• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Répatorta – cukor és liszt nélkül!

2012-09-23 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Már a répás muffinok óta szerettem volna alkotni egy répatorta-receptet. Születésnapot ünnepeltünk, így végre itt volt az alkalom!

Répatorta - cukor és liszt nélkül!

A tészta meglepően jó állagúra sikerült: nem törik, nem morzsolódik, nem túl nedves és nem is túl száraz. Még szépen meg is emelkedett a sütőben: gondoltam, ha majd kiveszem, biztosan visszereszkedik, de nem.

Szerintem ez egy ígéretes alaprecept, sokféleképpen lehetne még gazdagítani, pl. kis pirított diót keverni bele (most is szerettem volna, de már/még nem kaptam), sőt kettészelve valami krémmel is meg lehetne tölteni. Ki tudja, mit hoz a jövő… Ha alkottok új változatokat, feltétlenül írjatok róla!
Elkészíteni sem nehéz, nem is időigényes. Most pontosan nem tudom, mennyi idő kell hozzá, mert párhuzamosan sok dolgot főztem, de a sütési időn kívül lehet, hogy benne lenne 30 percben…
Eredetileg püspökkenyér-formában szerettem volna kisütni, de végül attól tartva, hogy esetleg nem sül át, sima kerek tortaformába tettem.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók a répatortához:
200g darált mandula
1 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt szerecsendió
1/2 kk. őrölt kardamom
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna

1 ek. méz
3 ek. xilit/nyírfacukor
100g vaj
4 tojás
100g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
240g reszelt sárgarépa (egészben kb. 340g volt)

Süssünk, süssünk…
1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a szilárd hozzávalókat: darált mandula, fűszerek, só, szódabikarbóna.
2. Egy kis lábasban keverjük össze a mézet a xilittel és melegítsük addig, amíg a xilit teljesen feloldódik. Ekkor adjuk hozzá a vajat, hagyjuk megolvadni.
3. Közben gépi habverővel verjük jó habosra a tojásokat, és ha a vaj elolvadt, adjuk a felvert tojásokat is a keverékhez. Végül jöhet a folyékony édesítő, majd a reszelt répát is forgassuk ebbe a masszába.
4. Egyesítsük a folyékony és a szilárd hozzávalókat, majd sütőpapírral kibélelt formában süssük légkeveréssel 170 fokon kb. 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával (ha beleszúrunk a tésztába egy hústűt/fogpiszkálót, nem ragad rá semmi ragacsos tészta).

Ezalkalommal egy citromos mázzal vontam be a tetejét díszítés végett. Meg persze azért, mert a savanykás íz remekül illet az édeskés-fűszereshez…
Z szerint a legfinomabb sütim még mindig a brownie, de nálam most ez a befutó.

A torta teljes szénhidrát-tartalma 96g CH, ez 12 szeletre osztva 8g CH/szelet lenne a máz nélkül, a citromos bevonattal együtt 129g CH összesen és 11g CH/szelet,

Remélem, megkóstoljátok…

Répatorta - cukor és liszt nélkül!

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, répa, torta, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Citromos tortamáz
Következő bejegyzés Sós-fűszeres karamell latte »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Petra Lea Lancos mondta

    2013-04-14, 6:35 de.

    Szia!
    Nagyon klasszul hangzik! Tudsz valamit, amit itt a tojások helyett használhatnék?
    Köszi!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-04-14, 6:39 de.

    Szia! Ezt dolgoztam át tojásmentesre itt:
    http://www.mindenmentes.hu/2012/12/repas-almas-kuglof/

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2013-09-02, 6:57 du.

    Szia Nóri!
    Szeretném megkérdezni a véleményed, hogy xilit helyett használhatok-e eritritet, ill. a 100g vajat mivel lehetne helyettesíteni, hogy tejmentes legyen a süti? Köszönöm! Angel

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-02, 6:58 du.

    Szia!
    Persze, az eitrit is jó lesz, a vaj helyett pedig használj kókuszzsírt.
    Üdv, N.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2013-09-09, 2:48 du.

    szia
    a folyékony édesítő helyett xilit oldat esetleg? van ötleted?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-09, 2:50 du.

    Szia,
    szerintem megpróbálhatod 80g xilittel és kb. 3 ek vízzel is.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  7. Berni mondta

    2016-04-22, 7:05 de.

    Szia Nóri!:)

    „100g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer” – több receptedben olvastam már ezt, és bevallom nem tudom, hogy miért lényeges, hogy az édesítő folyékony legyen? Írd meg kérlek, hogy ennek mi a szerepe! 🙂
    Az semmiképpen nem jó, ha mondjuk simán xilitet használok?
    Van itthon (50 ml-es) stevia cseppem is, csak annak a használatán nem tudok kiigazodni. Az üveg elejére annyit írtak: „25x édesebb” (minél???!!!), az oldalán meg az szerepel „1 csepp kb. 1,5g cukor édesítő hatásának felel meg”… Tehát akkor az egy üvegben kb. 75g-nyi cukornak megfelelő édesítő van, ami még a répatortába sem lenne elegendő?!

    Köszönöm a segítséged, szép napot! 🙂
    Berni

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-22, 9:05 du.

      Szia Berni,
      Ha xilitet használnék, akkor azt számolnom kellene a szénhidrát-bevitelben is, ezért régen inkább folyékony édesítőszert használtam, most már stevia port, ezek nem számolósak. Ráadásul, ha kicseréled, akkor megváltozik a receptben a szilárd-folyékony összetevők aránya, amit előfordul, hogy egy recept nem vesz jó néven. 🙂 A cseppen én sem tudtam kiigazodni, annyi tanácsom van, hogy próbáld meg kitapasztalni…

      Válasz
      • Berni mondta

        2016-04-23, 10:05 de.

        Áhhhá, már értem, köszi!!! 🙂

        Válasz
  8. Aurélia mondta

    2017-11-26, 4:03 du.

    Kedves Nóri!
    Nagyon tetszik a recepted, születésnapra szeretném elkészíteni.
    Érdeklődnék, hogy mekkora tortaformában sütötted?
    Előre is köszönöm válaszod! 🙂
    Üdv,
    Aurélia

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-26, 5:06 du.

      Hű, nem a volt… 🙂 Ez még 26 cm-es volt szerintem.

      Válasz
      • Aurélia mondta

        2017-11-28, 7:17 du.

        Köszönöm! 🙂

        Válasz
  9. Bándy Mónika mondta

    2018-04-05, 12:52 du.

    Isteni finom volt Húsvéti sütinek és tökéletes is.
    Én mascarponés krémmel készítettem el.
    Imádtuk! <3
    Köszönöm a receptet!
    Üdv,
    Mónika

    Válasz
  10. Szabó-Gyarmati Melinda mondta

    2021-03-10, 8:08 du.

    Kedves Nóra!

    Ma megsütöttem a tortát, egy kis átalakítással (vaj helyett kókuszolaj, édesítésnek pedig csak eritrit és sztívia keverékét használtam). Nagyon köszönöm a receptet, isteni lett! 🙂

    Üdv,
    Melinda

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum