• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lángos – az egészséges, mindenmentes változat (gluténmentes, vegán)

2015-08-26 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Z sokszor ugratott az elmúlt években, hogy nincs-e kedvem véletlenül egészséges, mindenmentes lángost sütni…? Hát, mit is mondjak: kitalálni, hogy a szokásos fehér lisztből, bő olajban sütött lángosból hogyan lesz gluténmentes, teljes értékű eledel, ami belefér a szinte csak alacsony glikémiás indexű ételeket megtűrő inzulinrezisztencia-diétába – elsőre valahogy macerásabbnak tűnt, mint amennyire szerettem a lángost. Korábban is jó, ha évente egyszer ettem: tipikusan a Balaton partján vagy egy-egy fesztiválon. Gondoltam, ezek után kibírom nélküle. Pláne, hogy a sajtos-tejfölös volt a kedvencem, sok fokhagymával. Honnan kerítek rá még tejtermékmentes tejfölt és sajtot is…? Nem kellett nekem a lángos, nem-nem. 🙂

Aztán hogy, hogy nem, egyik átlagosan hőgutás augusztusi napon bekattant valami, hogy nekem lángos kell. Most azonnal. Látjátok, ha a körülmények megfelelően ihletettek, pillanatok alatt születhetnek új receptek. 🙂

A megoldás végül nagyon egyszerű lett, nem is tudom, miért vártam vele ennyit…

Lángos - az egészséges, mindenmentes változat (gluténmentes, vegán)

Azért mielőtt azt hiszed, hogy a receptem elkészítése után ízélményben a jó öreg bódés lángos köszön majd vissza, akkor előre szólok: csalódni fogsz. Ez a lepény nem tocsog az olajban, a tésztája sokkal ízesebb a teljes értékű alapanyagoknak köszönhetően, és a közepe sem papírvékony és ropogós.

Sokkal inkább hasonlít arra a krumplis lángosra, amit egy réges-régi erdélyi szakácskönyvből sütöttünk apukámmal jó néhány évvel ezelőtt a balaton-felvidéki házunkban. Egy fél napot elpepecseltünk vele, de az volt a legjobb lángos, amit valaha ettünk: szellős, krumplis, olyan igazi házias finomság. Megfőztük és áttörtük a krumplit, adtunk hozzá finomlisztet, dagasztottuk, kelesztettük, nyújtottuk, szaggattuk, és végül bő olajban kisütöttük. Az új életmódunkhoz igazodva ebből ugye a főtt, áttört krumpli (nagyon magas GI), és a finomliszt rögtön kiesik, de a bő olajban sütés sem divat mifelénk.

Lángos - az egészséges, mindenmentes változat (gluténmentes, vegán)

Vissza a lángoshoz. Szóval az áttört krumpli helyett reszelt krumplit használtam, a finom búzalisztet pedig barna rizs- és hajdina lisztekre cseréltem.

Fel nem tett kérdéseitekre a válaszaim:

– Nem, nem muszáj barna rizs és hajdina lisztekkel sütni, akár sima rizsliszttel is működik, de az eredeti hozzávalókkal táplálóbb lesz, több élelmi rosttal és az íze is teltebb.

– Elkészítheted élesztő nélkül is, én is kipróbáltam: kelesztés nélkül, azonnal kisütve nagyon hasonló ízű palacsintákat kaptam, csak a buborékok hiányoztak.

A tetejére tejföl és sajt helyett kesutejföl és egy kevés újhagyma került. A reszelhető mindenmentes sajtot már nem volt kedvem feltalálni aznap délután, majd máskor. 🙂

Hozzávalók kb. 10-11 db-hoz:

1kg krumpli

120g hajdinaliszt

120g barna rizsliszt

1,5 kk. só

1 pohár víz

1/3 kocka élesztő

1 kk. cukor (az élesztőhöz)

kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

a fokhagynás kesutejfölhöz:

100g kesudió (2 órára hideg, vagy 30 percre forró vízbe áztatva)

1-2 gerezd fokhagyma

1/2 kk. só

víz

  1. Mosd és hámozd meg a krumplikat majd reszeld le apró lyukú reszelőn (persze robotgéppel, ha nincs tengernyi időd). Add hozzá a sót és hagyd állni pár percig.
  2. A sós, reszelt burgonyát tedd aprítógépbe és aprítsd addig, amíg kb. homogén massza lesz.
  3. Tedd át egy keverőtálba, add hozzá a liszteket és a pohár vízben, kevés cukorral felfuttatott élesztőt. (Nem félünk a cukortól, az élesztő úgyis megeszi.)
  4. Hagyd kb. a kétszeresére dagadni.
  5. Merj 1 merőkanálnyi vagy bő két evőkanálnyi tésztát egy olajjal vékonyan kikent serpenyőbe.  Egy evőkanállal simítsd szét, kb. férfi tenyér nagyságúra. Süsd közepes fokozaton, amíg a teteje megszilárdul, majd fordítsd meg és süsd készre. (Én úgy szeretem, ha egy kicsit már kezd megpirulni.)
  6. Végül a fokhagymás kesutejfölhöz öblítsd le az áztatott kesudiót, add hozzá a sót és annyi vizet, hogy majdnem ellepje egy mérőpohárban. Botmixerrel turmixold krémesre.

Gluténmentes is, meg teljes értékű is, de azért minden igyekezetem mellett ez a lepény nem lett egy lowcarb recept: 40g CH/db, ha 10db-bal számolok. (Ebben legalább már a kesutejföl is benne foglaltatik.)

Egy dologban azért ő is hasonlít a többi lángosra: frissen az igazi. Én nagy örömmel elmajszoltam másnap is, finom volt, de csak frissen ilyen finom szellős, gőzös, krumplis.

Lángos - az egészséges, mindenmentes változat (gluténmentes, vegán)

Z aznap arra jött haza, hogy a 30+ fokos lakásban este 6-kor (amikor már lehetett ablakot nyitni) éppen lángost sütök, miközben a kislányunk, akinek éppen „Anya, nagyon melegem van, vegyél fel” életérzése volt, a hátamon pihent.

Szeretném leszögezni, hogy nem is emlékszem rá, mikor ettem utoljára „igazi” lángost. Az viszont biztos, hogy ez a kupac elég hamar elfogyott, és Z-nek is nagyon ízlett, aki pedig néhanapján megeszik egy-egy bódéban vásárolt darabot is… 😉

Hasonló bejegyzések:

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Gluténmentes kovászos kenyér (teljes kiőrlésű)

Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes,...

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, kenyér, magyaros

Előző bejegyzés « Csokiözön turmix – Vegán szakácskönyv ajánló és nyereményjáték!
Következő bejegyzés Uborkás-kapros hummusz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. István mondta

    2015-08-28, 10:47 du.

    Like! Pont lángosehetnékem támadt, erre tessék, mi jön szembe! 🙂 Megyek és kipróbálom 😉

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-08-28, 10:51 du.

    Írd meg, hogy ízlett! 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2015-09-06, 11:17 du.

    Szia Nóri! A hajdinaliszt helyett mit ajánlanál? Nem szeretem az ízét. Van itthon: köles, amaránt, cirokliszt, csicseriborsóliszt. Ezek közül jó lenne valamelyik szerinted? Köszönöm szépen a segítséged!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-09-06, 11:19 du.

    Szia,
    Sütheted csak rizsliszttel is, ahogy azt a "Fel nem tett kérdéseitekre a válaszaim" c. részben írtam (a hozzávalók felett). 😉
    A többi lisztet, amit írtál, még nem próbáltam.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2015-10-06, 8:29 de.

    Szia Nóri! Hihetetlenül tetszik a blogod, pedig csak néhány perce futottam bele egy receptet keresve, egy valamit viszont nem értek: ilyen egészséges életmód mellett miért használsz élesztőt? Gondolok itt elsősorban a candida veszélyére.

    Baráti üdvözlettel,
    László

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-06, 8:32 de.

    Szia László,
    Nem félek az élesztőtől, a candidával nem volt gondom. Ha ez változik, én is változtatok. Ha mindent kiiktatnék az életemből, ami valakire már veszélyt jelentett, akkor tényleg mindenmentesen kellene ennem. 🙂
    Köszönöm, hogy írtál. 🙂

    Válasz
  7. Gábor mondta

    2016-02-03, 1:12 du.

    Elsőre úgy olvastam, hogy „Z. sokszor ugatott az elmúlt években”… Gondoltam, ejnye, micsoda stílus ez. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-05, 1:11 de.

      😀 Jaj, de jót nevettem ezen… 🙂

      Válasz
  8. Markos Miklós mondta

    2016-10-22, 6:42 du.

    Rátaláltunk a blogodra, nagyon örültünk is neki. a kesutejföl az bejövős, de sajnos a „lángos” recept, az nekünk nem igazán jött be. Mindent a receptben leírtaknak megfelelően csináltunk, de – bár igencsak szakavatott vagyok pl. tócsni készítésében – bármeddig sütöttem, illetve nyújtottam a tésztát, s bármilyen vékony is lett, egyszerűen nem sült át. Kelt tészta, ha kicsit is nyers, akkor szépen rosszul lehet lenni tőle, úh. sajnos egy pohár szódabikarbónás vízzel végződött a történet. Úgyhogy azt hiszem végül marad a sima tócsni. Ott is sok esetben előfordul, hogy nem teljesen sül át, azonban az nem kelesztett tészta, így igazából ad is egy „feeling”-et a dolognak 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-23, 10:27 du.

      Sajnálom a nem éppen kellemes tapasztalatot. Élesztő nélkül is finom, és ezek szerint veszélytelenebb is ez a recept… 😉

      Válasz
    • Robeka mondta

      2022-01-25, 6:22 du.

      Hello!
      Nekem sem sült át,kicsit segített rajta,hogy készítés után újra átdagasztottam egyszer.

      Válasz
      • Robeka mondta

        2022-01-25, 6:23 du.

        Kelesztés

        Válasz
  9. Reiter Anikó mondta

    2017-07-28, 4:14 du.

    Kedves Nóri!
    Ennél a receptnél a kesut mivel lehetne helyettesíteni?
    Szuper ötleteidet köszönöm szépen!
    Anikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-28, 8:42 du.

      Szia,
      pont itt így semmivel, de növényi tejből is készíthetsz tejfölt, így. Ill. működhet még a cocomas+kevés citrom, lenmagtojás+olaj+kevés citrom kombó is.

      Válasz
      • Reiter Anikó mondta

        2017-08-09, 4:47 du.

        szia!
        A cocomas + kevés citrom, cocomas kókuszkrém + kevés citrom-ot jelent?
        Köszönöm szépen a választ, az ötleteket!
        Anikó

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-08-09, 8:01 du.

          Igen, a kókuszkrémre gondoltam. 🙂

          Válasz
          • Reiter Anikó mondta

            2017-08-10, 3:39 du.

            🙂 Köszönöm! 🙂
            További jó munkát!
            Anikó

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum