• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kávés és pörkölt mogyorós csokilapocskák

2013-01-06 Írta: Andrási Nóra 1 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mielőtt lebontanánk a karácsonyfát (Vízkereszt napja van), én az idei utolsó, karácsonyi témájú bejegyzésemmel búcsúzom az ünnepektől.

Az előző, bonbonos bejegyzésemre írtátok, hogy nincs ennyi időtök… Ez a házi csokizós „recept” talán a legegyszerűbb, amit el tudok képzelni ebben a témakörben. Remélem, tetszeni fog!

Gyengém az eszpresszókávé-darabokkal szórt étcsokoládé. A boltokban általában horror áron látom, és ezt megelégelvén, már az ősszel elkészítettem a sajátomat. Mit is mondhatnék? Hogy a bolti ár töredékébe kerül, és pont olyan, amilyennek én szeretem?

Ilyen csokifalatok is kerültek a karácsonyi ajándékdobozokba.

Egy tábla étcsokoládét (81%-os, tejmentes) feldaraboltam, kb. a harmadát még tovább aprítottam és félretttem. A csoki 2/3-át gőzfürdő felett megolvasztottam (40-45 fokra), majd a félretett részét lassan, keverés közben hozzáadagolva visszahűtöttem (32 fok alá). A konyhapultra készített sütőpapírra öntöttem, spatulával minél vékonyabbra elsimítottam, és bőven megszórtam mozsárban durvára tört, jó minőségű pörkölt eszpresszókávé-szilánkokkal. Nyamm! Ha helyesen temperáltuk, akkor leheletvékony, roppanós, intenzíven kávéízű falatokat kapunk majd a nagy tábla feltöredelésével.
Ez a recept akkor is kapóra jött, amikor újfent az íróasztalomhoz láncolva kellett leélnem itthon pár hetet: számomra ideális „vizsgadrog”: isteni finom, fel is dob egy  kicsit, mégis kevés, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz.

Gondoltam az étcsokoládét nem kedvelő rokonokra, barátokra is: nekik egy diabetikus tejcsoki táblát olvasztottam meg hasonló módon, és durvára vágott, pörkölt mogyorót szórtam rá. (A mogyorót légkeveréses sütőben, 150 fokon, 3x megforgatva, 15-20 percig pörköltem.)

Most nem írok számokat, mert nyilván annyi szénhidrát kerül bele, amennyit a megolvasztott csokoládéval beletesztek.

Tetszett? Elkészítitek?

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ajándék, archiv, bonbon, csokoládé, desszert, karácsony, kávé, mogyoró

Előző bejegyzés « Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
Következő bejegyzés Tarka téli saláta »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zsoozsy mondta

    2016-08-05, 10:21 de.

    Ó, igen, nagyon tetszik az ötlet, pláne, hogy majdnem el is felejtettem, de még pont időben eszembe jutott, hogy konkrétan pont csokit is készülök ám házilag gyártani a szuper kakaózsír és kakaómassza csomagomból (csak ételhőmérőre meg táblás csoki formára vadászok már egy ideje…)! 🙂 A mindenmentes csoki!!!! 😀

    És ha meg már van mindenmentes csoki, akkor az is igaz, hogy tán nem is kell neki csokiforma, milyen igazad van! 🙂

    Mindenképp ki fogom próbálni, bár kávé helyett nekem a mindenféle mogyorófajták a gyengéim! 😀 Juhú!!! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum