• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Citromos joghurt ital (tejmentes, vegán)

2019-07-03 Írta: Andrási Nóra 7 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Tudom, mire gondolsz: pár hete volt egy limonádés bejegyzésem… Na de mit tehetnék, ha még mindig meleg van?! 😀 A citromról eszembe jutott egy citromos joghurthab, amit úgy 25+ éve nagyon szerettem, és mivel akkoriban elég kevés ilyen étel volt (amit nagyon szerettem), ezért anyukám minden nap bement érte a sarki boltba. Erre gondoltam, és arra a vizsgaidőszakra valamikor 10+ éve, amikor az utolsó vizsgámra úgy készültem fel, hogy három napig ivójoghurton és csokis nápolyin éltem, mert nem volt időm kimenni a boltba. Most biztosan azt gondolod, hogy ezek után nem csoda, hogy IR-es lettem, de a kontraszt kedvéért itt hagyom ezt a kis szösszenetet. 🙂

Szóval a citromos joghurthab és az ivójoghurtok iránti valaha volt rajongásom nyomán összedobtam itthon egy csak növényekből készült, tejmentes citromos ivójoghurtot. Finom lett! A nagylányom is megkóstolgatott belőle pár pohárral.

Citromos ivójoghurt (tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Tejmentes joghurt ital

Nem most készült nálam először növényi joghurt… Most blansírozott mandulát használtam, de kesudióval is remekül működik. Amire feltétlenül szükséged lesz, az a jó minőségű joghurt kultúra és a kezeletlen héjú bio citrom.

Citromos ivójoghurt (tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Én fermentáló géppel készítem, de bármi működhet, amivel tudod biztosítani a 40-42 fokot 8 órán át.

A fotón látható szívószál papírból készült. Ugye, nem használtok műanyagot, pláne így műanyagmentes júliusban? 😉

Citromos ivójoghurt (tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Citromos joghurt ital (tejmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Így készíthetsz frissítő joghurt italt növényi alapanyagokból, otthon!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 8 hours hrs
Össz. idő 8 hours hrs 5 minutes mins
Étel típusa ital
Mentesség tejmentes, vegán
Adagok száma 1.2 l
Energia tartalom 73 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 adagolópohár 50g blansírozott mandula vagy kesudió
  • 1/2 adagolópohár 25g fehér jázmin rizs
  • 1/2 kk. agar-agar por
  • 1/2 kk. só elhagyató
  • 1 citrom leve *
  • 1/4 citrom héja kezeletlen!!
  • 1 ek. agavé szirup vagy más édesítő ízlés szerint**
  • 1 adag tasakos joghurt kultúra
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A mandulát/kesudiót, rizst, agar-agar port, (sót,) édesítőt tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig, és indítsd el a magtej száraz magokból programot. (Ez a mennyiség 1,3 literes automatára vonatkozik.)
  • Amikor elkészült, szűrd le az italt (kesudiósat nem muszáj szűrni).
  • Amikor 40-42 fokosra hűlt, töltsd vissza a tejkészítőbe és tedd bele az édesítőt és a joghurt kultúrát, majd indítsd el a "juice" programot.
  • Töltsd a leendő joghurtot a fermentáló/joghurt készítő tartályába, és indítsd el a joghurt programot! (40-42 fok, 8 óra)
  • Amikor elkészült, turmixold bele a citrom levet és - héjat, majd hűtsd be!

Megjegyzések

* Én nagyon szeretem a savanyú dolgokat, szóval biztos, ami tuti, részletekben add hozzá a citromlevet, és kóstolgasd, hogy neked hogy ízlik!
** Olyan édesítőt válassz, amit le tudnak bontani a baktériumok: cukoralkoholok (xilit, eritrit) nem játszanak, és pl. a datolya sziruptól rózsaszín lesz a joghurt...

Tápérték információ

Adag: 100mlKalória: 73kcalSzénhidrát: 7.8gFehérje: 2gZsír: 4.1gCukor: 2.8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: citrom, fermentáló, hűsítő, ital, joghurt, növényi tejtermék, nyár, Vegital

Előző bejegyzés « Kapros, füstös babsaláta (nyári kedvencünk)
Következő bejegyzés Nattó házilag, szójamentesen is »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ági mondta

    2019-07-06, 3:26 du.

    Szia Nóri!

    Szuper recept, pont kicsit újítani akarok a növényi joghurtok terén (= talán mostanra meguntam a babos verziót…). Ez mennyire lesz sűrű? Egy részéből tzatzikit szeretnék csinálni, egy részét pedig meginni, de persze az egyikhez sűrű, a másikhoz híg kell… szerinted milyen trükk lehet a megoldás?

    Köszi!
    Ági

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-10, 10:56 de.

      Szia!
      Duplázd a száraz hozzávalókat, és a feléből legyen tzatziki, a másik felét meg hígítsd fel ivójoghurtnak. 🙂

      Válasz
      • Ági mondta

        2019-07-12, 8:16 du.

        5 stars
        Megtörtént 🙂 Lett belőle tzatziki és joghurtos padlizsánsaláta. Utóbbi minden várakozásomon felül finom lett 🙂 (a tzatzikit eltoltam, mert nagyon levesesre aprítottam az uborkát, na de azért elfogyott) Még a harmada megvan az adagnak, de szerintem gyakrabban fogok magokból is joghurtot csinálni.

        Válasz
  2. Kiss Erzsébet mondta

    2020-04-05, 12:17 du.

    Kedves Nóri !
    Megvettem a joghurt készítő gépemet. A recept átnézésekor látom, hogy a joghurt kultúra egyik összetevője, a
    LACTOBACOLLUS DELBRUECKI SUBS. BULGARIKUS /remélem helyesen írtam /. én laktózérzékeny vagyok.
    Ezt a kulturát használhatom, vagy van olyan kultura törzs is amibe ez nincs, de akkor az mi és hol kapható?
    Sajnos egyáltanál nem értek ehhez a problémához, viszont nagyon szeretnék joghurtot enni.
    Tudnál ebben segíteni ? Köszönöm.Erzsi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-05, 1:27 du.

      Kedves Erzsi,
      a laktózt nem a bacillusok készítik, hanem a tehéntejből kerül(ne) a joghurtba, úgyhogy nyugodtan használd a kultúrát!

      Válasz
  3. Smantik Brigitta mondta

    2020-09-29, 11:12 de.

    5 stars
    Kedves Nóra!
    Először is nagyon köszönöm ezt az oldalt, és mindent amit csinálsz! Nagyon kezdő vagyok még, IR, glutén és tejfehérje intoleranciám van. Sok oldalon megfordultam mostanában, de valami miatt egyik sem volt jó. Az IR-s a glutén miatt, a gluténos oldalak a tojás miatt stb 🙂 Ezért nagyon hálás vagyok, hogy rád találtam! A joghurt készítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egyelőre nem tudok növényi tej készítőbe, vagy fermentáló gépbe invesztálni. Joghurtot sima joghurtkészítőben is el lehet esetleg készíteni? Illetve a hozzávaló joghurt kultúrából mennyire érdemes bevásárolni? Mennyi ideig tárolható? Előre is nagyon köszönöm a válaszod! Brigi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-09-29, 2:08 du.

      Kedves Brigitta,
      persze, joghurthoz jó a joghurtkészítő (40-42 fokon tart). A kultúrák szavatossága egy év, és ha felhívod Panniékat, megmondják, hogy most éppen milyen lejáratú van náluk.

      Válasz
  4. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.