• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Melanzane parmigiana, avagy rakott padlizsán pármai módra

2012-06-05 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Szerencsére a méltán világhíres olasz konyha nem csak pizzából és tésztából áll. A lényeg mindig ugyanaz: friss, minőségi hozzávalókból egyszerűen finomat főzni. Erre a receptre egy olasz barátunk tanított meg a saját konyhámban, úgyhogy hiteles forrásból származik.
Végre megtanultam, hogyan lehet a padlizsánt szabad tűz vagy olajban tocsogás nélkül, gyorsan puhára sütni! Hetek óta szemeztem a falra akasztott krumplinyomómmal, hogy vajon ezentúl mire fogom használni (mert krumplipüré készítésére biztosan nem), talán dobjam ki? A választ lásd lejjebb.

Melanzane parmigiana, avagy rakott padlizsán pármai módra

Hozzávalók 4 főre:

4 szép padlizsán (kb. 1,5kg)
500ml passzírozott paradicsom
200g reszelt mozzarella
100g parmezán
1 gerezd fokhagyma
1/2 kk. bazsalikom, oregano
1 csokor friss bazsalikom
olívaolaj
só

Olyan padlizsánt vegyünk, ami majdnem fekete, nem lila, és a zöld szára alatt is ugyanolyan színű, mint máshol, a héja pedig szép fényes és feszes.
A friss bazsalikom nálam a mélyhűtőben lakik, egészen olyan, mintha most szedtem volna a konyhakertben.

Elindítunk valami kellemes olasz zenét, és…
1. Megmossuk a padlizsánokat, végüket levágva zöldséghámozóval megtisztítjuk őket. Hosszában kb. 1/2-1 centis szeletekre vágjuk és egy tálban besózva félretesszük legalább 10 percre.
2. 1 ek. olívaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymagerezdet, majd felengedjük a passzírozott paradicsommal. Hozzáadjuk az oreganot, bazsalikomot, és egyszer felforraljuk.
3. Amíg padlizsánszeleteket vízzel leöblítjük, felforrósítunk egy serpenyőt és készenlétbe állítjuk a krumplinyomónkat vagy valami más lyukacsos, lapátszerű eszközt. A padlizsánszeleteket adagonként a forró serpenyőbe tesszük. Kb. fél perc múlva elkezdjük erősen nyomkodni, lapítani őket: így préseljük ki belőlük a vizet. Ha az egyik fele megpirult, átsült, megfordítjuk, és még egy kicsit lapítunk rajta.
Ezzel a módszerrel annyira megpuhulnak, mintha olajban sütöttük volna őket, de egy csepp zsiradék sem kell hozzá. A teflonserpenyőnknek nehéz napja lesz: én minden „menet” között teflonlapáttal lekapartam a rásült réteget, az utolsó után is, így könnyen el tudtam mosni.
4. Egy tűzálló tálat kikenünk 2 ek. olívaolajjal, majd rétegesen megpakoljuk: egy réteg szorosan összeillesztett sült padlizsán, ezt besimítjuk a paradicsomszósszal (nem kell ússzon), rá összetépkedett friss bazsalikomlevelek, mozzarella, parmezán. Majd kezdjük elölről… A tetejét jól szórjuk meg sajttal, ne sajnáljuk a parmezánt!
5. Süssük 200 fokon légkeveréses sütőben 20-25 percig, amíg a sajt megpirul. Szeletelés előtt hagyjuk pihenni 10-15 percet, akkor szépen összeállnak a rétegek.

Íme a végeredmény: húsmentes, gluténmentes, aligszénhidrát és hamisítatlanul olasz! Egy adag 25g CH-t tartalmaz a padlizsánból és a paradicsomból, tehát ekkora mennyiséget ketten is ehetnek ebédre, de annyira laktató, hogy úgysem fog menni… Inkább egészítsük ki levessel, palacsintával, gyümölccsel, stb.

Melanzane parmigiana, avagy rakott padlizsán pármai módra

Hasonló bejegyzések:

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, hidegen is, olasz, padlizsán, rakott, vacsora

Előző bejegyzés « Citrusos joghurtos zabfalat
Következő bejegyzés Gluténról, zabról, koleszterinről, zsírsavakról »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Köszi az ötletet, zabpehellyel vagy dióval/mogyoróval zsemlemorzsa helyett ki fogom próbálni!

    Válasz
  2. girasole04 mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    a padlizsánt mi is szeretjük, de soha nem sütöm olajban, mert megfekszi a gyomromat. igy a padlizsán fasirtot is sütőben készitem. Kettőnknek veszek 2 kg padlizsánt (nem kell megijedni, össze fog esni, ha sok gombóc lesz akkor meg lefagyasztom és amikor kell főzelék mellé csak fel kell engedni. szóval meghámozom, felkarikázom és sós vizben puhára főzöm. kiboritom egy tésztaszűrőbe és hagyom, hogy jól lecsepegjen, sőt ráengedek hidegvizet, hogy ne égessen és kézzel még jól "megmarkolászom", hogy a viz kijöjjön (ezzel a turmikolás rész meg is van), hozzáadok egy nagy csomag apróra vágott ptrezselymet és foghagymát (amennyit szerettek,én egy teljes fejet szoktam, imádjuk), annyi zsemlemorzsát amennyitől jól formázható cucc lesz, ujra átdögönyözöm a masszát, fagyis kanállal kiszaggatom, kivülről is megforgatom zsemlemorzsában (ez tk kenyér morzsa) kicsit lelapitom őket, ecsettel beolajozom a tetejét és sütőpapiros tepsiben kb 30 percig (amig a külső morzsa aranybarna lesz) sütöm. Rizi-bizivel, salátával, főzelék mellé, szendvicsbe nagyon finom.

    Válasz
  3. Judit mondta

    2021-10-13, 1:28 du.

    Ez a recept nagyon zseniális, isteni finom lett a padlizsán már 3x elkészítettem az utóbbi egy hónapban 🙂 Kedvenc lett! Köszönöm a receptet 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum