• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Házi májpástétom

2013-03-02 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Vannak időszakaim, amikor valahogy nincs kedvem a bolti felvágottakhoz, és inkább házi kencéket eszem. Legutóbb nem az én kedvemen múlt: nem kaptam a boltban a megszokott kenőmájast, ami elég mindenmentes. Ki érti, hogy miért kerül szinte az összes májasba egy kis tejszín? Sebaj, gondoltam, annyira nem lehet nagy kaland elkészíteni.
És tényleg. Így lett a házi májas, csirkemájjal és finom fűszerekkel. Miután elkészült, Z csak annyit fűzött hozzá, hogy ez a helyzet már megint nekem termeli a munkát, mert májast többet a boltban nem veszünk… 🙂

Házi májpástétom


Hozzávalók:

0,5kg csirkemáj

2kk. dijoni mustár
1kk. majoranna
1/2kk. bazsalikom
1/2kk. borsikafű/csombor
2-3 ek. olívaolaj

1 vöröshagyma

1-2 ek. kókuszzsír vagy libazsír

só, bors

1. A májakat megmosom, lecsepegtetem. A mustárt és a fűszereket összekeverem az olívaolajjal.
2. A májakat megforgatom a fűszeres pácban, majd egymás mellé tepsibe rakom és 180 fokon, alul-felül sütéssel szép pirosra sütöm, mint ebben a receptben.

3. Közben a hagymát apróra vágom és megpirítom 1 ek. olívaolajon.
4. Amikor minden elkészült, a májat, a hagymát, a zsírt aprítógépbe teszem, sózom, borsozom, és pépesre turmixolom. Szerintem botmixerrel vagy turmixgéppel is működhet, sőt, mivel a máj nagyon finom puhára sül, villával is szétnyomható, bár így elég sokáig tartana.

Kész is a finom, házi májpástétomunk. Abban más a boltihoz képest, hogy sokkal „májasabb”, mivel nincs benne mindenféle töltelékanyag (pl. ipari szalonna), és tartósítószer sem, ezért jól zárható dobozban, hűtőben kb. 3-4 napnál tovább ne tároljátok. Ha tartósabbá szeretnétek tenni, öntsetek a tetjére egy kis olvasztott zsírt, hogy elzárja a levegőtől. Mi lenmagos lepénnyel vagy mindenmentes kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat!

Házi májpástétom

Hasonló bejegyzések:

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Egyszerű dahl

Zöldségkrém - bolti "remake" (gluténmentes, vegán)

Kapros, füstös babsaláta (nyári kedvencünk)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, csirke, fűszeres, hidegen is, húsétel, kence, máj

Előző bejegyzés « Kolbászos-fűszeres leves csicseriborsóval és lencsével
Következő bejegyzés Babcurry (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. isabelhaley mondta

    2014-10-07, 5:53 du.

    Szia Nóri! melyik az a bolti májas, ami elég mindenmentes? köszi!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-07, 5:54 du.

    Szia,
    Gyulait szoktam venni, arra rá van írva, hogy gluténmentes, és egyébként laktózmentes is.

    Válasz
  3. Kanga mondta

    2014-10-12, 7:41 du.

    szia, ennek kb mennyi a CH tartalma? köszi

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-12, 7:41 du.

    Szerintem összesen kb. 20g CH max. – szerintem kár számolni, mert mi ketten legalább 2-3 alkalommal esszük meg…

    Válasz
  5. Alexa Nevezi mondta

    2014-10-13, 8:32 du.

    Szia.

    A Borsikafű helyett milyen fűszert tehetek bele?

    Köszi 🙂

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-13, 8:32 du.

    Szia,
    Ízlés szerint… én kakukkfűvel próbálnám. 🙂

    Válasz
  7. Piroska Rákosi mondta

    2015-10-12, 7:21 du.

    Ma elkészítettem a Te recepted alapjàn a kenőmàjast,isteni finom lett,nem båntam meg hogy ezt vàlasztottam.Köszi!

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-12, 7:45 du.

    Örülök, hogy ízlett!

    Válasz
  9. Terézia mondta

    2020-08-16, 4:28 de.

    Csak megköszönni tudom ezt a remek receptet. Nagy kedvencem. Diszóvágáskor anno anyuméktól csak kenőmájast kértem. Igaz akkor bélbe töltőtték és felfüstölték. Azóta keresem a hazai ízét. Lehető leghamarabb elkészìtem, bár kétségeim vannak a boltban vásárolt csirke máj iránt. Legközelebbi több pipi vágásakor összegyűjtöm a májat és ilyet fogok készíteni, nem a levesbe való gombócokat. Jó egészséget és további jó ötleteket kívánok. J. Terézia

    Válasz
  10. Györgyi mondta

    2025-02-02, 4:34 du.

    Ez szuper! Évek óta készítek hasonlót, csak eddig kevés zsírban sütöttem meg a májat hagymával, fokhagymával és együtt turmixoltam. Ezt ki fogom próbàlni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum