• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Spenótos szélesmetélt grillezett lazaccal, cukkinivel és bazsalikomos pestoval

2014-02-10 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az utóbbi időben olasz napokat, sőt, lassan heteket tartunk itthon. Pizza, tészta így, tészta úgy… Nem könnyű elszánnom magam, hogy elővegyem a tésztanyújtó gépet, de ha egyszer elindulok a lejtőn…

Általában törekszem rá, hogy amit főzök, az szezonális legyen, de nincs mit tenni, február ide vagy oda, amikor friss, fiatal cukkinire és bazsalikomlevélre bukkanok.

Spenótos szélesmetélt grillezett lazaccal, cukkinivel és bazsalikomos pestoval

Ez a tésztaétel egyszerűségében, az alapanyagok frissességétől és minőségétől finom: igazi olaszos fogás. Ékes bizonyítéka annak, hogy létezik fantáziadús olasz tésztaétel tejszínes vagy paradicsomos szósz nélkül is.

Hozzávalók 2 személyre:
1 adag teljes kiőrlésű, gluténmentes házi tészta
2 kk. szárított spenótpor
2 kk. só a tészta főzővizébe
50g fenyőmag
2 ek. olívaolaj
csipet só
5-10 friss bazsalikomlevél
1 kis cukkini
125g lazacfilé

Szeretek kísérletezni a színekkel, így nagyon örültem, amikor szárított cékla-, paradicsom- és spenótporra akadtam az egyik nézelődő körutamon. A céklaport már láthattátok a zöldséges-kesus tésztánál. Most több színezőpor került a tésztához, így a zöld színe főzés után is élénk maradt.

Spenótos szélesmetélt grillezett lazaccal, cukkinivel és bazsalikomos pestoval

  1. A tészta összegyúrása előtt keverd el a szárított spenótport a lisztekkel, majd készítsd el és főzd meg a tésztát a recept szerint.
  2. A cukkinit mosd meg és szeleteld vékonyra uborkagyaluval.
  3. Forró serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot 1-2 perc alatt.
  4. Közepes hőfokon, kevés olívaolajon részletekben pirítsd meg a cukkinit.
  5. Ha a cukkini elkészült, a maradék olajon süsd a lazac szelet mindkét oldalát 2-3 percig, majd villával tépkedd kis falatokra.
  6. A pestohoz tedd aprítógépbe a fenyőmagot, pici sót, 2 ek. olívaolajat és a friss bazsalikomleveleket, majd nagyjából dolgozd össze.
  7. Halmozd tányérokra a tésztát, rá a cukkinit, lazacfalatokat, és végül a bazsalikomos pestot.

Remélem, ízleni fog! Ez a finom ebéd frissen az igazi, ezért is írtam 2 személyre a receptet: ~45g CH/ebéd.

Spenótos szélesmetélt grillezett lazaccal, cukkinivel és bazsalikomos pestoval

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes Címkék: archiv, cukkini, ebéd, hal, olasz, tészta, vacsora

Előző bejegyzés « Új vendégbejegyzés a Zöld Malomban: Kedvenc téli gyógyszereim a konyhából
Következő bejegyzés Sült paprika krémleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ica mondta

    2014-02-13, 8:11 de.

    Ez fantasztikusan néz ki! Sajnos ezen a lejtőn én nem tudok elindulni, úgy értem nincs tésztanyújtó gépem, de most kedvet kaptam a kézzel nyújtáshoz! (Még sosem gyúrtam tésztát!) Azért elkészítettem ezt a finomságot, mert tudtam venni friss bazsalikomot! Háááát a házi pestó mérföldekkel lekörözi a boltit. A lazacot nagyon szeretem, de tésztával még sosem ettem. Mennyei volt!
    Nóri kedves! Köszönöm ezt az finom, egyszerű, gyorsan elkészíthető recepted is!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum