékelhető hosszúságú bejegyzést kerekíteni! 😀

A másik vicc a teljes értékű növényi joghurtban, hogy gyorsabban érik az „igazinál”: a tehéntejből készült joghurtot 8-10 óráig szokták érlelni, ennek pedig 6 óra is elég, 8 óránál nekem már túlérett (ez ízlés dolga is). Ennek oka, hogy a joghurt készítő bacik ennyivel jobban érzik magukat a bab rostja között, mint a tehéntejben, és a jó hírem ezzel kapcsolatban, hogy ez a beleinkben élő jótékony bacikra is ugyanígy igaz! 😉

(Ha most arra gondolsz, hogy a bab felfúj, akkor jelzem, hogy egy pohár joghurtba kb. fél kanál bab jut, és ha hozzászokik az emésztésed, akkor nem fog felfújni.)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Az egyetlen nem TÉNÉ hozzávaló itt a só: eleinte só nélkül készítettem, nekem úgyis ízlik, de azt figyeltem meg, hogy egy pici sóval sokkal-sokkal nagyobb sikere van: a gyerekeim nem akarták elhinni, hogy a sós változat is ugyanaz a házi joghurt, amit korábban kóstoltak… Szóval ezért sózom, de mint írtam, nem kötelező.

Ez a joghurt nagyon sűrű, krémes, és pont úgy lehet vele pl. gyümölcslevest sűríteni, mint az eredetivel… 😉 Ha hígabbat szeretnél, az arányok megtartásával használj kevesebb babot és kesut.

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Krémes növényi joghurt mindössze két hozzávalóból, igazi kultúrával, otthon. Teljes értékű növényi étrendnek megfelelő recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 7 hours hrs
Össz. idő 7 hours hrs 5 minutes mins
Étel típusa joghurt
Mentesség gluténmentes, tementes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 1.2 liter
Energia tartalom 60 kcal

Hozzávalók
 

  • 1,2 literhez:
  • 50 g aprószemű gyöngybab 1/2 adagolópohár
  • 100 g kesudió 2 adagolópohár apríték
  • 1/2 kávéskanál só elhagyható
  • 1 adag joghurt kultúra ez itt
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot, kesut, sót tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel 1,2 literre vízzel és indítsd el a magtej készítő programot.
  • Amikor lejárt, hagyd kb. 42 fokosra hűlni a leendő joghurtot! (Inkább legyen pár fokkal melegebb mint hűvösebb, de semmiképpen ne legyen forró!) Ha nem nyitod ki a tejfőzőt, ez akár 6-8 óráig is tarthat, mert dupla falú, tehát ha reggel indítod, délután fogod tudni beoltani.
  • Amikor megfelelő hőmérsékletű a joghurt alap, tedd bele az egy adag joghurt kultúrát, és alaposan turmixold össze (mondjuk a juice programmal).
  • Töltsd az egészet a fermentáló tartályába, tedd be a fermentálóba és állítsd be a joghurt készítő programot 6 órára. (Ne felejtsd el bekapcsolni a hűtést a végére!)
  • Ha nem nyitod ki a tartályt, hűtőben akár két hétig is eláll. Ha mindig tiszta eszközzel nyúlsz bele, akkor is eláll kb. egy hétig.

Megjegyzések

A tápanyag értékek 100 ml joghurtra értendőek.

Tápérték információ

Adag: 100mlKalória: 60kcalSzénhidrát: 5.3gFehérje: 2.4gZsír: 3.7gRost: 1.3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bab, fermentáló, hüvelyes, joghurt, növényi tejtermék, reggeli, TÉNÉ, tízórai, uzsonna, Vegital

Előző bejegyzés « „Majdnem mint…” kedvenc növényi tejem (kókuszmentes, majdnem TÉNÉ)
Következő bejegyzés Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zsuzsa mondta

    2022-11-16, 9:02 de.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Nagyon örülök ennek a receptnek, ki fogom próbálni, de felvetődött egy kérdés: nem kell áztatni a babot és/vagy a kesut? Zsuzsa

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-16, 3:47 du.

      Ha tejfőzőbe teszed, nem kell. Próbáltam úgy is, nem volt különbség.

      Válasz
      • Ilona mondta

        2022-12-04, 12:40 de.

        Kedves Nóra, ez a recept a 1,3-as automatára vonatkozik? Ha nekem az 1,8-as van és minimumon sziktam használni (1,5 liter) akkoe az arányok hogy változnak?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-12-05, 9:52 de.

          Kedves Ilona,
          1,5 literhez 58g bab és 115g kesu kell.

          Válasz
      • Ildi mondta

        2022-12-13, 1:41 du.

        5 stars
        Kedves Nóra,

        Nagyon örültem a receptnek, a teljesértékűfölt lelkesen készítjük 1+ éve már. Elgondolkodtatott, hogy esetleg az is működhet áztatás nélkül? Vagy van valami különbség ami miatt a tejfölnél mindenképp kell egy éjszakányi ázás?

        Köszi!
        Ildi

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-12-13, 2:51 du.

          Szia Ildi,
          megy az is ázás nélkül én is útközben jöttem rá, már nem is emlékeztem, hogy ott még úgy írtam… 🙂
          N.

          Válasz
          • Ildi mondta

            2022-12-22, 3:00 du.

            Szia Nóra,

            köszi szépen! Közben meg is volt a premierje, szuper lett 🙂

            Szép, boldog ünnepeket!
            Ildi

          • Andrási Nóra mondta

            2022-12-30, 10:14 du.

            Nagyon örülök, és köszönöm! 🙂

  2. Helga mondta

    2022-11-16, 9:11 de.

    A 9 decis tejfőzöre is kiszámolnád? Egyedül nem fogy annyi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-16, 3:47 du.

      35g bab és 70g kesu.

      Válasz
  3. Orsi mondta

    2022-11-16, 12:47 du.

    Szia Nóri!
    Az a helyzet, hogy ezer éve követem, olvasom a blogodat és időről időre próbálkozom a növényi joghurttal, tejföllel de eddig egyik sem jött be, és így már nem is vettem kultúrát hozzá.
    Viszont nagyon jónak tartom, és szívesen átállnék rá, minden kicsi falat számít alapon. Szerinted mennyire jöhet szóba, hogy tejivó/joghurtevő családként kultúra helyett tegyek bele egy-két kanál bolti joghurtot? Ha beválna, legalább fele arányban egészségeset ennénk a gyerekekkel együtt, ez így itthon kényelmesebb, és ha ezzel működik, megint megpróbálkoznék az eredetivel… mennyi az esélyem rá, hogy nem a kukában kötnek ki a hozzávalóim?
    Köszi a választ előre is 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-16, 3:46 du.

      Szia Orsi,
      nem javaslom, mert a kész joghurttal átoltás nekem sosem működött. Tudom, hogy nagyanyáink így csinálták, de valahogy mégsem…

      Válasz
  4. Váradi Gabriella mondta

    2022-11-16, 3:50 du.

    Szia Nóri!
    A joghúrt kutúrából mennyit kell tenni 1 l-hez? Mer nem találtam sehol ugyanazt a mennyiséget.
    Köszönöm a választ.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-16, 5:17 du.

      Amennyi az adott kultúrából 1 literhez kell, ebből a kultúrából pl. egy adagolókanállal (benne van).

      Válasz
  5. Salik-Szabó Mária mondta

    2022-11-18, 11:30 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Ez az eddigi legjobb növényi joghurt amit csináltam, köszönöm a receptet! 🙂

    Üdv, Marcsi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-20, 3:06 du.

      Nagyon örülök, köszi, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
  6. Benkő Tünde mondta

    2022-11-20, 11:18 de.

    5 stars
    Kedves Nóri! Ez a joghurt hihetetlenül finom, habos, krémes. Az előző babjoghurtot is gyakran készítettem, de abból inkább gyümölcsjoghurtot csináltam, mivel azért a bab kiérződött. Ez viszont nagyon finom így natur változatban is, szerintem rendszeresen fogom készíteni. Megrendeltem a könyvedet is, kíváncsian várom, milyen fincsi recepteket tettél bele! Nagyon köszönöm a sok fini receptet, amit megosztasz velünk!
    További sok sikert a munkádhoz!
    Tünde

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-20, 3:06 du.

      Köszönöm! <3

      Válasz
  7. Nóri mondta

    2022-11-25, 10:30 du.

    Szia Nóri!
    Nekem valamiért elég folyós lett, pedig igyekeztem pontosan követni a receptet. Az adagolópoharam valószínűleg más méretű, abba több fér, úgyhogy a megadott grammokat mértem ki. Mitől lehet Szerinted? A megadott kultúrát használtam, 6 órán keresztül, 45 fokon.
    Köszönöm, Nóri

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-29, 10:13 de.

      Szia Nóri 🙂
      A bab minősége szokott szórakozni néha, ez az egyik ötletem, hogy próbáld meg másik gyöngybabbal. Jártam már én is úgy, hogy ugyanonnan rendelt bab egyszercsak nem működött… Semmi más változást nem tapasztaltam rajta pedig.
      A másik lehetőség, ha ez nem működik, hogy teszel bele pici (egy kiskanál) édesítőt a bacikkal együtt, olyat, amiben van cukor. Lehet, hogy éhesek voltak, és lebontották a keményítőt is, ami sűrítette volna a joghurtot.
      Sok sikert!

      Válasz
      • Nóri mondta

        2022-11-29, 2:14 du.

        Nagyon köszönöm a választ!!:-) Egyébként kb. 1 nap hűtőben állás után egész jó állaga lett már. Még az lenne a kérdésem, hogy ha beáztatnám őket éjszakára, akkor szerinted az a pici szemcséssége elmúlna? Vagy ehhez hozzá kell szokni? (silver digital-lal készítettem egyébként) köszönöm,Nóri

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-11-29, 6:32 du.

          Én nem éreztem szemcsésnek, de lehet, hogy nem vagyok erre elég érzékeny, vagy a babon is múlhat… Igen, az áztatás segíthet.

          Válasz
          • Nóri mondta

            2023-11-29, 10:10 de.

            Szia Nóri!
            Képzeld, azóta nem készítettem joghurtot, mert zavart az a picit darabos állaga, de most újult erővel nekifutottam. Azt csináltam, hogy mielőtt beletettem volna a tejkészítőbe, alaposan előturmixoltam az alapanyagokat. (tettem bele kb 25 dkg gyümölcsöt is plusszban) És így lett valóban krémes a végeredmény!! Annyira örülök neki!! És 3 gyerkőcből kettőnek ízlik is szóval nem olyan rossza az arány:-)

          • Nóri mondta

            2023-11-29, 10:12 de.

            Azta, és most nézem csak, hogy napra pontosan egy éve írtuk az előző hozzászólást!!!:-)

  8. Eszter mondta

    2022-11-26, 2:51 du.

    Szia Nóri. 1, 8 as gépnél mennyit tegyek? Ez is leszokott égni neked a gépbe? Csak h mire készüljek 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-29, 10:15 de.

      Ez nem olyan sűrű, mint a krémsajt, nem szokott leégni.
      75g bab és 150g kesu kell 1,8 literhez. Most írta nekem valaki, hogy neki is Rainbow gépe van, és az 1,8 literből 1,2-t beoltott joghurtnak, a maradék (beoltatlan) joghurt alapot pedig felhígította vízzel 1,8 literre, és összeturmixolta tejnek, és jó volt. 🙂

      Válasz
      • Timea Simko mondta

        2024-05-14, 10:09 du.

        Tényleg szuper, köszönöm szépen!

        Válasz
  9. Bényei Ágnes mondta

    2022-12-03, 9:35 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Elkészítettem ezt a receptet. Tejkészítőm van, fermentálóm nincs. A kesu-bab tejet elkészítettem a tejkészítőben. Előtte gondosan beáztattam egy éjszakára, tudod, a fitinek miatt. Majd a hőmérsékletre gondosan ügyelve (ételhömérővel mértem) befőttesüvegben kidunsztoltam a joghurtot. A joghurt sikerült. FENOMENÁLIS lett! Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet! Ági

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-12-05, 9:48 de.

      Kedves Ági,
      nagyon köszönöm, hogy megírtad! Én is próbáltam üvegben fermentálni, de nem voltam ilyen alapos a hőfokkal – nem is lett az igazi. Most már legalább biztosan tudom, hogy miért! 🙂

      Válasz
  10. Szabóibi mondta

    2022-12-06, 2:38 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Elkészítettem én is. Recept szerint. Tejfőzőben, majd fermentálóban. Szép és jó lett. 🙂 Köszönöm szépen a recepted!
    De a hűtőben tovább dolgozott/erjedt napokig…ez normális reakció? Végül nem volt szívem kidobni, és rakott kelkáposztához gyorsan felhasználtam, tehát megsütöttem. Ma ebédre ezt fogyasztottam. Remélem nem lesz semmi pocak- bajom!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-12-06, 3:19 du.

      Semmi baja nem lesz, csak idővel sűrűbb lesz a hűtőben. Két hétig is simán eláll, ha sikerül nem befertőzni.

      Válasz
      • Szabóibi mondta

        2022-12-07, 9:39 de.

        5 stars
        🙂 Ez újabb jó hír! Köszönöm!

        Válasz
  11. Szilvia mondta

    2022-12-15, 8:39 de.

    4 stars
    Kedves Nóri!
    Nekem nincs ilyen eszközöm. Enélkül is el lehet valahogyan készíteni?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-12-15, 11:34 de.

      Kedves Szilvia,
      a botmixer és az ételtermosz a minimálisan szükséges eszközök: így áztat-főz-turmixol-főz, kézmelegre hűt, beolt, termosztál a műveleti sorrend. 🙂 Itt nyilán sokkal több múlik a kézen, ami készíti, ezért nem tudom garantálni az eredményt… Több olvasóm is így készíti a fermentált receptjeimet már hosszú ideje, de azt is mindig elmondom, hogy nekem ehhez nincs türelmem így bár én is kipróbáltam így, nem volt olyan jó ízű a joghurt/krémsajt, mint géppel…
      Sok sikert kívánok Neked!

      Válasz
  12. Lilla mondta

    2023-03-17, 6:59 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Én kezdő növényi joghurtkészítő vagyok, második alkalommal próbálkoztam. Nincs fermentáló gépem, én száraz dunszttal próbáltam meg. Ja igen, maghőmérőm sincs még. Több sebből vérzik ez a történet. 🙂 Szóval az erős kézmeleg alapot gondosan sok takaró és paplan közé csavartam, 6 órát hagytam állni. Savanykás, kellemes íze lett, viszont a bab íze kiérződik. Ez amiatt van, hogy nem volt végig megfelelő a hőmérséklet, vagy a legtökéletesebb technika mellett is picit ki fog érződni a bab?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-03-17, 8:59 de.

      Ez lehet a nem megfelelő hőfok miatt és a bab minősége miatt is. Próbáld ki máshonnan vett babbal is, néha ugyanabból a forrásból vásárolt bab is másképp működik egy kicsit…

      Válasz
  13. Tapodi Zsuzsanna mondta

    2023-05-30, 12:47 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Nagyon tetszene a gyöngybabos tej és joghurt, csak egy bajom van vele, hogy nagyon felpuffadok tőle! Szerinted ezt ki lehet valahogyan küszöbölni? Valaki másnak van hasonló problémája?
    Köszönettel

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-05-31, 1:33 du.

      Kedves Zsuzsanna,
      elkészítetted ezt a joghurtot és puffaszt, vagy tudod magadról, hogy a babos ételek puffasztanak?
      Ebben adagonként elég kevés bab van, azt is „megdolgozták” már a bacik, szóval nem biztos, hogy puffasztana…
      De ha igen, akkor a helyzet csupán annyi, hogy nincs hozzászokva az emésztésed a hüvelyesekhez. Ha elkezded rendszeresen enni őket (kis adagokban), akkor ez tud javulni.

      Válasz
      • Tapodi Zsuzsanna mondta

        2023-06-03, 7:10 de.

        Kedves Nóri!
        Koszonom szepen a gyors valaszt! Elkeszitettem a tejet is es keszitettem joghurtot is. Borzalmasan szeles lettem tole. Pedig idaig nekem ez a legjobb izu tejutanzat.
        Akkor meg tovabb probalkozom vele, hatha megszokom.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2023-06-05, 9:01 de.

          Sajnálom, de így van, ez tanulható… Addig meleg borogatás, nagy kád meleg fürdő, édeskömény tea tud segíteni.

          Válasz
  14. Laurinyecz Anikó mondta

    2023-09-11, 2:48 du.

    Sziasztok! Egy véletlen folytán készítettem joghurtot, eredetileg tejet szerettem volna, csak nem volt itthon rizs, így azt kölesre cseréltem.
    Szóval 2 MP kókusz, 1/3 MP köles, tejkészítő funkció, majd szűrés és hűtés. A hűtés során pedig joghurt állaga lett. Viszont kérdés, hogy így is (hogy nincs benne kultúra) tartalmazza e azokat az anyagokat, amitől egészséges lesz a szervezet számára?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-09-12, 7:34 de.

      Szia,
      szuper, akkor van egy jó recepted joghurt alaphoz, de a kedvező élettani hatásokért be kell oltani joghurt kultúrával. Én most ezt használom.

      Válasz
      • Laurinyecz Anikó mondta

        2023-09-12, 3:03 du.

        Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!

        Válasz
  15. Szabo Katalin mondta

    2023-09-17, 12:24 du.

    Szia Nori!
    Novenyi tejfozom van, de fermentalom nincs. Dunsztolastol kicsit tartok, viszont az jutott eszembe, hogy vajon mukodne-e, ha az aszalogepemben allitanam a hofokot 42-re es abban tartanam 6 orat. Vagy van valami nagy kulonbseg a fermentalo es az aszalo 42 fokja kozott?
    Koszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-09-17, 8:13 du.

      Szia,
      kérdés, hogy az aszaló mennyire tudja egyenletesen melegen tartani a joghurtot, mert ez kicsit más, mint a levegőt temperálni… de egyféleképpen derül ki – ha kipróbálod. 🙂
      Arra figyelnék, hogy a már 42 fokos aszalóba tegyem be a kb. 42 fokos joghurtot, hogy ne kelljen sokat dolgoznia az aszalónak.
      Írd meg kérlek, hogy mire jutottál!

      Válasz
      • Szabo Katalin mondta

        2023-09-18, 4:07 du.

        Koszi a tippet, jo hogy mondod, mert erre nem is gondoltam! Kiprobalom mindenkepp es szolok, hogy sikerult.

        Illetve lenne meg egy kerdesem a joghurt kulturarol. Hollandiaban elek es itt kicsit mas az osszetevojuk azoknak, amiket talaltam. Egyreszt a bacik is, illetve maltodextrinnel etetik oket es nem inulinnal. Neked van ehhez szaktudasod, hogy oke-e? Mert persze minden egyeb elelmiszerben kerulom a maltodextrint, de a kulturaban azert remelem a bacik megeszik.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2023-09-19, 9:31 de.

          Emiatt nem izgulnék, szerintem használd nyugodtan.

          Válasz
      • Szabo Katalin mondta

        2024-02-11, 9:10 du.

        Szia Nori!
        Idokozben tobbszor is keszitettem az aszaloban joghurtot. Teljesen jol mukodik. Annyi, hogy nekem csak hutes utan, masnapra lesz joghurt allagu. Illetve 7 ora vagy meg egy kicsit tobb is kell, hogy elkeszuljon.
        Mint kiderult van az aszalomon joghurt keszito program egyebkent. Ez 46 fokra melegiti a levegot, de lemertem (bar igaz csak sima lazmerovel, mert az volt itthon) es ugy neztem a joghurt maga inkabb csak olyan 40 fok korul van benne. Lehet ezert hosszabb a keszitesi ido. Mindenesetre finom es nagyon orulunk neki.
        Koszi!

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-02-14, 10:38 de.

          Szia,
          valószínűleg azért kell neki több idő, mert az aszalóban lassabban áll be az egyensúly a hőfokban.
          Örülök a sikerednek! 🙂

          Válasz
        • Péter mondta

          2025-05-19, 9:07 de.

          Szia! Milyen aszaló gépet használsz? Mert én is azon gondolkodom hogy ha azt vennék akkor mindjárt több mindenre lehet használni

          Válasz
  16. Julia mondta

    2024-02-04, 1:56 du.

    Szia, most találkoztam a recepteddel és neki is fogok állni, viszont kérdésem, hogy a nem növényi tejkészítővel készített házi növényi tejjel is működik a dolog, ha felmelegítem a tejet? Én csak egy sima erőteljes aprítógépben szoktam a „tejet” készíteni. Köszi előre is! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-06, 9:42 de.

      Szia,
      nem, mert a növényi joghurt nem sűrűsödik éré közben, hanem olyan állagú marad, amilyen akkor volt, amikor beoltottad.

      Válasz
      • Julia Ruff mondta

        2024-03-05, 5:10 du.

        Hú, jó tudni, köszi! Akkor növényi tejkészítő nélkül gyakorlatilag neki sem érdemes állni a joghurt készítő játéknak?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2024-03-06, 12:41 du.

          Azt nem mondtam, hogy nem érdemes/nem lehet… Én nem állnék neki, de én elég lusta vagyok a macerás receptekhez. 🙂 Több szárazanyag kell hozzá, és több odafigyelés, az biztos.

          Válasz
  17. Wolfné Csorvásy Helga mondta

    2024-02-10, 9:54 de.

    5 stars
    Kedves Nóra!

    Kérdésem,hogy te hogyhogy nem raksz a növényi joghurtba (bab+kesudió) egy pici cukrot vagy mézet? A vegitál oldalán is azt írja,hogy kell bele…. Lehet hogy cukor,méz nélkül is működik a baktériumkultúra?

    Köszönöm szépen a válaszod!

    Üdvözlettel: Helga

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-14, 10:37 de.

      Kedves Helga,
      régen én is tettem, de a babos dolgokba nem kell. Annyira szeretik a babot a bacik, hogy rövidebb ideig kell fermentálni, mert gyorsabban dolgoznak…
      Egyébként a bélflóránk is ennyire szereti a hüvelyeseket. 🙂

      Válasz
  18. Ó. Eszter mondta

    2024-03-07, 10:15 du.

    Én most szójatejjel próbálkoztam, az állaga nagyon szép, de borzalmas ízű. Most a cikkedet olvasva talán az idő lehetett a probléma? 10 órán át volt a gépben. Túlérett? Ilyenkor mi a teendő, muszáj kidobni, vagy ez ehető még?
    Köszönöm előre is a választ!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-03-08, 9:15 du.

      Fejtsd ki kérlek, hogy hogyan borzasztó? Túl savanyú? Mivel oltottad be? Ha túlérett, akkor fogyasztható lenne egyébként, más kérdés, hogy nem akarod fogyasztani, mert nem ízlik…

      Válasz
  19. Pekli Judit mondta

    2024-07-07, 8:38 de.

    Kedves Nóri!

    A hömérsékletet milyen hömérövel méred?

    Köszi!
    Judit

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-07-07, 2:38 du.

      A kezemmel. 🙂 Persze gyakorlom egy ideje… Van elektromos húshőmérőm is (ami még sosem látott húst), de ezt csak csoki temperáláshoz veszem elő, ott tényleg számít 1-2 fok ide vagy oda, a joghurtnál azért nem.

      Válasz
  20. Letti mondta

    2025-01-01, 3:26 du.

    Szuper recept! A Jézuska hozott fermentálót, ki is kellett próbálni! 42 fokon készült 10 órát nálam. Legközelebb tovább fogom érlelni mert lehetne még savanykásabb, de nagyon finom! Viszont ivójoghurt lett… Fentebb láttam hogy más babot javasolsz, ki fogom próbálni, ez a mostani úgyis mindjárt elfogy. Esetleg amúgy ha megduplázom a bab mennyiségét, az nem segítene?
    (a kis zöld sobozos tejföl-alternatívát is megcsináltam, az hibátlan lett, ugyanezzel a babbal, bár ott a sok kókuszzsír gondolom “megoldja”)

    Válasz
    • Letti mondta

      2025-01-05, 10:08 de.

      Kipróbáltam 80g babbal, megáll benne a kanál, wow!

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2025-01-06, 11:02 de.

        Örülök, hogy megoldódott! 🙂

        Válasz
  21. Timi mondta

    2025-03-08, 1:38 du.

    Kedves Nóri!

    Én is elkészítettem: elsőre tökéletes lett. A második adag egy része sajnos egyik napról a másikra megpenészedett, ki kellett dobjam. Most készül a harmadik adag, remélem minden jó lesz vele, mert nagyon-nagyon finomnak találom.
    Viszont nekem az 1,2 L-es Smile tejfőzőm van, a recept szerint készítem az alapot és végül nem fér be a fermentáló tartályába, kb 1 dl mindíg kimarad „feleslegként” 😀 Most betettem a hűtőbe, megpróbálom ha lejárt a fő adag, azt külön fermentálni, mert sajnálom kiönteni. vagy van a felhasználására valami ötlet?

    Amúgy az oldaladra úgy kerültem, hogy utálom a kókuszos vegitalokat, mert mindnél érzem a kókuszt, ami szerintem azért nem MINDENNEL harmonizál. És Nálad megtaláltam A TEJET, a bab-rizs-kesu alapút. És ez lett a nagy kedvencem, mert semmi mellékíze, gyönyörű, stabil habot képez és még egy csomó jó tulajdonsága van. Néha elcsábulok bolti növényi tejre, de mindíg meg kell állapítsam, hogy ez messze jobb a boltiaknál! Köszi, hogy kikísérletezted! 🙂 <3

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-03-10, 11:46 de.

      Szia Timi,
      ó wow ez a hirtelen penészedés meglepett! Hadd kérdezzem meg, hogy mivel oltottad be és hogyan tároltad?
      Legközelebb töltsd a MIN jelzésig, akkor pont annyi lesz (szerintem), amennyi belefér… Én is próbáltam utólag fermentálni, de nem lett ugyanolyan finom, inkább használd fel tejszínnek.
      Örülök, hogy beváltak a receptjeim! Én sem szeretem már a boltit. 🙂

      Válasz
  22. Tóth Mónika mondta

    2025-05-18, 3:40 de.

    5 stars
    Megcsináltaaaaaam!
    Nekem még nem elég savanykás, legközelebb tovább dolgoztatom a fermentálót, és egy picivel több sót is teszek bele, de nagyon lelkes vagyok! Köszönöm!!! ❤️

    Válasz
  23. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

4.92 from 12 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.