• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok

2013-01-04 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy ideje felfigyeltem a mindenféle házi készítésű bonbonokra, és arra, hogy a profi eszközök könnyű beszerezhetőségével micsoda lehetőségek nyíltak meg a házi cukrászat terén! Sokáig azért nem engedtem a csábításnak, mert úgy gondoltam, igazán ésszerűtlen lenne éppen most berendezkednem a házi édességgyártásra, mikor alig eszünk ilyesmit. Aztán egyre közeledett a Karácsony, és arra gondoltam, hogy a saját kezűleg készített, cukormentes édesség milyen testre szabott ajándék lenne a szintén ilyen-olyan okból cukormentesen étkező családtagoknak. Lehet a boltokban is cukormentes desszerteket kapni, tudom, de korántsem olyan sokfélét, mint ami az én lelki szemeim előtt lebegett, lebeg. Ráadásul mint tudjuk, a házi mindig finomabb, és személyesebb ajándék. Hát belevágtam…

Last minute mindenmentes ajándékötletek

Ebben a bejegyzésben az első próbálkozásaimnak lehettek tanúi. Egyelőre csak a mesterség alapjait igyekeztem elsajátítani. Ahogy a szaloncukros bejegyzésben is írtam, sok kész receptet találtam a témában remek hazai blogokon: rengeteg jó ötletet olvastam Praliné Zsuzsi oldalán, így most ezeket cukormentesítettem.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nagyon élveztem a bonbonkészítést, ahogy a szaloncukor-mártogatást is. Ez nem jelenti azt, hogy ezentúl minden héten sorozatban gyártom majd a cukormentes bonbonokat, mert az, hogy cukormentesek, még nem jelenti azt, hogy mértéktelenül, folyamatosan fogyaszthatóak! Születésnapokra, névnapokra, ünnepekre fogom vele meglepni családtagjaimat, barátaimat.

A tojásmentes csokoládémousse receptjét itt találtam. Előre kimértem 130g habtejszínt, majd ebből 1-2 evőkanálnyit kevergetés közben összemelegítettem 50g étcsokoládéval, és 3db összetépkedett, cukormentes pillecukorral. Mikor a massza már egyneművé vált, beleforgattam a maradék, kemény habbá vert tejszínt. Ahhoz, hogy kőkemény habot kapjak, 1 kk. keményítőt is kevertem a tejszínhabhoz. A kész habot hűtőbe tettem pihenni.

Két féle ízesítésben készült: az egyik adaghoz 1-1 kk. vanília- és narancskivonatot adtam, a másik pedig jó kávés lett: a csokis tejszínhez kevertem még 1 ek. instant kávét is.

Egy adag ilyen hab 50-60 bonbon megtöltéséhez volt elegendő. A kávésból készült ét- és tejbevonatos is, a narancsosból csak étcsokoládés. A töltelékből származó CH-tartalom így kevesebb, mint 1g CH/db.
Frissítés, 2013.01.12.: A csokoládémousse önálló desszertként is megállja a helyét, a leírt mennyiség két személyre elég szerintem. Ha 82%-os csokoládét használtok (22,8g CH/100g), akkor tejszínnel, pillecukorral együtt 20g CH az egész, tehát 10g CH/adag.

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok

Készítés közben visszamértem mindig a csokoládét, de valószínűleg a különböző csokoládéfajták és a gyakorlat hiánya miatt is, eléggé különböző eredményeket kaptam: 1db bonbon bevonásához 5-10g csokoládé fogyott. Majd idővel, ha rátalálok „az igazi” csokoládéra, amivel jól tudok dolgozni, és egységesebb bonbonjaim sikerülnek, számolok szénhidráttartalmat, így nem nagyon látom értelmét. Többféle csokoládét kipróbáltam, eddig a 70%-os étcsokoládéval volt a legkönnyebb dolgozni, a maltitos tejcsokoládé is jó volt, de próbáltam fruktózos táblákat is, ezeket valószínűleg először és utoljára.
Összesen kb. 110 db öntött bonbont készítettem három délután alatt, miközben a kedvenc karácsonyi zenéim szóltak. Nem mondom, hogy könnyen ment, de ahogy belejöttem, egyre rövidebb időre volt szükségem egy adag elkészítéséhez. 

Bonbont önteni lehet szilikon- és polikarbonát formában is, a kettő összehasonlításáról többek között itt olvashattok. Én komolyan gondoltam a dolgot, így rögtön beruháztam egy polikarbonát öntőformára. Ezzel nagyon szép bonbonokat lehet önteni, de annyi kockázata van a dolognak, hogy ha nem jól temperáljuk a csokit, akkor beleragad, nem jön ki, csak ici-pici darabokban… Emiatt egy hangyányit izgultam az első bonbonokkal, nagyon figyeltem a hőmérőt, és ennek megfelelően nem is lett semmi gond, egyik bonbon sem ragadt a formába. A polikarbonát formával való bonbonkészítésről alapos leírást olvashattok itt is, itt pedig a lehetséges hibákat is feltüntették, így én csak néhány fotót tennék ide a műveletről, mert Z olyan jókat lőtt.

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
Csokitemperálás

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
Így készül a csokihüvely

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
A töltött bonbonhüvelyek

Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
A bonbonok lezárása
Tojásmentes csokoládéhabbal töltött bonbonok
Kész, kávés (lüszterrel színezett) bonbonok

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, bonbon, csokoládé, desszert, karácsony, kávé

Előző bejegyzés « BÚÉK! – 1. Születésnapi játék
Következő bejegyzés Kávés és pörkölt mogyorós csokilapocskák »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Edith Bbits mondta

    2013-06-30, 1:01 du.

    Ez nagyon jól néz ki de számomra olyan bonyolult :S

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-06-30, 1:08 du.

    A csokimousse önmagában is finom desszert, és jóval egyszerűbb, ha pedig könnyen elkészíthető bonbont szeretnél, nézd meg a szaloncukros bejegyzésem! 🙂

    Válasz
  3. Anna0129 mondta

    2013-09-29, 5:56 du.

    Hol lehet venni cukor mentes pille cukrot?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-29, 5:58 du.

    Szia Anna,
    reform élelmiszer boltban, de néha nagyobb szupermarketben is, pl. Spar.
    N.

    Válasz
  5. Pájó mondta

    2013-10-27, 6:02 du.

    Tudom, hogy a postnak nem ez a lényege, de hol lehet beszerezni ilyen csini kis ajándékdobozokat? 🙂

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-27, 6:03 du.

    Először is, XD
    Másodszor, közel a munkahelyemhez, egy cukrász nagykerben, és akad itt még néhány a fiókban is… Szerintem írj egy emailt, hogy mennyi kell, és megbeszéljük. 🙂

    Válasz
  7. Kisegér12 mondta

    2017-12-01, 1:03 du.

    Szépnapot!
    Tudom, ez nem mai poszt,de nálam most vált aktuálissá. Az lenne a kérdésem, hogy kókusz tejszínnel is megtudom csinálni vagy van olyan habtejszín ami cukormentes?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-12-01, 2:29 du.

      Mostani fejjel valami ilyen habot használnék.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum