• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)

2020-12-02 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

Ugorjunk a recepthez!

Ahogy az előző bejegyzésemben meséltem, éppen a nagyink karácsonyi menüjét fordítom teljes értékű növényi étrendre. Nekem anno elég furcsa volt, hogy ők karácsonykor halat esznek hallal, de így nincs mit tenni, a növényi alapú halászlé után nekiálltam bundázott hal ízű növényeket kóstolni. 😀 Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm azt is, hogy miket próbáltam, és milyen eredménnyel, hogy saját ízlésedre formálhasd a vegán rántott halad. 🙂

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Sokszor jelent számomra komoly kihívást, hogy használható fotót készítsek az ételeimről (különösen a levesekkel és a különböző fehér kencékkel szoktam birkózni), de most odáig fajult a helyzet, hogy megszavaztattam Facebookon, hogy egyáltalán feltegyem-e ezt a receptet. 😀

Növényi „hal”

Hal ízt növényi alapon algákkal tudunk elérni. Valójában az „igazi” hal is az elfogyasztott algáktól halízű, szóval nincs új a nap alatt… Én ehhez (sushihoz való) nori lapot szoktam használni, de több helyen olvastam, hogy a dulce alga találóbb – ha olyan helyen élsz, ahol be tudod szerezni, érdemes lehet kipróbálni.

A hal íz után a hal állagot kellett megkeresem. Jött már szembe velem padlizsános, gombás, karfiolos, banánvirágos, paradicsomos, répás hal is… 😀 Nekem a haltalanlé sikere után a padlizsán volt szimpatikus, és a banánvirágot is mindenképpen ki akartam próbálni…

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

Mi az a banánvirág?

A banánfa virága. Akkor hallottam róla először, amikor Londonban megnyílt első vegán fish & chips étterem, ahol banánvirágból készítették a bundázott halat. Azért alkalmas a feladatra, mert olyan puha, szálasan szétváló állaga van, mint a halnak vagy a sült csirkének, íze viszont kb. semmi, így egy kis pácolással bármivé átvarázsolható. Megjelenésre egyébként az articsókára emlékeztet. Sós vizes konzervben lehet kapni, én a nori lappal együtt a Bulkshopból rendeltem.

Vegán rántott hal kisokos

Sütöttem padlizsánt és banánvirágot, noris páccal és pác nélkül (noris bundával), csak a csicseris bundával és plusz morzsába forgatva is. Tanulságaim:

  • Jót tesz az éjszakai algás pác, intenzívebb ízt ad, mint a „csak” algás bunda.
  • Nekünk jobban ízlett a morzsa nélküli változat, mert a morzsával vastagodott bunda valahogy elviszi a főszerepet…
  • A banánvirág állaga tényleg nagyon hasonlít a sült halra (vagy csirkére), olyannyira, hogy számomra túl élethű, ezért nekem a padlizsán sokkal szimpatikusabb. 😀 (A padlizsán azért alapvetően padlizsánízű marad, némi halas beütéssel…)
  • A banánvirággal kicsit nehézkes dolgozni: kb. a konzerv fele levált levelekből állt, ráadásul panírozás közben is lepotyoghat… Nekem az vált be, hogy az egészben maradt virágokat paníroztam először, és a végén a megmaradt leveleket összeforgattam a maradék bundával, majd kanállal kis halmokat rendeztem belőle a tepsiben. Megsülve a bunda már összetartja a leveleket.

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

És akkor a recept:

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)

Szerző: Andrási Nóra
Vegán rántott "hal" többféleképpen. Gluténmentes, teljes értékű növényi recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 12 hours hrs
Főzési idő 20 minutes mins
Össz. idő 12 hours hrs 20 minutes mins
Étel típusa főétel
Mentesség gluténmetes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 személyre
Energia tartalom 127 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán kb. 500
  • 1 banánvirág konzerv
  • 2 nori lap
  • 1 tk. só*
  • 50 g csicseriborsó liszt
  • 50 g hajdinaliszt vagy szemes hajdina darálva
  • 1/2 tk. fekete só
  • késhegynyi őrölt kurkuma
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A padlizsánt vágd 0,5-1 cm vastag szeletekre, a banánvirágokat csepegtesd le.
  • A páchoz a nori lapokat és a sót turmixold össze kb. 1,5 dl vízzel (vagy ha nincs turmixod tépegesd jó apróra a norit). Forgasd meg benne a padlizsán szeleteket és a banánvirágokat, majd éjszakára tedd a hűtőbe.
  • A bundához keverd össze egy tálban a hajdinalisztet, csicseriborsó lisztet, fekete sót, kurkumát, majd adj hozzá annyi vizet, amennyivel sűrűn folyó masszát kapsz. (Ha túl híg, lefolyik a szeletekről, tegyél még bele pici lisztet, ha pedig túl sűrű, beleragad minden, akkor pici vizet.)
  • Forgasd meg benne a padlizsán szeleteket és a banánvirágokat, majd tedd egy tepsibe, és süsd 200 fokon légkeveréssel 15-20 percig, amíg a széle pirulni kezd. (A padlizsán szeleteknek elég lehet 10-15 perc is, különösen, ha vékonyabbak, de a banánvirág-levél kupacoknak kell a 20 perc is.)

Megjegyzések

* A hal ízhez hozzátartozik a só, de ha egyébként sómentesen főzöl, akkor nyilván itt is kihagyhatod.
A bundába tehetsz egy-két ek. citromlevet, finomra vágott kaprot is.
Mártogatósnak tartár helyett kevés vízzel hígabbra kevert krémsajtot ajánlok hozzá.
A recept csak a "hal" hozzávalóit tartalmazza és a tápanyag info is eszerint készült.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 127kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 7.6gZsír: 1.7gRost: 11g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, karácsony, TÉNÉ, ünnepelünk, vacsora

Előző bejegyzés « Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required