• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Provence-i fűszeres csirkecombok pikáns szilvaszósszal

2013-09-27 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy lélegzetvételnyivel hosszabb szünet után jelentkezem, mint egyébként szoktam. Egyrészt rettentően sűrű hétvégénk volt a múlt héten. Z hősiesen és egyedül intézte a bevásárlást, hogy én korábban nekiállhassak az itthoni teendőimnek. Szombat este még apukám születésnapját ünnepeltük, vasárnap pedig egy régóta tervezett egész napos kirándulásra indultunk a Börzsönybe. Szeretjük nagyon ezt a vadregényes vidéket. Most sikerült egy olyan útvonalat találnunk, ahol alig találkoztunk kirándulókkal egész nap, tényleg csak mi és az erdő voltunk. Külön piros pontot kaptam, hogy ripsz-ropsz összecsomagoltam magunknak az egész napos menüt… 😉 Le is jártuk a lábunkat, este egyikünket sem kellett altatni.
A blogolást cseppet sem elősegítendő megesett egy kis baleset is a fényképezőgépünkkel. Most tudatosult bennem igazán, hogy ez mennyire kritikus kérdés nálunk… A héten főzött ételek nagy részét újráznom kell, mert nem készültek fényképek, és hát egyrészt muszáj megosztanom Veletek is a recepteket, másrészt mi is repetáznánk.

Szerencsére még korábban összeütöttem egy fűszeres-pikáns szilvás receptet a szezon végére. Idén igyekeztem kerülni a szokásos szilvás-fahéjas sütemény megoldásokat, inkább először egy édes-sós salátát, most pedig egy édeskés-csípős-fűszeres szószt főztem ki Nektek (is). Jól ment a rozmaring illatú csirkecombokhoz…

Provence-i fűszeres csirkecombok pikáns szilvaszósszal

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 személyre

1kg csirkecomb
2 ek. olívaolaj
2 ek. szárított provence-i fűszer
20 dkg szilva
1/2 kk. chilipor
1 kk. fahéj
200g barna rizs
30g vadrizs
só, bors

  1. A rizset mosd át és tedd fel főni 1,5x mennyiségű, sós vízben.
  2. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Keverd el a rozmaringot az olívaolajban. A csirkecombokat mosd meg, majd sózd és forgasd a fűszeres olívaolajba. Rácsos grilltepsiben, hogy lecsepeghessenek, alufóliával letakarva tedd a combokat a sütőbe. A fóliát 20-30 perc múlva vedd le, hogy meg is pirulhassanak.
    Én ehhez általában már türelmetlen vagyok, ezek is pirulhattak volna még, de sebaj… így is finomak voltak. 🙂
  3. Miközben sül a csirke és fő a rizs, mosd meg és magozd ki a szilvát. Aprítógépben, vagy turmixgépben vágd össze egy kicsit a gyümölcsöket: így hamarabb besűrűsödik majd a szósz.
  4. A szilvát kevés sóval, néhány tekerés borssal és a chilivel, fahéjjal forrald össze. Ha felforrt, mérsékelt tűzön kevergesd még kb. 5-10 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik és szép sötét színe lesz.
  5. Mire a rizs megfő, már biztosan elkészült a szósz és megsültek a csirkecombok is: micsoda illatok…
Fűszeres, egyszerű, cseppet sem unalmas ebédünkben szilvától függően kb. 50g CH/adag van.

Provence-i fűszeres csirkecombok pikáns szilvaszósszal

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, csirke, ebéd, fűszeres, húsétel, keleties, szilva

Előző bejegyzés « Ratatouille – mint a mesében!
Következő bejegyzés Házi rizstej barna rizsből »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. fannie mondta

    2013-10-05, 1:44 du.

    A hét egyik kedvenc vacsorája lett (a narancsos lazaccal karöltve). Köszönjük!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum