• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Fűszeres lila káposztás leves

2013-02-14 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mi is eshetne jobban, mint egy csésze forró, fűszeres leves egy hosszú munkanap és a didergős hazaút után? Ez a leves nemcsak finom, de mókás színvilágával igazi kedélyjavító. Többféle összeállításban is főztem már, így adok tippeket vegán leveshez is.

 

Fűszeres lila káposztás leves

 

Hozzávalók:
2 ek. kókuszzsír
2 fej vöröshagyma
1 fél fej vöröskáposzta (kb. 30 dkg), vékony csíkokra vágva/gyalulva
1 alma, hámozva, kockákra vágva/reszelve (kb. 150g)
1 ek. almaecet
kevés édesítő/nyírfacukor
2 borókabogyó, összetörve
1 kk. őrölt kömény
késhegynyi szerecsendió
só, bors
1 szelet szalonna, apró kockákra vágva*
kevés főtt marhahús*
1l zöldségalaplé/húsleves*

*Készítettem már szalonnával, következő alkalommal hús nélkül, vegán módra, legutóbb pedig (fényképen), marha csontokból főzött levessel készítettem, utólag a lefőtt húsdarabkákat is beletettem. Az alaplé volt már sima víz is, akkor több fűszert használtam, vagy zöldségleveskockával felfőzött víz.

1. A kókuszzsíron pirítsuk meg a szalonnát, ha teszünk bele, majd a hagymát süssük üvegesre.
2. A hagymával pirítsuk kb. fél percig a fűszereket, hogy kiengedjék az aromájukat, majd mehet bele a káposzta és az alma, alaplé, só, bors. Kb. 20-25 percig kell főzni, amíg a káposzta megpuhul.
3. Ízlés szerint ízesítsük almaecettel, édesítővel/nyírfacukorral, hogy egy kellemesen édes-savanykás, fűszeres levesünk legyen.

A leves összes szénhidráttartalma 39g CH, ez a káposztából, hagymából, almából származik. Ez az adag kb. 2 liter leves lesz, egy tányér úgy 2-3 dl lehet, így kb. 4-6g CH/tányér. 🙂

Fűszeres lila káposztás leves

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, fűszeres, káposzta, leves, vacsora

Előző bejegyzés « Blogszülinapi bejegyzés és játék eredményhirdetés
Következő bejegyzés Szójás, gyömbéres tengeri hal vadrizses barna rizzsel »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum